hary Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Sory za OT ale się nie mogłem powstrzymać: la mnie to jest temat rzeka, bo jak widze frajera, co to mi przynosi grafe na gwarancji, oklejona na termopox radiatorami, wiatraki z obu stron i mowi ze "nagle nie wiem skad wyszly artefakty", to mu z prawdziwa satysfakcja tne gwarancje na pol.Na serio się tacy debile zdarzają że nawet nie pofatygują się zdjąć modów chłodzenia czy to tylko fikcja literacka aby dodać malowniczości? :lol: Edit: Chociaż ostatnio mi ent mówił żebym oddawał na gware mobo z v-modem bo tak jest bardziej pro, zwłaszcza że nie od tego sie popsułą :D Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 nie, to na serio. I wierz czy nie, to sa lagodne przypadki ludzkiej glupoty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) "nad czym siedzialo paru kolesi wyksztalconych i dysponujacych odpowiednim sprzetem" sytucja z krainy czarow :D myslisz ze kazdy producent sie stara jak moze? owszem sa firmy ktorych produkty sa prawie idealne i wszystko jest dobrze przemyslane ale chyba nie sadzisz zewszystko co wychodzi z fabryki jest super przemyslane i zmienianie parametrow urzadzenia jest rownoznacze z ublizaniem inteligencji konstruktora? haha, gdybym sie urodzil pare dni temu to moze bym w to uwierzyl. Sorry ale rzeczywistosc jest taka ze duzo produktow jest robiona na "odpieprz sie" ;) troche dyskusja zeszla z tematu modyfikacji wentyla ale nie moge patrzec jak ktos (Carlos) uwaza ze to co z fabryki to swiete i nie wolno zmieniac bo to grzech, siedzialy nad tym madre glowy ktore sie nie myla. co do wentyli z termoregulacja, przeciez umieszczanie czujnika temp w odleglosci 2 mm od wirnika to smiech na sali :D wg mnie czujnik powinnien byc umieszczany jak najblizej spodu radiatora a nie tam gdzie jest skutecznie chlodzony przez wentylator no offence (to tylko dyskusja) kiedys ktos powiedzial: "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" ;) Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Albert Einstein taki tam fizyk jeden ;] Carlos jest poprostu znerwicowany odklejaniem radiatorów przyklejonych na termopoks :lol: i brakiem dostatecznej ilości gwarancji do rwania na pół :blink: Luk3 dobrze wiem kto to powiedzial ;]ale ja wiedziałem, że ty wiesz tylko sie chciałem pochwalić w ten oto nienachaly :wink: sposób że ja też wiem :) Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) carson troche nadinterpretujesz. Ja nei twierdze ze wszystko co wychodzi z fabryki jest superi fantastyczne. napisalem,ze wiekszosc rzeczy wychodzi po jak najmniejszych kosztach w ramach ktorych JESZCZE pelnia swoje funkcje. Co do jakosci - roznie bywa, zazwyczaj kiepsko, ale to juz inna rozmowa. Co do tych "wyksztalconych kolesi ze sprzetem", no sam przyznaj, dzieci z modeliny tego nie zaprojektowaly, tylko ktos madrzejszy od pospolitego zjadacza chleba, majacy o tym jakies pojecie i dysponujacy odpowiednimi narzedziami. A co mamy tutaj? argument "bo za wolno sie kreci". Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez Carl0s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Luk3 dobrze wiem kto to powiedzial ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 A wedlug mnie cala ta wasza klotnio-dyskusja nie jest potrzebna :D Biedny magnet spytal tylko o regulacje a tu w jego temacie rozgorzala prawdziwa wojna. Moje zdanie jest takie ze niech kazdy robi tak mu wygodnie. Ja na ten przyklad na procku mam Copper Silent regulowanego od 5 do 12 (ustawiony na okolo 6-7 cichutenki i do tego chlodno) nastepnie malego Qolteca na polnocnym mostku tez plynna regulacja tez cichutko.A z drugiej strony mam 2x Ac Pro Tc ktore chlodza dysk.Jeden z nich wciaga powietrze do budy i chlodzi dysk od spodu o tak: http://i87.photobucket.com/albums/k146/5simic/DSC01612.jpg a drugi jest wmontowany na wysokosci dysku.Oba sa cichutkie bo niby "ledwo sie kreca" :wink: a dyzio ma max.28C :) No i do tego Akasa 80 na tyle.Oczywiscie tez krecony :] pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafal1435 Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Siema, dzisiaj pada deszcz i jak tak siedze przy kompie to strasznie wkurza mnie boxowy cooler, a z braku funduszy nie moge zmienic chłodzenia. Skapowałem ze AC fan pro tc idealnie pasuje na ten radiator, niestety kręci sie zbyt wolno. No i teraz mam takie pytanie: Czy da się zrobic mu taki kontroler obrótów jak np. w fanderach?? Myślałem tez nad kontrolą z płyty głownej ale potrzeba wtyczki 4pin (skąd ją wziąć). To akurat wiem jak zrobic, nie wiem natomiast czy będzie działac, no i czy bedzie działac spod windowsa?? Bardziej interesuje mnie ta 1 opcja bo 2 jest nie pewna. Wiem ze trzeba bedzie wywalic czujnik temp. i w jego miejsce dac ten kontroler ale jak go zrobic?? Jezeli taki topik był to przepraszam, ale nie znalazłem. Pozdro hehe mam 2 takie wiatraki kreca sie 2500Rpm i wcale glosne nie sa ;)... wystarczy zrobic "zwarcie" tam gdzie czujnik jest ;) i kreci sie z full predkoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 To , ze za wolno się kręci to Carl0s jest skrót myslowy ( mało wydajny ) Wytłumacz mi , dlaczego mod tego wiatraka na sztywno na full rpm ( bez "inteligętnej"regulacji rpm) jest głupie , i tylko osoba mało doswiadczona mogła to wymyslic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 CarlOs, argumentem nie jest to że sie za wolno kreci, ale to ze nie mozna regulowc jego obrotów, a ja chce zrobic tak zeby mozna było samemu regulowac, a nie zeby jakis czujnik decydował za mnie. Gdybym potrafił zrobiłbym porządny regulator na kilka wiatraków, to by nie było tego tematu, ale nie mam takich zdolnosci, wie chce zrobic tyle ile potrafie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafal1435 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 CarlOs, argumentem nie jest to że sie za wolno kreci, ale to ze nie mozna regulowc jego obrotów, a ja chce zrobic tak zeby mozna było samemu regulowac, a nie zeby jakis czujnik decydował za mnie. Gdybym potrafił zrobiłbym porządny regulator na kilka wiatraków, to by nie było tego tematu, ale nie mam takich zdolnosci, wie chce zrobic tyle ile potrafie.dobra to robisz tak... wylotowywujesz czujnik i zostawiasz tak ;) pozniej regulujesz pod windowsem speed fanem czy innym tam programem wg uznania;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Hehe, dobre, pytanie pokroju: jaki jest sens robienia przewiewu w obudowie? :lol: nie rozumiesz za bardzo chyba logiki działania wiatraka z termoregulacją :).. Skoro powietrze koło czujnika ma temperaturę pokojową, to nie ma sensu nawiewania powietrza o tej samej temperaturze na element który de facto ma tą samą temperaturę. Dlatego ten wiatrak kręci się wolno w temperaturze pokojowej, aby był tylko ruch powietrza. Jeśli element sie zbytnio nagrzeje wtedy wiatrak powinien zwiększyć obroty. I wg mnie to jest pytanie całkiem innego pokroju niż to po co robić przewiew w budzie... buda jest chcąc neichcać zamkniętym obiegiem powietrza z mniejszą pojemnością cieplną niż np pokój. Zatem tam wymiana powietrza na to pokojowe jest jak najbardziej wskazana... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 To , ze za wolno się kręci to Carl0s jest skrót myslowy ( mało wydajny ) Wytłumacz mi , dlaczego mod tego wiatraka na sztywno na full rpm ( bez "inteligętnej"regulacji rpm) jest głupie , i tylko osoba mało doswiadczona mogła to wymyslic ? skrot myslowy...hmmm ostatnio popularne, ale imho nabiera pejoratywnego znaczenia - "chlapnal bzdure, bo tak do konca nie wiedzial co mowi" (pozdro pan macierewicz)... ale do rzeczy: po 1: mod wiartaka na sztywno na ful rpm uwazam za bezsensowny, poniewaz nie rozwiaze to problemow z generowanym halasem. A wiec sztuka dla sztuki, czyli cos robione bez sensu,aby tylko zaspokoic swoje sumienie ze jednak cos "moduje". po 2: ak, jest to pomysl osoby malo doswiadczonej, uznajacej ze "te obroty beda dobre, a te zle dlaa danej temperatury", nie majac na ten temat wiekszego pojecia, a swoje osady co do predkosci opiera jedynie na przeswiadczeniu ze ja a nie automat wiem lepiej. Blad - automat wie lepiej bo zostal specjalnie w tym celu zrobiony i skalibrowany. Niesety mozliwosci czlowieka w dziedzinie skalibrowania samego siebie jako termicznego regulatora obrotow sa wrecz nijakie, wiec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Skoro powietrze koło czujnika ma temperaturę pokojową, to nie ma sensu nawiewania powietrza o tej samej temperaturze na element który de facto ma tą samą temperaturę.Masło maślane... :P Ciekawe czy sam rozumiesz co napisałeś, bo ja nie łapie... :P I wg mnie to jest pytanie całkiem innego pokroju niż to po co robić przewiew w budzie... buda jest chcąc neichcać zamkniętym obiegiem powietrza z mniejszą pojemnością cieplną niż np pokój. Zatem tam wymiana powietrza na to pokojowe jest jak najbardziej wskazana...Arctic sprzedaje ten wenty jako "Case Fan" czyli wentyl do budy, który ma wciągać/wyciągać powietrza do/z niej, czli lepiej żeby się kręcił skoro ma to robić ;) Zresztą ja hare lama jestem, koniec, zbyt rozgarnięci dla mnie głupiego jesteście, więcej się nie wypowiadam w tym topicu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...