Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zakupic:

- Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX

- Asus P5B Intel P965

- Corsair Value Select DDR2 1GB 667MHz

Co o tym myslicie? Bedzie ok? Nie bedzie problemu z Korsarzami na tej płycie? Czy chipset nadaje sie do ,centrum rozrywki [czyt. gry]? I czy moge liczyc na sensowne OC?

Zależy co nazywasz sensownym oc, bo jeśli starczy ci ok 2,8GHz czyli podbicie zegarów na cpu o 50% i pamięciach o 33% to nie ma najmniejszego problemu. Dopiero przy wyższym oc z uwagi na mały zakres regulacji napięcia na pamięciach i brak mnożników do pracy asynchronicznej, oc procka jest ograniczane przez możliwości pamięci, niemniej ponad 3GHz mimo takiej sobie kostki udało mi się wyjść, corsairy powinny dać sobie radę z wyższym oc choć mocno podbijać napięcia vcore na BOXie nie radzę. W grach główną rolę odgrywa karta graficzna, więc im lepsza tym lepiej. Miałem podobny dylemat czy brać P5B deluxe + GF7600GS, czy P5B + GF7900GS i wybrałem to drugie rozwiązanie, 20potokowa 256bit gaficzka sprawdza się lepiej niż 12p. 128bit z prockiem podkręconym nawet 30% więcej. Oczywiście na rekordy w oc nie mam co liczyć, za to gry śmigają mi ślicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czym flasciach!ecie bios ? bo ja nie mam flopa i nie chce mi sie go szukać, sprawdzać, podłączać...

ale nie chce mi sie też źle sflashować biosa bo ostatnio miałem taką przygode z A8NE-FM i sie męczyłęm kilka dni z tym :mur:

także czy flash z CD przez EZ flash jest bezpieczny ??

albo inaczej - widze, że sporo osób flasciach!e przez EZ Flasha, ale z USB, a z CD może ktoś ??

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czym flasciach!ecie bios ? bo ja nie mam flopa i nie chce mi sie go szukać, sprawdzać, podłączać...

ale nie chce mi sie też źle sflashować biosa bo ostatnio miałem taką przygode z A8NE-FM i sie męczyłęm kilka dni z tym :mur:

także czy flash z CD przez EZ flash jest bezpieczny ??

albo inaczej - widze, że sporo osób flasciach!e przez EZ Flasha, ale z USB, a z CD może ktoś ??

a nie masz cyfrówki lub jakiegoś urządzenia na usb

pozatym ktoś pisał że spod windowsa flashował / poszukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktory bios polecacie? 0507 to juz chyba przestarzaly mimo ze fajnie sie kreci na nim.. Bo przymierzam sie do kupna Asus P5B Dleuxe w zamian za Gigabyte 965P-DS3 (doplata 80zl wiec chyba sie oplaca) i pierwsze co to chce bios wgrac.. Acha i czy jest dolaczany wentylator do plyty bo chce jakis na radiator na plycie zamontowac, jesli nie to jaki wentyl polecacie

Mam nadzieje ze nie robie bledu z wyborem Asusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja flasciach!ę spod linuxa :D

Właśnie dostałem pocieszające info od Enta i rzeźnika :wink:(pozdro i dzięki) że reanimacja mobo przeszła pozytywnie i tytułowa płytka zmartwychwstała,co mnie bardzo cieszy.O usuniętych usterkach może sie Ent wypowie, a wiem że nie było łatwo.

Edytowane przez Gemmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniam płytę na P5B z E6400. Poczytałem troszkę i mam dylemat. Podobno nie za bardzo ta płyta chce współpracować z pamięciami Geil. Mam zamówione 2x512 Geil 800Mhz (4-4-4-12) Na wszelki wypadek zamówiłem też do wyboru GoodRamy 667 (5-5-5-15). Które <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> co bym nie miał problemów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniam płytę na P5B z E6400. Poczytałem troszkę i mam dylemat. Podobno nie za bardzo ta płyta chce współpracować z pamięciami Geil. Mam zamówione 2x512 Geil 800Mhz (4-4-4-12) Na wszelki wypadek zamówiłem też do wyboru GoodRamy 667 (5-5-5-15). Które <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> co bym nie miał problemów?

Jesli chodzi o p5b deluxe to te geile mi śmigaja na 960 (na razie) na 5-5-5-15 bez najmniejszych problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniam płytę na P5B z E6400.

Jak tylko komp wstanie o własnych siłach i będzie stabilny, natychmiast flashuj BIOS, standartowo na płycie podinstalowany jest jakiś zabytek pamiętający czasy P4 łupanego. Nie ździw się tylko że na procku masz 70 stopni lub wiecej, po flashu będzie czterdzieści parę :lol: Ustaw też manualnie timingi i częstotliwość, nawet w instrukcji jest wzmianka o tym że płyta źle wykrywa "niestandartowe" kostki. Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde wlasnie dostalem plyte p5B DLX i jest katastrofa.... Co moze byc nie tak, mam pamieci twinmosy twistery 800 i e6300, 7900gs zalmana 1,4. Wczesniej na Gigabyte mi latal bez problemu na 430*7. Teraz nawet 330 nie moge wycisnac. Wgralem bios 0614 to do 320 doszedlem bo na standardowym nawe do 300 nic sie nie dalo zrobic.. Wszystko wg opisu na pclabie tyle ze nie wiem co zrobic z timingami tzn ustawiam na dafeult i nie zalacza sie komp przy 330, gdy ustawie recznie wlaczy sie ale w windowsie juz restart.

ramy 5-5-5-16 i jak ustawic reszte timingow? Ile ustawic pamieci do 2,00V ciale reset.

ps: wlaczylem dodatkowe zasilanie 8pin a nie 4pin i zalozylem wentylator no i qpa.

Zasilacz Topower top500P3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde wlasnie dostalem plyte p5B DLX i jest katastrofa.... Co moze byc nie tak, mam pamieci twinmosy twistery 800 i e6300, 7900gs zalmana 1,4. Wczesniej na Gigabyte mi latal bez problemu na 430*7. Teraz nawet 330 nie moge wycisnac. Wgralem bios 0614 to do 320 doszedlem bo na standardowym nawe do 300 nic sie nie dalo zrobic.. Wszystko wg opisu na pclabie tyle ze nie wiem co zrobic z timingami tzn ustawiam na dafeult i nie zalacza sie komp przy 330, gdy ustawie recznie wlaczy sie ale w windowsie juz restart.

ramy 5-5-5-16 i jak ustawic reszte timingow? Ile ustawic pamieci do 2,00V ciale reset.

ps: wlaczylem dodatkowe zasilanie 8pin a nie 4pin i zalozylem wentylator no i qpa.

Zasilacz Topower top500P3

Moje twistery 2x1GB działały bez problemu z tą płytą (bios 0507) przy DDR2 940 2.1V (1:1). Co do timingów, to poza standardowymi ustaw więcej niż połowę dostępnego zakresu - tzn. jak jest wybór 0-15, to ustaw co najmniej 8. To tak dla stabilności. U mnie płyta była niestabilna przy częstotliwościach 355-399 MHz. Ustawiłem FSB 400 MHz i już nie było problemów i tak sobie spokojnie dojechałem do 470x7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja flasciach!ę spod linuxa :D

Właśnie dostałem pocieszające info od Enta i rzeźnika :wink:(pozdro i dzięki) że reanimacja mobo przeszła pozytywnie i tytułowa płytka zmartwychwstała,co mnie bardzo cieszy.O usuniętych usterkach może sie Ent wypowie, a wiem że nie było łatwo.

Mobo smiga elegancko :D podniesiona byla nozka od FB na scalaku od MCH (latwo nie bylo, ale sie udalo :D), miala takze wywalona SMD to poszlo szybciej :D

Na razie status mobo:

dziala,

mod mch, vddr on-board (mch byl ze tak powiem konieczny :D, ale nizej niz 1.6 V niestety sie nie da :( )

wlasnie instaluje sie vdroop, vcore i measure pointy, a glowny lutowniczy instaluje browar w siebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegladalem sobie dzisiaj ceny plyt glownych do CD2 w cenie do okolo 550zl i nie widze zbyt duzego wyboru. Kolega mial brac Gigabyt'a DS3 razem z 6300, ale podobno ta plyta jest dosc wybredna jesli chodzi RAMy i mostek polnocny mocno grzeje sie.

Wybor wlasciwie ogranicza sie do Asusa P5B i z tego co sie dowiedzialem nie powinno byc problemow.

Jednak znalazlem jeszcze jedna mozliwosc....MSI P965 Platinum ktorej cena ma wynosic 550zl.

Wielce prawdopodobne jest, ze OC wogole nie bedzie robione, po prostu chodzi o stabilna prace komputera z 6300. Moze jednak kogos zainteresuje wiec podam....

# FSB Settings: 200MHz to 500MHz

# RAM Frequency: DDR2-533, DDR2-667, DDR2-800, DDR2-709, DDR2-886, DDR2-1067

# PCIe Frequency: 100MHz to 133MHz

# CPU Voltage Settings: Up to +0.7875V (in 0.0125V steps)

# Memory Voltage Settings: 1.85V to 2.45V (in 0.05V steps)

# NB Voltage Settings: 1.21V, 1.25V, 1.28V, 1.32V, 1.35V, 1.39V, 1.42V, 1.49V, 1.56V, 1.63V, 1.69V

# Multiplier Selection: CPU dependent

Napiecie max. na RAM 2.45V czy Asus P5B ma max 2.1V ?

Obsluga CrossFire 2X PCE16.

Czy ktos ma juz ta plyte? Ja jej nie moge znalesc.....

Czy w cenie do 550zl jest jeszcze jakas alternatywa w kwesti wyboru mobo?

Niestety Abit AB9 Pro odpada ze wzgledu na brak wyjscia LPT do drukarki....jak zreszta kazda nowa plyta Abita. Wielka szkoda bo ma swietne mozliwosci OC i z tego co napisali na neoseeker Abit wraca do gry.

Edytowane przez Monaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geile chodza spoko z P5B ale trzeba ustawiać timingi ręcznie bo płyta kosmos ustawia. Jesli chodzi o stabilność to jest OK. 1000DDR z 5-5-5-15 chodzi spoko. Można zaciesnić ale niewiele. No i geile zupełnie się z napięciem nie skalują 2,3V (bios) to max stabilne. Wyżej jest tylko gorzej.

Co do biosu to ostatni 711 najbardziej przypadł mojej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja natomiast nie moge dojść do porozumienia z pamięciami - GR 667 na D9GMH

nie chcą zrobić nawet 300MHz na 4-4-4-10 więc coś tu jest nie tak (bios 0711)

na starym biosie - default nie były nawet stabilne na 5-5-5 przy 266MHz :blink:

nie widze innego wyjścia jak wybrać sie do qmpla z AM2 i potestować memki na AMD - jedynej bezproblemowej pratformie :D

niech mi jeszcze ktoś powie, że Intel jest user firendly to zabije :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegladalem sobie dzisiaj ceny plyt glownych do CD2 w cenie do okolo 550zl i nie widze zbyt duzego wyboru. Kolega mial brac Gigabyt'a DS3 razem z 6300, ale podobno ta plyta jest dosc wybredna jesli chodzi RAMy i mostek polnocny mocno grzeje sie.

Mostek to w każdej mobo się grzeje - ja mam wodę na mostku więc jak by napięcie mocne nie było to jest chłodno :) Jeśli chodzi o kapryśność pamięci DS3 - cóż... ja mam kingstony - wg. mnie bardzo ładnie śmigają jak na 667 ;) a jeśli chodzi o stabilność - po ustawieniu 1:1 Pamięci : FSB - skała :) zadziwiające jest to że mniejsza była stabilność na def. ustawieniach - FSB 266 a pamięci 667 :unsure: Jeśli chodzi o OC i stabilność to DS3 mogę polecić - mam wodę na NB, na SB niebieski zalman oraz radiatory na mosfetach zamontowałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziwna jest ta plyta. Mam teraz bios 0711 ale wgram chyba 0614. Nie rozumiem kilku rzeczy, plyta nie wstaje przy napieciu 1,4 procka fsb400 1:1. daje 1,45 idzie, potem zmniejszam powoli na 1,425 potem 1,4 a teraz mam 1,375 i wszystko smiga. Po drugie strasznie zawyza napiecie, mam na 1,375 a widzi w programach 1,33. I najwazniejsza sprawa(wiem ze to gdzies juz bylo i bede szukal ale pomozcie). Procek podkrecilem i wszystko pieknie na 400*7 ale pci expres widzi mi na 1X :blink: . w 3dmarku spadek wydajnosci niemozliwy. Gdy ustawie procek na 266*7 wszystko ok, karta smiga elegancko na pci 16x. CO sie dzieje??????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziwna jest ta plyta. Mam teraz bios 0711 ale wgram chyba 0614. Nie rozumiem kilku rzeczy, plyta nie wstaje przy napieciu 1,4 procka fsb400 1:1. daje 1,45 idzie, potem zmniejszam powoli na 1,425 potem 1,4 a teraz mam 1,375 i wszystko smiga. Po drugie strasznie zawyza napiecie, mam na 1,375 a widzi w programach 1,33. I najwazniejsza sprawa(wiem ze to gdzies juz bylo i bede szukal ale pomozcie). Procek podkrecilem i wszystko pieknie na 400*7 ale pci expres widzi mi na 1X :blink: . w 3dmarku spadek wydajnosci niemozliwy. Gdy ustawie procek na 266*7 wszystko ok, karta smiga elegancko na pci 16x. CO sie dzieje??????????????

Vdrop jest wszechobecny...

pcie to feler wszystkich 965 - szukaj, było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 jak juz to zaniza (real jest nizszy od ustawinego).

po 2 programami to sobie mozesz..... miernikiem to bedziesz wiedzial ile jest, w programach rto moze wszytko pokazac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok znalazlem ale gdzie indziej i juz sobie poradzilem i nie ma zadnego z tym problemu..

po 1 jak juz to zaniza (real jest nizszy od ustawinego)

chodzilo mi o to ze napiecie zawyza plyta "w biosie" - zle sie wyslowilem

Edit

Jest to przypadłość płyt głównych z chipsetem P965 więc nie musisz się martwić, że płyta jest uszkodzona.

Aby rozwiązać ten problem musisz wyłączyć komputer na 10 minut i powinno być OK, a jak nie, to powtarzać czynność aż do skutku. Jak to nie pomoże to należy ustawić taktowanie Pci-e w zakresie 101-104MHz

Są też słuchy, że problem ten występuje gdy ustawimy za wysokie napięcie na NB=1.65V w tym przypadku rozwiązaniem również może być ustawienie napięcia SB=1.7V

juz nie dziala ten sposob:(. Dzialal przez 1 dzien, coraz bardziej mnie dzwiwi ta plyta, powoli zaluje ze zmienilem ja z gigabyte ds3 bo na niej nie bylo nigdy takich jaj :mur:

Edytowane przez sebas250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi