grager Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 witam mam zasilacz aerocool aeropower 450W, ktory chodzi dosc cicho kiedy jest zimny, ale dosc szybko sie nagrzewa i halas wentylatorkow staje sie zauwazalny, wiec chce wymienic wiatraczki; zastanawiam sie tylko, jaki mniej wiecej maja przeplyw powietrza te standardowe wiatraki <_< nie chce, zeby mi sie zasilacz ugotowal, ani nie chce, zeby wentylatorki chodzily na pelnych obrotach; zastanwialem sie nad revoltecami z seri dark (zeby zasilacz troche sobie swiecil :rolleyes: ), bo 21db to nieduzo a aktywne pcf powinno obnizyc obroty, ktore beda do zaakceptowania; nie wiem tylko czy niecale 27cfm (a nawet mniej przy nizszych obrotach) wystarczy do schlodzenia zasilacza :blink: moze ktos moglby rozwiac moje watpliwosci. a moze ktos ma inne propozycje na 2 wiatraki do ok 50zl w sumie (bo wiecej nie oplaca sie inwestowac w ten zasilacz)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Arctici na 5V są dość ciche i tanie. Możesz też dopłacić i kupić revolteci które również nie sątakie złe jedyny plus że świecą. Arctici są również w wersji choinkowej. PFC nie ma nic wspólnego z obrotami wentylatorów. Nie wierz danym podawanym przez producentów szczególnie jeśli chodzi o dB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grager Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 wiem ze z tymi db to roznie bywa dlatego chce, zeby wiatrak nie chodzil na maksymalnych obrotach; to z czym sie je to pfc? tylko te AC maja wlasne czujniki temperatury i zastanawiam sie jak by to razem chodzilo... no i dalej nie wiem jaki powinnien byc przeplyw powietrza w zasilaczu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) Są wersje AC bez czujnika temperatury a gdy już masz wersję z czujnikiem po prostu go ucinasz i skręcasz/lutujesz kabelki PFC - Power Factor Correction (korekcja współczynnika mocy) http://twojepc.pl/artykuly.php?id=mocne_zasilacze Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grager Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 znalazlem jeszcze gdzies w necie, ze podobno zasilacze aeropower maja czujnik temp. przyczepiony do radiatora i dlatego tak szybko zwiekszaja sie obroty wiatrakow i pozostaja na wysokim poziomie, ale nigdzie nie znalazlem potwierdzenia tej informacji :( moze ktos ma taki zasilacz, juz go rozkrecal i orientuje sie w temacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejko1 Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Dzisiaj lekko zmodowałem mój zasilacz. Zakupilem 2 sztuki Artic Cooling Pro TC. Odciąłem kabelek starego wentylatorka i przylutowałem Arctica oczywiscie jak wyciągającego ciepłe powietrze. Z drugiej strony gdzie jest kratka zamontowałem tego samego Arctica wpychajacego powietrze do zasilacza. Ogólnie przeplyw powietrza jest spoko i pomimo czujnika temp. ładnie wentylowany jest mój zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...