Tex Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Mam płytę Asrock 939 Dual Vista i przy porcie AGP pisze tam że karty na 3.3 v mogą nieodwracalnie uszkodzić płytę.Czyli że mogę uzywac TYLKO kart AGP 8x? a maxymalnie AGP 4x?1x i 2x już nie bo te standarty są na 3.3 v.Czy dobrze to wydedukowałem?Bo składam komputer no i nie chciałbym spalić a na początek chce wsadzić starego Radka 9200se.No i nie wiem czy nie upalę czegoś.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=205202 Masz wytłumaczone jasno i klarownie... EDIT: sucker mógł byś podać źródło... Albo chociaż link do tej wikipedii ;] Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZwieRZakwawa Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) ale przecież 9200 mają już agp 8x więc w czym problem?? tylko 9000/9100 byly na 4x PS. pozatym niedubluj tematu!! Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez ZwieRZakwawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Mam płytę Asrock 939 Dual Vista i przy porcie AGP pisze tam że karty na 3.3 v mogą nieodwracalnie uszkodzić płytę.Czyli że mogę uzywac TYLKO kart AGP 8x? a maxymalnie AGP 4x?1x i 2x już nie bo te standarty są na 3.3 v.Czy dobrze to wydedukowałem?Bo składam komputer no i nie chciałbym spalić a na początek chce wsadzić starego Radka 9200se.No i nie wiem czy nie upalę czegoś.? "Accelerated Graphics Port (AGP, czasem nazywany Advanced Graphics Port) to rodzaj zmodyfikowanej magistrali PCI opracowanej przez firmę Intel. Jest to 32-bitowa magistrala PCI zoptymalizowana do szybkiego przesyłania dużych ilości danych pomiędzy pamięcią operacyjną a kartą graficzną. Niektórzy nie uważają jej za magistralę ponieważ umożliwia połączenie jedynie dwóch elementów: karty graficznej i chipsetu płyty głównej. Niektóre płyty główne posiadają więcej niż jeden slot AGP. AGP 1x, używa kanału 32-bitowego działającego z taktowaniem 66 MHz, co daje maksymalny transfer 266 MB/s równy dwukrotnemu transferowi 133 MB/s dostępnemu w magistrali PCI działającej przy taktowaniu 33 MHz/32-bit; przy napięciu 3,3 V. AGP 2x, używa kanału 32-bitowego przy taktowaniu 66 MHz z podwójną przepływnością, prowadzącą do efektywnego transferu 533 MB/s; napięcie sygnału jest takie samo jak w AGP 1x. AGP 4x, używa kanału 32-bitowego przy taktowaniu 66 MHz z poczwórną przepływnością, co prowadzi do efektywnego transferu maksymalnego 1066 MB/s (1 GB/s); napięcie sygnału 1.5 V. AGP 8x, używa kanału 32-bitowego przy taktowaniu 66 MHz z ośmiokrotną przepływnością, co prowadzi do efektywnego transferu maksymalnego 2133 MB/s (2 GB/s); napięcie sygnału 0.8 V. W większości przypadków karty graficzne x1/2 są kompatybilne, tak samo jak x4/8." Dodajac. Plyty z AGP x4(nie x8) obsluguja wszystkie karty AGP od x1 do x8. Plyty AGP x2 obsluguja karty AGP x1/2/4 Plyty z AGP x8 obsluguja karty AGP x4/8. Dlatego w instrukcji masz napisane ze karty z 3,3V moga uszkodzic MOBO. Twoja karta czyli 9200SE jest zgodne z AGP x8 wiec nie masz co sie martwic. Wszystko bedzie dzialac. PS Nie muslales robic 2 takich samych tematow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 zgadza sie na plyte wlozysz agp x 4 i x8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tex Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Dzięki za odpowiedzi,przeoczyłem chyba tamten podobny topic :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...