Skocz do zawartości
varsity

Zestaw Do 2000 Bez Ramu, Z Monitorem.

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc w poskladaniu optymalnego zestawu z monitorem (koniecznie LCD, kuzynka sie uparla ze musi byc LCD) do kwoty 2000zł, bez RAMU, (poniewaz mam 2x512 GB Kingstona na zbyciu, wiec jej oddam za grosze), oraz bez myszy i klawiatury.

Podzespoły muszą byc nowe, mile widziane linki, moze byc allegro.

Poskladalem cos takiego, co sądzicie

Athlon 64 3000+ VENICE S939 BOX 269,99 zł

ASROCK 939Dual-Sata2 AGP PCI-E 212,99 zł

HYUNDAI X71S LCD 17'' 8 ms GŁOŚNIKI 649,99 zł

GALAXY 7300GT ZALMAN 500/1400MHZ 128MB 1.4ns 338,99 zł

FORTRON 350 W ATX 20+4 SATA 54,00 zł

OBUDOWA TECHMASTER CZARNA LUB BIAŁA 55,99 zł

WD1600JS 160GB 8MB CACHE NCQ SATA2 SATA 160 GB 219,99 zł

i jakas nagrywarka DVD za 120zł

OPCJA

Monitor

Gateway FPD 1765 619zł

Dysk

SAMSUNG 160GB 8MB CACHE NCQ SATA2/ SATA 160 GB 219.99zł

A może cos innego?

Ram to DDR KINGSTON KVR40064C25/512. Nie odrzucam tez opcji sprzedazy ramu, powiedzmy 150zł za kazda kosc pownienem spokojnie dostac, wiec mozliwa tez jest opcja za 2200zł, max 2300zł z pamieciami RAM, ale sprzedaz tego RAMU miało by chyba tylko sens przy zakupie sprzętu pod AM2 i DDR2, czego tez nie odrzucam.

Edytowane przez varsity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywarka DVD na allegro kosztuje troszkę mniej (100 zł). Monitor Gateway już na wstępie odpada. Chociaż znając naszych forumowiczów ten Hyundai też nie jest za mocny, dlatego będą Ci kazali kupić jakiś dobry monitor CRT. Zasilacz bym kupił jakis mocniejszy i oczywiście wolałbym AM2 z pamięciami DDR2, ale to już twój wybór. Co do pamięci Kingstona to mam identyczne tylko wersję 2x256 MB, ale podobno lepsze są Goodramy, bo Kingston to przereklamowana firma. Reszty nie będę komentował, bo pewnie bym palnął jakąś głupotę :P...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak dla kuzynki to chyba oc nie bedzie.

No więc:

Grafa ok

dysk seagate 7200.10 160gb (jesli taki jest)

monitor: nie mam pojecia

fortron moze byc

a64 3000+ Am2

goodram 667 1gb

a płyta to albo msi neo-v (MILANS sprzedaje na allegro), albo asrock xli-esata2. Cena jest podobna, ja jestem za msi.

obudowa ta sama

Tylko grafe jej podkręc bo się bedzie marnowła.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no NeoMagNeT dobre czesci dal :)

ja tez jestem za MSi

[ot]

@NeoMagNeT

jak sie kreci ten AsRock twoj na am2? :) bo slysze rozne opinie :)

[/ot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za opinie, OC raczej napewno nie będzie poniewaz kuzynka ma 10 lat :). Jeżeli był by to sprzęt dla mnie to ja również wolałbym kupic monitor CRT i dołożyć do lepszego procesora czy kart graficznej, no ale dziecko to dziecko uparło się na monitor LCD, bo ładnie wyglada :). Może są jakieś inne ale w miare dobre LCD-ki w przstępnej cenie, tak zeby całość zamknąć w 2000zł bez ramu lub 2300zł z ramem. A może lepiej zainwestowac w gorszy sprzęt na rzecz lepszego monitora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę by zostało tak jak jest. Kuzynka za dwa czy trzy lata to będzie dopiero grała. Lepiej mieć lepszą kartę graficzną.

A i nie chce mi się zakładać nowego tematu i mam pytanie.

Doradźcie mi jakąś dobrą płytę do oc (podkręcam 200/300mhz) i na której będzie łazić Galaxy GeForce 7300GT (1.2ns) 256MB /128bit w trybie SLI i procesor dwu rdzeniowy np taki AMD Athlon 64 X2 3800+ z pamiątkami Geil 2 x 1GB PC533 CL4. Czy może lepiej poczekać na lepsze płyty pod am2 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kakuś

no juz lepszych to raczej nie bedzie ;) (jedynie odswiezane konstrukcje - nowe rewizje)

jesli tak malo chcesz podkrecac i chcesz miec sli to bierz AsRock Xli-esata2. fajna plytka. sam na niej krecilem 3000+ i sie podkrecil do 2300MHz :) (a nie mam wprawy w kreceniu K8 ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do czego kuzynka kompa wykorzystuje? :)

Jeszcze nie wykorzystjue bo to pierwszy komp :) Ale zapewne pograc tez by chciała.

Takie pytanie czy wejscie do podłączenia dysku twardego z interfejsem SATA i SATA2 jest takie samo, tzn hcodzi mi o to czy pod ten zasilacz mozna podpiąć dysk SATA2, widze ze ma wtyczke SATA, ale czy SATA2 to ten sam wtyk, czy tez podepnę? Jeszcze jedno jak płyta ASROCK 939Dual-Sata2 radzi sobie z dyskami SATA2, wiem, że je obsługuje, ale chodzi mi o to czy nie ma z tym żadnego problemu bo nie chciałbym w razie czego kupic złego dysku.

Wiem, że pytania banalne, ale jednak dla pewnosci wolę spytac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej zloz jej kompa na am2. bardziej przyszlosciowe, w razie czego mozna cos dokupic tanio - procek, pamiec... :)

Własnie juz sie sklaniam, żeby złożyc pod am2, bo to będzie chyba mądrzejsze. Tylko czy FORTRON 350 W ATX 20+4 SATA bedzie odpowiedni do takiego zestawu, nie chodzi mi o moc tylko czy posiada wszystkie potrzebne wtyczki, żeby to podpiąć, głównie chodzi mi o dysk z interfejsem sata2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przeglądam allegro, a może coś z INTEL-a, było by rozsądniejsze za te pieniądze, z tym, że z ta platformą nie miałem nigdy do czynienia i tutaj już w ogóle nie mam pojęcia co <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę.

Moglibyscie polecic, ewentualnie złożyć jakis zestwaw pod PENTIUM lub CELERON.

Edytowane przez varsity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hhmmm na Intela :)

Intel Pentium 4 D 805 2.66GHz 379zł + Arctic-Cooling Freezer 7 Pro 75zł

Asus P5LD2 (i945P) 425zł

Galaxy GeForce 7300GT (1.4ns) 128MB /128bit/ TV-out DVI-out 325zł

Samsung 160GB 7200rpm 8mb cache SATA-II [HD160JJ] 220zł

ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC 110zł

Benq DW1650-0B1 + Software 130zł

1664zł i kup jakiś CRT :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ee czy ja wiem, czy intel bedzie lepszy?? W ogrzewaniu na pewno wygra. Ja bym był za am2 bo bardziej przyszłosciowe.

@rafifeo: oc na asrocku jest marne, zaledwie htt290 i ani 1mhz wyzej, no i nie mozna na sempie V podniesc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za pomoc.

Mam jeszcze pytanie w sprawie monitora, który z nizej wymienionych monitorów byłby najlepszy?

IIYAMA E438S , DVI, 8ms,

HYUNDAI X71S LCD 17'' 8 ms

SAMSUNG SM 710N

HYUNDAI ma najlepsze parametry z tych 3 monitorów , ale czytałem, że nie robią za dobrych monitorów, IIYAMA, ma mniejsze kąty widzenia i niższy kontrast, od HYUNDAI ale ma DVI , natomiast SAMSUNG ma dłuzszy czas reakcji od dwu pozostałych bo 12ms, ale ma wieksze katy od IIYAMA.

Monitor bedzie słuzył do wszystkiego, gier, filmow, internetu, zapewne do worda, bo dziecko bedzie pisało.

Prosiłbym, żebyscie nie polecali mi monitorów za 1000zł, bo wiem ze beda lepsze od tych które wymieniłem, który z tych monitorów bedzie najlepszy a może jeszcze coś innego w podobnej cenie?

Edytowane przez varsity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi