Skocz do zawartości
Gość

Abit Kn9 Series - Kn9 Kn9s Kn9 Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie jest max htt na tej ABIT KN9 SLI, nForce 570 SL?

Ja mam 310MHz.

Raczej nikt tu ci nie odpowie bo wszyscy mają zwykłe KN9 na NF4 Ultra. Ale myślę że będzie podobne.

A jednak znalazł się jeden ;] I nie jest podobnie - na KN9 SLI jest dużo gorzej.

Niestety ale nV skopała całą serię chipsetów nF5xx. Lepiej brać coś na starym sprawdzonym nF4.

Bzdura. Foxconny robią dobre HTT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli około 310?

Szukam dobrej płyty pod AM2 i nie wiem co wybrać, a chciałbym coś więcej niż nf4 ultra

nForce 5 średnio się do OC nadaje - kręcić można, ale dużo problemów jest.

Dobra i tania mobo pod AM2, to DFI Infinity (jak tak będę ją jeszcze zachwalał, to pomyślicie, że ja jakiś funboy jestem :-P )

Bzdura. Foxconny robią dobre HTT.

Foxconn robi 380MHz, ale jest strasznie drogi.

Po za tym od kiedy podkręcalność płyty mierzy się w max HTT? :-P

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w czym się mierzy? W max HT? :lol:

Na co Ci 400MHz HTT, skoro proc zatrzyma się na 300MHz, bo mobo nie będzie mogła już np. więcej papu dać? :-P

EOT

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche tak OT, ale zapytam: czy nie lepiej brać E2160 niż x2 3600?

lepiej lepiej, oczywiscie za wydajnoscia stoi tez odpowiednia ilosc pieniedzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale nV skopała całą serię chipsetów nF5xx. Lepiej brać coś na starym sprawdzonym nF4.

Hi,

No i tu się nie zgodzę, jest tak nie tylko u mnie, teraz stabilne HTT mam 326 przy dzielniku 9 a przy 8,5 max to 342 także uważam że wynik co najmniej przeciętny...

P.S. Juz od dawna idzie zauważyć że pewne osoby negują NF5(owszem 500,520 lub 550 to się zgodzę, choć widziałem niezle wykręconego Biostara na Nf550) ale nie 570U, Sli oraz 590.

P.S. Niedługo załącze wyniki te co wspomniałem do tych co mam obecnie w sigu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wie ktoś może dlaczego Kn9 na Brisbane z ram na elpida'ch nie chce mi obsłużyć dzielnika 400 ? Może popełniam jakiś błąd ale każde ustawienie 400 kończy sie restartem w trybie safe. Potrzebuje tak niskiego dzielnika bo ram strasznie hamuje mi OC. Na dzielniku 533 wyciągam na ramie 820mHz (cpu-2875 v:def) przy timingach 5 5 5 15 pod 2.05v. Zastanawiam sie też czy 2.05v to dużo , jeżeli po katowaniu sprzętu NFSem przez 30min pamięci są ledwo ciepłe.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wie ktoś może dlaczego Kn9 na Brisbane z ram na elpida'ch nie chce mi obsłużyć dzielnika 400 ? Może popełniam jakiś błąd ale każde ustawienie 400 kończy sie restartem w trybie safe. Potrzebuje tak niskiego dzielnika bo ram strasznie hamuje mi OC. Na dzielniku 533 wyciągam na ramie 820mHz (cpu-2875 v:def) przy timingach 5 5 5 15 pod 2.05v. Zastanawiam sie też czy 2.05v to dużo , jeżeli po katowaniu sprzętu NFSem przez 30min pamięci są ledwo ciepłe.

pozdrawiam

Ja mam na OCZetach special opsach napiecie 2.2V ...980Mhz 5-5-5-15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problemik z oc mojego kompa. Najprawdopodobniej chodzi o cos zwiazanego z plyta bo kurcze nie moge przebic FSB 240 :cry: Nie chodzi napewno o FSB WALL bo nawet jak dam 250 to i tak lipa, 260 tez.... Poprostu, dam to 240, zapisuje wychodze z biosu i potem lipa. Nawet wciskanie reseta na budzie nic nie pomoze :/ Napiecie na procku to 1.3 ( nie podnosilem ) a na ramach 1.85 ( podnioslem o 0.5v bo inaczej by nie dzialaly na ddr2 800 i na timingach 4-4-4-12 :) Probowalem podnosic napiecie na ramach do 1.95 ,a na procku do 1.350 i kiszka :/ Mial ktos podobny przypadek? Temperaturki mam w porzadku - Idle ~40 stopni a w stresie tak z 50-52 max bo jest zalozony freezer 64 pro. Podkrecam na mnozniku 9.5, i moze przez to? NIe mam pojecia a chcialem go troche pogonic zobaczyc na ile to pojdzie a nie wierze ze 2.3 ghz to max.... Komp z siga procek brisbane. Pozdrawiam i licze na jakas pomoc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Httx3 ustawiles nie ? :) Co do proca to daj z miejsca ok 1,45V i krec potem stopniowo zmniejszaj napiecie i szukaj najnizszego. To samo zrob z pamieciami.

Edytowane przez Wodnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko spoko, dzielnik byl przestawiony na ddr667 :P A htt bylo ustawione na auto, nie ustawialem recznie na 3, tak wiec sproboje tak jak mowicie i dam znac. Narazie dzieki :)

Noi juz wiem dlaczego nie dzialalo :) Wodnik dobrze powiedzial, nie przestawilem HTT na 3 tylko bylo na auto :) Teraz lece spowrotem krecic, jak wykrece jakis ladny wynik to dam screena :) Jako ciekawostke powiem ze kingstony polecialy na 890 ale to pewnie nic nowego :P 445mhz :) Pozdrawiam

Edytowane przez Cygan21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym opkiem :

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16819105016

na kn9 (nf4) nie ma problemu, choć na biosie 1.1 bios widział go jako unknow ale wszystko wymiatało ąż miło i wypas się kręcił.

pozdr

p.s.

ma ktoś nagrywarke na sata na kn9 ? czy nie ma kłopotów z nagrywarka sata wszystko naormalnie pracuje i jak z bootowaniem cd z windowsem ?

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym opkiem :

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16819105016

na kn9 (nf4) nie ma problemu, choć na biosie 1.1 bios widział go jako unknow ale wszystko wymiatało ąż miło i wypas się kręcił.

pozdr

p.s.

ma ktoś nagrywarke na sata na kn9 ? czy nie ma kłopotów z nagrywarka sata wszystko naormalnie pracuje i jak z bootowaniem cd z windowsem ?

ja mam wszystko jest okej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe pytańko.Ostatnio przy graniu w COD2 multi miałem parę restartów.Gram gram gram i nagle obraz robi się czarny a dźwięk zacina się jak stara pyta na około jedną sekundę i robi się restart.

Komp czysty w środku a temp bez żadnych problemów.Czyż by zasiłka się nie wyrabiała?

Komp jak w sigu

Edytowane przez ZielonyTBG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

350W jest na pewno wystarczające dla tego konfigu (nawet 300ka) pod warunkiem że ten Chief faktycznie daje rade oddac tą moc a najważniejsze czy przypadkiem nie ma za słabej linii 12V patrząc na grafe.

Jak masz miernik to podłącz i obserwuj czy są jakieś większe spadki napięc w 3D. Jak tak to odpowiedź gotowa.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy coś słychać o nowym biosie pod kn9 ?, a czy jest jakiś modowany bios do kn9, swojego czasu miał an8u i pod nia było sporo modowanych biosików :P.

A nagrywarka sata śmiga pod kn9 bez problemu (pytałem o to w temacie, ale jestem już po testach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka,

Jak na razie jeszcze nowych do KN9 nie ma ale zapewne będą.Wczoraj Abit opublikował do Serii AB9, IN9, NF-M2 NVIEW, AN52/52S, AN-M2-HD także do serii KN9 będzie wkrótce.O modowanych nie słyszałem jak na razie, no kiedyś było sporo tego przynajmniej na Nf7-2.0 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ostatnio stwierdziłem ,że czas nagiąć obietnicę daną samemu sobie "żadnych części do kompa"-ale pomimo wytrwałości ceny X2 3600+ i przyzwoitych mobasów stwierdziłem ,że jednak się skuszę :) W końcu ,za śmieszne w sumie pieniądze, można mieć przyzwoity zestaw.

No i leży właśnie zestawik Brisbane +KN9 + 2x 1GB Patriot SL(innych nie było).

Kłopot w tym ,że póki co nie zmusiłem tego zestawu do działania-na razie mam jeszcze grafiki ma PCI-E więc odpaliłem z PCI.

Po włączeniu czarny ekran, co dziwne mobo ładnie piszczy pojedynczym beep tak jakby wszystko było ok.

a póki co probowałem:

-zamiany slotów RAM

-pamięć włączona pojedynczo, w kolejne sloty

-zamiana kości RAM(na tą druga identyczną)

-zamiana slotów PCI dla "karty grafiki"-która działa na drugim kompie bez problemu w trybie VGA i 800x600

-oczywiście nic nie podłączone do IDE/SATA,FDD(którego nie mam od 7 lat)

-CLEAR CMOS robiłem kilkanaście razy.

-wyjmowałem bateryjkę, i łączyłem +/- na chwilkę(przecież nie będę czekał 20 minut)

Diody na mobo ładnie się świecą(zielona i czerwona), wiatrak CPU po odpaleniu spowalnia obroty,wszystkie kable z zasiłki (Chieftec 350W -ATX 2.0) ładnie podłączone i dociśnięte.

I ? Powinno buczeć i huczeć ,a na razie moje kilka stów po prostu ma mnie gdzieś-BEEP to wszystko co udało się uzyskać,klawa nie działa, myszka nie świeci(optyczna).

Jak na złość mobas nie ma wyświetlacza kodów POST -więc nic nie wiadomo.Choć z tego sygnału beep (pojedyńczy -jak należy)wynika ,że wszystko powinno być OK.

Po wyjęciu RAMU ze slotu ładnie kwiczy ,ze czegoś brakuje-więc niby też ok.

Więc pozostaje albo walnięte CPU, albo VGA-która jednak działa na drugim kompie.

Co gorsze w tej sytuacji nie można nawet zflashować biosu-buuu

wiedzialem ,ze Abit jest marudny ,ale żeby aż tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit jest wybredny jeżeli chodzi o zwykłe PCI VGA :) także się nie martw, ja miałem podobnie jak czekałem na nową grafę wsadziłem starą S3 2MB na PCI i kiszka, dostałem Matroxa 2MB i obraz jednak był.Także głowa do góry, na pewno wszystko będzie oki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mobas leży już w serwisie, to co mogłem to zrobiłem.W przypływie desperacji chciałem kupić jakąkolwiek kartę na PCI-E(siakiś Turbo Cache), ale ...nie mieli żadnej, a już nie chciało mi się łazić po mieście a wbrew pozorom, w większości sklepów, akurat nie ma tego czego sie chce.

Z tego co mówił serwisant , niektóre mobo fucktycznie "nie lubią się" z kartami PCI -promyk nadziei jest.

Także Abit jest pod mniej lub bardziej troskliwą opieką serwisantów,a na pocieszenie dodam , że takiej sterty mobasów Gigashita, to w życiu nie widziałem, jednak pobiła ją sterta mobasów leżąca obok -tym razem Asus-a. :lol2:

Także do soboty muszę <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na wstrzymanie. Ogólnie ten abit jest fajny, szkoda, że kolor nie jest krwisto czerwony tylko pomarańczowy :) , no ale nie ma rzeczy idealnych ...3 fazowe zasilanie wygląda dość skromnie, mogliby dać 4 fazy i stale kondensatory zamiast zwykłych, elektrolitycznych .Dobrze chociaż, że są to Rubycon-y...

mam nadzieje ze od przyszłego tygodnia zobaczę co potrafi kn9...

pozdro:)

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi