rafa Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Płyta główna to KN9, zainstalowałem te 6.85 i wykresy nadal takie sameA odinstalowałeś najpierw te które były? Sporo było na ten temat w temacie o Barracuda'ch 10 i 9. Fakt że do małych plików macierz niewiele daje ale przy dużych różnica jest ogromna. Co do gier to zależy, jedne bardziej reagują na raid inne mniej. Napewno ogólne wrażenie pracy systemu jest lepsze na raidzie. Na KN9 powinien działac tak samo jak na każdej innej z nF4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Może mi ktoś powiedzieć, jak odpalić na kn9 "karte grafiki" PCI S3 Trio 64V+ ? bo za wooja nie mogę jej zmusić do działania bo jedynie co widzę to zieloną diodę monitora(oznacza że jest sygnał) i czarny ekran :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobo90 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Może mi ktoś powiedzieć, jak odpalić na kn9 "karte grafiki" PCI S3 Trio 64V+ ? bo za wooja nie mogę jej zmusić do działania bo jedynie co widzę to zieloną diodę monitora(oznacza że jest sygnał) i czarny ekran :blink: Ten Abit jest bardzo wybredny co do kart PCI. Popros lud na forum, zeby podal sprawdzone karty na KN9 to moze sobie taka sprawisz :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 No wystarczy ten temat przejżec bo co pare stron jest o tym że komuś jakaś działa lub nie działa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Może mi ktoś powiedzieć, jak odpalić na kn9 "karte grafiki" PCI S3 Trio 64V+ ? bo za wooja nie mogę jej zmusić do działania bo jedynie co widzę to zieloną diodę monitora(oznacza że jest sygnał) i czarny ekran damage_wall.gif blink.gifNielicz na to, że ją odpalisz! Mi żadnej S3 łącznie z tym Trio64 nie udało sie odpalić. Ten sam wałek jak i u Ciebie. Za to Ati Mach64 jakaś pod PCI odrazu odpaliłą. :) Daruj sobie S3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 A odinstalowałeś najpierw te które były?...Oczywiście że odinstalowałem. Myślę że głównym powodem tego problemu z wydajnością są sterowniki które podaję XP'ekowi na dyskietce przy instalacji :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Jeśli chodzi o grafe na PCI to u mnie śmigała bez problemu VOODOO RUSH ATC-2475 mimo braku sterów do niej.Ostatnio sprawdzałem też ATI Mach64 i tak jak koledze SlashBeast hulała aż miło. B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość upek Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Może mi ktoś powiedzieć, jak odpalić na kn9 "karte grafiki" PCI S3 Trio 64V+ ? bo za wooja nie mogę jej zmusić do działania bo jedynie co widzę to zieloną diodę monitora(oznacza że jest sygnał) i czarny ekran :blink:Wyłącz w biosie Full Screen Logo Show. (mi pomogło-s3virge dx) pzdr ps jak wyliczyc moc podkręconego brisbane? Znacie jakieś kalkulatory mocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Moc ? W jakim sensie ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 jak wyliczyc moc podkręconego brisbane? Znacie jakieś kalkulatory mocy?Jeśli chodzi o pobór prądu/wydzielaną ilośc ciepła to na stronie zenfista jest link do bardzo fajnego kalkulatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Moc ? W jakim sensie ? :P poMOC ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Jak dla mnie jedyny godny uwagi kalkulator http://web.aanet.com.au/SnooP/psucalc.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvin Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 (edytowane) Polecam ten kalkulatorek naprawdę dobry: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp Edytowane 15 Lipca 2007 przez Marvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Kalkulatory mocy ZASILACZY możecie se wsadzić w booty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martian1 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Jesli chodzi o grafe na PCI to polecam ATi mach64 2mb :D. Wlasnie na takiej smigam... coprawda przy rozdzialce 1024x768 jest kolor 16bit ale do w miare komfortowej pracy styknie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Kup jakis HOSTADAPTER SATA RAID0 np. Adapteca i na nim postaw raid, zobaczysz co to jest prawdziwy raid - wzrost read/write powinien być do 95% nawet! A fakeRAID moim zdaniem nadaje się jedynie do raid1 dla bezpieczenstwa.Taki kontroler miałeś na myśli LINK trochę drogi :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Coś takiego. Bardziej zainteresuj się: http://www.komputronik.pl/Kontrolery/Seria...pelny,id,38493/ Coś takiego, ważne by miało WŁASNĄ pamięc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 :ph34r: ty chyba na głowe upadłeś z tym kontrolerem! Dla zwykłego użytkownika taki kontroler? Przerost formy nad treścią! Poza obróbką wideo to do czego ma się mu przydac taki kontroler? Do odpalania gg i skype? :lol2: Ja wiem że to porządny sprzęt ale chyba nie dopasowany do odbiorcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 rafa ma rację, trochę przesada z tym "pro" sprzętem :D Czy poczuję różnicę jeżeli przesiądę się na taki kontroler, który podałem wyżej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość upek Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Polecam ten kalkulatorek naprawdę dobry: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jspDzięki! O coś takiego mi chodziło. Chcę porównac wzrost temperatury w zależności od pobieranej mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 (edytowane) Kolega zapytał o prawdziwe raidy to mu pokazałem prawdziwe raid kontrolery. Zapytał więc mu odpowiedziałem. Nigdy bym czegoś takiego do domu nie kupił. :) Ale jak już mówiłem prawdziwy wzrost wydajnoci na raidach jest kiedy uzywamy prawdziwego a nie FakeRAIDa. :) Czy poczujesz różnicę na tym kontrolerku z allegro? Niewielką. Daruj sobie to. :) Edytowane 15 Lipca 2007 przez SlashBeast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 (edytowane) Ja chcialem grafe na przeczekanie gwarancji bo mam zamiar uwalic swoja 73gt :lol2: a btw. gdybym miał zamiar kupić grafę za 1k to by mi chyba serce pękło :lol: Edytowane 15 Lipca 2007 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Polecam ten kalkulatorek naprawdę dobry: 2682948[/snapback] Kalkulatory mocy ZASILACZY możecie se wsadzić w booty. CZemu? mama tak mowila? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Ta dobry tylko to co liczy nie ma wiele wspolnego z rzeczywistoscia. Zdecydowanie lepszy ten co ja podalem CZemu? mama tak mowila? :lol: Bo pokazują wartości, przy których zasilacze 300W powinny oddawać ducha zaraz po włączeniu. A ja napędzam już 3 komputery takimi fortronami. Ciekawe, bo kalkulator pokazał 520W :lol: A mojej mamuski w to nie wplątaj. Odstosunkuj sie od niej i poczytaj sobie to forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Chłopaki i dzieczyny pomóżcie. Złożyłem zestaw KN9 + 2*512 Goodram 667 + Seagate SATA2 250GB 16MB. Problem w tym że nie moge tego normalnie odpalić. Zasilacz to modecom 550W. Procek nie ma znaczenia Windsor 3000+/Bribane 3600+ Kilka razy udało mi się wejść do biosu a nawet postawić XP Pro SP2 (na Windsor`ze). Po instalacji zmieniłem tylko CD-ROM na NEC`a 4550 i od tej pory problem wrócił. Oczywiście ponowna zmiana nic nie daje. Objawy: Czerwona dioda cały czas świeci, zielona zapala się tylko na sekundę (przy zwarciu pinów od zasilania), ruszają wiatraki... i kaplica - zwis. Resetowałem BIOS dziesiątki razy, wyjmowałem z kompa wszystko poza procem - bez rezultatu. Walczę z tym od 9 godzin. Dzięki za wszelkie sugestie, bo już kota dostaję. Wszystkie podzespoły chodzą super na Mobo z podpisu. Na wymianę płyty szanse są pewnie małe. Płyta i HDD kupowane w Agito - jeśli to ma znaczenie. Pozdro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 (edytowane) Ten co podał DeyWies jest właśnie na stronie zenfista. A jesli oni go podają to uważam że jest dobry. Są jakby nie było autorytetem w tej dziedzinie. @suchyjastrzab - wygląda to na padnietą płyte, są jakieś dźwięki z pcspeakera? Edytowane 15 Lipca 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 suchy - zwis czyli co? Piszczy co? Mówi co? Zmoduj mobo na krótko i zobacz czy podziałało. ABIT ma straszne wahania napięć przy starcie komputera. Startuje z 1.65 czasami (zależne od humoru), żeby potem dopiero dać 1.8V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord_Raven Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Witam Pisalem juz o moim problemie w dziale "Pamięci RAM", lecz poza straconymi kilkoma godzinami, oraz wymianie kilkunastu PW z jednym z uzytkowników forum, nie osiagnałem nic. Ow user polecil mi napisac rowniez w tym dziale i tu szukac pomoac. No ale do rzeczy.... Mam na skladzie Geile Ultra 2x512 i kupe problemow z nimi zwiazane. GoldMemory wysypuje sie przy kilku ostatnich testach w okolicach 96-98% (zawsze te same błędy w kolejnych iteracjach). Orthos w blendzie wysypuje sie niemal na samym poczatku testu. Super PI bez problemu wylicza 16M liczby. Podniesienie napiecia >2V powoduje zwisy i restarty kompa. Na pokładzie mam zasiłke ModeCom 350W ktora zbuta dodaje jakies 0.04V do zadanego przezemnie napiecia i skacze ono +/- 0.02V w trakcie pracy. Czy to normalne? Takie same objawy sa zarowno dla defaultowych jak i dla manualnych ustawień pamieci. Co jest grane? Czy pamieci sa trafione? Czy moze zasilacz? Czy moze cos innego. Dodam jeszcze ze płyta głowna to Abit KN9 (bios 1.2) a procesor Athlon x2 3600+ na brisbane. Nie bawilem sie w OC, no moze minimalny pozwalajacy wyciagnąc 400MHz z tych pamieci. Dodam jednak ze dla standardowych ustawien (360MHz) rowniez występowaly wspomniane problemy. Problemy występuja zarówno dla pamieci umieszczonych w slotach 1-2 jak i 3-4. Prosze o pomoc bo juz sam nie wiem co robic. Zapusciłem rowniez memtest86+ v. 1.7, ktora to niedosc ze sypie errorami to ustawia dziwna czestotliwosc dla pamiedzi. Dzieli cz. procka przez 4 tj dla 1900 daje 475MHz a dla 2000 500Mhz. Czy to normalne? Podsylam jeszcze linki do zdjec z biosu. Moze to jakos naprowadzi na rozwiazanie. Ustawienia domyślne: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/67dfd1e382ffcd1c.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a349e40c5848e376.html Ustawienia manualne: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d518d2f31cec37a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/117eec471b9c6c64.html Napięcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/685ceb9cd9e4e478.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Nie uwierzycie. W geście desperacji włożyłem jakąś 300-tkę noname (20+4pin), która nie dawała rady na starym NF7-S z Mobilem@2400 + 6600GT i ruszyło :D Teraz pytanie - gdzie lepiej wepchnąć te 4 piny? Tam gdzie powinno być czy do gniazda 24pin. To oczywiście rozwiązanie przejściowe - do jutra. Aha, "ABIT ma straszne wahania napięć przy starcie komputera. Startuje z 1.65 czasami (zależne od humoru), żeby potem dopiero dać 1.8V" Czy to oznacza, że podniesienie napięcia (CPU?) może tu pomóc? Co do zwisów to nie czy piszczy bo wszystko było poskładane na pająka ale ze dwa razy startowałem z włączonym głośnikiem - nie czas reakcji był chyba za długi :-P To nie trwało nawet pełnej sekundy i zielona dioda gasła a wiatraki stawały. Podłącze jeszcze raz nagrywarkę tak więc trzymajcie kciuki... Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 te 4 pin ma siedzieć tam gdzie jest oddzielna wtyczka 4 pin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...