Skocz do zawartości
kofu

Lan Speed W Toshiba A100 -237

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno zakupiłem Toshibe A100 i mam problem z transferami po sieci LAN (np DC). Otóż są one znacznie niższe (mniej wiecej o połowe) niż na kompie stacjonarnym. Czy to normalne na laptopach ?? Dodam że ustawienia na obu kompach mam takie same.

Ma może ktoś pomysł co sie dzieje ? Bo ja już wyczerpałem pomysły :mur:

Pozdrawiam.

Edytowane przez kofu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Niedawno zakupiłem Toshibe A100 i mam problem z transferami po sieci LAN (np DC). Otóż są one znacznie niższe (mniej wiecej o połowe) niż na kompie stacjonarnym. Czy to normalne na laptopach ?? Dodam że ustawienia na obu kompach mam takie same.

Ma może ktoś pomysł co sie dzieje ? Bo ja już wyczerpałem pomysły :mur:

Pozdrawiam.

Tzn. chciałbys mieć taki sam transfer na obu PC-ach korzystając z tego samego LAN-u (maxymalny przydzielony przez operatora).

Przy włączonych dwóch urządzeniach sygnał będzie dzielony w zależnoci kto na czym siedzi w necie i nie wyjdzie wyżej niż masz przydzielony dla tego LAN. :D

Edytowane przez lucjan1948

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumieliśmy sie. Najpierw podpinam pod siec stacjonarny i sciągam coś z transferem np. 1Mb, potem odpinam kabel, podpinam do laptopa i sciągając od tej samej osoby mam transfer 0.5 Mb.

Teraz kapuje o co Ci chodzi - Też miałem taki sam przypadek.

Sieć LAN jest skonfigurowana pod kartę w PC-ie.

Pewnego razu możesz nawet nie mieć sygnału w laptopie.

Ja postawiłem router i teraz mam spokój (ale na nowo musisz skonfigurować sieć przez dostawcę opłata w zależnoći od operatora).

Chyba to wyjasniło Twój problem. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś więcej o samej sieci, ponieważ piszesz o sieci LAN to sugeruje że masz router. Możesz mieć np źle ustawionego NAT'a (porty z których korzystasz masz przekierowane na adres IP komputera stacjonarnego który jest co oczywiste inny niż w laptopie)

To oczywiście tylko zgadywanie, łatwiej będzie jak opiszesz sieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś więcej o samej sieci, ponieważ piszesz o sieci LAN to sugeruje że masz router. Możesz mieć np źle ustawionego NAT'a (porty z których korzystasz masz przekierowane na adres IP komputera stacjonarnego który jest co oczywiste inny niż w laptopie)

To oczywiście tylko zgadywanie, łatwiej będzie jak opiszesz sieć.

Router to jest u mnie.

On jak się domyslam korzysta z jednego kabla i skonfigurowa jest w sieci karta PC-a.

Laptop funcjonuje na zasadzie podkradania sygnału.

Chcąc poprawnie korzystać należałoby w PC zainstalować drugą kartę sieciową i wtedy PC by pracował jako router. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sieci to jestem lamer. No ale dobra to jest tak - korzystam z sieci akademickiej. Mam jedno gniazdko w pokoju. Najpierw podpięty jest stacjonarny i sciągam coś od kumpla z pokoju obok (np. przez dc lub ftp) i mam transfer 1MiB po czym przełaczam kabel do laptopa - i od tego samego goscia mam 0.5MiB. Mam zarejestrowane obie karty. Laptop w żaden sposób nie jest połaczony z tym stacjonarnym. Nie wiem jakie mam jeszcze informacje podać, zreszta powoli sie poddaje i dochodze do wniosku że może tak powinno być.

Ale ogólnie chodzi oto czy to je,st wina mojego laptopa czy tez tak reaguje na niego siec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba kompy muszą mieć takie same adresy fizyczne i inne ustawienia

u mnie bez ręcznego ustawienia MAC'a wogóle nie działa na laptopie net po LANie

Chyba mimo swojego zawodu nie jestem w stanie rozumieć po co chcesz zmienić Mac adres kart sieciowej? Zresztą kolega wspomniał że „ma zarejestrowana obydwie karty sieciowe”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi