Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam taki problem z mobo, bo jak wylaczam kompa to wiadomo, system sie zamyka, monitor gasnie, dysk sie wylacza, ale wiatraki chodza (wiem ze zasilki maja takie cos jak podtrzymanie wiatrakow dla ochlodzenia na kilka min, moja nie ma), czekalem dluzej i nic... ktos tez tak ma? to jakas opcja czy zonk?

ja tak mam, ale nie wiem po co to jest - najgorsze że komp sie cały czas grzeje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Wsio hula jak należy, żadnych zonków ze startem, choć rzeczywiście restart jest dość smieszny.

Płytka bez problemu na 0507 chwyciła 7x500, sysik łąduje się zgrabnie. I to wszystko na domyślnych taktowaniach ( jedynie proc 1,35 :) ). Widac potencjał procesora :) . Więcej na razie powiedziec nie moge, bo o 1 miałem juz dość zabawy. Gdyby tylko jeszce to wszystko na "normalnych" pamięciach puścić..... Ehh, jeb... poczta.

EDIT : Memki doszły. Let's Get Ready to Rumbleeeeeeeeee!!!!

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Wsio hula jak należy, żadnych zonków ze startem, choć rzeczywiście restart jest dość smieszny.

Płytka bez problemu na 0507 chwyciła 7x500, sysik łąduje się zgrabnie. I to wszystko na domyślnych taktowaniach ( jedynie proc 1,35 :) ). Widac potencjał procesora :) . Więcej na razie powiedziec nie moge, bo o 1 miałem juz dość zabawy. Gdyby tylko jeszce to wszystko na "normalnych" pamięciach puścić..... Ehh, jeb... poczta.

nie powiesz chyba, że te 2x256 poleciały 500 :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, dobre pytanie... Po złożeni do kupy wszystkkiego udało się jakoś odpalic stary sys. Najpierw na default, potem na 400 1:1, jakieś SPi 1M, kilka minut Prime, by wstępnie ocenić czy nie krzaczy.Następnie dałem FSB 500, zbiłem mnożnik do 7, w tabelce pamieci pojawiła się propozycja taktowania pamieci, dąłem najniższą. Przyznam, ze teraz to już zgłupiałem. Jesli tak, to musiały w takim razie iść rzeczywiście 500 czyli 1:1, bo taka jest najniższa wartosć. Timingów na "czwórki" nie przestawiałem, poszło z SPD czyli o ile pamietam 5-5-6. Napięcie rąbnąłem dla pewnosci 2,25 i jazda. Wróce do chaty to się upewnię jak naprawdę było. Bez sensu... Późno było i na szybcika wszystko robiłem, by obadać czy nie ma podstawowych problemów znanych z użytkowania tego MoBo. Z tego wynika, ze jednak memki Yoto poszły te 500 :). Pow biciu do windy nawet CPU-Z nie sprawdzięłm tylko siup SPI 1M. Przeszło, restart i zacząłem stawiac nowy sys. Na tym był koniec zabawy. Może i powiedziałbym dziś coś więcej, ale prawie dwie godziny męczyłem się z zamontowaniem TT BT na tej mobo. Przyczyną był brak stosownej zapinki na spód płyty, bo ta dostarczona dla LGA zawadzała o luty kondensatorów. Piłowanie, cięcie , gięcie i jakoś poszło :)

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm bawiles sie opcja AiNap ? :) najprawdopodobniej usypiasz kompa a nie wylanczasz.

Pozdrawiam

nie nie grzebalem w tym, ta opcja pozwala na windzie wejsc w stan uspienia, i wtedy dysk pracuje, a mi juz po wylaczeniu sie windy, dysk nie pracuje, jedynie te wiatraki i ninja ciepla to cos tam robi... hrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy juz było ale daje i to raczej nie prawda ze P965 nie radzi sobie

z 4MB cache'u http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=113414 584 FSB jeszcze trochę i "konrołki" będą latać na 6GHZ :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy juz było ale daje i to raczej nie prawda ze P965 nie radzi sobie

z 4MB cache'u http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=113414 584 FSB jeszcze trochę i "konrołki" będą latać na 6GHZ :P

A kto Ci powiedział że przy mnożniku 10x jakaś mobo zrobi te 580MHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biosa se wgraj 507"

no wgrałem efekt taki że komp si eni echce odpalic

ciąfgle tylko system haltet

wgrywam inne biosy ( bo wejść do obecnego nnie moge ni ewpuszcza)

naciskajac alt+F2

alae na kazdym to samo

jakis błąd owerlokingu enter setup i system haltet

wie ktoś co z tym zrobić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biosa se wgraj 507"

no wgrałem efekt taki że komp si eni echce odpalic

ciąfgle tylko system haltet

wgrywam inne biosy ( bo wejść do obecnego nnie moge ni ewpuszcza)

naciskajac alt+F2

alae na kazdym to samo

jakis błąd owerlokingu enter setup i system haltet

wie ktoś co z tym zrobić??

Clear CMOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Jak podłaczaliście na swoich mobaczach dodatkowe zasilanie 12v? U mnie jest gniazdo 8 pin, przy czym na 4 pinach jest zaślepka. Podłączaliście tylko 4 piny, czy też zrywaliście tę zaślepkę i wpinaliście 8 pinową wtyczkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Jak podłaczaliście na swoich mobaczach dodatkowe zasilanie 12v? U mnie jest gniazdo 8 pin, przy czym na 4 pinach jest zaślepka. Podłączaliście tylko 4 piny, czy też zrywaliście tę zaślepkę i wpinaliście 8 pinową wtyczkę?

jak masz w zasilaczu wtyczkę 8-pin, to takową podłączasz. Ta zaślepka jest dla takich Jasiów, którzy by czasami mogli za pomocą młotka wsadzić wtyczkę 4 pin tam gdzie nie trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna macie instrukcje nie zadwajcie lamerskich pytań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyliście jak dziwacznie zachowuje się Vcore jeśli zostawimy na AUTO? Im wyższe FSB płyta samoczynnie ustawia wyższy Vcore. Przy 500 wybiera sobie tylko znanym sposobem 1,55V. Chyba, że jest jakaś śmieszna opcja wyłaczjąca takie zachowanie płyty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązałem problem z

"overloking error

syetem haltet"

wgranie nowego biosu ( nie wiem z jakiego powodu spowodowało że za nic nie dawał się uruchomić ciagle w petli ten sam komunikat i system haltet)

a wystarczy w takiej sytuacji zaraz po pierwszym pisku płyty głównej wcisnać klawisz del ( ja wciskałem kilkanascie razy)

w efekcie wszedłem do biosa ustawiłem defolt i poszło

i zabawa od nowa w podkrecanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązałem problem z

"overloking error

syetem haltet"

wgranie nowego biosu ( nie wiem z jakiego powodu spowodowało że za nic nie dawał się uruchomić ciagle w petli ten sam komunikat i system haltet)

a wystarczy w takiej sytuacji zaraz po pierwszym pisku płyty głównej wcisnać klawisz del ( ja wciskałem kilkanascie razy)

Rany, a instrukcje do płyty przeglądałeś chociaż? :mur: Jak wół jest napisane - "Hit and press <DEL> button after power on"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązałem problem z

"overloking error

syetem haltet"

buahahahahaha, nie chcemi sie nawet tego komentowac :lol: powinienes dostać medal normalnie za to :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bueheheheh przepraszam za nic nie wnoszący post ale nie mogłem się powstrzymać. Kolego rokow naprawdę daj sobie spokój z tym całym "podkręcaniem" bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

@Hanu

Jak widać problem dzieci neostrady i ich OC o którym wspomniałeś w jednym z wątków z dnia na dzień wzrasta ;) Właściciele sklepów i hurtowni przygotujcie się na nowe koszta :P

Edytowane przez Interloper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznalem ze kjestem lamel i prosiłem o pomoc ale widze ze wy tylko potraficie się dobrze bawi bo żadko kto próbuje tutaj pomóc a sądziłem zze do tego jest to forum

a po drugie to dlaczego nikt ani saimakowi ani mi ni eporadził co zrobic kiedy zgłaszaliśmy że mamy taki problem??

zaczynam powątpiewac w wasze chęci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :D adwokata nie potrzebuje ale taka prawda ze wystarczylo odpisac zamiast sie smiac :>

moja mobo to nie jest taki trywialny problem jak Twoj. U mnie cos jest nie tak bo plyta nie rozpoznaje ze zworka jest wsadzona w PINY i caly czas pisze chassis intruded i system halted. nie moge wejsc do biosu jedyne co moge to alt+f2 i flash biosu.. reset cmos nie pomaga nawet taki 12 godzinny :> najprawdopodobniej jakis uklad do detekcji tego otwarcia budy jest walniety.

zaba testowal i mowil ze u niego to samo jak wyjmie zworke.. biosu niet i bootowania niet :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznalem ze kjestem lamel i prosiłem o pomoc ale widze ze wy tylko potraficie się dobrze bawi bo żadko kto próbuje tutaj pomóc a sądziłem zze do tego jest to forum

a po drugie to dlaczego nikt ani saimakowi ani mi ni eporadził co zrobic kiedy zgłaszaliśmy że mamy taki problem??

zaczynam powątpiewac w wasze chęci

jak wszyscy na tym forum zadawali takie pytania to by sie zrobił drugi pclab

a po drugie to jesteś jego adwokatem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz bedzie one-million-dollar-question od czlowieka ktory nie zamierza wyciagac extremalnych wartosci w OC (tylko jakies mniejsze, zeby boxowy wentyl starczyl na e6300)

Czy p5b dlx obsluzy kentsfield ?

Kupuje w tym tygodniu i na obecna chwile zamierzam p5w dh, 2 gb ramu i x1900xt.

Aczkolwiek- crossfire nie jest mi jakos specjalnie potrzebny, na 1 grafice spokojnie dam rade- wiec tylko kwestia "przyszlowosci" obu plyt... A zawsze 660 za p5b to 200 zostaje w kieszeni w stosunku do p5w

Wlasnie dlatego ze 975x ma obslugiwac kentsfielda...

Mobo kupuje nie do oc (jak pisalem, kupie teraz 6300 i MOZE podkrece za jakis czas jak zacznie lapac zadyszke w grach)

Wiadomo ze kentsfieldy na poczatku beda kosztowac wiecej niz caly komp dzisiaj- ale za 2-3 lata wiadomo- przesiadka na cos szybszego, a przyjemnie byloby nie wywalac kolejnych ~800 na mobo- tylko do starej wrzucic nowy mocarny cpu i jakas grafike, dolozyc ramow do 4GB i w sumie na 1 mobo dobre 5 lat przejechac ...

Wiec jak- obsluzy p5b kentsfielda czy nie obsluzy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi