dymy Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 obniżyłem troszkę takty procesora (z 8x340 na 8x326) oraz napięcie (z +0.225 do +0.100) i płyta wstaje za każdym razem po wyłączeniu na listwie (od ponad tygodnia nie miałem tego poblemu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Nie ma - i moje zdanie na ten temat powinno wynikać z tego co mam w opisie pod obrazkiem ;) Co nie zmienia faktu, że wg mnie nie ma sensu rozważania czegoś pokroju Ultra czy -S. Ultra to krojone SLI, a ja zawsze lubię mieć full z fulli ;] eeee jak komuś nie jest potzrebne sli i fire wire itp to wersja S mu styka, ja mailem kilka dni ultre i same jezdy z nia miałem teraz mamkn9 i jest oki, a jakie max htt na tej kn9 sli wyciągasz ? i czy musisz mieć podlaczone to dodatkowe sasilanie na mobo do grafy czy bez niego tak samo wszystko bedzie oki pracowało ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 eeee jak komuś nie jest potzrebne sli i fire wire itp to wersja S mu styka, ja mailem kilka dni ultre i same jezdy z nia miałem teraz mamkn9 i jest oki, a jakie max htt na tej kn9 sli wyciągasz ? i czy musisz mieć podlaczone to dodatkowe sasilanie na mobo do grafy czy bez niego tak samo wszystko bedzie oki pracowało ?Bezproblemowo działało - w 2d i 3d. Ale podpiąłem se bo i tak mam dużo kabli, więc coby się Chifa nie nudziła ;] Z HTT jest ciężko - nie mam czasu sprawdzić. Ale skoro gdzieśtam 300 zrobili to i ja zrobie ;] Postaram się o więcej, bo tutaj gdzies musi być słaby element do wyeliminowania ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zadam Wam dziwne pytanie: czy na tej plycie brakuje zmiany timingu CAS latency???? Czy moze ja cos źle robie, czegos nie rozumiem etc :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zadam Wam dziwne pytanie: czy na tej plycie brakuje zmiany timingu CAS latency???? Czy moze ja cos źle robie, czegos nie rozumiem etc :] tak jak masz biosa 1.0 to cl nie zmienisz ani command rate :( na 1.1 jest już oki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zadam Wam dziwne pytanie: czy na tej plycie brakuje zmiany timingu CAS latency???? Czy moze ja cos źle robie, czegos nie rozumiem etc :] jeżeli masz już odpowiedni bios, to 4 opcja od góry w lewej kolumnie <enter>, 3cia opcja od góry<enter> odznaczasz auto i masz dużo do zabawy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 heh dam sobie rade ;) az taki zielony nie jestem ;) poprostu nie mailem nowego biosa :P za pare dni bede meczyl...poki co praca ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Witam, ja również zamówiłem tą płyte. Przemówiły do mnie dobre OC, ciche chłodzenie i cena. Zapłaciłem za nią 255 PLN w sklepie morele.net . Do zestawu dołączy x2 3600+ oraz 2x512 Micron D9 które pod c2d robiły 950+ 44415 2,36v. Jak wszystko dostane odrazu woduje i kręce ile wlezie. Dam znać. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WinterX Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Może ktoś doradzić, gdzie najtaniej kupię KN9? Muszę swoją płytę MSI sprzedać, bo zawiodłem się z O/C :) Na Allegro jest po 299 zł niby nówka KN9, ale chciałbym coś taniej, bo właśnie wydałem nieco kasy na X2 3600+ i kolejną kość 512 MB DDR2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 OMG, nad twoim postem napisałem, że kupiłem płyte w sklepie morele.net za 255 PLN... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WinterX Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Jest, jest :-) Ciekawa cena, na allegro nawet jest o 5 dyszek drożej... Zamówię w poniedziałek i będę się bawił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Może ktoś doradzić, gdzie najtaniej kupię KN9? Muszę swoją płytę MSI sprzedać, bo zawiodłem się z O/C :) Na Allegro jest po 299 zł niby nówka KN9, ale chciałbym coś taniej, bo właśnie wydałem nieco kasy na X2 3600+ i kolejną kość 512 MB DDR2. Czekamy ;) Ja wlasnie jedna licytuje jak cena przekroczy granice zdrowego rozsadku to pewnie tez wezme z moreli , ale na razie mi sie nie spieszy zwlaszcza , ze 65nm 3600 maja byc podobno dopiero od marca. Pamiatki mam od Kvana na ktorych kiedys wyciagal 740 Mhz to chyba stykna. A wlasnie ona ma tylko sata 1 czy obsluguje NCQ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 (edytowane) Na płycie jest sata 2 i obsługuję NCQ. U mnie płytka się na razie uspokoiła i restartów już nie ma. Edytowane 23 Lutego 2007 przez ZielonyTBG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 VIRU$ pytałeś ile HTT robię - to ja mówię, ze więcej niż na VRZone ;] Całe 302MHz. I to bez podnoszenia napięć mostka, szyny HT ani niczego takiego. Po prostu działało. Aktualnie muszę sygnaturkę przerobić bo właśnie stestowałem stabilne ustawienia na czwórkach swoich D9. Jednak mam dziwne wrażenie, ze ta płyta ma ogromnego Vdroopa na Vmem. Zrobiłem tylko 425MHz na czwórkach - coś jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 VIRU$ pytałeś ile HTT robię - to ja mówię, ze więcej niż na VRZone ;] Całe 302MHz. I to bez podnoszenia napięć mostka, szyny HT ani niczego takiego. Po prostu działało. Aktualnie muszę sygnaturkę przerobić bo właśnie stestowałem stabilne ustawienia na czwórkach swoich D9. Jednak mam dziwne wrażenie, ze ta płyta ma ogromnego Vdroopa na Vmem. Zrobiłem tylko 425MHz na czwórkach - coś jest nie tak. 425-4-4-4-12-1T @ 2.3v to raczej dobry wynik. Ja robie na DFI 450-4-4-4-15-2T na 2.2v. Po prostu nie wykorzystasz potencjału kostek GMH w GoodRAMach PRO, bo pcb jest słabe i powyzej 2.2v - 2.3v juz nie reagują na zmiane napięcia :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbiR Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 A możecie mi powiedzieć czy to prawdz że KN9 gryzie się ze zwykłymi GoodRam-ami?? Gdzieś to wyczytałem ostatnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 A możecie mi powiedzieć czy to prawdz że KN9 gryzie się ze zwykłymi GoodRam-ami?? Gdzieś to wyczytałem ostatnio. Ja posiadam jedną zwykłą kość GOODRAM i w przyszłym miesiącu mam nadzieje kupić drugą do dual. Jak do tej pory to nie miałem ze strony ramu żadnych kłopotów.A dokładnie:DDR2 512mb 667mhz CL5. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 http://morele.net/?pg=product_info&PRD...rice&dspl=p 242,88 PLN za Abita KN9! Taniej nie widziałem ;] Płyta powinna być u mnie jutro. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafau Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 jak najlepiej ustawić FanEQ: 1. zablokuj opcje FanEQ w biosie 2. zainstaluj Abit EQ z płytki ze sterownikami 3. zaznacz opcję "start when system power on" 4. pobaw się ustawieniami FAN EQ, a zrozumiesz do czego służą (warunek: cisza w pomieszczeniu) 5. poeksperymentuj przez kilka dni z różnymi ustawieniami tak by znaleźć optymalne dla siebie 6. korzystając z ustawień FanEQ w biosie ustaw pożądane wartości i odznacz opcję "start when system power on" w programie 7. ciesz się ciszą :) witam wszystkich, jestem tu nowy. znalazłem Twoje rady, zastosowałem się do nich a mój cooler ani rusz - dalej kręci na 2300RPM i ani mu się widzi zwolnić. Możesz wyjaśnić mi co oznaczają poszczególne parametry w ustawieniach CPU fanEQ ?? tzn target temp, ta druga temperatura i dwie wartości w % ?? I jak je ustawić względem siebie, żeby zmniejszzyć obroty. I jeszcze jedno pytanie - czy po zmianie tych parametrów w biosie wiatrak od razu powinien zmienić obroty czy trzeba resetować/wyłączać kompa ?? Moja płyta to KN9, procesor AMD Athlon64 3000+, cooler Alpine 64 Arctic Cooling. Gość, który składał tego kompa twierdzi, że regulacja obrotów jest możliwa tylko po podłączeniu coolera do złącza SYSfan a nie CPUfan - ale to chyba bzdura jest.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ietas>> Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 (edytowane) To co Ci powiedzial ten kolega to prawda potzrebna jest 4-pinoiwa wtyczka: http://telewizor.eu/dvi.html aby cooler zwolnil chyba ze przelączysz na sys fan to wtedy zwalnia odrazu pozdro Edytowane 14 Października 2014 przez mietas>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafau Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 (edytowane) no dobra - a co z ustawieniami target temp., temp, start control i stop control ?? co tam zadać, żeby było wolniej/ciszej ?? w tej chwili mam na CPU 31*C, wiatrak kręci 2280... jakoś nie mogę sam wpaść na poprawne ustawienie :( ok - już sobie poradziłem Edytowane 27 Lutego 2007 przez rafau Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 jakoś nie mogę sam wpaść na poprawne ustawienie :( ok - już sobie poradziłem cieszy mnie że opis się przydał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafau Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 cieszy mnie że opis się przydał :) problem tkwił w tym, że w AbitEQ miałem odhaczone włączanie, gdy system power is on - cooler reagował na to co było zadane w AbitEQ a nie na polecenia z Biosa. Udało mi się go spowolnić - jest ciszej. Ale w sumie nadal nie wiem dokładnie jak to jest z tymi parametrami. Domyślam się, że: - target temp to temperatura taka "wyjściowa", w stosunku do której ustawia się pozostałe parametry - temp cośtam - tolerancja to jest akurat jasne - fanEQ start control w % - np. 90% z target temp 50*C - rozumiem, że przy takim ustawieniu cooler startuje na pełne obroty po osiągnięciu temperatury w tym przypadku 45*C - fanEQ stop control w % - np. 60% z target temp 50*C - rozumiem, że przy takim ustawieniu cooler w ogóle się wyłącza przy spadku temperatury w tym przypadku poniżej 30*C Pomiędzy tymi temperaturami (30-45*C) wentylator jest sterowany liniowo może ktoś to potweirdzić lub sprostować ?? PS. i jeszcze mam pytanie - czy istniej jakaś przejściówka z kabelka 3 na 4 pinowy pozwalająca na sterowanie coolerem ze złącza CPUfan ?? tzn widziałem coś takiego w jakimś sklepie (chyba cooling.pl) ale nie wiem, czy uzyskam taki efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Chyba sprawię sobie to mobo, okazyjnie kupiony a64 3000+ jest już w drodze do mnie. Mimo całkiem dobrego chłodzenia nF4 i mosfetów chyba wymienię obydwa na Pentagramy Np-40 Cu przesmaruję AS ceramique i wstawię na to wolne wiatraczki 40mm ok 2000-3000obr i wtedy to już będzie wypas. Do tego czeka już u mnie Scythe Mine. Za jakis czas pewnie tu zajrzę i obaczy sie ile wyOCuję :) na tym mobo. Niecały rok temu miałem AV8 wiec opcje Abita nie maja dla mnie tajemnic :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Ehh a moj kn9 chwilowo oddalil sie w nieco dalsza przyszlosc ;) Mialem jedengo upatrzonego na allegro , ale kilkumiesieczna uzywka poszla za 232 zeta przy 250 za nowke w morelach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Ehh a moj kn9 chwilowo oddalil sie w nieco dalsza przyszlosc ;) Mialem jedengo upatrzonego na allegro , ale kilkumiesieczna uzywka poszla za 232 zeta przy 250 za nowke w morelach :DWidzę że polowaliśmy na tą samą zdobycz B-) mi też sie nie udało-cena za wysoka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 No i problem.Do tej pory śmigałem na jednej kostce 512mb Goodram-a i było wszystko w porządku.Kupiłem i włożyłem drugą taką kostką,no i na dzień dobry usłyszałem tylko piszczenie biosu.Po resecie biosu komp wstał,więc ustawiłem wszystko tak jak było, F10 i czarny ekran. W tym momencie max to HTT 250. :mur: Załamka.Co to może być,bo semp na 2000mhz to zdeka cieńko :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Danters Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Nabyłem tę płytkę - jestem zadowolony jak na razie. Rozłożenie elementów jest bardzo dobrze przemyślane, od razu o 50% więcej miejsca w środku - przynajmniej w porównaniu z moją starą shitową MSI. Tylko jedno pytanie, kupiłem przedwczoraj w morele.net, ale nie dostałem podkładki. Pudełko nie było zafoliowane, prócz tego wszystko jest :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Już w sumie jestem zdecydowany na tą KN9, ale mam pytanie. Jaki takie powtarzalne HTT uzyskujecie? Pytam bo jest to dośc ważne. Nie chodzi tyle o uzyskiwanie jeakiś niebotycznych super oc wyników, ale jeśli będę chciał ustawić jakąś częstotoliwośc zegara CPU to jeszcze będę mógł obniżyć jego mnożnik i zwiększyć HTT i w ten sposób dalej bawić się z pamięcią, żeby uzyskać jakiś kompromis i żeby nic niczego nie blokowało. Także to HTT to ma jakiś limit czy jak to jest? Szkoda, że dzielniki na pamięci są takie, jakie są, bo to w sumie one sprawiają te wszystkie problemy. Bo rozumiem, że na am2 sprawa dzielników pamięci ma się tak samo jak na s939 ( miałem dfi lp )? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Danters.Poczytaj ten temat bo było opisane.Aby była podkładka na pudle musi być naklejka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...