joeB Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Witam. Na początku przyszłego tygodnia najprawdopodobniej będę zamawiał nowe dyski. Jestem już prawie zdecydowany..ale chciałbym się dowiedzieć co o tym myślicie..czy to dobre rozwiązanie?! A więc zestaw składa się z: Raptor 74ADFD [LINK] WD 3200SD [LINK] Jako wyciszenie obu Scythe Quiet Drive [LINK] I pierwsze co teraz mi się nasuwa to to czy ten raptorek nie przegrzeje się przypadkiem w tej obudowie?? Ostatnio trafiłem na jakieś 'obce' forum na którym posiadacz takiego zestawiku mówił o temperaturach rzędu 47*C. To nie za dużo?? Jaki jest max dla dysku aby się nie przegrzał? Ewentualnie może coś takiego?!: 2x [LINK] + [LINK] Tylko że nie wiem czy 'głośność' raptora wynika z drgań czy warkotu głowic?! Zastanawiałem się też nad podobnym zestawem Raptor 36ADFD [LINK] + WD4000YR [LINK] . Może mniejszy raptor grzeje się mniej? Co o tym wszystkim myślicie?? Może jakieś inne ciekawe rozwiązania?! Mój max to 1300zł. Wymagania: (kolejność nieprzypadkowa) 1. Bezpieczeństwo danych i bezawaryjność. (+ 5-letnia gwarancja) Także tutaj raczej odpadają wszelkie rozwiązania typu RAID. Ewentualnie RAID 10 (01)..ale 4 dyski to dodatkowy warkot i podniesiona temp w budzie. 2. Wydajność. 3. Cisza. Minimum to to aby całość nie zachowywała się głośniej niż mój dotychczasowy WD800JB :mrgreen: (Wg. WD głośność to 35-39 dB a raptorka 29-36 dB..więc teoretycznie powinno być ok..nawet bez dodatkowego wyciszania :D ). Za pomoc i wszelkie sugestie..dzięki :-P Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 jeśli raptor to tylko 150 GB (jest podobno najszybszy) do tego polecił bym Ci sygate barracuda z serji 10 320 GB - cichy, wydajnością podobno dorównuje raptorowi 36 GB i do tego sie nie grzeje zbytnio. A te wszystkie pudełka na dyski sobie odpuść ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joeB Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Widziałem w testach oba raptorki..i 74ADFD spokojnie sobie radzi ze 150GB wersją. Starsze 74'ki.. owszem były wolniejsze. Co do drugiego dysiorka..to akurat do WD mam pełne zaufanie (i do tego Seagate daje 3 lata gwarki a WD na serię RE 5 lat). I co do ciszy w .10 nie byłbym taki pewien :wink: I czemu uważasz że ten Scythe będzie zły?! :unsure: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 seagete daje 5lat gwary i bierz zapis prostopadly czyli seria 7210.10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joeB Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) Na dyskach WD działam już od ~12 lat..i nigdy się nie zawiodłem. Więc nie wiem po co miałbym brać Seagate'a?! Będzie podobnie do serii RE jeżeli chodzi o wydajność..ale głośniej. Ale dzięki za propozycję. I głównie chodzi mi o opinie odnośnie raptorka..bo co do drugiego dysku jestem praktycznie zdecydowany :) Pozdrawiam. Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez joeB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) RAID 5 z 3 dysków WD Caviar SE-16 320 GB 16MB 1. Bezpieczeństwo związane z RAID 5 - po awari jednego dysku, zmieniasz go i dane zostają odtworzone. 2. Wydajnośc związana z RAID 3. Cisza - wg. silentpcreview WD SE16 to najcichszy dysk 3,5" Edit poczytaj sobie sam i sie zastanów http://technologie.pclab.pl/art16652-1.html Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 No RE ja bym nie bral, ale rob co chcesz. Mojemu po roku zrobilo sie 5GB badblockow, oczywiscie mogl to byc przypadek, ale lepiej dmuchac na zimne. A co do glosnosci RE to jakby mlotem o obudowe walic. Pzdr i zycze milego uzytkowania RE :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joeB Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) @ Sarkazz Hmm..już różne możliwości RAID'a także brałem po uwagę. RAID 5 byłby ok..tylko że przy nim zyskuje jedynie na odczycie..zapis jest na poziomie / poniżej pojedynczego dysku. A to trochę bez sensu jak dla mnie :? Jedyny RAID który brałbym pod uwagę to 10(01)..ale to daje min 4 dyski (dadatkowy warkot + grzejnik). Koszta też wzrastają. Tutaj brałbym pod uwagę mniejszego brata tego WD co podałeś..250 GB..WD SE-16 250GB..co daje min koszt 1140zł, licząc dodatkowo dla każdego z nich to: Vibe-Fixer podchodzimy już pod 1500zł :huh: A to już sporawo. Czy to jest warte tego? Nie wydajniej będzie przy tym Raptorku i jakimś 250-320GB osobnym dysku? !!! Mnie jeżeli chodzi o bezpieczeństwo głównie biega o to aby wszystko mogło działać non stop bez jakiś nieprzewidzianych awarii..a gdyby jednak wystąpiły to na jak najszybszym ponownym uruchomieniu kompa (nawet bez odzyskiwania utraconych danych). !!! Moje najważniejsze dane to głównie pliki (.dwg i ewentualnie exel'e) po max 5-6MB, które i tak zwykle wysyłam sobie na maila (zwykle zaraz po edycji bądź utworzeniu) :D I jeszcze jedno..czy ta 'cisza' odnośnie serii SE-16 od WD tyczy się każdej pojemności..bo na SPCR testowali jedynie jego 500GB wersję. @ luki2 No naraszcie jakiś użytkownik RE :wink: Hmm..a mógłbym wiedzieć który to był z nich?? Chodzi mi o dokładne oznaczenia..ewentualnie link. I co do głośności..do jakiego dysku to porównujesz? Bo obecnie mam WD800JB (a wg WD jego głośność w IDLE to 35 dB :lol2: )..i jak dla mnie jest 'cichy' (wystarczająco :-P ) Pozdrawiam i dzięki za wypowiedzi :D Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez joeB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Ja już zupełnie nie rozumiem co ty chcesz w końcu ;D Jak chcesz bezpieczeństwa to RAID 1, ale skoro wysyłasz to na maila itp to bierzez RAID 0 i masz wydajność większą od raptora(głowy za to nie dam), kosmiczną pojemność i niższą cenę.... Zresztą czy Tobie na pewno potrzebne gigantyczne prędkości zapisu i odczytu(piszesz że pracujesz na małych plikach więc się pogubiłem lekko ;D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) @ luki2 No naraszcie jakiś użytkownik RE :wink: Mam nadzieje, ze byly uzytkownik :wink: . Bede sie staral o wymiane na seagate t-lite. Hmm..a mógłbym wiedzieć który to był z nich?? Chodzi mi o dokładne oznaczenia..ewentualnie link. I co do głośności..do jakiego dysku to porównujesz? Bo obecnie mam WD800JB (a wg WD jego głośność w IDLE to 35 dB :lol2: )..i jak dla mnie jest 'cichy' (wystarczająco :-P ) Byla to wersja 160GB z 8 mb cache. To jest TEN dysk tylko, ze ma juz 16mb cache bo 8mb juz nie robia widocznie. Co do glosnosci to w porownaniu do Seagate U6, 7200.7, maxtora DM9 jest glosniejszy. Wiecej dyskow nie porownywalem. W sumie to juz nie bylo chrobotanie tylko, uderzanie mlotem o obudowe. TRAGEDIA. Nie wyobrazam sobie glosniejszego dysku. Odczyt w hd-tach oscylowal w granicach 52mb/s czyli PORAZKA. Pozdrawiam i radze dobrze sie zastanowic. Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joeB Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) @ Sarkazz Hmm..to może od początku. Chcę bezpieczeństwa..ale związanego z bezawaryjnością..i przy ewentualnych wpadkach jak najszybszym ponownym uruchomieniu kompa (najlepiej jeszcze tego samego dnia - często projekty dostaje do zrobienia 'na dzisiaj'). To najważniejsze. Ale nie chce tego kosztem prędkości (w miarę możliwości). Więc tutaj raczej odpada RAID 1..tym bardziej że żeby wszystko uruchomić od nowa..potrzebuję takiego samego dysku. (I tutaj pytanie: czy RAID 10 (ew. 5) normalnie się uruchomi przy braku jednego z dysków?) Co do prędkości zapisu i odczytu to może takie moje widzi mi się :blink: :lol2: W razie czego przeboleję to..ale w miarę możliwości chciałbym jak 'najszybsze' rozwiązanie (W ramach 1300zł - totalny max to 1500zł..wraz z wyciszeniem i chłodzeniem). I kolejnym plusem byłaby jak najmniejsza 'komplikacja' całego systemu. Jak narazie nie miałem do czynienia z macierzami..więc nie wiem co i jak. Mam nadzieję że szary użytkownik spokojnie sobie z tym poradzi..i z ewentualnym odbudowywaniem wszystkiego (bez dostępu do netu..więc wszystko musiałbym umieć zrobić sam :wink: ) Mam nadzieje że teraz chociaż mniej więcej da się w tym wszystkim połapać :-P @ luki2 Hmm..52mb/s :huh: ..toż to gorzej niż przy moim obecnym dysiorku :blink: ..ale to mówisz cały czas o jednym egzemplarzu?? Czy już raz go Ci wymieniali i cały czas było tak samo?? Bo jeżeli tak to ten wynalazek od WD raczej u mnie nie zagości <_< Dzięki że się tutaj wypowiedziałeś..być może uratowałeś mnie przed sporym błędem :wink: I jeżeli nadal zostane przy swoim pierwotnym pomyśle (raptor + 250-320GB) to już raczej z serią SE-16..chyba że komuś te dyski też szwankują?! :unsure: PS. Co to jest t-lite? :unsure: Pozdrawiam. Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez joeB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Mnie do WD zraził mój były twardziel WD (model może z 2001r, ale jak na te czasy 100Gb, 2mb cache i 7200rpm i z tego co się orientuje cena rynkowa ~600zł), może miałem pecha, ale podziękuje hdd, któremu pada głowica po 3 latach użytkowania. Cichy w miarę był, ale szczególnie przed kompletną awarią (jakieś pół roku stukał głowicą zanim padł) wydajność coraz słabsza (było to czuć). W sumie kolega posiadał Seagate Baracudę (160Gb, 8mb cache, 7200rpm, NCQ na s-ata), poszchodził parę miesięcy i padł. (Teraz ma WD 160Gb s-ata itd. i chodzi bez problemu). Więc w sumie wg. mnie wybierając dysk trzeba patrzeć ile lat ma gwarancji, wydajność dla zwykłego Kowalskiego każdy będzie miał taką samą. Ps. Mój Samsunga paro letni (40Gb, 2mb cache, 5400rpm) mimo, że głośny, mało wydajny, potrafiący bez powodów się zawieszać itd. działa bez zarzutu :-) Kwestia szczęścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joeB Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 @ Serwal4 No właśnie dlatego wstępnie wybrałem serię RE..ze względu na 5-letnią gwarancję. Ale teraz czytam już o drugim wypadku awarii dysku z tej serii. To zdecydowanie zniechęca :? I wiadomo że wszystko zależy od konkretnego egzemplarza (w końcu mercedesy etc. też się psują :wink: ) Hmm..a co do Seagate'a..to daje on 5 lat na wszystkie dyski?..czy tylko na NL?? Bo w sklepach to także różnie bywa (jak z RE). Zresztą znalazłem wzmiankę na stronie WD że gwarancja może się różnić w krajach UE :? :angry: ..a więc tylko w USA mają one pewne 5 lat..u nas zależnie od sklepu/dystrybutora :angry: Czy z Seagate'em nie jest podobnie? :? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Głowy nie dam ale 3 lata masz przez sklep i 2 lata bezpośrednio u seagate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Bezawaryjnie i bezproblemowo, a jednoczesnie w miare szybko? Raptor 74GB na system + programy i duuuzy dysk na dane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Hmm: komputronik.pl -> 3 lata gwary apollo.pl -> 5 lat gwary gral.pl -> 3 lata gwary W miejscu gdzie będziesz się zaopatrywał będziesz musiał się dokładnie dowiedzieć, ja niby na swego samsunga też mam 5 lat (3 lata w miejscu zakupu, 2 lata u producenta, dotyczy dysków kupionych po lipcu 2005, mój jest z sierpnia 2005) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) @ luki2 Hmm..52mb/s :huh: ..toż to gorzej niż przy moim obecnym dysiorku :blink: ..ale to mówisz cały czas o jednym egzemplarzu?? Czy już raz go Ci wymieniali i cały czas było tak samo?? Bo jeżeli tak to ten wynalazek od WD raczej u mnie nie zagości <_< Dzięki że się tutaj wypowiedziałeś..być może uratowałeś mnie przed sporym błędem :wink: I jeżeli nadal zostane przy swoim pierwotnym pomyśle (raptor + 250-320GB) to już raczej z serią SE-16..chyba że komuś te dyski też szwankują?! :unsure: Mialem jeden dysk i co do awaryjnosc to po prostu mogl to byc przypadek, ale slaba wydajnosc to raczej nie byl przypadek. Nie sadze, ze jak wezme nowego to bedzie mial lepsza wydajnosc, bo pamietam testy(jakis rok temu), gdzie RE 250Gb osiagal 56mb/s, wiec i tak bieda. PS. Co to jest t-lite? :unsure: Pozdrawiam. Dysk nie dla Ciebie :wink: ... ze wzgledy na mala pojemnosc. Jest to odswiezona wersja 7200.9, czyli dysk jest nizszy od standardowego(ma ok. 20mm wysokosci), ma plytke z elektronika odwrocona tak jak w WD i jest podobno bardzo cichy min. dzieki zastosowaniu jednego talerza. Dostepne pojemnosci to 80gb i 160gb. Wolalbym barce 10 ale niestety one zaczynaja sie od 250gb. Pozdrawiam Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joeB Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) @ MaSell Już od początku startuję z takim pomysłem. Tylko że jeszcze wplątało się rozwiązanie z RAID'em :wink: Więc teraz sam już nie wiem co będzie najlepsze?! :? Powtórzę jeszcze pytanko które zadałem wcześniej: Czy RAID 10 (ew. 5) normalnie się uruchomi przy braku jednego z dysków?..czy potrzeba wszystkich dysków? @ Serwal4 Ok jutro zadzwonię do sklepu w którym mam zamiar kupować i wszystkiego się dowiem. Więc póki co zostaję przy pomyśle: Raptor + WD (ale tym razem już SE-16)..chyba że w sklepie w którym kupuję na Seagat'y będzie 5 lat (lub odpowiedź na pytanie zadane wyżej brzmi TAK..to sprawa rozwiązania pozostaje otwarta). @ Luki2 Hmm..wg testów które sobie przeglądałem to właśnie RE bił wszystko (prócz raptora)..ale mówię tutaj o wersji 400GB (WD4000YR) Hmm..to to chodzi o tę serię .9 co to niby jest też 'perpendicular'?? I jeszcze kwestia rozwiązania pozostaje otwarta :wink: ..może np 4x 7200.9 160GB w RAID 10 byłoby ok?? :unsure: W końcu ciche (ale te 'podobno' to na jakiej podstawie?..opinii jednej osoby czy 90% wszystkich użytkowników) + (teoretyczne) 5 lat gwarki. Tylko czy odp na powyższe pyt to TAK?! :-P Pozdrawiam Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez joeB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) @ Luki2 Hmm..wg testów które sobie przeglądałem to właśnie RE bił wszystko (prócz raptora)..ale mówię tutaj o wersji 400GB (WD4000YR) Bo wyszly juz RE2 wiec moze cos w nich usprawnili. Hmm..to to chodzi o tę serię .9 co to niby jest też 'perpendicular'?? I jeszcze kwestia rozwiązania pozostaje otwarta :wink: ..może np 4x 7200.9 160GB w RAID 10 byłoby ok?? :unsure: W końcu ciche (ale te 'podobno' to na jakiej podstawie?..opinii jednej osoby czy 90% wszystkich użytkowników) + (teoretyczne) 5 lat gwarki. Tylko czy odp na powyższe pyt to TAK?! :-P Pozdrawiam Ogolnie wg opinii w sklepach internetowych i kilku osob na forum. Narazie tylko tyle, bo malo osob ma ten dysk. Ale raczej glosny nie powinien byc, chociazby dlatego, bo ma jeden talerz. Zretsza jutro na 50% beda go mial, wiec jak bedziesz chcial to zdam Ci relacje ok?? ps. Oczywiscie wybor nalezy do Ciebie i nie miej pretensji do mnie jak RE2 okaze sie naprawde dobry dyskiem. Ja jestem osobiscie zrazony do tego dysku, ale to nie znaczy, ze nastepny tez bedzie taki dupny. Mozliwe, ze RE2 to full wypas :blink: ps2. 5-letnia gwara u segate to nie teoria tylko praktyka. 3 lata daje sklep, a po trzech latach odsylasz do dystrybutora do wa-wy. Ja na swoja barce w sigu mam gware do kwietnia 2010 roku(potwierdzone na papierze) Pozdrawiam Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joeB Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) Okej to czekam na relacje :razz: Hmm..i ok RE2..ale dopiero od 400GB i ceny ~600zł :? ..to by się nadawało (cenowo) jedynie do zestawu z 36GB raptorem. Hmm..i masz może jakiegoś linka co do tej gwarki Seagate'a?? Czy masz to napisane na karcie gwarancyjnej..albo wiesz to skąd indziej?? To chodzi o ten model tego dysku?! ST3160811AS A i już znalazłem odpowiedź na swoje pytanie (w tym artykule na pclab'ie..i w wikipedii - ehh zwykle najciemniej pod latarnią :wink: ) -> " (...) Gdy jeden dysk w macierzy RAID 0 zostaje uszkodzony, cała ta połówka przestaje działać, ale pracuje druga połowa. Oczywiście w macierzy RAID 0 mogą jednocześnie zostać uszkodzone oba dyski – nie ma to żadnego znaczenia. (...) " Także spory plus dla takiego rozwiązania. Teraz jeszcze jak z wydajnością..macie może jakieś porównania Raptor'a do 4x7200 w RAID 10(01)?? Pozdrawiam. Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez joeB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) Okej to czekam na relacje :razz: Hmm..i ok RE2..ale dopiero od 400GB i ceny ~600zł :? ..to by się nadawało (cenowo) jedynie do zestawu z 36GB raptorem. Hmm..i masz może jakiegoś linka co do tej gwarki Seagate'a?? Czy masz to napisane na karcie gwarancyjnej..albo wiesz to skąd indziej?? To chodzi o ten model tego dysku?! ST3160811AS To jest ten seagate. Co do gwary to uwierz na slowo piasane :wink: , ze tak jest. Mowil mi tak kiedys gosc, ktory para sie sprzedaza dyskow, no i gdzies to czytalem. Pozatym mam tak napisane na karcie gwarancyjnej. Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joeB Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) Tak sobie czytam i czytam o tym Seagate'cie..i tak jakoś nic specjalnego :huh: Burst niższy (niewiele ale jednak) a random access gorszy niż na starszym 12AS, gorszy nawet niż na moim obecnym dysku..17ms vs 13,4ms :blink: Coś niedopracowany jak narazie ten model. Może coś poprawią w nowszym firmwear'ze. Ale i tak jestem ciekaw jak się spisze Twój egzemplarz ^_^ Chociaż teraz jakoś zwątpiłem w to rozwiązanie :? Jeżeli już coś w RAID'zie to WD bądź Hitachi. Ale i tak chyba najlepiej będzie jak wrócę do swojego pierwotnego pomysłu..nie ma już co kombinować..pierwsza myśl zwykle bywa najlepsza :wink: :-P Pozdrawiam. Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez joeB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) Tak sobie czytam i czytam o tym Seagate'cie..i tak jakoś nic specjalnego :huh: Burst niższy (niewiele ale jednak) a random access gorszy niż na starszym 12AS, gorszy nawet niż na moim obecnym dysku..17ms vs 13,4ms :blink: Coś niedopracowany jak narazie ten model. Może coś poprawią w nowszym firmwear'ze. Ale i tak jestem ciekaw jak się spisze Twój egzemplarz ^_^ Pozdrawiam. No jak da rade to go biore. Chyba, ze uda sie wziac barce 10 to co innego B-) Mozesz podac skad czerpiesz wiadomosci na temat tego seagate'a? ps. jaki masz teraz dysk? Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joeB Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) Z tego forum :-D A dokładniej z głównego wątku o tym dysku..przejrzyj str 23 :P 11AS 12AS WD800JB (ATA 8mb) Pozdrawiam. Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez joeB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 No tak czytam i chyba sie jeszce zaqtsanowie :-P . Bo takie dobre to to nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...