Xtreme Addict Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Im większe PCIE tym minimalnie większa przepustliwość - wydajność w 3Dmarkach :wink: i większe możliwości OC karty :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Jako ze poddalem sie z moimi pamiatkami (Geil 533) prosze o pomoc w wyborze nowych potrzebuje zrobic na nich ok 550-600 Mhz nie chce zeby byly waskim gardlem dla mego C2D Plyta ma max 2.1 v na pamieci wiec rozumiem ze zaweza to mozliwosci o/c nowych szybkich modułów Myslalem o Geil ultra 800 albo o Patriotach LLK (2x512) za wszelką pomoc dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 2,1v to za malo nawet na Elpidy. Max będzie 500 MHz (Elpida), -> Geil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 (edytowane) Mam problem! Zakupiłem dziś mobo ASUS P5B Deluxe i nie działa mi na nij sieciówka, mam teraz wpiętom ze starego PC ale ta zintegrowana mi nie działa, w czym moze być problem? Co mam ustawić w biosie zeby działała mi zintegrowana?! problem może być w tym, ze nie działa ci sieciówka sprawdź czy w biosie jest włączona - jak sie objawia to niedziałanie ? a wogóle to kup sobie słownik języka polskiego, a najlepiej znajdź w sieci :lol: Jako ze poddalem sie z moimi pamiatkami (Geil 533) prosze o pomoc w wyborze nowych potrzebuje zrobic na nich ok 550-600 Mhz nie chce zeby byly waskim gardlem dla mego C2D Plyta ma max 2.1 v na pamieci wiec rozumiem ze zaweza to mozliwosci o/c nowych szybkich modułów Myslalem o Geil ultra 800 albo o Patriotach LLK (2x512) za wszelką pomoc dzięki Crucial Ballistix 667 CL3 lub 800 Edytowane 27 Listopada 2006 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wierch Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 (edytowane) Czyli widze ze moze byc problem z tym napieciem na tej plycie a co mysilicie o tych kosciach beda lepsze od Geil 800 ultra? http://sklep.benchmark.pl/pelny_33129.html lub Corsair Twin2X DDR2 2x 512MB 800MHz CL5-5-5-12 albo z CL4 ile moga zrobic na tych 2.1 v? Edytowane 28 Listopada 2006 przez wierch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Mam problem! Zakupiłem dziś mobo ASUS P5B Deluxe i nie działa mi na nij sieciówka, mam teraz wpiętom ze starego PC ale ta zintegrowana mi nie działa, w czym moze być problem? Co mam ustawić w biosie zeby działała mi zintegrowana?! w biosie trzeba ją mieć... włączoną :lol: instrukcja sie klania. swieca sie lampki? czy jestes pewien ze nie dziala, czy poprostu wlozyles kabelek i nie ma neta? moze masz neta na mac adres i nie bedzie dzialac tak czy siak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Che Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Jakie alphy ustawic optymalnie do shitowych mem z podpisu? ida 850 i sciana wszystkie leca rowno na 10... czekam na cruciale ale to dopiero za 2 tyg a tu 3 ghz i sciana... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gyc Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Witam, Panowie czy ktoś pomoże i podpowie jak włączyć dysk by chodził na sata2/ahci..? Dostaje już białej gorączki i nie daje rady :mur: Jak zmienie w biosie z IDE na AHCI to mam BSODa albo niekończące się restarty...Drivery instalowałem już na różne sposoby, łącznie przy instalacji windowsa z fdd i dalej nie chce chodzić :-/ Jedynie na czym sprzęt chodzi to tryb Ultra DMA tryb 5. Po latach współpracy z amd wróciłem do intela i takie zgrzyty, heh. Płyta P5b-e. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 A ja właśnie doświadczałem niemiłych przygód z przestawiającym się trybem PCIE (z 16 na 1 :mur:). W moim przypadku podbijanie napięcia na SB/NB nic nie daje. Ale za to znalazłem "sztywne" częstotliwości PCIE na których zjawisko NIGDY nie występuje, niestety dla każdej karty jest inny najwidoczniej, przykład 6800U - na stałe muszę mieć nastawione PCIE 104 MHz, zjawisko przestawiania nie ma miejsca X850XT - 110 MHz PCIE, tak jak wyżej Oraz są wartości na których są "jaja", u mnie -> 102, 103 MHz, 101 MHz poprostu nigdy nie odpalą w trybe X16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_fm Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Panowie czy ktoś pomoże i podpowie jak włączyć dysk by chodził na sata2/ahci..... powiem Ci krótko - daj sobie z tym siana. 2 tygodnie ćwiczyłem SATA i nie widze zadnej ale to absolutnie żadnej wymiernej korzysci na rzecz SATA. Tutaj nie widziałem takiego linka ale na PCL jest o tym topic. Faktycznie, jak masz NCQ jest niby jakiś tam wzrost wydajnoścowy ale jakiegoś mega hiper skoku sie nie spodziwewaj. No chyba że stawiasz RAID to wtedy inna bajka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gyc Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 powiem Ci krótko - daj sobie z tym siana. 2 tygodnie ćwiczyłem SATA i nie widze zadnej ale to absolutnie żadnej wymiernej korzysci na rzecz SATA. Tutaj nie widziałem takiego linka ale na PCL jest o tym topic. Faktycznie, jak masz NCQ jest niby jakiś tam wzrost wydajnoścowy ale jakiegoś mega hiper skoku sie nie spodziwewaj. No chyba że stawiasz RAID to wtedy inna bajka... Witam, No ale do czegoś po tych ćwiczeniach doszedłeś? ;-) Też ćwiczę ale już powoli mnie to osłabia i do niczego konkretnego nie dochodzę :-/. Na nforce wystarczyło paczkę od nvidii do wszystkiego po postawieniu windy zainstalować i hulało. Stanąłem na tym, że przy instalacji XP wciskam F6 i z fdd podaje stery do dysku / w biosie ustawione AHCI /. Powiem, że różnica instalowania systemu /szybkość/ jest bardzo widoczna na plus przy takim działaniu, niż przy ustawieniu IDE i bez fdd. Co z tego jak później winda dalej widzi dysk jako ATA ?!? W biosie jest AHCI ?!? Nie kumam tego.. RAIDa nie stawiam ale lubie jak sprzęt jest wykorzystywany w 100% / chociażby to NCQ. DVD i CD lepiej mieć na IDE czy na sterowniki jmicrona? Mógłbyś podać jakie masz wyniki dla dysku w Sandrze XI i jaki masz dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoko240 Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Od dłuższego czasu bawię sie konfiguracją w biosie, na razie doszedłem do 3.37GHz, cpu frequency w biosie mam:481 wszystko chodzi be zająknięcia. Jednak od wartości około 490 nagle zaczyna się zawieszać przy wczytywaniu windowsa. Może to tylko blokuje mnie jakieś ustawienie w biosie. Pamięci powinny mieć jeszcze trochę zapasu. Może macie jakiś pomysł. Mój config biosu: Advanced/jumperfree configuration AI tuning : manual CPU Frequency: 481 DRAM Frequency: DDR2-962MHz PCI Express frequency 102 PCI clock synchronization mode 33.33MHz Spread Spectrum: disabled MEmory voltage: 2.15 CPU VCore VOLTAGE: 1.4375V (sprawdzałem od 1.3 do 1.525) FSB termination voltage 1.300V NB Vcore 1.45 (sprawdzałem od 1.45 do 1.65) SB VCORE 1.6v ICH Chipset voltage 1.057V Advanced/ Cpu configuration C1e support: disabled Max CPUiD value limit: disabled vanderpool technology: disabled CPU TM function: Enabled Execute disable bit: Enabled PECI enabled Advanced/ chipset/ north bridge configuration Memory remap feature: disabled configure Dram timing by SPD disabled DRAM CAS# latency 5 DRAM RAS# TO CAS# DELAY 5 DRAM RAS# PRECHARGE 5 DRAM RAS# ACTIVATE TO PRECHARGE 15 DRAM write recovery time 5 DRAM TRFC 42 SRAM TRRD 10 Rank write to read delay 15 Read to precharge delay 10 Write to prechargedelay 15 Static read control auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 CPU TM function: Enabled Execute disable bit: Enabled Spróbuj dać na disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 (edytowane) Witam i prosze o rade, chodzi o pamieci do plyty ASUS P5B (zwyklej) Prawdopodobnie dzisiaj moj znajomy bedzie definitywnie zamawial kompa w jednym sklepie ale jest problem z pamieciami. Sprzedawca z 800 ma tylko jakies Apacery :blink: i twierdzi ze 2x512MB nie dzialaja na plycie w dualu wiec proponuje jedna kosc 1GB :/ mial ktos z urzytkownikow tej plyty kontakt z tymi pamieciami ? A moze wybrac jakies 2x512 667MHz np Kingstona (jak pisalem z 800-stek ma tylko Apacery, natomiast z 667 ma tez Kingstony i moze cos jeszcze ale nie wiem :/ ) THX EDIT: Oczywiscie szukam jeszcze na forum podobnego tematu ale czas goni :) Edytowane 1 Grudnia 2006 przez Leszkon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Witam i prosze o rade, chodzi o pamieci do plyty ASUS P5B (zwyklej) Prawdopodobnie dzisiaj moj znajomy bedzie definitywnie zamawial kompa w jednym sklepie ale jest problem z pamieciami. Sprzedawca z 800 ma tylko jakies Apacery :blink: i twierdzi ze 2x512MB nie dzialaja na plycie w dualu wiec proponuje jedna kosc 1GB :/ mial ktos z urzytkownikow tej plyty kontakt z tymi pamieciami ? A moze wybrac jakies 2x512 667MHz np Kingstona (jak pisalem z 800-stek ma tylko Apacery, natomiast z 667 ma tez Kingstony i moze cos jeszcze ale nie wiem :/ ) THX EDIT: Oczywiscie szukam jeszcze na forum podobnego tematu ale czas goni :) bierz Apacery, bo żaden z tych producentów nie wsadza do kości nic ciekawego chyba że niechcący natkniesz sie na D9 w którychś kościach - to bierz bez zastanowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 witam jest w biosie mozliwosc zablokowania jednego rdzenia? wylaczenia go... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Dzieki Majkel84 Dobra ale jak z tymi Apacerami jest na tej plycie ? Bo skoro 2x512 nie chca dzialac w DCH to jak wezme 1x1BG i nawet kiedys bedzie dokladana druga kosc to tez pewnie nie bedzie chcialo w DCH, a takie Kingstony to powinny dzialac w tym trybie (w koncu w manualu asusa sa na liscie) tylko ze sprzedawca ma 667. Wiec Apacery + P5B ktos mial z nimi klopot ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 (edytowane) Witam i prosze o rade, chodzi o pamieci do plyty ASUS P5B (zwyklej) Prawdopodobnie dzisiaj moj znajomy bedzie definitywnie zamawial kompa w jednym sklepie ale jest problem z pamieciami. Sprzedawca z 800 ma tylko jakies Apacery :blink: i twierdzi ze 2x512MB nie dzialaja na plycie w dualu wiec proponuje jedna kosc 1GB :/ mial ktos z urzytkownikow tej plyty kontakt z tymi pamieciami ? Miałem identyczny problem z pamięciami i faktycznie dwa apacery (osobne kostki, w osobnych opakowaniach, w jaki kolwiek sposób nie dobierane do pracy w dualu) 512MB nie zadziałały w dualu, więc poprosiłem sprzedawcę o jedną kostkę 1GB 667MHz bo była tańsza. Na wydajności bardzo się to nie odbiło, przy E6300 @ 3GHz (fsb430) w SPI16M wyciągam niskie 8 minut, co biorąc pod uwagę takie sobie timingi, nie odbiega znacznie od wyników osiąganych na podobnych konfigach z dualem. Co do apacerów, nie nabawiłem się jakiś uprzedzeń, moja kostka dzielnie znosi napięcie 2,1V, stabilnie dobiłem na niej prawie do 900MHz, więc na jakieś oc pozwala, oczywiście model 800MHz powinien lepiej dawać sobie radę. Co do płyty, to jeśli nie ma się ochoty na bicie rekordów w oc, to jest to cholernie porządna konstrukcja :) Edytowane 1 Grudnia 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Hehe ja tu pisze posty a wlasnie sie dowiedzialem ze zamowienie juz poszlo, padlo na... 2x512 Kingstona 667 Dzieki za zainteresowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucek_lukasz Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) Witam mam pewne pytanie jakie napięcie macie ustawione na chipsecie????? Ja dałem 1,55V komp sie włączył ( 6600 na 3,6GHz pamięci 1200MHZ) zaczyna liczyć Pi i nagły trzask i dymek z okolic chipsetu i stąd pytanie czy trafił mi sie jakis felerny egzemplaż tej płyty czy poprostu P965 nie wyrabia takiego napięcia ( chipset przesmarowany Ocz5+ Ultra)???? Edytowane 2 Grudnia 2006 przez lucek_lukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witaj w klubie lucek_lukasz ;) Płyta powinna spokojnie dawać radę na takim napięciu. Pewnie była felerna tak jak moja tylko ja swoją ubiłem napięciem 1,8V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucek_lukasz Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 no to nawet na tym samym procku jak i pamięcach ją zajechałeś :) nie próbowałeś na gwarancje ją oddać??? bo ja bede się ścierał z serwisem jutro bo tak naprawde nic na niej nie widać zadnych sladów przypaleń usmaleń a pozatym padła 2 dnia od zakupu więc zobaczymy może da rade wymienić:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Moja prawdopodobnie w poniedzialek lub wtorek wróci z gwary. Oczywiście sprawna. Nie wiem czy nowa czy naprawiana ale gwarancję mi uznali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucek_lukasz Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Moja prawdopodobnie w poniedzialek lub wtorek wróci z gwary. Oczywiście sprawna. Nie wiem czy nowa czy naprawiana ale gwarancję mi uznali. A jaka miałeś rewizje tej płyty może poprostu Asus dał [gluteus maximus] z którąś z rewizji bo ja mam 1.03g ??? ( no to w takim razie z lepszym nastawieniam pujde do serwisu):):):) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4Rx Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 U mnie padla na drugi dzien przy 1,45V na chipsecie w ten sam sposob. Ale juz mam nowa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucek_lukasz Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Czyli Prosze Państwa loteria albo padnie albo nie :(..... Tylko do ilu razy sztuka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 no to dolanczam do klubu moja tez padla w ten sam sposob dymek ze stabilizatora pod sieciowka wifi :P naszczescie mam juz nowa tamta z gwary jeszce nie wrocila :) pozdr :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 zobaczcie że radiator nie przylega dokładnie do chipstu i to jest główny powód tego padania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Che Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Czy ta moja sciana to moze byc przyczyna zasilacza? ze 425 fsb i wyzej nic i jak wlaczam to dysk startuje etc. ale nie włąza sie monitor... moze nie dovoltowana grafa bo juz zasilacz nie wyrabia? hmm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Che odłącz zbędne napędy, itp, wyciag jedna kosc ramu i wtedy sprawdz czy nie jest to wina zasilki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...