McDracullo Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Daj linka do tych beta wersji. Co wprowadzają? Bo chyba nie obsługę Phenoma :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Mnie korci na wymianę na coś nowego, bo już straciłem nadzieje na 4 rdzenie na KN9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Te bata to na stronie abita usa widziałem jakieś linki, lukne tam to zapodam tutaj. A na 4 jajka w kn9 to bym nie liczył, ale kto wie ?. Co ciekawe nie ma kn9 na liści płyt do których robią (pracują nad) biosy pod 4 jajka. Ale nawet do tych co są to biosów nie widać - > co za polityka :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrett76 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Te bata to na stronie abita usa widziałem jakieś linki, lukne tam to zapodam tutaj. A na 4 jajka w kn9 to bym nie liczył, ale kto wie ?. Co ciekawe nie ma kn9 na liści płyt do których robią (pracują nad) biosy pod 4 jajka. Ale nawet do tych co są to biosów nie widać - > co za polityka :(wątek z forum : http://forum.uabit.com/showthread.php?t=130658&page=11 Poczekam na ustabilizowanie sie cen B3 i takoż zmienie pewnie mobo, ale przy takim podejsciu abita... hm- raczej nie bedzie to mobo tej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Myslisz ze nowe mobo Abita pod K10 oparte na nowych chipsetach AMD dostaną aktualizacje gdy pojawią się 45nm procki czy nie? U Intela to różnie wyglądało. A w sumie technicznie są jakies przeciwskazania? Skoro to ta sama podstawka? Ja bym brał Abita, dobre i tanie mobo robi ;) Edytowane 20 Marca 2008 przez Nicolass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Może mi ktoś z posiadaczy Abit'a KN9 + procek x2 (f3) napisać jakie są 2 najniższe napięcia na cpu w bios, jak dobrze pamiętam to 1,225 i 1,275 czy tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahead Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Wszystkich posiadaczy tego kultowego mobo serdecznie pozdrawiam i zarazem żegnam w tym wątku, jako że moje mobo zmieniło właściciela a ja przesiadłem się na (jak zwykle) kolejnego już 6 z kolei abita (NF7, NF7-S, AV8, AN8Ultra, KN9, AX78 . Pozdrawiam wszystkich Fanboy'ów ABIT'a ;] p.s. luknę tu czasem ;] Dołączam się do pozdrowień i niestety ja też chcę się z Wami pożegnać, jakoże zmieniłem całkowicie sprzęt na inny. Tym razem jednak wchodzę w laptopik ASUSa na Intelu C2D T7500 :oops: (SIC!) Też czasem tu zajrzę! I tak jak NF7-S tak i teraz KN9 szczerze polecam wszystkim - super mobacz! :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Może mi ktoś z posiadaczy Abit'a KN9 + procek x2 (f3) napisać jakie są 2 najniższe napięcia na cpu w bios, jak dobrze pamiętam to 1,225 i 1,275 czy tak.U mnie to zalezy od tego jakie napięcie nominalne ma CPU. Jak wkładam takiego co ma nominalne 1.2 to mam najniższe 1.2, jak nominalne jest 1.25 to 1.25V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K4JT3K Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Witam, to mój pierwszy post więc się przywitam - AHOJ Posiadam płytę główną Abit KN9 i procesor 3800+x2. Problem polega na tym, że od czasu jak zaktualizowałem bios do najnowszego jak tylko podkręce procka wyłączę komputer z listwy i uruchomię go od nowa to wyskakuje mi przy starcie systemu ekran coś tam coś tam i jest: Oto treść tego komunikatu przy starcie systemu (to jest w tym miejscu gdzie jest napisane na górze jaki mamy procek, standardowo jak zawsze) - na dole jest to: Warning! Now System is in Safe Mode. Please re-setting CPU Frequency in the CMOS setup. Press F1 to continue, DEL to enter SETUP. Jak wcisnę F1 to mam ustawienia fabryczne a jak del i wyjdę odrazu z biosu, reset i mam podkręconego. Wyjaśnię, że problem występuje tylko wtedy, gdy wyłączę kompa z listwą wszystko. Jeżeli go tylko wyłącze a listwy nie to włącza się normalnie. Wcześniej czegoś takiego nie miałem myślę, że to winna tego najnowszego biosu, najgorsze jednak jest to, iź przy powrocie do wcześniejszej wersji teraz jest tak samo. Jak nie podkręcę procka to ten problem nie występuje. A jeżeli zwiększę i to nie ważne czy o 10hz czy o 600hz to zawsze jest. Stąd moje pytanie do posiadaczy tego mobo lub do osób, które wiedzą jak pomóc czy jest może w ustawieniach biosu jakaś opcja która to wyłącza? Bo mi to wygląda na jakieś zabezpieczenie lub informację o tym że proc pracuje na innych parametrach niż fabryczne. Zapomniałem dodać, że komputer uruchamia się dopiero po resecie tj gdy go włączam przyciskiem power to nic się nie dzieje dopiero gdy wcisne reset to słychać te pip i się uruchamia. Oczywiście taka sytuacja występuje jedynie wtedy gdy procek jest podkręcony. Wcześniej tak nie było ale od kilku miesięcy odką mam ten najnowszy bios to jest tak zawsze. Tzn ostatio nie podręcałem procka więć mi było wszystko jedno ale teraz to już zaczyna to być uciążliwe i denerwujące. Najgorsze jest to, iż wgrywałem poprzednie biosy teraz właśnie mam ten 1.2 ale jest ciągle to samo od czasu jak zainstalowałem ten bios 1.4. Powrót na wcześniejsze wersje tego nie rozwiązuje. I teraz pytanie: Czy da się taki komunikat wyłączyć abym mógł normalnie włączać podkręconego kompa??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konditv Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Panowie czy na tym sprzęcie warto podkręcac? to znaczy czy odczuje różnice po o/c... Abit KN9 Athlon x2 3600+ Palit 8600GT sonic+ WD 320gb 1gb goodram ddr2 (667mhz) amacrox warrior 400W boxowe chlodzenie procesora. dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 I teraz pytanie: Czy da się taki komunikat wyłączyć abym mógł normalnie włączać podkręconego kompa???Albo wracasz do starego biosu. Albo nie wyłączasz listwy. Najskuteczniejsze rozwiązania :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Panowie czy na tym sprzęcie warto podkręcac? to znaczy czy odczuje różnice po o/c... Abit KN9 Athlon x2 3600+ Palit 8600GT sonic+ WD 320gb 1gb goodram ddr2 (667mhz) amacrox warrior 400W boxowe chlodzenie procesora. dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź zapewne i to sporą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K4JT3K Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Albo wracasz do starego biosu. Albo nie wyłączasz listwy. Najskuteczniejsze rozwiązania :-P Czytaj ze zrozumieniem. Powrót do starego biosu nic nie rozwiązuje. Nadal jest to samo. Twoja druga propozyjca mija się z celem. Komputer stoi w sypialni i nie ma mowy aby był on cały czas na czuwaniu - niegatywnie wpływa na sen. Do listwy podłączony jest także monitor, głośniki i tego wszystkiego jest za dużo. A na włączonej listwie prąd jest pobierany i w skali roku uwierz mi trochę tego się nazbiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) Skoro pouczasz o czytaniu ze zrozumieniem, to proponuje poczytanie wątku? Było to poruszane wielokrotnie. Najskuteczniejsze jest nieodłączanie kompa i tyle. Nic na to nie poradzę. Aczkolwiek dawno nie słyszałem takiej bzdury o wpływie odpalonej listwy na sen...;] ps. Powrót do starego biosu programatorem! Edytowane 28 Marca 2008 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Twoja druga propozyjca mija się z celem. Komputer stoi w sypialni i nie ma mowy aby był on cały czas na czuwaniu - niegatywnie wpływa na sen. prąd w całym domu też odłączasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Ja często śpię przy włączonym kompie i uważam się za człowieka bardzo wyspanego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Dołączam się do pozdrowień i niestety ja też chcę się z Wami pożegnać, jakoże zmieniłem całkowicie sprzęt na inny. Tym razem jednak wchodzę w laptopik ASUSa na Intelu C2D T7500 :oops: (SIC!) Też czasem tu zajrzę! I tak jak NF7-S tak i teraz KN9 szczerze polecam wszystkim - super mobacz! :lol2: No i na mnie nadszedł czas pożegnania się z wami.Pierwszy raz od hoho i jeszcze trochę przeszedłem do niebieskich (ale dalej jestem zielony :wink: ) no ale nie całkiem popełniłem zdradę,ponieważ zostałem w stajni Abit-a.3 z kolei mobacz tej stajni czyli IP35-E.Ale tak jak kolega i ja mogę śmiało polecić tą płytę bo śmiga na prawdę super. :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrett76 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 tymczasem znalazłem ewenement- płyta ASrock z NF3 i supportem... http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=AM2NF3-VSTA Phenoma:/ czyli jak sie chce :( Podobne problemy jednak stwarza evga z płytami na chipsetach nv5xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saint176 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Również miałem problem z biosem 1.4 dla Kn9. Komp nigdy nie uruchamiał się za pierwszym razem, dopiero po restarcie. Powrót do 1.2 rozwiązał sprawę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Wiec wynika, że nadal bios 1.2 jest The Best i koniec. A nowych biosów jakoś nie widać, i chyba już ich nie będzie bo co niby maja poprawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 a ja tam problemów z 1.4 nie mam. działa tak samo stabilnie jak na 1.2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g6r Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Witam, Zadałem pytanie w Podstawowych zagadnieniach, ale nie doczekałem się żadnej odpowiedzi.. Wklejam tutaj mój post, może ktoś będzie wiedział... "Po oc procesora (x2 5000+ BE) z 2600Mhz (13x200) chodzi on na 3000 Mhz (15x200). Wszystko jest ok, tylko teraz pamięci (geil ultra 800Mhz ustawione na 4 4 4 12 cl2) pracują na 375 (750) Mhz. Czy jest jakiś sposób na zmianę dzielnika, który przy tym taktowaniu jest ustawiony na CPU/8? Chciałbym przestawić go np. na CPU/7. Ewentualnie jak inaczej przestawić taktowanie pamięci." Dzięki za ewentualne odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Zmień mnożnik na 14 i ustaw HTT=215MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g6r Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że nie ma możliwości zmiany dzielnika pamięci na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że nie ma możliwości zmiany dzielnika pamięci na tej płycie?Jest, ale dzielnik masz ustawiany według mnożnika procesora. I własnie to jest powodem niskiego taktowania pamięci. IMHO 3000/400=7,5. Połówkowych mnożników nie ma, a więsz żeby pamięci taktować nie wyżej niż 400MHz (producent zapewnia Ci 400MHz, a nie 428) musi być mnpożnik wyższy niż 7,5 czyli 8. Gdy ustawisz mnożnik na x14 to masz czestotliwośc taktowania pamięci /7. (2800/7=400). Jedziesz do góry z HTT i masz 3GHz i mnożnik 7 dający Ci prędkość 428MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Może ktoś mial coś podobnego. Otóz mam problem. Wczoraj podczas instlacji siakies gry (orthos chyba w tle działał) Wyskoczył mi BSOD nacisnąłem restart i cisza. Wentyle chodzą ale plyta nie wstaje. Z glosniczka nie wychodzą zadne dzwięki lampki na sieciowce się nie palą. Palą sie tylko te kolo slotow ram (czerwona i zielona). Na 90% podejrzewam cpu bo jest bez czapki no i dośc już mocno pokruszony. (kombinaje alpejskie...) Ale nie mam pewnosci. Bo plyta w sumie dziala ale czarny ekran i speaker milczy. Ma ktoś jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Dziś po zmianie pasty na cpu komp już nie odpalił. Standardowo, czarny ekran i wycie ze speakera. Resety biosu (zworką i baterią) nic nie dawały, tak samo jak rozmontowanie całości i ponowne złożenie. Dopiero u kumpla na innym cpu udało się jakoś mobo uruchomić i jak na razie działa.... Myślicie że powoli umiera? Wydaję mi się, że chipset jest leciutko ukruszony na jednym z rogów (ledwo to widać nawet pod lupą)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Dziś po zmianie pasty na cpu komp już nie odpalił. Standardowo, czarny ekran i wycie ze speakera. Resety biosu (zworką i baterią) nic nie dawały, tak samo jak rozmontowanie całości i ponowne złożenie. Dopiero u kumpla na innym cpu udało się jakoś mobo uruchomić i jak na razie działa.... Myślicie że powoli umiera? Wydaję mi się, że chipset jest leciutko ukruszony na jednym z rogów (ledwo to widać nawet pod lupą)... Możliwe, choć niekoniecznie skoro jest ok na innym CPU, a dlaczego chipset ukruszony zmieniałeś chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Tzn działa na moim cpu cały czas. Chipset nie jest jednak ukruszony (dziś badałem go przy dziennym świetle). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 U mnie zaczęły się jaja z płytą jak ją wyjąłem z budy z myślą o sprzedaży.Przełożyłem do innego blaszaka i po uruchomieniu z innym prockiem zaczął sie problem z temperaturami.W biosie miałem jakieś 70 stopni a jak wszedłem do windy to przy byłe obciążeniu dochodziło do 115 i komp się wyłączał. No i nie sprzedałem płyty tylko zaniosłem na testy do kumpla kafejki i też były z nią jaja.Problem z zainstalowaniem sterów.Pomagało tylko pojedyncze instalowanie i to po parę razy,ale pozostał problem z zawieszaniem się podczas ładowania windy zawsze po wyłączonej listwie. Płyta poszła na gware i nie dawno wróciła z notatką że został wymieniony chip NForce 4 Ultra.Jak gdzieś dorwę procka to ją sprawdzę czy to w ogóle działa hehe :grin: Aha chłodzenia z chipa nigdy nie tykałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...