Skocz do zawartości
Heniu

Asus P5n32-sli Se Deluxe

Rekomendowane odpowiedzi

Kupuje nowego kompa.

Szukam plyte glowna i chcialem zeby obslugiwala core2 i jednoczesnie sli .

Znalazlem Asus p5n32-sli se deluxe

Spelnia kryteria.

Jednak dzis kolega uslyszal od znajomego z serwisu "a wez pan to w chvj nawet za darmo oddam" <_<

Do tego- na forach czytalem "niepochelbne" opinie o tych plytach,

Przy czym- zadnych konkretow, typu "to szit"...

Wiec pytanie brzmi- czy ta plyta to szit, a jezeli tak- to dlaczego ?

Z tego co widzialem to chodzi o to ze ma cs nforce 4- co w nim zlego ?

Aha, jedna wazna uwaga:

Nie zamierzam bawic sie w zadne podkrecanie, ani plyty ani proca ani karty grafiki ani ramow, nie bawi mnie to, nie mam na to czasu i mam dosc pieniedzy zeby nie musiec sie martwic o osiagi- w razie czego dokupie sprzet, chocby 7950 jak bedzie taka potrzeba

(btw. raczej nie bedzie- bo nie jestem jakis hardkore-gamer co musi miec wszystko na full, po prostu zmieniam kompa i chce cos zeby poszly tytuly typu HL2 jakos sensownie, SH3 (i 4 jak wyjdzie))

Tak ze- jezeli te niepochlebne opinie o plycie/chipsecie wynikaja z tego ze sie slabo podkreca- to dla mnie to zaden minus (aczkolwiek prosze o info jezeli to jest powod jej "szitowosci")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytales wszystko co napisalem ?

Bo:

mam dosc pieniedzy zeby nie musiec sie martwic o osiagi

Dzieki za dobre checi ale naprawde nie szukam "tanich dobrych" alternatyw tylko chcialem sie dowiedziec co jest nie-halo z tym asusem :rolleyes:

btw. Jak sie dowiem z roznych zrodel ze rzeczywiscie nie chodzi tylko o overclocking to kupuje p5w dh i wtedy bede szukal nieoficjalnych biosow/sterow do SLI.

Ale skoro mam gotowa plyte spelniajaca kryteria- to chce ja kupic ale pojawil sie problem o ktorym pisalem. Wiec zalozylem ten temat ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytales wszystko co napisalem ?

Bo:

Dzieki za dobre checi ale naprawde nie szukam "tanich dobrych" alternatyw tylko chcialem sie dowiedziec co jest nie-halo z tym asusem :rolleyes:

btw. Jak sie dowiem z roznych zrodel ze rzeczywiscie nie chodzi tylko o overclocking to kupuje p5w dh i wtedy bede szukal nieoficjalnych biosow/sterow do SLI.

Ale skoro mam gotowa plyte spelniajaca kryteria- to chce ja kupic ale pojawil sie problem o ktorym pisalem. Wiec zalozylem ten temat ...

rozumiem ale te plyty gb sa na poziomie tych asusa z jednym zastrzeniem. Jesli kupujesz model E6300 CD2 lub e6400 to tylko i wylacznei gigabayte ds4/6 ale jesli e6600 i powyzej wtedy asus p5wdh. Lepsze oc jest na plytach na chipsetcie 975x na prockach z wyzszym mnoznikeim a na 965 z nizszym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyte kupuje zeby przyszlosciowa byla- teraz do tego Asusa p5n32 wloze e6300 moze e6400 i wiem ze za ~2 lata bede mogl wlozyc core 2 extreme jakiegos ktory na pewno sporo stanieje.

Do tego- zadnego overclockingu robil nie bede, ZADNEGO, jak pisalem- wole wydac pare stow i miec czego mi trzeba niz sie bawic w jakies kombinacje ktore zabiora cenny czas.

Z tego co Asus pisze- na p5n32 sli se chodzi wlasnie core extreme- wiec wszystko gra.

A p5w dh jak pisalem- jakbym chcial na niej sli stawiac to trzeba szukac sterow (a na xtremeforums ostatnio czytalem ze gosc ktory je robi obrazil sie i sa jakeis problemy z nimi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.google.com = wynik wyszukiwania jeden z szybszych .... ponoć nie na każdej chodzi C2D Xtreme do tego plusik, że zamiast podawanych przez producenta ddr2 533/667 działają takze 800 ponoć nieoficjalnie ...

inny wynik z gugli:

P5N32-SLI SE + Quad-SLI = Memory Problems?

również dla tej płyty ... stąd: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=75306 , a tutaj : http://www.tigerdirect.com/applications/se...MBM-P5N32-X6800 masz co prawda art po angielsku ale jednak przegląd problemów wspólnych dla wszystkich płyt tej serii od asusa :D... miłej lektury ...

btw. żaden z podanych przykładów nie jest problemem związanym z OC procka :D ... to są stockowe problemy płyty i trudno :D

Pozdr

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem juz wczesniej ten topic z nvwiews i z tego co koles pisze to problem rozwiazal update biosu:

After installing the BETA Bios 0305, Windows now reports 2GB available. So, for all those having the same issue, I suggest you download BETA Bios 0305. Or, you can wait a few days until 0305 becomes the standard BIOS (not BETA).

Here are my system specs:

Mobo: ASUS P5N32-SLI SE Deluxe

CPU: Intel Core 2 Duo X6800

VGA: (2) eVGA 7950 GX2 (Quad-SLI config)

Memory: (2x1GB) Corsair 6400C4 5-5-5-12

HD: (2) WD Raptor 150GB (Raid 0)

PC Power & Cooling 1-Kilowatt

Sound: Creative X-Fi Extreme Music

I screeen :

http://img179.imageshack.us/my.php?image=desktopum9.jpg

Co do producenta to

http://www.asus.com/products4.aspx?modelme...2=11&l3=227

W tej specyfikacji jest ze support dla c2/ c2 extreme i 800mhz ddr 2.

A w tym linku co dales

http://www.tigerdirect.com/applications/se...MBM-P5N32-X6800

To albo slepy jestem albo nie widze zadnych opisow problemow :blink:

Moze ci sie link pomylil ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne masz pojecie jesli uwazasz ze podkrecanie to strata czasu... ale twoja sprawa <_<

Raczej opinie ma slabe ta pltya ze wzgledu na to iz nforce 4 nie jest za dobry dla intela , procki intela najlepij sie sprawuja na chipsetach intela.

Jak chesz miec dobra plyte z SLI to bierz tego GB 6-quad na i965 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30078 i z odpowiednia wersja sterow nvidi ma obsluge SLI i nei jest to zadne kombinowanie masz na forum tu topic o tych plytachi ludzie maja bez klopotu SLI .

Edytowane przez VeganJustice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi