Weelkoo Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 hMMMMM, co do 4:5 przy wyższym FSB (tak na szybko): 1:1 / P5B Deluxe / E6300 4:5 / P5B Deluxe / E6300 ogólnie mój egzemplarz jest strasznie cudaczny, max robi FSB 470MHz niezależnie od mnożnika CPU jak i VMCH :/ A od wczoraj ma problemy, żeby dźwignąć XBLK na 1000MHz przy CL4 :/ A zmiana RAS to CAS z 4 na 3 zapewnia dużego dropa w wydajności i wydłużenie czasu dostępu do pamięci o ładnych kilkanaście % :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Jako szczęśliwy posiadacz asusa P5B (non DLX), mam parę pytanek odnośnie oc na tej płycie. Po pierwsze dostaję już małego kręćka z Vcore, na płycie ustawiam powiedzmy 1,3V a programiki asusa pokazują 1,22V , ustawię na auto to jest 1,36V, co dziwne w drugim wypadku temp. jest niższa. Z oc narazie się zatrzymałem przy FSB333MHz, najpierw chcę dojść do ładu z tymi napięciami, by nie przeciążyć 350W zasiłki (napięcia w pełnym stresie 3,26; 5,2; 12,3V), albo czegoś innego nie zjarać. Co do samej płyty niestety odczułem parę niedogodności, po pierwsze trzeba od razu po zakupie zaktualizować bios, po drugie po instalacji sterów z dołączonego cd-ka przestały mi działać porty USB ("przywróć sterownik" pomogło, konfiguracja w biosie jest trochę pokręcona, po trzecie ten AI NOS to jakieś nieporozumienie. Widziałem parę postów na ten temat, ale ja z galaxy7900GS 256MB Zalman, nie mam najmniejszych problemów, karta kręci się jak oszalała, sterownik na dzień dobry ustawił 620/880 (1760) i nie jest to kres jej możliwości:D Edytowane 27 Września 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalik13 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Jako szczęśliwy posiadacz asusa P5B (non DLX), mam parę pytanek odnośnie oc na tej płycie. Po pierwsze dostaję już małego kręćka z Vcore, na płycie ustawiam powiedzmy 1,3V a programiki asusa pokazują 1,22V , ustawię na auto to jest 1,36V, co dziwne w drugim wypadku temp. jest niższa. Z oc narazie się zatrzymałem przy FSB333MHz, najpierw chcę dojść do ładu z tymi napięciami, by nie przeciążyć 350W zasiłki (napięcia w pełnym stresie 3,26; 5,2; 12,3V), albo czegoś innego nie zjarać. Co do samej płyty niestety odczułem parę niedogodności, po pierwsze trzeba od razu po zakupie zaktualizować bios, po drugie po instalacji sterów z dołączonego cd-ka przestały mi działać porty USB ("przywróć sterownik" pomogło, konfiguracja w biosie jest trochę pokręcona, po trzecie ten AI NOS to jakieś nieporozumienie. Widziałem parę postów na ten temat, ale ja z galaxy7900GS 256MB Zalman, nie mam najmniejszych problemów, karta kręci się jak oszalała, sterownik na dzień dobry ustawił 620/880 (1760) i nie jest to kres jej możliwości:D Mógłbys podać jakieś wyniki w 3Dmarku05 i 06... bo będe miał identyczny komp jak twój.. i właśnie zamówiłem karte GAlaxy 7900GS z zalmanem jak twoja i zastanawiam sie czy to był dobry wybór... bo myśle jeszcze nad X1900Xt za 1000 zł plus chłodzenie Accelo ... i nie wiem co by było wydajniejsze, a raczej bardziej opłacalne? Edytowane 27 Września 2006 przez Szalik13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 ja tylko 100zl masz dolozyc to bierz 1900XT.... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalik13 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 znaczy się X1900Xt za 1000 zł nie 100 a Galaxy 7900GS za 750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 znaczy się X1900Xt za 1000 zł nie 100 a Galaxy 7900GS za 750 ja bralbym GF, ale to nie topic o tym, napisz w "jaka karte graficzna kupic?" :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Witam, czy ktos z was ma podpiete na tej plycie urzadzenia ATAPI przez przejsciowke IDE do SATA ?? u mnie to nie chce dzialac, winda nie startuje, albo wystartuje ale trwa to z 5 minut, a potem i tak nie czyta plyt w tych napedach(podlaczonych po SATA) a programy do nagrywania lub dvd-decrypter wieszaja system. wczesniej mialem plyte pod X2 Asusa M2n-E i nie bylo problemu,wczesniej abita pod 939 i tez nie bylo problemu. mam 3xdyski SATA i 3 nagrywarki IDE Pionieer 111 i chce zeby wszystko bylo na "osobnych" tasmach. czy pozostaje mi tylko zakup kontrolera IDE za 60zl dzialjacego z ATAPI ?? zmiana driverow do plyty nie pomaga, na golych z windy to samo. moze cos trzeba pomieszac w biosie ?? ja mam drugi dysk (magazyn danych) na przejściowce abita sateriel (jakoś tak sie nazywa) nie mam z nim problemu może zmiena biosu pomoże (ja mam 506 jeśli dobrze pamietam) tą przejściowke masz jakiej firmy / oczywiście to nie jest karta PCI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Mógłbys podać jakieś wyniki w 3Dmarku05 i 06... bo będe miał identyczny komp jak twój.. i właśnie zamówiłem karte GAlaxy 7900GS z zalmanem jak twoja i zastanawiam sie czy to był dobry wybór... bo myśle jeszcze nad X1900Xt za 1000 zł plus chłodzenie Accelo ... i nie wiem co by było wydajniejsze, a raczej bardziej opłacalne?Jeszcze nie kręciłem sprzętu na poważnie, na grafice jest ustawione przez sterownik 620/1760, proc 2,33GHz, pamięci 666MHz (devil edition ;) 5.5.5.15. W 2k5 10100 bez problemu na dzień dobry pękło, 2k3 23000 Natomiast w 2k6 wyszło ponad 7500, ale w 1024x768, bo więcej mój monitor nie ciągnie :( Super PI 16M równe 10min Na deafulcie z tego co pamiętam 2k5 wypluł 8800pkt, SPI-12,5min innych testów nie robiłem Na twoim miejscu kupił bym tego GF7900GS i np. dołożył do lepszej płyty, lub 2GB 800MHz dobrych pamięci Edytowane 27 Września 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalik13 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 właśnie.. apropo płyty pod core 2 duo E6300 .. co było by najlepszym wyborem tak do 800 zł aczkolwiek chce kupić płyte troche taniej przez neta byłbym wczięczny za pomoc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Oczywiście Asus P5B DLX był by najlepszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalik13 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Oczywiście Asus P5B DLX był by najlepszym wyborem. On ma dwa złącza PCI x16 więc obsłuzy 2 karty ? Jak tak to fajna płytka... gdzie mogę dostać ją najtaniej ? EDIT\\ z tąd wynika że jest to płyta w której automatyczny OC kuleje TEST- benchmark- a ja nie znam się tyle na biosie aby grzebać i ą podkręcać.. nie chce tez wyciskać z nich 7 potów mi starczy dobry przecietny OC bez bicia rekordów dzięki za odpowiedz i fatyge.. wiem, że męczą niektórych ciągłe pytania co lepsze, gdzie kupić itd. ale nie znam się na tym na tyle i nie chce wydać pieniędzy(dla mnie ogromnych) na coś czego będę pozniej żałował pozdrawiam Edytowane 27 Września 2006 przez Szalik13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weelkoo Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 On ma dwa złącza PCI x16 więc obsłuzy 2 karty ? Jak tak to fajna płytka... gdzie mogę dostać ją najtaniej ? EDIT\\ z tąd wynika że jest to płyta w której automatyczny OC kuleje TEST- benchmark- a ja nie znam się tyle na biosie aby grzebać i ą podkręcać.. nie chce tez wyciskać z nich 7 potów mi starczy dobry przecietny OC bez bicia rekordów dzięki za odpowiedz i fatyge.. wiem, że męczą niektórych ciągłe pytania co lepsze, gdzie kupić itd. ale nie znam się na tym na tyle i nie chce wydać pieniędzy(dla mnie ogromnych) na coś czego będę pozniej żałował pozdrawiam z dwoma grafami może być problem :) Choć nowy BIOS niby poprawia coś w kwestii wydajności CF więc i może SLI poprawili :) A co do samej płyty to mam takie na sprzedaż stosunkowo tanio - jak co to PM :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackhammer0411 Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) drugi slot PCIE chodzi na x4 wiec zero zysku z SLI mialem przez pewien czas 7900GTX na asrocu dual gdzie byl wlasnie tylko PCIx4 i wydajnosc bylo o ok 30% nizsza niz teraz na P5B jak chcesz SLI to lepiej kupic AWD9 max Edytowane 28 Września 2006 przez jackhammer0411 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 a ja bym powiedział, że do SLI już lepiej P5W64WS Pro, ale to nie temat na to :] więc koniec ot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Jak kto chętny na nową i sprawdzoną P5B DLX WIFI ( z paluszkiem robi FSB 530 ) mam od ręki do spylenia :). Jak co to na PW. Jak ktoś ma nadal wątpliwości czy to dobra płyta, może takie coś Was przekona : http://img214.imageshack.us/img214/4790/362850445cwaza5.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) EDIT\\ z tąd wynika że jest to płyta w której automatyczny OC kuleje TEST- benchmark- a ja nie znam się tyle na biosie aby grzebać i ą podkręcać.. nie chce tez wyciskać z nich 7 potów mi starczy dobry przecietny OC bez bicia rekordówprzesadzasz, przesiadłem się z ECS K7S5A, która miała już tak biedne opcje oc że bardziej się już nie dało i po pięciu minutach skumałem o co chodzi. Ustawiasz pamięci na 533, jedziesz z FSB i tyle. W tej chwili mam FSB333MHz, zjechałem z napięciem vcore na minimum i mam chłodniutkiego jak na boxa (w pełnym stresie nie dochodzi do 50stopni) o 1/3 szybszego procka. Z dalszym oc niestety muszę poczekać aż pamięci staną się tańsze i wymienie "tymczasową" 1GB kość apacera na coś lepszego i bardziej pojemnego, bo narazie z testów wynika że raczej na niej sobie nie pokręcę zbyt wysoko. Edytowane 28 Września 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 ja mam drugi dysk (magazyn danych) na przejściowce abita sateriel (jakoś tak sie nazywa) nie mam z nim problemu może zmiena biosu pomoże (ja mam 506 jeśli dobrze pamietam) tą przejściowke masz jakiej firmy / oczywiście to nie jest karta PCI ? przejsciowki mam wlasnie ABIT-a, jeszcze ze starych czasow,heh bios mam 0614 no nic na razie kupilem kontroler na PCI za 60zl i wszystko dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 , zjechałem z napięciem vcore na minimum i mam chłodniutkiego jak na boxa (w pełnym stresie nie dochodzi do 50stopni) o 1/3 szybszego procka. Ja nie wiem co wy macie problem z temperaturami - ja mam 35C w stresie - co prawda narazie nie kręcony i na def. napięciu - na asrocku nie da się kręcić ;) Jak wy to robicie że macie tempy rzędu 50C?? już nie pierwszy raz to czytam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Ja nie wiem co wy macie problem z temperaturami - ja mam 35C w stresie - co prawda narazie nie kręcony i na def. napięciu - na asrocku nie da się kręcić ;) Jak wy to robicie że macie tempy rzędu 50C?? już nie pierwszy raz to czytam Nie kazdy ma Storma w domu :D roznica miedzy stormem a boxem jest jakaś jednak ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 przejsciowki mam wlasnie ABIT-a, jeszcze ze starych czasow,heh bios mam 0614 no nic na razie kupilem kontroler na PCI za 60zl i wszystko dziala. dziwna sprawa oczywiście probowałes rozne porty sata ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 dziwna sprawa oczywiście probowałes rozne porty sata ? oczywiscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 oczywiscie.nie jestem pewnien na 100% czy ta przejściówka działa z CD-romem drugie już głupsze rozwiązanie to jest takie ze jesli masz kabel kątowy 90* to może sie dokladnie nie stykać z wszyskimi puktami (zobacz płaską stroną) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 nie jestem pewnien na 100% czy ta przejściówka działa z CD-romem drugie już głupsze rozwiązanie to jest takie ze jesli masz kabel kątowy 90* to może sie dokladnie nie stykać z wszyskimi puktami (zobacz płaską stroną) dzialaja z cd-romami bo mialem juz w ten sposob i na 939 (ABIT-y rozne AN8ult i KN8 ult) i na AM2 ostanio (Asus M2N-E), kable zmienialem i nic, a kumplowi na P5W DH z nagrywarka pionka taka przejsciowka dziala !! dalem sobie juz spokoj, podpiete mam na kontrolerze za 50zl x-power i dziala elegancko. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 dzialaja z cd-romami bo mialem juz w ten sposob i na 939 (ABIT-y rozne AN8ult i KN8 ult) i na AM2 ostanio (Asus M2N-E), kable zmienialem i nic, a kumplowi na P5W DH z nagrywarka pionka taka przejsciowka dziala !! dalem sobie juz spokoj, podpiete mam na kontrolerze za 50zl x-power i dziala elegancko. pozdrawiam coś chyba z nią sie stało bo u mnie też działa wiec to nie wina płyty ja bym jeszcze spróbował dla pewności bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stratos Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 zauwazylem dziwna rzecz mialem powiedzmy 10 zakladek youtube i dzwiek wysiadal jak bylo za duzo. musialem wylaczyc kilka by nowe filmy mialy dzwiek ale tamte 10 zakladek nie chodzilo rownoczesnie poprostu byly w tle :huh: dziwne :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 A ja wreszcied wybrałem właściwe mobo - DS3, odrazu odpalił, wstępnie dało się podkręcić ( grafę i proca :) ) mimo obecności karty Galax 7600GS - nie mam żadnych problemów jakie opisujecie w tym wątku... Ten asus to jakiś dziwny jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 zauwazylem dziwna rzecz mialem powiedzmy 10 zakladek youtube i dzwiek wysiadal jak bylo za duzo. musialem wylaczyc kilka by nowe filmy mialy dzwiek ale tamte 10 zakladek nie chodzilo rownoczesnie poprostu byly w tle :huh: dziwne :?raczej wina systemu niż płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 A ja wreszcied wybrałem właściwe mobo - DS3, odrazu odpalił, wstępnie dało się podkręcić ( grafę i proca :) ) mimo obecności karty Galax 7600GS - nie mam żadnych problemów jakie opisujecie w tym wątku... Ten asus to jakiś dziwny jest...żeby jeszcze DS3 z D9 działał bez problemu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 żeby jeszcze DS3 z D9 działał bez problemu :( Jak wiadomo że DS3 ma problemy z D9 to się nie bierze kości na D9 - a zdaje się Asus kocha D9 - mniej więcej coś takiego wyczytałem na xs, a GB kocha elpidy i tyle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) jak pokonać STRAP B-) http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...p;postcount=198 mam nadzieję, że bachus_anonym powie coś o tym więcej Edytowane 30 Września 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...