Skocz do zawartości
Gość

Abit Kn9 Series - Kn9 Kn9s Kn9 Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

GEIL 800 ULTRA CL4

GEIL 667 ULTRA CL3

Ja wyznaje taka zasade ze jak jakis sprzet danego producenta mnie zawiedzie to juz nigdy nic od niego nie biore.

goodram pro 900 mi sie spodobaly :)

Edytowane przez DeyWies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Abitowską brać!

Obserwuję ten temat już dłuższy czas. Dzięki niemu zakupiłem niewiele ponad miesiąc temu naszą ulubioną MOBO i kilka refleksji na jej temat.

Otóż mam takowy spec:

KN9

Windsor 5600+ (def. 14x200@1.35v 2800MHz) + SCYTHE Infinity

2x1GB Geil PC800 5-5-5-15 @ 2v

Galaxy Super 7900GS

Chieftec 430W

Generalnie nie mam i nie mialem wiekszych kłopotów z tym sprzętem - złożyłem i działa. Po okresie przejściowym :D wziąłem się naturalnie za OC B-) . Otóż po kilkunastu próbach i wiedzy z ów forum udało mi się uzyskać FSB 340MHz przy mnożniku 9x i HT x2 (3060Mhz @ 1,5v). Przy takich ustawieniach DIV ramu muszę ustawić na 533, co daje dzielnik /7, a więc 437Mhz(870Mhz efektywnie) przy timingach 4-4-4-18-2T trfc 190n.

I teraz powstaje moje pytanie:

Wiem, że sporo ludzi ma ścianę przy HTT ok. 310-320Mhz ale jak widać moja idzie na 340 ale czy aby napewno im wyższe HTT tym większa wydajność ogólna? Mam wrażenie, że nie dokońca. Podkręcając procek należy odpowiednio dostosować dzielnik dla Ramu, najczęsciej uzyskując mniejsze jego taktowania.

Otóż ustawiając DIV 533 na ram uzyskuję OC moich Geili ze standardowych 800 do 870Mhz. Kłopot jednak w tym, że przy takich ustawieniach wydajność RAMu i tak jest niższa od ustawienia HTT 270MHz*12 mnożnik i DIV 667 co daje dzielnik /8=405Mhz(810MHz efektywnie przy 4-4-4-18-2T trfc 190n).

Hmm czy ja czegoś nie rozumiem czy tak ma być?

W 1. przypadku (OC na 3060Mhz i HTT 340*9) mam takie wyniki w Everest: 8500/8300/8300/46ns

w 2. przypadku (OC na 3240Mhz i HTT 270*12) takie: 9200/9000/9000/43ns

Nie wierze, że te 200Mhz różnicy w OC daje taką różnicę w wydajności RAMu.

Dlaczego tak się dzieje? Przez takie coś tak naprawdę niekonieczne jest uzyskanie jak największego HTT bo może się okazać, że nawet niższe HTT ale z lepszymi dzielnikami RAMu będzie dawać lepszą ogólną wydajność. Generalnie oczywiście sam procesor im wyższe HTT tym lepsze wyniki FPU itd. ale co z tego skoro RAM, tak jak w moim przypadku, będzie zaniżać.

Na jakich HTT pracujecie koledzy na codzień? I czy sprawdzaliście inne możliwości, np. przy mniejszym HTT ale jednocześnie mniejszym DIV dla ramu? Może się to okazać bardziej wydajne.

Aha i sorry za przydługi post.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aby napewno im wyższe HTT tym większa wydajność ogólna? Mam wrażenie, że nie dokońca.

Bardzo słuszny wniosek. Kto ci tak powiedział że to zwiększa wydajnośc? Gdyby to było fsb jak u Intela to by przynosiło wzrost wydajności ale HTT ma zupełnie inny charakter.

Większe max HTT to większa możliwośc podkręcenia procka o niskim mnożniku i NIC WIĘCEJ!

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czym cie geil zawiodl?

"goodram pro 900 mi sie spodobaly"

wie ktos jakie kostki tam laduja? Btw widzial ktos w sprzedazy GR Pro 1066?

No to ze nie chciał specialnie wspolpracowac powyzej 800 to bym przezyl, ale to ze juz nie chodzily na dzielniku 400 to juz przegiecie. Przez to mi procka ogranicza. Kupując je spodziewalem sie czegos lepszego.

w pro ponoc microny sa tylko, te lepsze D... costam :razz:

Co do HTT to zmienia ona czestotliwosc pracy procka (kontroler pamieci w procku wiec tez i pamieci)

FSB- cały sytem podnosi karte graficzna pci...

Edytowane przez DeyWies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większe max HTT to większa możliwośc podkręcenia procka o niskim mnożniku i NIC WIĘCEJ!

Czyli rozumiem, że walka o MHz w przypadku AM2 to niepotrzebny zachód. No bo skoro defaultowo osiągam lepsze wyniki niż na podkręconym CPU z zaniżonym DIV RAMu to jednak tak. Generalnie ażeby mi się opłaciło te 340MHz HTT to musiałbym poczynić OC ramu na ponad 1GHz, wtedy to by miało sens. HTT procka "uzupełniałoby się" z możliwościami przesyłu pamiątek.

A tak z innej beczki, przypomniał mi się Wasz kłopot odnośnie tego, że sprzęt się nie odpala po wyłączeniu zasilania z listwy. Otóż ostatnio miałem taką jazdę, że komp się niby odpalił, wszystko pracuje, HDD słyszalny a na monie ZERO... Czekam tak czekam co się stanie a tu nagle w speakerach słysze gromkie TADAAAA... Się znaczy, że normalnie WIN XP się uruchomił, no to ja mu POWER OFF na obudowie i nagle zamilkł... Znaczy się zamknął się system i wyłączył kompa - normalka - tak jak powinien. Wnioskuję, że generalnie wszystko chodziło jak należy, jedynie sygnału na monitor brakowało. Miał już tak ktoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tu chodzi o sam rodzaj listwy (zastosowanych filtrów) albo znajdujących się w niej bezpieczników? :huh:

Choć to mało prawdopodobne, może KN9 nie toleruje ("gryzie się")... niektórych listew.

Odrobinę naciągana teoria :lol2:.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tu chodzi o sam rodzaj listwy (zastosowanych filtrów) albo znajdujących się w niej bezpieczników? :huh:

Choć to mało prawdopodobne, może KN9 nie toleruje ("gryzie się")... niektórych Listew.

Odrobinę naciągana teoria :lol2:.

Fajna teoria. Tylko skad listwa wie jakie jest HTT ustawione :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pro ponoc microny sa tylko, te lepsze D... costam

jestes pewien, ze OBECNIE (= do teraz sprzedawanych) do GR Pro 900 laduja microny? Bo do Pro 800 tez na poczatku ladowali, ale przestali, o ile pamietam...

@Ahead: jak masz proc z wysokim mnoznikiem (a masz), to nie musisz wcale HTT zylowac, wiec te 340 jest ci ~kompletnie~ niepotrzebne. Co innego, jakbys mial proca z multi 8 czy 9. Krec najpierw na domyslnym multi i domyslnym DIV RAM, dopiero jak ci nie wyrabiaja pamiatki, zmniejszasz multi o 1 oczko (bez zmiany DIV jak sie da).

"Generalnie oczywiście sam procesor im wyższe HTT tym lepsze wyniki FPU"

przy tym samym taktowaniu samego procka i innych warunkach (RAM) niezmienionych? Samo HTT wplywa na wydajnosc?

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestes pewien, ze OBECNIE (= do teraz sprzedawanych) do GR Pro 900 laduja microny? Bo do Pro 800 tez na poczatku ladowali, ale przestali, o ile pamietam...

Ponoc wszystkie pro sa na micronach. Pozyjemy zobaczymy ale ponoc do 1200 chodza wiec nie jest zle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym problem ze nie da sie ustalic przyczyny, bo u kazdego w innych okolicznosciach to sie dzieje.

U mnie tylko przy HTT powyzej 305

Rozumiem; w takim razie moja teoria legła w gruzach ^_^.

W poniedziałek składam swój sprzęt, mam nadzieję, że obejdzie się bez takich problemów.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem, że walka o MHz w przypadku AM2 to niepotrzebny zachód. No bo skoro defaultowo osiągam lepsze wyniki niż na podkręconym CPU z zaniżonym DIV RAMu to jednak tak. Generalnie ażeby mi się opłaciło te 340MHz HTT to musiałbym poczynić OC ramu na ponad 1GHz, wtedy to by miało sens. HTT procka "uzupełniałoby się" z możliwościami przesyłu pamiątek.

Słuszne wnioski ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwygodniejszy jest Abit FlashMenu. Dostepny na płytce ze sterownikami do płytki lub na stronie Abita.

Najlepiej pobrac bios na dysk i w programie wybrac opcje "update from file".

Operacja bezpieczna a program bardzo przejżysty i łatwy w obsłudze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do aktualizacji biosu. Ja jako że nie używam systemów z Redmont, zaopatrzyłem się z bootdisc.com obrazu dyskietki z DOSem, przez dd if=obraz.img of=/dev/fd0 nagrałem na FDD ów dosa. potem zamontowałem dyskietke. Wyczyściłem pliki config.sys i autoexec.bat. Wypakowałem bios na dyskeitke i restart. po załadowaniu dosa puscilem aktualizacje biosa - poszła szybko i sprawie. Potem zworkami zresetowalem bios tak, jak radzili i wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do aktualizacji biosu. Ja jako że nie używam systemów z Redmont, zaopatrzyłem się z bootdisc.com obrazu dyskietki z DOSem, przez dd if=obraz.img of=/dev/fd0 nagrałem na FDD ów dosa. potem zamontowałem dyskietke. Wyczyściłem pliki config.sys i autoexec.bat. Wypakowałem bios na dyskeitke i restart. po załadowaniu dosa puscilem aktualizacje biosa - poszła szybko i sprawie. Potem zworkami zresetowalem bios tak, jak radzili i wszystko działa.

No i w porządku, nic tylko się cieszyć ^_^.

Edit: [niżej] No, no ;).

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ach ten flop -> ja flopa nie mam już od 2 lat i na widok flopa dostaje agresjii hehe, bo podczas aktualizacji biosa padł mi flop a za nim mobo ;-], ale i tak aktualizuje z dos'a ;-] jakoś mi zostało ze starych czasów przywiazanie ale robie to z pendrive lub cd'ka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie mam flopa, czyli nie ma sie co obawiać podczas aktualizacji z pod windows ?

Najwyżej płyta już nie wstanie i wyląduje na serwisie... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi