Skocz do zawartości
zdanek

Zmiana Pamieci Ram W Acer 4102

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z wlozeniem nowej kosci ddr2 do mojego lapka acera tm 4102. moglby ktos ktok po krku powiedziec jak to robic, nie chce niczego wylamac! kosc oczywiscie wielkoscia pasuje,takze o zlej pamieci nie ma mowy, nie chce poprostu czegos ulamac czy cos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że już dostałeś sie do kości. Każda kość ma po bokach takie metalowe zatrzaski. Musisz je odsunąć na zewnątrz od koći - w tym momencie kość powinna sie troche odsunąć, ale niekoniecznie. Bierzesz za krawędź przeciwną do złącza i z jednocześnie odsuniętymi zatrzaskami ciągniesz do siebie. Kość powinna sie uchylic do góry. jak już jest uchylona czyli tak pod kątem ok 30* do lapa wysuwasz ją ze slotu. Może to wymagać odrobiny siły, ale bez przesady - z wyczuciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okej poradzilem sobie sam, ale dzieki za pomoc, dokladnie w ten sposob robilem, rzeczywiscie trzeba z wyczuciem bo delikatne zaczepy balem sie ze moge wylamac ale udalo sie... teraz smiga mi 256 nanya +1024 kingmaxa, w dualu (tak mi podaje cpu-z) czy to mozliwe? przeciez kosci nie sa tej samej pojemnosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jest napiane, gdzies czytalem ze pare osob tez tak mialo... moze jest tak z rzeczywistosci, tu na forum byl jakis temat o ramach i wlasnie pare osob to samo pisalo, czym moge jeszcze sprawdzic czy to dziala w dualu? Everestem? da rade? Co bedzie bardziej wydajne tylko ten 1gb czy razem z ta koscia 256 ? bo nie wiem czy one sie tam nie gryza czy cos jak nie ma tego duala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanko : jakie pamięci wrzuciłeś do tego lapa?? dedykowane?? czy normalne z serii Value Ram. Najlepiej napisz kod tych pamięci skoro to są kingstony. Ja wyczytałęm że do tego lapa producent przewiduje pamięci dedykowane a 1 kostka 1 GB kosztuje ponad 600zl :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykle value ram firmy kingmax, ta bajka z pamieciami dedykowanymi nie przejdzie. przeciez te dedykowane sa to zwykle pamieci od producentow takich jak hynix kingston, nanya , kingmax czy inni tylko sygnowana przez acera. Acer nie robi pamieci! Moj kingmax 1gb chodzi normalnie , nie ma problemow zadnych. nie laduj sie w dwa razy drozsza pamiec dedykowona skoro nie bedzie roznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem ze acer pamieci nie robi tylko zastanawialem sie po jaka cholere robia zamieszanie z pamieciami dedykowanymi ( tylko nieliczne modele acera maja takie zalecenie) skoro normalne chadza bez zarzutu. W kazdym badz razie dzieki za info :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie wszystkie kości chcą chodzić i Acer zamiast się przyznać że zrobił bubla woli wymyślić bajeczkę z dedykowanymi pamięciami i jeszcze zarobić na tym kaskę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jest napiane, gdzies czytalem ze pare osob tez tak mialo... moze jest tak z rzeczywistosci, tu na forum byl jakis temat o ramach i wlasnie pare osob to samo pisalo, czym moge jeszcze sprawdzic czy to dziala w dualu? Everestem? da rade? Co bedzie bardziej wydajne tylko ten 1gb czy razem z ta koscia 256 ? bo nie wiem czy one sie tam nie gryza czy cos jak nie ma tego duala...

a ta kosc 256 masz 333MHz czy 400MHz?Jaka jest ta nowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie wszystkie kości chcą chodzić i Acer zamiast się przyznać że zrobił bubla woli wymyślić bajeczkę z dedykowanymi pamięciami i jeszcze zarobić na tym kaskę.

I tu się mylisz bo chyba wszyscy producenci zalecają stosowanie dedykowanego ramu dla konkretnych modeli. :)

Edytowane przez shadows

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi