topek@GC.pl Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam, poprzerzucalem sprzet z roznych kompow... no i mam problem, bo nie wiem czy bezpiecznie i w ogole moge podlaczyc zasilacz Feel-350ATX sygnowany przez Modecom'a na taki sprzet: MOBO: AsRock P4I65G (to jest mATX) CPU: P4 Prescott 2,8GHz HT RAM: 2x 512 Kingston PC3200 CL3 na Infineon'ach GPU: Asus GF n6600GT HDD: stary WD400 40GB 5,25": starenka nagrywarka CDR TEAC 40x + oczywiscie flop'a i wentyl na CPU Dodatkowo mam pytanie, jako ze do zasilki instrukcji nie mam, a do AsRocka jest tak zubozala ze lepiej nie mowic, czy moge podlaczyc 4 pinowe dodatkowe zasilanie (o ile to jest to) z zasilki do tej MOBO? Na AsRocku widnieje to jako ATX12V1 ale w opisach tej zasilki albo wystepuje 4pinowe 12V albo nie :| Dodam ze mam dolaczke 4pinowa do 20pinowej osobno. Takze podlaczylem sobie to dodatkowe CHYBA 12V do wejscia na MOBO ale jeszcze nie odpalilem - ze strachu ;) No i najwazniejsze, czy w ogole moge do tej mobo (jest w standardzie microATX) podlaczyc taki zasilacz? Dzieki z gory! PS. Czy jesli uruchomie to chocby minimalne OC wchodzi w gre czy lepiej nie ryzykowac? podlaczysz ten zasilacz bez zadnego problemu ale jego jakosc pozostawia wiele do zyczenia (asrock ma gniazdo 20pin wiec dodatkowych 4 pinow z pomaranczowymi przewodami poprostu nie podlaczysz a ta druga 4 pinowa z czarno-zoltymi przewodami to jest wlasnie 12V1)No ok, podlaczam 20pin, 24 jasne ze nie moge, to wiem ;) Tyle ze opisy tego zasilacza sa tak pokaszanione i rozne, ze nie wiedzialem czy te drugie 4pin to aby na pewno 12V1 czy jakis tani wynalazek ktory by mi spalil wszystko ;) Wiec mowicie 100% mozna podlaczyc i 20pin i ten 4pin...? No i jak z uciagnieciem tego sprzetu bedzie? Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez topek@GC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamservice Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 podlaczysz ten zasilacz bez zadnego problemu ale jego jakosc pozostawia wiele do zyczenia (asrock ma gniazdo 20pin wiec dodatkowych 4 pinow z pomaranczowymi przewodami poprostu nie podlaczysz a ta druga 4 pinowa z czarno-zoltymi przewodami to jest wlasnie 12V1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Możesz ale prawdopodobnie przy pierwszej próbie OC pójdzie z dymem zabierając połowe kompa. Ja bym nie ryzykował. Dobry zasilacz to podstawa, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Po pierwsze: zasilacz nieco zabyt słaby jak na ten konfig. Po drugie: za żadne skarby nie podłączaj 4 pinów z wtyczki 24-pinowej (20+4 pin) do wejścia ATX12V1 bo sfajczysz sprzęt. Jeśli zasilacz ma wtyk 4-pinowy jeszcze na osobnej wtyczce (nie łączonej z tą do płyty głównej), to właśnie tę 4-pinową osobną wtyczkę powinieneś podłączyć do wejścia ATX12V1. To tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topek@GC.pl Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Danke :) Chyba troche namieszalem bo w sumie to pytalem o ten znikajacy i pojawiajacy sie w rozniastych opisach 12v1 no ale to juz moja wina. Power on... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...