Skocz do zawartości
grzechuk

Kompletowanie Zestawu - Potrzebna Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

jako wakacyjny emigrant nie orientuje sie zbytnio teraz w sprzecie, a bede potrzebowal nowego komputera w nowym roku akademickim... do kraju wroce za 3 tygodnie i od razu prawdopodobnie znowu wyjade na jakies krotkie wczasy, wiec potrzebuje waszej pomocy (obecnie dostep do sieci mam bardzo ograniczony, nie mam rowniez czasu na czasochlonne czytanie recenzji i wertowanie forum)

a teraz do rzeczy

komputera bede uzywal glownie jako serwer ftp (dla studentow z roku, jest ich okolo 100), http i gier (uptime bliskie 100%), dlatego 2gb ramu i dwurdzeniowy procek to chyba koniecznosc, tutaj przede mna wielki dylemat, gdyz nigdy nie mialem procka intela (byl duron, byl athlonxp, byl sempron), dlatego jakos nie mam zaufania do marki intel... skolei x2 od amd maja malo cache'u w porownaniu do conroe, ktory jednak robi roznice

drugim zastosowaniem ma byc obrobka video i edycja grafiki (raczej hobbistycznie, zawodowcem nie jestem)

trzecim i ostatnim zastosowaniem beda gry: Americas Army i Oblivion. Wymieniam z nazwy gdyz nie gram duzo, a jak juz to tylko w te gry :) Wymienienie obliviona argumentuje rowniez - jak sprzet pociagnie ta gre na full to z innymi tez sobie poradzi :D

kolejny dylemat to jak kupic... przez internet czesci osobno, czy w sklepie zestaw... jak sie to ma do gwarancji, nie chce budy z plomba!

nic nie zamierzam podkrecac, podzespoly powinny byc niezawodne, wole doplacic niz potem kombinowac z gwarancja

na zestaw moge wydac max 4800-5000

w cenie maja zostac zawarte: obudowa z bebechami, monitor (najlepiej lcd, nie znam sie kompletnie na tym, ale mysle ze 17'' powinno starczyc), klawiatura i myszka, dobry zestaw glosnikow 2.1, jakas ekonomiczna drukarka laserowa (tak za 400-500zl) i skaner, ewentualnie urzadzenie wielofunkcyjne

ewentualnie ze skanera i drukarki moge tymczasowo zrezygnowac

mieszkam we wroclawiu i to tam kupowalbym zestaw(o ile kupowalbym w sklepie), wiec poprosze o nazwe sklepu, moze adres

przy podawaniu podzespolow prosze o zaznaczenie zrodla, nie kupuje sprzetu od osob prywatnych na allegro, TYLKO sklepy komputerowe (wroclawskie badz internetowe)

za kazda informacje serdecznie dziekuje i pozdrawiam

grzesiek

Edytowane przez jekyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny z www.esc.pl

AsRock AM2XLI-ESATA2 /ULi M1697/ 255zł ( sprzet nie bedzie krecony wiec ta płytka powinna wystarczyć), a jeśli nie to DFI Infinity NF Ultra II-M2 369zł.

AMD Athlon 64 X2 3800+ (2.0GHz, 1MB) BOX /AM2/ 599zł + Arctic Cooling Freezer 64 Pro 70zł

Geil DDR2 2GB (2x1GB) PC667 CL4 739zł

Seagate 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.10 369zł

Geforce 7600GS Galaxy 256MB 500/1400 1.2ns Zalman 600zł z allegro.pl

NEC ND-4571A LabelFlash 145zł

Topower TOP-400P5 U12 OEM 198zł

Razem: 2975zł z płytą asrock a z dfi 3089zł, zostaje na monitor, drukarke, skaner, bude ok 2000zł :)

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki za ten zestawik... moze jak mnie bedzie stac to zamiast 3800 wezme 4200...

mam tez dwa pytania:

jaka jest roznica pomiedzy 7600gt a 7900gt i czy oplaca sie doplacic te 500-600zl, czy jest duza roznica pomiedzy pamiecia 128- a 256-bitowa? czy oplaca sie w to inwestowac? bo w sli bawic sie nie zamiezam...

jaki wzrost wydajnosci osiagne kupujac np 2 dyski seagate'a 320/250gb i laczac je w raid0, bo juz sie zdecydowalem, ze twardziela wezme z tej prostopadlej serii 7200.10... wzrost bedzie, ale czy az taki, zeby wydac na to kolejne 3 stowy?

co do reszty zestawu praktycznie nie mam nic do dodania

wielkie dzieki!

i czekam na odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast brac 7900GT kup sobie X1900 GT za 800zł http://sklep.komputerowy.pl/products/conne...900gt/4332.html

Jesli chodzi o dyski to transfer wzrosnie praktycznie dwukrotnie do około 120MB/s, natomiast czas dostepu pozostanie mniej wiecej identyczny. Podczas ładowania windy, wczytywania gier powinna byc znaczna róznica ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi