Skocz do zawartości
Szymoon

Giełda, finanse

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tam wasze kredyty we frankach? ;) SNB pozamiatał.

Frankowcy powinni być wdzięczni SNB, przez 3 lata płacili promocyjną niską ratę, a dopiero teraz jest powrót do realiów. Jak mówiłem znajomemu biorącemu kredyt na mieszkanie w grudniu żeby się dobrze zastanowił i zabezpieczył, bo jedna decyzja rządu/banku i jest ugotowany, to mówił że to przecież niemożliwe i na pewno nic się nie stanie.

Edytowane przez kłopotliwy drągal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialoby sie wziac kredyt we franku teraz, tylko nikt nie daje bo bank bylby stratny ~

Zawsze mnie ciekawiło skąd się biorą Ci niezwykle mądrzy i "sprytni" chętni na kredyty we Franku. I dlaczego się im wydaje, że są mądrzejsi od Banków mających wieżowce pełne ludzi i komputerów od liczenia ryzyka :) Poza tym to ludzie dzwonią żeby im kredyt przenieść do mojego Banku TYLKO żeby przenieść to najpierw trzeba spłacić. Mam przykład klienta który kupił mieszkanie za 150 000 CHF parę lat temu gdy kurs był za 2.1 zł, teraz zostało gdzieś z 140 000 CHF do spłaty. Więc nasz Bank musiałby kupić 140 000 CHF po kursie 4,35 PLN i już z mieszkania o wartości blisko 300 000 zł mamy mieszkanie o wartości blisko 600 000 zł. No nic. Może jak będę szukał mieszkania to będą jakieś fajne z licytacji komorniczych po kimś kto nie dał rady z ratą Franka.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi