Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega dal mi kartę ESS 688, abym sprawdził czy u mnie działa, gdyż u niego nie wykrywa jej system. Po 3 godzinach szukania sterowników i zabawy z ich instalacją, udało mi sie ją zainstalować na win98. Ale karta raz przeraźliwie syczy (bez dźwięku), raz trzeszczy (z dźwiękiem), a czasem wszystko działa dobrze. :mur: W biosie ustawiłem sztywny przydział IRQ na kartę (IRQ3 i 4 z PCI/PnP na ISA) :mur: Nie widać na niej żadnych uszkodzeń. Czy robię coś nie tak, czy po prostu jest padnięta? :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Karta jest na ISA. Pod Windows XP nie uruchamia sie (tzn. po zainstalowaniu pojawia sie komunikat ze Windows nie może jej używać czy cos takiego). =/ Sprawdzałem AllPlayerem i Winampem.

Ciekawostka: podważyłem kartę i od razu znikły trzaski, podłożyłem zgniecioną chusteczkę i działa, ale czasem pojawiał się szum. Uradowany wyjąłem kartę, wyczyściłem alkoholem jej styki i przedmuchałem gniazdo. Po włożeniu karty znowu szumy oraz trzaski, a sztuczka z podważeniem juz nie działa :mur: Zauważyłem jednak ze na czas odświeżania pulpitu szumy zanikają. Odpaliłem Prime95 i cisza :blink: 0 trzeszczenia, jedynie tak jak poprzednio, co jakiś mp3 szum zamiast dźwięku :blink: Czy ktoś cos z tego rozumie? Płyta główna ma przebicia czy co?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba być masohistą, żeby używac starej karty pod ISA. Ja niedawno za 5 albo 10zł kupiłem Creativa 128 pod PCI...

Na tak starej karcie mogły się już scieżki poprzecierać, gdzieś mogła ścieżka pęknąć, jakiś element się mógł uszkodzić itp.

Nie ma sensu zawracać sobie głowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba być masohistą, żeby używac starej karty pod ISA.

Już mówiłem ze karta nie jest moja. Nie wiem czy warto inwestować w komputer z procesorem Pentium 133 nawet i te 10 zł... =/ Z resztą mam teraz gorszy problem :mur: Znikły mi 2 moje k. muzyczne z systemu (zintegrowana i Creative SB PCI64V). Wszystko niby działa, sterowniki zainstalowane, ale system ich nie widzi i nie mam pojęcia czemu :mur: Na "zapasowym" systemie działają... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi