Jump to content
Guest

Abit Kn9 Series - Kn9 Kn9s Kn9 Ultra

Recommended Posts

witam. musze polecic mojemu bratu solidna plyte, stabilna, nie do OC, pod AM2. maks cena 420zl powiedzmy. polecacie?

przepraszam, ze tak prosto z mostu, ale w dziale AMD64 panuje chaos, mnostwo tematow o roznych plytach, nie wiadomo ktora do pod jaki socket etc (przy okazji proponuje zrobic jeden zbiorczy temat - Wszystko o AM2 lub cos w tym rodzaju - tak jak to bywalo wczesniej)

 

wpierw mial bys ASUS M2N-E ale sie okazalo, ze nie maja w sklepie/hurtowni na dany czas - oczywiscie potem chcieli wcisnac ASUSA M2N-SLI Delux (chore) ale poczytalem troche i stwierdzilem, ze moze byc za duzo problemow i do tego bez sensu przeplacac. narazie sklaniam sie ku tej (KN9-S na nf 550).

 

duzo czytania - wiec poprosze o krotka odpowiedz - TAK/NIE :) procek do kompletu to X2 5200.

 

dziekowac.

Edited by alcapone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zakupiłem Abita KN9 na Nforce 4 Ultra, zamontowałem procka Athlon X2 4000+ (0.65 mikrona 0.65 watt) i temperature CPU pokazuje mi na dzień dobry po włączeniu kompa około 55 stopni. A potem już jest coś koło 60-63.Nie uważacie że coś dziwne to jest? Mam boxowy wentylator który dość ciężko było założyć z jakimś plastikowym motylkiem który po zatrzaśnięciu powinno się jeszcze obrócić tak jak jest pokazane na rysunku w instrukcji montowania do procka, a u mnie sie już nie da. Nie idzie docisnąć bo już sam wentyl bardzo ciężko wszedł a tymbardziej motylkiem jeszcze nie idzie dociągnąć.No i ta temperatura chyba za wysoka zwłaszcza jak na 0.65 mikrona.Popełniłem jakiś błąd przy montażu czy te typy tak mają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"KN9-S na nf 550" - lepiej wez KN9 na NF4u, nawet jak nie chodzi o oc to sadze ze na nf4 bedzie mniejsze prawdopodobieństwo tego ze plytka bedzie sie zarla z pamieciami.

Koniecznie ma byc AM2? Za ta kase moznaby sie chyba pakowac w C2D intela....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jonny2003

 

Ostatnio zakupiłem Abita KN9 na Nforce 4 Ultra, zamontowałem procka Athlon X2 4000+ (0.65 mikrona 0.65 watt) i temperature CPU pokazuje mi na dzień dobry po włączeniu kompa około 55 stopni. A potem już jest coś koło 60-63.Nie uważacie że coś dziwne to jest? Mam boxowy wentylator który dość ciężko było założyć z jakimś plastikowym motylkiem który po zatrzaśnięciu powinno się jeszcze obrócić tak jak jest pokazane na rysunku w instrukcji montowania do procka, a u mnie sie już nie da. Nie idzie docisnąć bo już sam wentyl bardzo ciężko wszedł a tymbardziej motylkiem jeszcze nie idzie dociągnąć.No i ta temperatura chyba za wysoka zwłaszcza jak na 0.65 mikrona.Popełniłem jakiś błąd przy montażu czy te typy tak mają?

a wgrałes nowego bios 1.2 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"KN9-S na nf 550" - lepiej wez KN9 na NF4u, nawet jak nie chodzi o oc to sadze ze na nf4 bedzie mniejsze prawdopodobieństwo tego ze plytka bedzie sie zarla z pamieciami.

Koniecznie ma byc AM2? Za ta kase moznaby sie chyba pakowac w C2D intela....

yep, AM2 - bratu totalnie to wystarcza. gra malo. przejscie na Intela to dodatkowe 200zl ktorych nie ma i ktorego nie potrzebuje.

 

KN9 na nForce4 Ultra - ma 2xIDE - o to chodzilo. dziekowac

Edited by alcapone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

 

Kupilem dzisiaj kompa z ta wlasnie plyta glowna i mam problem. Jest cos nie tak z dzwiekiem. Wszystko w systemie mam na maksa ustawione a dzwiek ledwo co slychac. Nie mam pomyslow co moze byc nie tak :/

Jeśli masz głośniki 5.1 lub 7.1 to ustaw je odpowiednio w programie. Ja mam 5.1 i mi też dźwięk grał bardzo cicho, ale jak tylko przestawiłem to juz było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No rzeczywiście pomogło. Temperaturka 34 stopnie w windowsie.Chociaż z wgraniem były problemy. Dopiero Winflashem spod windowsa pomogło ale to szczegół.

jeśli dobrze widzę w sigu to masz podobną konfigurację do mnie - tyle, że jeden dysk więcej i jeszcze brak mocnej karty. jeśli ten zasilacz to HPC-420-302-DF i grafika dobrze dociąży linię 12V to odrazu uprzedzam pytania o wyłączającego się kompa - czeka Cię wymiana zasilacza :) przy mocniejszym oc zacznie odmawiać współpracy - tak było u mnie. choć przy mniejszych wartościach dawał jeszcze radę więc może jakoś to będzie. w każdym razie jeśli masz okazję to pozbądź się zasilacza i kup coś nowszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli dobrze widzę w sigu to masz podobną konfigurację do mnie - tyle, że jeden dysk więcej i jeszcze brak mocnej karty. jeśli ten zasilacz to HPC-420-302-DF i grafika dobrze dociąży linię 12V to odrazu uprzedzam pytania o wyłączającego się kompa - czeka Cię wymiana zasilacza :) przy mocniejszym oc zacznie odmawiać współpracy - tak było u mnie. choć przy mniejszych wartościach dawał jeszcze radę więc może jakoś to będzie. w każdym razie jeśli masz okazję to pozbądź się zasilacza i kup coś nowszego.

 

A miałes tego chiefteca ze starszej serii z jedną linią 12v czy 2x12v? Mam dosyć podobny sprzet, oprócz X2 (ale 65nm pobiera pewnie tyle samo energii co 90nm single-core) i wszystko działa bez problemów :P (karta podkręcona na ~650/1600, proc @ 2.7/1.475v)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że dobrze trafiłem i winowajcą był zasilacz. Nagrodę prześlij na moje konto :P

 

Pozdrawiam :)

owszem :) jeszcze raz dzięki wszystkim za odzew.

 

A miałes tego chiefteca ze starszej serii z jedną linią 12v czy 2x12v? Mam dosyć podobny sprzet, oprócz X2 (ale 65nm pobiera pewnie tyle samo energii co 90nm single-core) i wszystko działa bez problemów :P (karta podkręcona na ~650/1600, proc @ 2.7/1.475v)

hmm raczej ten stary. bez złączek do zasilania SATA. kupiłem go w wakacje 2003 :)

 

U mnie sie zdażały resety na 2900 (36+ brisbane x2) ale zszedlem na 2800 (napiecie 1,4v) i jest spokojnie. Jeszcze potestuje. Moja zasilka ssie.

resety miałem raczej przy niedovoltowanych albo przeciągniętych pamięciach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Panowie chciałem wynalazku to mam kupiłem abita kn9-s płyta nie działa z pamieciami w dualu wogule komp nie wstaje a testowałewm wiele pamieci nawet nie pomogło wgranie najnowszego biosu shit!!!

Jeszcze dobrze byłoby gdybys napisał jakie to pamięci i reszta konfigu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

pamieci wkładałem róznych firm patrioty geile kingstony 800 MHz CL4 i CL5

procek mam AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX 1MB/2.0GHz/S-AM2 (65W)

dysk twardy: Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)

karta radiowa:Planet WL-8303

zasilacz: MC-350 ATX 2.0 PFC 350W

karta dvb: technotrend rev 1.3

karta graficzna: zwykły Gainward 6600

komp pracował na jednej kosci kingstona 533 MHz na poczatku miałem kilka zwieszek systemu jak włozyłem w pci karte dvb technotrend 1.3 po wgraniu najnowszych sterów ustabilizowało sie ale nie do konca obraz na karcie dvb po jakims czasie sie zamraza dodam jescze ze te komonenty oprucz procka i zasilacza co mam pracowały na stary kompie bez problemu cos nie tak z ta płyta jest mozliwe ze trafiłem na felerna sztuke ale juz niechce tego modelu wole sprawdzony zwykły kn9

Share this post


Link to post
Share on other sites

pamieci wkładałem róznych firm patrioty geile kingstony 800 MHz CL4 i CL5

procek mam AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX 1MB/2.0GHz/S-AM2 (65W)

dysk twardy: Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)

karta radiowa:Planet WL-8303

zasilacz: MC-350 ATX 2.0 PFC 350W

karta dvb: technotrend rev 1.3

karta graficzna: zwykły Gainward 6600

komp pracował na jednej kosci kingstona 533 MHz na poczatku miałem kilka zwieszek systemu jak włozyłem w pci karte dvb technotrend 1.3 po wgraniu najnowszych sterów ustabilizowało sie ale nie do konca obraz na karcie dvb po jakims czasie sie zamraza dodam jescze ze te komonenty oprucz procka i zasilacza co mam pracowały na stary kompie bez problemu cos nie tak z ta płyta jest mozliwe ze trafiłem na felerna sztuke ale juz niechce tego modelu wole sprawdzony zwykły kn9

Tez mi sie wydaje, ze zwykły KN9 na nForce 4 to najlepsze wyjście, ma wszystko co potrzeba przeciętnemu overclockerowi. Co do configu, przyjrzyj się zasilaczowi, może warto go wymienić w przyszłości na mocniejszą jednostkę. Co do gryzienia się z ramami, to przesada jest - coś nie tak jest w tym configu, tylko nie mogę rozkminić co.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Panowie chciałem wynalazku to mam kupiłem abita kn9-s płyta nie działa z pamieciami w dualu wogule komp nie wstaje a testowałewm wiele pamieci nawet nie pomogło wgranie najnowszego biosu shit!!!

To raczej nie wina ramu, czy podczas testów miałeś w mobo wpietą ta karte TV ?. I radzę "oblukać" zasiłkę być może to ona jest winowajcą ?. Jednak z całej serii kn9 ta na nf 4 robi najmniej psikusów :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

własnie ze nic nie miłem wpiete w sloty pci zadnych kart podczas wkładania ramu nawet w sklepie wkładali rózne kosci ramu i wogule płyta nie chciał wystartowac w dualu dodam jescze ze 1 kosci startował komputer ale nie wszystkich firm co testowalismy tak jak by plyta była wybredna obadam jescze ten zasilacz

Edited by krzysiek25

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na nowym biosie doszedłem(na razie) do HTT 300 chociaż wcześniej było dużo więcej,ale po dołożeniu drugiej kostki ramu HTT spadło do max 265 :mur: więc lekka poprawa jest. :?

Ta płyta tak ma? (2 kostki = problem?) :cry: Bo właśnie się męczę z kreceniem i coś opornie idzie, do 260HTT bez problemu na std vcore, na ~270-300 nawet na 1,55V nie wstaje, ramy na najniższym dzielniku, HT 3x. No bez jaj, że muszę wyciągnąć 1 kostkę ramu żeby mieć większe HTT :blink: Toż to syf a nie płyta, na 1GB to Windows muli ;/ Czy na jakichś starszych biosach da się więcej HTT wyciągnąć przy Dualu (mam ostatni bios ;) ?

 

edit

 

Aaa, no i kostki mam w zielonych slotach, to ma duże znaczenie? W ogóle co ja lamię że na tym 270 nie chce wstać, zasilacz ok, ram kingston 667 wiec na dzielniku 400 powinien sobie dać radę, aight? help me ;d

Edited by Sarkazz

Share this post


Link to post
Share on other sites

DFI, DFI... Jak się oszczędza, to się ma Abita. Gdzie te czasy kiedy miałem Lanparty <_< Dobra, ide do tego biosu sobie znowu, na 1 kości w pomarańczowym slocie - bez róznicy. Timingów w ogóle nie ruszałem, po prostu wrzuciłem dzielnik na najmniejszy i stwierdziłem że to styknie [; Tylko 2T dałem tak sobie. To ide se do biosa ;/ 2,4GHz padaka :mur:

 

edit

 

wszystkie timingi na maksa, tych ns to chyba z 300, i nic, zero, 280HTT i clearcmos ;/ 2V na ram, 1,45V na procka. Ja to olewam, pewno mi wysłali jakąs poserwisową mobo, bo to jest paranoja żeby nawet marnego 2,7GHz nie zrobić. A mówiła mama - kupuj synku C2D, ale nie, bo po co.

 

edit tysiąc pińcet

 

667MHz i duże volty na ramy? 2,2V ? bo wczesniej w tym temacie ktos tam pisal ze duże htt lubi sie z 667 i dużym V... Eh.

Edited by Sarkazz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jego plugawatość posiada Brisbane 3600+ oraz 2x1GB Kingston Value 667MHz CL5. Jego niecierpliwość ustawił wszystko na maksa, zarzucił po 127 a potem po 300ns na wszystkie 4 sloty, należy podkreślić że kostki siedzą sobie w zielonych slotach na obecną chwilę. Bios ostatni, 12, na ram zarzuciłem jakieś 2V chyba. Bo ja tego ramu to zasadniczo nienawidzę, bo za dużo cyferek i w ogóle można oczopląsu dostać.

 

Więc rozumiem, że dochodzimy do konkluzji, że bez OC ramu ta wspaniała mobo, zwana syfem przez niecierpliwych, niewiele ponad to 260 wyciągnie? Tzn. muszę okiełznać te wszystkie tysiać pięćset cyferek i dać kosmicznie duże wolty na moje biedne ramy. Tylko bez przekładania do tych pomarańczowych byle by sie obyło, bo mi ninja prawie dotyka jednego ramu.

 

No.

 

EDIT

 

1,475V 2,85GHz działa

1,45V 2,7GHz na daną chwilę, Orthos i zobaczymy jak niski z V mogę zjechać [; THX za pomoc.

Edited by Sarkazz

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm.. dziwary :? u mnie kostki w pomarańczowych jednak siedzą bo na zielonych lubiły piskać. z cyferek waść powinien jedynie ustawić 400 miast 667, 127 dla pierwszego slotu, CL z auto na 5 oraz 2T zamiast auto. na proca puść 1.475, a na mem musisz popróbować (myślę, że na początek 2.1 albo 2.2) i 9.5x300 wstać musi :) (mnożnik HTx3 - to chyba jasne)

 

jeśli nie wstaje to zmień mnożnik proca na 9

Edited by dymy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do Was. Czy może ktoś z Was miał doświadczenia tych pamięci z płytą Abita K9N:

Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 / 1000 MHz CL5

GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz

....ciekawy jestem ,czy żadne nie gryzą się z tą płytą. Chcę sobie włąśnie teraz coś zmieni - więc kupuję tę płytę i do tego Athlon x2, ale jeszce nie wiem czy brać 0,9 czy 0,65 Brisbane.

Dzięki za zainteresowanie moją niewiedzą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do Was. Czy może ktoś z Was miał doświadczenia tych pamięci z płytą Abita K9N:

Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 / 1000 MHz CL5

mam taką jedną kość i żadnych negatywnych objawów nie zauważyłem. na 2,1/2,2V idą spokojnie na 3-3-3-10 przy 400Mhz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...