Skocz do zawartości
vernae

Siemano! 2pompki, Ktora Lepsza :) Bo Cos Mi Tu Nie Pasuje

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka! Od jakiegos juz czasu kopie za informacjami na temat WaterCoolingu, gdyż sam jestem szczesliwym posiadaczem PentiumD 3,0 @ 4,0 (AC) który w stresie wymaga włączenia dodatkowego nadmuchu yh - hałas hałas hałas... (a chce i wiecej Mhz :D) niestety duza moc CPU niezmiernie potrzebna - jestem muzykiem! ...troche wam teraz pozawracam głowy ;)

Problem1 ... Do rzeczy!

Mam oto 2 zestawy "sercowe" (pompka+rezerwuar+wyciszenie)

Alphacool AGB-Eheim 1000 230V << 1000l/h zatopiona, podnoszenie do 2 m <<< http://mcs.pc.pl/produkt1515.html

pompka w zbiorniku w zestawie

240zł

Pompa Innovatek Plus-12V << 300l/h niezatopiona, podnoszenie do 2m, chwalona <<< http://mcs.pc.pl/produkt865.html

+Rezerwuar Innovatek AGB-O-Matic

+gumowe podkladki do wyciszenia

470zł

i tu zdziwienie?! DLACZEGO TA DRUGA JEST 2x DROZSZA ACZKOLWIEK ponad 3X MNIEJ WYDAJNA (może o czymś niewiem? w opisie piszą "Bardzo wydajna") i chyba BARDZIEJ hałasuje (a może mi sie wydje?) gdyz jest niezatopiona? z początku zkreśliłem ją, ale widze ze sporo osób jej używa tej droższej a Eheim 1000 w złożonych zestawach nie spotykam. To ma jakieś ukryte walory może czy coś? ;) Pomijając te 12v i cene która była by lepsza? Będzie skazana na minimum dwa bloki i możliwe że na sporą pasywną chłodnice zewnętrzną ;) (a czy pociągneły by mały grzejnik konwekcyjny <lol>?) Ma być cicho i b wydajnie...

-----

PS (problem 2): Wiem że to zabrzmi może głupio ale... <lol> jak to jest z napełnianiem i poziomem wody w układzie? Nigdzie o tym nie znalazłem. Czy aby napełnić układ musze umieścić korek w najwyższym miejscu i wypełnić wodą wszystkie elementy układu? Czy wystarczy napełnić zbiornik stojący na dnie obudowy a pompka sama zatroszczy się aby woda popłyneła przez węże bloki i chłodnice?

Skąd ta wątpliwosc? Podpatruje i widze że tu > http://img50.imageshack.us/my.php?image=51ka.jpg < zbiornik nie jest wypełniony po sam korek... pozatym nie wygląda na "wyjmowany". a może zapowietrzony...?

Pozdraffiam, Piotrek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rade, poszukam :) Nie sądziłem że CWU będzie cichsza od akwarium.

...każdy kiedyś był zielony :) ... pozdr!

Tutaj masz link do tej pompki cena dość wysoka ale cisza i wydajność w pełni ją rekompensują.

Jeśli uważasz, że jest to za drogo poczekaj na pompkę CoolRiver będzie kosztowała około połowę ceny Lainga. Cisza podobna ale osiągi dużo słabsze choć nie ma to zbyt dużego wpływu na temperatury.

edit:

Oblookaj WC usera Jarogniew używa tej pompki wraz z rezikiem który idealnie do niej pasuje więc nie będziesz miał juz problemów z odpowietrzanieim. Rezik można kupić w AlphaCool.

Edytowane przez GDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeśli o Laing mowa myśle że znalazłem o wiele ciekawszy rezik :) obawiam sie tylko komplikacji podczas napełniania... moze w zatoce wyzej miec wolne i przez rurke? a moze wysuwając?

http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1570

...a z tym wypełnianiem wodą to jak wkoncu <lol> 100% rurek wypelnionych wodą ,0 powietrza? ;) Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W weżach chłodnicy pompce nie może być ani trochę powietrza gdyż wtedy pompke będziez słyszał w całym domu w reziku nie musi być do pełna - wystarczy tylko tyle żeby zalać do poziomu kroćców ale lepiej nalać więdej na zapas :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi