Skocz do zawartości
Tex

Agp 3,3volt Agp 1.5volt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytę Asrock 939 Dual Vista i przy porcie AGP pisze tam że karty na 3.3 v mogą nieodwracalnie uszkodzić płytę.Czyli że mogę uzywac TYLKO kart AGP 8x? a maxymalnie AGP 4x?1x i 2x już nie bo te standarty są na 3.3 v.Czy dobrze to wydedukowałem?Bo składam komputer no i nie chciałbym spalić a na początek chce wsadzić starego Radka 9200se.No i nie wiem czy nie upalę czegoś.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę Asrock 939 Dual Vista i przy porcie AGP pisze tam że karty na 3.3 v mogą nieodwracalnie uszkodzić płytę.Czyli że mogę uzywac TYLKO kart AGP 8x? a maxymalnie AGP 4x?1x i 2x już nie bo te standarty są na 3.3 v.Czy dobrze to wydedukowałem?Bo składam komputer no i nie chciałbym spalić a na początek chce wsadzić starego Radka 9200se.No i nie wiem czy nie upalę czegoś.?

"Accelerated Graphics Port (AGP, czasem nazywany Advanced Graphics Port) to rodzaj zmodyfikowanej magistrali PCI opracowanej przez firmę Intel. Jest to 32-bitowa magistrala PCI zoptymalizowana do szybkiego przesyłania dużych ilości danych pomiędzy pamięcią operacyjną a kartą graficzną. Niektórzy nie uważają jej za magistralę ponieważ umożliwia połączenie jedynie dwóch elementów: karty graficznej i chipsetu płyty głównej. Niektóre płyty główne posiadają więcej niż jeden slot AGP.

AGP 1x, używa kanału 32-bitowego działającego z taktowaniem 66 MHz, co daje maksymalny transfer 266 MB/s równy dwukrotnemu transferowi 133 MB/s dostępnemu w magistrali PCI działającej przy taktowaniu 33 MHz/32-bit; przy napięciu 3,3 V.

AGP 2x, używa kanału 32-bitowego przy taktowaniu 66 MHz z podwójną przepływnością, prowadzącą do efektywnego transferu 533 MB/s; napięcie sygnału jest takie samo jak w AGP 1x.

AGP 4x, używa kanału 32-bitowego przy taktowaniu 66 MHz z poczwórną przepływnością, co prowadzi do efektywnego transferu maksymalnego 1066 MB/s (1 GB/s); napięcie sygnału 1.5 V.

AGP 8x, używa kanału 32-bitowego przy taktowaniu 66 MHz z ośmiokrotną przepływnością, co prowadzi do efektywnego transferu maksymalnego 2133 MB/s (2 GB/s); napięcie sygnału 0.8 V.

W większości przypadków karty graficzne x1/2 są kompatybilne, tak samo jak x4/8."

Dodajac. Plyty z AGP x4(nie x8) obsluguja wszystkie karty AGP od x1 do x8. Plyty AGP x2 obsluguja karty AGP x1/2/4 Plyty z AGP x8 obsluguja karty AGP x4/8. Dlatego w instrukcji masz napisane ze karty z 3,3V moga uszkodzic MOBO.

Twoja karta czyli 9200SE jest zgodne z AGP x8 wiec nie masz co sie martwic. Wszystko bedzie dzialac.

PS

Nie muslales robic 2 takich samych tematow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi