Skocz do zawartości
maciejko1

Wymiana Wentylatora W Zasilaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam niestety nieszczesliwego Codegena 300W i wentylator pracuje w nim jak traktor. Niestety z powodu syt. finansowej nie moge kupic nowego zasilacza wiec postanowilem zmienic wentylator.

Wybor padl na Arctic cooling Pro TC. Tylko nie wiem czy te 23db przy max obrotach to cicho???

Czy bedzie mozliwosc odciecia starego wiatraka i przylutowania arctica?? (bo nie wiem czy arctic ma 2 kabelki czy 3 bo przy obecnym wentylatorze mam 2 czarny i czerwony).

Chcialbym tego arctica zalozyc na radiator od procesora bo wieje mi obecnie boxowy i tez glosny wentylator.Oczywiscie zakladam rozmiar 8cm na 8 cm. Wprawdzie mam mniejszy radiator ale przynajmniej caly bedzie mial owiec.

CO o tym sądzicie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arctic po wylutowaniu termometru będzie dopiero chodził na maks obrotach, a wtedy jest dośc głośny. Oczywiście jest możliwość przelutowania wiatraczka, Arctic ma 3 kabelki, ale żółty po prostu zostawiasz luzem (albo ucinasz).

Z termometrem może być za słaby na proca, chociaż mi Durona 1200 chłodził (nie napisałeś, jakiego masz proca). Musiałbyś wywalić termometr i sam uregulowac obroty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, kiedyś widziałem Arctici z pokrętłem od regulacji obrotów, ale teraz nie mogę znaleźć. Zawsze możesz kupić taki zwykły z TC, wyciąc czujkę i kupić sobie to: http://www.allegro.pl/item120895124_primec...ntylatora_.html Tanie i eleganckie wyjście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu zrobiłbym trochę inaczej.

Kupiłbym dwa takie wiatraczki:

ARCTIC COOLING FAN PRO 2L+ REG.OBR .LED 14dB CICHY.

Dlatego że posiadają ręczną regulację obrotów. (Rozumiem że chcesz świecące.)

Ten z zasilacza całkiem wywalił, znaczy się odlutował od płytki.

Potem wstawił bym nowy który bym podłączył pod mobo, a to dlatego że nie będzie trzeba nic przy nim grzebać z kabelkami.

Dodatkowo będziesz miał kontrole obrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi