Olek_ Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Czy koledzy moglby doradzic i pomoc w wyborze, jest kilka procesorow, ktory jest warty uwagi?, ktory najszybszy, niekoniecznie zalezy mi na podkrecaniu, raczej beda pracowaly na standardowych parametrach aby calosc chodzila stabilnie - to najwazniejszy wymog oto co mam do wyboru: PENTIUM 4 3.06GHz (524) 1MB/533 EM64T PENTIUM 4 3.0GHz (531) 1MB/800 EM64T PENTIUM D 2.8GHz (820) 2M/800 EM64T PENTIUM D 2.8GHz (915) 2X2M/800 PENTIUM-D 2.8GHz (920) 2X2M/800 a moze PENTIUM 4 3.0GHz (630) 1MB/800 EM64T ? planuje ze beda pracowaly na plycie gigabyte z chipsetem i865G lub i865PE, zgodnie ze specyfikacja dzialaja na tej plycie Pentiumy z serii D bynajmniej tak pisze producent: http://thinurl.com/?d7a232 http://thinurl.com/?f56859 pytanie tylko czy Pentium D 2.8 bedzie szybszy niz 3GHz HT ?? zastosowanie to glownie biurowo-graficzne + w niewielkiej czescie obrogka Video i najwaznijesze pytanie czy Pentium D na starym chipsecie 865 bedzie dzialal stabilnie i szybko? czy bedzie wpelni wykorzystywal zasoby dwurdzeniowych pentiumow? czy lepiej pozostac przy sprawdzonym zestawie i865 + P IV 3GHz z HT ??? pewnie lepszy bylby CORE 2 DUO E6300 1.86GHz 2MB/1066 ? ale zalezy mi na plycie z 2 prawdziwymi kanalami IDE (P-ATA) a tylko i865 je mają, wiem ze sa plyty np na i945 z dodatkowym kontrolerem PATA, tyle ze nie chodza tam np napedy optyczne, pozatym to "protezy" typu raid czy inne wynalazki ktore ze slyszenia wiem ze sprawiaja problym z gory dzieki za pomoc Olek Edytowane 3 Września 2006 przez Olek_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 PD 915 bedzie chyba najlepszym wyjsciem w stosunku cena/mozliwosci do tego co planujesz na kompie robic. Z firmy GB jest tylko chyba jedna plyta na i865G, ktora dziala z PD - GA8IP775-G. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 http://www.znak.pl/index.php?cid=320&s...945+Presler+BOX Moze takiego ? Cena nie jest taka zla. Z tych powyzej to D915 albo D920 roznica miedzy 2.8 a 3 ghz bedzie mierzalna glownie w benchmarkach a dwa jajka daja sporego kopa przy jakims renderingu w programach wspierajacych wielowatkowosc (jesli takich uzywasz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 http://www.znak.pl/index.php?cid=320&s...945+Presler+BOX Moze takiego ? Cena nie jest taka zla. Z tych powyzej to D915 albo D920 roznica miedzy 2.8 a 3 ghz bedzie mierzalna glownie w benchmarkach a dwa jajka daja sporego kopa przy jakims renderingu w programach wspierajacych wielowatkowosc (jesli takich uzywasz). D920 i D915 maja takie same taktowanie. Oba maja po 2.8GHz i 2 x 2MB L2. Rozni je chyba tylko brak VT w przypadku D915, ktory i tak sie nie przydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgubilem przecinek w zdaniu chodzilo o to ,zeby bral 915 albo 920 z powyzszych ;) Dalsza czesc dotyczyla pytania czy 3Ghz Ht beda lepsze od 2.8 dual core :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek_ Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Wiekie dzięki wszystkim za pomoc, wybor padl na Pentiuma D 2.8GHz 915 , dziala calkiem niezle, teraz tylko zastanawiam sie czy podkrecac? :) na probe dalem 220MHz / czyli 3.08 GHz i dziala dobrze - temp 37-40 stopni czyli nizej niz niejeden niepodkrecony, ale powyzej tych 220MHz juz niechce dzialac - windows wiesza sie przy starcie, czy to normalne? czy moze cos zle robie? Olek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Wiekie dzięki wszystkim za pomoc, wybor padl na Pentiuma D 2.8GHz 915 , dziala calkiem niezle, teraz tylko zastanawiam sie czy podkrecac? :) na probe dalem 220MHz / czyli 3.08 GHz i dziala dobrze - temp 37-40 stopni czyli nizej niz niejeden niepodkrecony, ale powyzej tych 220MHz juz niechce dzialac - windows wiesza sie przy starcie, czy to normalne? czy moze cos zle robie? Olek Pewnie mu za cieplo, masz za cienki zasilacz, albo ram nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek_ Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) Pewnie mu za cieplo, masz za cienki zasilacz, albo ram nie wyrabia. Nie sadze ze to wina temperatury, w koncu jak przy 220MHz chodzi OK i temp jest w granichac 37-40stopni, to przy 225 czy 230 MHz o wiele nie wzrosnie a tym bardziej po tak krotkim czasie jak start windowsa, Zasilacz wydaje mi sie ze jest przyzwoity = modecom 350W Pamieci pracuja z nizsza czestotliwoscia niz przed podkreceniem czyli zamiast 400MHz jest 365 (220 * 1,66) wiec powinny sie wyrabiac bez problemow Czy moze przy podkreceniu do 230MHz powinienem podniesc napiecia? w tej chwili mam ustawione na napiecie zalecane (chyba 1,25V) chociaz EVEREST pokazuje 1,21-1,23V - ale zapewne wynika to bardziej z bledow pomieru, nigdy sie specjalnie w podkrecanie nie 'bawilem' wiec moze poprostu cos zle robie? Olek Edytowane 3 Września 2006 przez Olek_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Nie sadze ze to wina temperatury, w koncu jak przy 220MHz chodzi OK i temp jest w granichac 37-40stopni, to przy 225 czy 230 MHz o wiele nie wzrosnie a tym bardziej po tak krotkim czasie jak start windowsa, Zasilacz wydaje mi sie ze jest przyzwoity = modecom 350W Pamieci pracuja z nizsza czestotliwoscia niz przed podkreceniem czyli zamiast 400MHz jest 365 (220 * 1,66) wiec powinny sie wyrabiac bez problemow Czy moze przy podkreceniu do 230MHz powinienem podniesc napiecia? nigdy sie specjalnie w podkrecanie nie 'bawilem' wiec moze poprostu cos zle robie? :) Olek a jaki to modecom ? (jaki model) - osobiście wydaje mi sie za słaby ten zasilacz bo petium D to jest jednak mała elektrownia nikt ci nie powie co masz zrobić żeby podkrecić dalej bo kazdy procek kreci sie innaczej. WIec nie pytaj o napiecia tylko sprawdz sam jaki bedzie efekt (oczywiście nie przeginaj). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek_ Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) a jaki to modecom ? (jaki model) - osobiście wydaje mi sie za słaby ten zasilacz bo petium D to jest jednak mała elektrownia ATX-GFT350 , sprawdzalem tazke na FEEL 350W i jest tak samo, wydaje mi sie jednak ze mocy jest pod dostatkiem, zasilacz jest obciazaony minimalnie, tylko plyta proce dysk i bardzo slaba grafika AGP nikt ci nie powie co masz zrobić żeby podkrecić dalej bo kazdy procek kreci sie innaczej. WIec nie pytaj o napiecia tylko sprawdz sam jaki bedzie efekt (oczywiście nie przeginaj). dlatego jestem ciekawy do ilu mozna w spsoob rozsadny podkrecic - pytanie glownie to forumowiczow ktorzy maja procek z serii 915 ew. 920 Edytowane 3 Września 2006 przez Olek_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Sprawdz czy AGP i PCI sa ustawione na taktowanie asynchroniczne w biosie. Znaczy AGP powinno byc na 66.6 a PCI na 33.3 Mhz. Zasilka powinna starczac (bez jaj to ponizej 200W powinno pobierac niekrecone), ale na probe wywal wszystko poza jednym dyskiem twardym i karta graficzna jesli wtedy OC bedzie lepsze to znaczy , ze zasilacz niestarcza. Sprobuj tez podniesc napiecie na chipsecie i na procu (o 0.05 czy jaki tam masz najnizszy krok w biosie). Najlepiej napisz wszystko co masz wkompie - ile dyskow pata/sata dokladnie model mobo jaka karta graficzna , pamieci , ile napedow optycznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 ATX-GFT350 , sprawdzalem tazke na FEEL 350W i jest tak samo, wydaje mi sie jednak ze mocy jest pod dostatkiem, zasilacz jest obciazaony minimalnie, tylko plyta proce dysk i bardzo slaba grafika AGP dlatego jestem ciekawy do ilu mozna w spsoob rozsadny podkrecic - pytanie glownie to forumowiczow ktorzy maja procek z serii 915 ew. 920 Mozesz krecić tyle na ile Ci tylko pójdzie przy rozsądnej temperaturze. Ja osobicie mam 920@ 4,9GHz na codzień przy 1,55V i do neta styka, dzięki dwóm jajkom nawet Winamp si nie przycina :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Zasilka powinna starczac (bez jaj to ponizej 200W powinno pobierac niekrecone), ale na probe wywal wszystko poza jednym dyskiem twardym i karta graficzna jesli wtedy OC bedzie lepsze to znaczy , ze zasilacz niestarcza. optycznych. obawiam sie że 200W po lekkim OC to z 12v ciagnie a nie z całego zasilacza ale zasilacz jest spoko gorzej gdybyś miał feela - jak masz słabą grafe to powinien wystarczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...