yotomeczek Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 jak pokonać STRAP B-) http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...p;postcount=198 mam nadzieję, że bachus_anonym powie coś o tym więcej Czyli nic odkrywczego - wysoki Vmch + dobre chłodzenie ... i pare padniętych mobo więcej :D Bachus na pewno jak to przeczyta to pociągnie Vmch - bo mnie nie słucha i jedzie na jakimś 1,67V (przedszkole :D niektóre mobo dają do 1,80) no nic, ostatnio nikt mnie nie słucha :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 P5W64 udostępnia 1,8 z BIOS i jakoś można tego używać z głową , skoro dali cos takiego w opcjach. Nie widze powodu by po Vmch modzie nie dać tyle samo na P5B Dlx.... A że chłodzic trza to chyba oczywiste.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 P5W64 udostępnia 1,8 z BIOS i jakoś można tego używać z głową , skoro dali cos takiego w opcjach. Nie widze powodu by po Vmch modzie nie dać tyle samo na P5B Dlx.... A że chłodzic trza to chyba oczywiste.... Ale czego tyle samo ?? Bo fsb to raczej nie bardzo :D bo to jednak 975 a nie 965 :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) P5B DLx udostępnia Z BIOSu Vmch 1,65. Wiec po modzie na 1,8 można tyle użyć, odpowiednio oczywiście chłodząc chip :). Przeca o FSB nie mówię..... Edytowane 30 Września 2006 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stratos Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Na poczatku gdy podlaczalem plyte do obudowy nie migala mi zielona lampka (ze jest prad) a uwas miga? mi do dzis nie miga tzn. hmm gdy jest w stanie hibernacji to zaczyna mi migac wiec chyba dobrze podlaczylem tylko ta plyta nie miga podczas zwyklego wylaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) jak pokonać STRAP B-) 2337660[/snapback] Czyli nic odkrywczego - wysoki Vmch + dobre chłodzenie ... i pare padniętych mobo więcej :D Bachus na pewno jak to przeczyta to pociągnie Vmch - bo mnie nie słucha i jedzie na jakimś 1,67V (przedszkole :D niektóre mobo dają do 1,80) no nic, ostatnio nikt mnie nie słucha :mrgreen: P5W64 udostępnia 1,8 z BIOS i jakoś można tego używać z głową , skoro dali cos takiego w opcjach. Nie widze powodu by po Vmch modzie nie dać tyle samo na P5B Dlx.... A że chłodzic trza to chyba oczywiste....Fakt, to akurat nic nowego... Juz od jakiegos czasu wiedzielismy, ze zbootowanie na 400 i defaultowym mnozniku i potem podbijanie clockgenem, zachowuje szybszy strap, tutaj 1066. Wszystkie moje 16M do Rankingu robione na powietrzu sa wlasnie w ten sposob zrobione... Problem polega na tym, ze w tym momencie, zadne inne ratio nie jest praktycznie mozliwe do wykorzystania poza 1:1. Do tego dochodzi sprawa NB. ASUS P5B Deluxe fabrycznie, przy 1.65v w BIOS faktycznie daje 1.56v, miernikiem. Wystarczylo to na podbicie z 400 do 450, oczywiscie tez tylko 1:1. Na 4:5, zwiecha momentalna zaraz po 410. RAtio 2:3 dziala, ale w tym momencie pamieci sa powaznym waskim gardlem (400MHz FSB = 600MHz RAM, itd.) Po zrobieniu vdimm, vmch modow, sprobowalem kiedys 1.67v (miernik) i dobilem do 468Mhz pifast i 462MHz 32M stabilne. Potem zarzucilem zabawe ze strapem, bo niestety nie zawsze daje to oczekiwane efekty. Po przejsciu na FC, potrzebowalbym dobic 32M stabilnie do 490-500, aby mialo to jakikolwiek sens przeciwko 563x8. Osiagniecie tych 500 to juz powazne przedsiewziecie, na ktore jakos nie mialem specjalnie ochoty wtedy. Wczoraj, skoro dinos22 na XS przypomnial mi o tym, podbilem vmch do 1.76v. Znowu jest zysk, 474Mhz pifast i 468MHz 32M, ale do 500 to jeszcze zajeb***** daleka droga. Teoretycznie, w tej chwili vmch mod mam tak ustawiony, ze 1.65v w BIOS daje realnie 1.87v, ale jeszcze nie probowalem. Musialbym napewno zmienic chlodzenie na NB na cos duuuuzo lepszego niz aktualne fabryczne rozwiazanie. Tak a propos, The Stilt z tego cytatu, do tych 511MHz chlodzi NB za pomoca lodowatej wody i daje mu 1.92v. Tak czy inaczej, jak wspomniano wyzej, to nic specjalnie nowego dla tych, ktorzy sie paprali tym od kilku tygodni. Osobiscie, zauwazylem to juz na poczatku, w BIOS 0507, potem Tony rozpoczal temat "P5B secrets uncovered", w ktorym przedstawil swoje przypuszczenie, a ja wrzucilem tam mnostwo przykladow. Potem kilka innych osob sie dolaczylo. Innymi slowy, czasem latwiej mowic a trudniej zrobic ;) Do 450-460 to pestka... Edytowane 30 Września 2006 przez bachus_anonym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Fakt, to akurat nic nowego... Juz od jakiegos czasu wiedzielismy, ze zbootowanie na 400 i defaultowym mnozniku i potem podbijanie clockgenem, zachowuje szybszy strap, tutaj 1066. Problem polega na tym, ze w tym momencie, zadne inne ratio nie jest praktycznie mozliwe do wykorzystania poza 1:1. Wszystkie moje 16M do Rankingu robione na powietrzu sa wlasnie w ten sposob zrobione... Do tego dochodzi sprawa NB. ASUS P5B Deluxe fabrycznie, przy 1.65v w BIOS faktycznie daje 1.56v. Wystarczylo to na podbicie z 400 do 450, oczywiscie tez tylko 1:1. Na 4:5, zwiecha momentalna zaraz po 410. Po zrobieniu vdimm, vmch modow, sprobowalem kiedys 1.67v (multimeter) i dobilem do 468Mhz pifast i 462MHz 32M stabilne. Potem zarzucilem zabawe ze strapem, bo niestety nie zawsze daje to oczekiwane efekty. Po przejsciu na FC, potrzebowalbym dobic 32M stabilnie do 490-500, aby mialo to jakikolwiek sens przeciwko 563x8. Osiagniecie tych 500 to juz powazne przedsiewziecie, na ktore jakos nie mialem specjalnie ochoty wtedy. Wczoraj, skoro dinos22 na XS przypomnial mi o tym, podbilem vmch do 1.76v. Znowu jest zysk, 474Mhz pifast i 468MHz 32M, ale do 500 to jeszcze zajeb***** daleka droga. Tak a propos, The Stilt z tego cytatu, do tych 511MHz chlodzi NB za pomoca lodowatej wody i daje mu 1.92v. Tak czy inaczej, jak wspomniano wyzej, to nic specjalnie nowego dla tych, ktorzy sie paprali tym od kilku tygodni. Ja zauwazylem to juz od BIOS 0507, potem rozpoczal ten temat "P5B secrets uncovered", w ktorym przedstawil swoje pprzypuszczenie i ja tam ma mnostwo przykladow. Potem kilka innych osob sie dolaczylo. Innymi slowy, czasem latwiej mowic a trudniej zrobic ;) Do 450-460 to pestka... :D Najwięksi kozacy dają Vmch 2,3+ V :D 2V spokojnie dałbym na zmieniony coolerek na NB, do WC na testy 2,1 Abit AW9MAX ma w standardzie 2V Vmch (dostępne z biosu) więc myślę że 2V Vmch nic nie zabije ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) :D Najwięksi kozacy dają Vmch 2,3+ V :D 2V spokojnie dałbym na zmieniony coolerek na NB, do WC na testy 2,1 Abit AW9MAX ma w standardzie 2V Vmch (dostępne z biosu) więc myślę że 2V Vmch nic nie zabije ... Wiem, wiem... W kwestii chlodzenia chodzi mi bardziej o stabilnosc, bo jestem przekonany ze 2v na stock nie zabiloby niczego, kwestia tylko tego czy 32M przejdzie i czy defaultowe chlodzenie nie zatrzyma potepow FSB :) Poza tym, juz zauwazylem, ze jak tylko za szybko lub za duzo jednorazowo podbijesz potencjometr vmch, to komp momentalnie sie wylacza i ma trudnosci ze wstaniem jesli nie obnize deczko :lol: Ale wiem napewno, ze conajmniej 1.97v jest do ustawienia... Zobacze, moze dzis pobawie sie jeszcze... Ale w moim przypadku, potrzebowalbym 500x9 SPi32M stabilne, a jakos nie widzie tego, biorac pod uwage dotychczasowe postepy :) Bez tego, bez sensu jest cala zabawa, bo i tak "normalne" 562x8 jest wystarczajaco szybkie. Aha, zeby nie bylo... To tak wygladaja efekty zabawy z "boot @ 400 i stock mnoznik, a potem podbij Clockgenem" :lol: Oba przyklady puszczone w takich samych warunkach, z minimalna, bardziej kosmetyczna roznica w dwoch ustawieniach pamieci: SPi32M @ 468x9=4212MHz, DDR2-936 5-4-4-4.0 --> 11:54.484 ... i dla porownania... SPi32M @ 544x8=4352MHz, DDR2-1088 5-4-4-4.0 --> 11:52.937 Edytowane 30 Września 2006 przez bachus_anonym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Abit AW9MAX ma w standardzie 2V Vmch (dostępne z biosu)Miec, ma. Natomiast faktycznie nie daje nawet 1.9V Vmch, przy ustawieniu 2.0 w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 ... i dla porownania... SPi32M @ 544x8=4352MHz, DDR2-1088 5-4-4-4.0 --> 11:52.937 Różnica niebagatelna ... 9x490 i wyprzedzasz PurePC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanti Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Helo mam dziwny problem z ta plytka p5b deluxe wifi core2duoe6300 2x512 ddr2 800 twinmos twister galaxy 7300gt bequiet 450w procek tak o na start sobie na 2.24ghz puscilem ale na default rowniez ten problem istnieje. na ok 2 wlaczenia windy komp mi sie restartuje zawsze w tym samym momencie mniejwiecej przed pojawieniem sie ikon na pulpicie ale juz po "zapraszamy" wyglada to tak ze dyski calkiem sie wylaczaja bo pozniej slychac rozruch.. w sumie jak pamietam to po zainstalowaniu nod32 ten problem mi sie pojawil czy ktos z was co ma ta plytke uzywa czasem nod32 i rowniez ma taki probllem ? albo moze jakas inna to przyczyna w sumie odinastaluje zaraz noda i sprawdze i dam znac pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Helo mam dziwny problem z ta plytka p5b deluxe wifi core2duoe6300 2x512 ddr2 800 twinmos twister galaxy 7300gt bequiet 450w procek tak o na start sobie na 2.24ghz puscilem ale na default rowniez ten problem istnieje. na ok 2 wlaczenia windy komp mi sie restartuje zawsze w tym samym momencie mniejwiecej przed pojawieniem sie ikon na pulpicie ale juz po "zapraszamy" wyglada to tak ze dyski calkiem sie wylaczaja bo pozniej slychac rozruch.. w sumie jak pamietam to po zainstalowaniu nod32 ten problem mi sie pojawil czy ktos z was co ma ta plytke uzywa czasem nod32 i rowniez ma taki probllem ? albo moze jakas inna to przyczyna w sumie odinastaluje zaraz noda i sprawdze i dam znac pozdr a ramki nie błędują ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Helo mam dziwny problem z ta plytka p5b deluxe wifi core2duoe6300 2x512 ddr2 800 twinmos twister galaxy 7300gt bequiet 450w procek tak o na start sobie na 2.24ghz puscilem ale na default rowniez ten problem istnieje. na ok 2 wlaczenia windy komp mi sie restartuje zawsze w tym samym momencie mniejwiecej przed pojawieniem sie ikon na pulpicie ale juz po "zapraszamy" wyglada to tak ze dyski calkiem sie wylaczaja bo pozniej slychac rozruch.. w sumie jak pamietam to po zainstalowaniu nod32 ten problem mi sie pojawil czy ktos z was co ma ta plytke uzywa czasem nod32 i rowniez ma taki probllem ? albo moze jakas inna to przyczyna w sumie odinastaluje zaraz noda i sprawdze i dam znac pozdr Jesli masz napięcia FSB Termination i Vmch ustawione na AUTO, daj odpowiednio 1,3 i 1,45V. Powinno pomóc. Vcore nawet na default ustaw mimo wszystko z palca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuciapka Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Ja mam takie szybkie pytanie ktorych z biosow jest najbardziej stabilny?? Z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 A czytał co napisałem wyżej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 A teraz małe pytanko z innej beczki. Mam zestawik: P5B Deluxe+E6300+2GB RAM+x1900xtx i od samego początku pewne problemy. Czy zauważył ktoś jakieś problemy z dodatkowym sprzętem (karta WiFi, karta TV itp)? U mnie są same problemy. Mimo tego, że karta WiFi i TV chodziły w starym sprzęcie bez zająknięcia po przełożeniu do nowego zestawu mam spore kłopoty. WiFi zaczęło tracić strasznie pakiety (ok. 40-50%) nawet gdy drugi sprzęt stoi w tym samym pomieszczeniu. Siła sygnały jest tragiczna. Natomiast karta TV straciła dźwięk. Próbowałem już rożnych systemów i na każdym jest to samo. Nie ma konfliktu przerwań i już naprawdę nie wiem co może być przyczyną tych kłopotów. Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi i porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 A teraz małe pytanko z innej beczki. Mam zestawik: P5B Deluxe+E6300+2GB RAM+x1900xtx i od samego początku pewne problemy. Czy zauważył ktoś jakieś problemy z dodatkowym sprzętem (karta WiFi, karta TV itp)? U mnie są same problemy. Mimo tego, że karta WiFi i TV chodziły w starym sprzęcie bez zająknięcia po przełożeniu do nowego zestawu mam spore kłopoty. WiFi zaczęło tracić strasznie pakiety (ok. 40-50%) nawet gdy drugi sprzęt stoi w tym samym pomieszczeniu. Siła sygnały jest tragiczna. Natomiast karta TV straciła dźwięk. Próbowałem już rożnych systemów i na każdym jest to samo. Nie ma konfliktu przerwań i już naprawdę nie wiem co może być przyczyną tych kłopotów. Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi i porady. jaką masz tą karte bo ostatno też chciałem coś nagrać i nie mogłem sterowników zainstalować - znaczy zainstalowałem ale karta nie dawała obrazu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Karta TV to Avacs TV+FM+NICAM a WiFi to planet WL-8310 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanti Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 @yotomeczek @hanu dzieki ogolnie namowiliscie mnie do sprawdzenia tego jeszcze raz bo po zainstalowaniu avasta problem zniknal, dla pewnosci bez zmieniania niczego zainstalowalem noda i znow resecik wiec ustawilem fsb terminate na 1.30 i pobawilem sie timingami pamieci (vmch nie ruszalem bo mam prawie default ustawienia a 1.45 mi sie wydaje jednak sporo, jak przyjdzie wentylatorek nowy to sie pobawie dopiero w krecenie. aha wlasnie za nic nie chcial wstac procek na 401fsb po zmianie tych timingow pamieci z auto spd na swoje poszlo bez problemu ale na tym boxie ostra temperatura jest na 1.35v przy obciazeniu othem w trybie tym q-fan performance mode mialem 77stopni :/ pozdr i dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 czy dobrze mi sie wydaje że do płyty nie można podłączyć game portu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanti Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 ani gameportu ani parallera nima jest tylko com z tych starych pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Dla Vmch,Vdropa moda te potki będą odpowiednie ? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=130519493 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 0711 - nowy bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Jakie wprowadza zmiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) P5B Deluxe Release BIOS version 0711 1. Fix DRAM frequency incorrectly display problem under auto, standard and AI N.O.S mode 2. Add check ATI CrossFire VGA card routine 3. Add ASUS Cross Graphics Impeller (ASUS C.G.I) feature 4. Reduce system full reset of times 5. Patch some VGA card can''t found when NB Vcore value has been set too high 6. Fix DDR frequency 889 unstable by SPD 7. Enable support for NVIDIA 7950GX2 cards under recovery mode 8. Fix CPU frequency not correct when use ES CPU and lock free fuction enable 9. Fix memory display message not correct under multi-language 10. Add new CPU Ucode to support Kentsfield B3 stepping CPU 11. Fix chassis fan 2 speed not correct when fan speed too low 12. Fix ATI CrossFire can''t work when using with 800FSB Prescott CPU 13. Enhance Chassis Q-Fan sensitivity 14. Improve memory compatibility Najważniejszą zmianą jest to, iż płyta nie wyłącza się po każdym restarcie / zapisaniu ustawień biosu. PS. Ja już wgrałem. Edytowane 4 Października 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Dla Vmch,Vdropa moda te potki będą odpowiednie ? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=130519493 Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Zapytam z ciekawości. Którym programem zmieniacie bios? Tym wbudowanym w bios, czy afudos'em? Osobiście używam tej biosowej integry, ale zauważyłem, że podczas flashu pomija ona kilka sektorów. Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie, czy lepiej użyć afudosa. Jeśli tak, to z jakimi przełącznikami? Taki zestaw znalazłem na XS. Być on dobry? ;) afudos /i_nazwa_biosu.rom /pbnc /n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Zapytam z ciekawości. Którym programem zmieniacie bios? Tym wbudowanym w bios, czy afudos'em? Osobiście używam tej biosowej integry, ale zauważyłem, że podczas flashu pomija ona kilka sektorów. Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie, czy lepiej użyć afudosa. Jeśli tak, to z jakimi przełącznikami? Taki zestaw znalazłem na XS. Być on dobry? ;) afudos /i_nazwa_biosu.rom /pbnc /n ja tam zmieniałem bios aparatem cyfrowym podłączonym pod usb :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 A ja flash-uję z pod windy programem dołaczonym do płyty(Asus Update). Jak na razie bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Zastanawia mnie jedna sprawa. Dlaczego radiator (ten połączony heatpipem z NB) znajduje się tylko na jednej grupie mosfetów, a na drugiej już nie. Skoro mosfety bezwarunkowo wymagały by chłodzenia, to powinno ono być na obu częściach. Skoro znajduje się tylko na jednej, to wnioskuję, iż jest ono tam tylko z tego powodu, by wspomóc chłodzenie NB, poprzez odprowadzenie ciepła na ten właśnie radiator z chipsetu. Dlaczego o tym piszę? Będę zakładał WC i zastanawiam się, czym chłodzić mosfety, lub czy w ogóle je chłodzić. U mnie te radiatory nie są jakoś specjalnie gorące, więc tak sobie dywaguję. Mam w domu taki oto radiator Może z niego wystrugać dwa identyczne radiatorki pasujące na mosy i zamontować je na obu sekcjach mosfetów. Tylko nie bardzo mi się chcę bawić w majsterkowicza :P Oto cały szkopouł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...