Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

a co daje?

EDIT: OK już wiem:

P5B Beta BIOS version 0904

1. Support SLP2.0 string

2. Fix HCT unreported I/O and memory issuse

3. Enable USB disable support

4. Fix conroe L XD function cannnit be disabled issue

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kłopot z dolnym slotem PCI. Nie działa mi w nim poprawnie żadna karta.

Przykład.

Wkładam Audugy 2 instaluję stery, odpalam muzykę i wsio gra. Wystarczy, że wyciągnę i włożę jacka od głośników przestaje działać i w menadżerze urządzeń nie wykrywa karty. Dzwiękówka sprawna na 100%.

Przykład 2

Wkładam kartę sieciową. Odpalam kompa. Raz ją wykrywa system, innym razem nie.

W pozostałych dwóch portach PCI jest OK, ale nie mogę z nich skorzystać, gdyż są zasłonięte przez chłodzenie grafy.

Czy to może być konflikt przerwań? Jak to sprawdzić? A może wystarczy zamienić przerwanie pierwszego slotu z ostatnim? Gdzie to zmienić w biosie?

Czy raczej jest to uszkodzony port PCI?

Witam.

Czy udało wam się jakoś rozwiązać ten problem? Wraz z płytą, którą mam od 2 tygodni, używam na PCI2 modemu (pentagram) a na PCI3 (dolny) karty telewizyjnej (leadteka). Trzeci slot PCI (PCI1) mam zablokowany przez kartę grafiki. Sprzęt notorycznie robi restarty tuż po uruchomieniu Windows w momencie pojawienia się dźwieku powitania. Gdy jednak zaskoczy wszystko działa stabilnie. Karta TV i modem z inną płytą działały dobrze, więc nie sa uszkodzone. Na USB mam jeszcze modem neostrady i kamerę Logitecha, które również z tą inną płytą działały dobrze. Czy ktoś też miał może podobne problemy? Czy jest to konflikt przerwań czy płyta uszkodzona? Co robić? Jak znam życie gdy oddam do serwisu płytę to odpowiedzą mi, że u nich jest wszystko OK.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem z karta TV i karta WiFi. Nie chciały prawidłowo działać. Karta WiFi miała bardzo słaby sygnał ,a z karty TV nie było można odbierać poprawnie dźwięku. Pomogło chyba wgranie najnowszego biosu i ponowna reinstalacja systemy. Od tamtej pory nie mam żadnych problemów.

Spróbuj innej kolejności umiejscowienia kart to może mieć wpływ na działanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

BIOS wymieniłem już na samym początku na najnowszy(o ile dobrze pamietam 804). System instalowałem już ze 2 razy. Raz miałem wrażenie, że jest już OK. lecz po jednym dniu znowu się zaczęło. W tym tygodniu postanowiłem powyjmować wszystkie karty, przeprowadzić ponowną reinstalację systemu i stoponiowo podłączać urządzenia, aż do momentu powstania restartów. Spróbuję również zamienić miejscami karte TV i modem. Wolę aby modem był na górze. Jest mniejszy od karty TV i mniej zasłania kartę grafiki, która potrzebuje jednak dobrej wentylacji.

System po restarcie raportuje odzyskanie sprawności po poważnej awarii (coś w tym rodzaju) i oczywiście proponuje przesłanie raportu do Microsoftu. Czy można z tych raportów coś wyczytać, a konkretnie jaka była przyczyna awarii? Jakieś raporty błędów pojawiają się również w Podglądzie zdarzeń.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polukaj szczegółów jakie pliki powodują to

Witam.

Szczegóły wygladają tak:

Na tzw. "niebieskim ekranie śmierci" jest informacja:

".....

Informacje techniczne

*** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xB7C6A3FB, 0xB4A53B88, 0x00000000)

***adidts.sys - Address B7C6A3FB base at B7C62000, date Stamp 4491d8ec

....."

Najwyraźniej błąd wywołują strowniki karty dżwiekowej ADI.Po wyłączeniu ich restarty nie wystepują.

Zainstalowałem nowsze drivery do dźwięku. Na stronie Asusa sa dostępne 5.10.01.4570 (nie WHQL). Zawierają one nowszy plik adidts. sys (1.1.32.23). Restarty podczas uruchamiania Windows jakby ustąpiły, lecz wystąpił restart podczas pracy, gdy ustawiałem opcje w programie SoundMAX. Generalnie mam wrażenie, że nie do końca program ten ustawia mi to co chcę.

W sumie nie wiem, czy problem leży po stronie:

1. wadliwej płyty,

2. konfliktu na przerwaniach,

3. czy błędu w sterownikach (software).

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

PS. Memtest86+ oraz Prime 95 nie wykazują oczywiście żadnych błędów.

----------------------

Asus P5B Deluxe /WiFi; C2D 6600; Freezer 7 Pro, Patriot 2x 1GB; Galaxy 7900GS; Seagate 7.200.10 320 GB; Be quiet 530W; Leadtek Winfast TV 2000 XP Expert; Pentagram HEX 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Poszperałem w internecie na forach za tym problemem. Jest on znany. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce adidts.sys i pojawiają sie wyniki z postami w których opisano podobne restarty. Również na forum ASUSA problem jest poruszany (szczególnie post: P5B adidts.sys problem.). Zalecanym rozwiazaniem jest instalacja najnowszych sterowników do karty dźwiękowej 5.10.01.4570.

Zacytuje tutaj z postów chyba najlepsze podsumowanie:

"adidts.sys is the driver for the soundcard on the asus p5b deluxe (wifi ap) - exactly for the DTS options

the following should work:

install the newest drivers from asus-site and turn off both dts options in the sound-control panel from soundmax (eventually in windows safe mode)

- i had no more crashes ;o)

if you need DTS - you have to wait for a better driver from asus ;o(

i hope, i could help"

Również u mnie, jak pisałem, problem restartów przy uruchomieniu na razie ustał (aczkolwiek bardzo krótko nowe sterowniki testowałem).

Informuję również, iż pojawiły się nowe sterowniki z 21-11-2006 do dźwięku . Nie testowałem ich jeszcze. Oto link:

ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/misc/audio...XP_51014580.zip

Jak tylko będę miał o nich jakieś zdanie to coś napiszę.

Generalnie rzecz biorąc na forach bardzo narzekają na działanie dżwięku ADI. Szczególnie dotyczy to pracy w trybie 5.1 oraz działania DTS. Rozwiązanie nie jest do końca dopracowane. Również ja to potwierdzam.

Chyba jednak to był błąd ASUSA z tym przejściem na ADI. Nie zdziwmy się jak w następnych modelach płyt powrócą do dźwięku opartym na Realtek.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jestem po lekturze tego tematu.

Zmieniam platforme AMD na Intela i musze do procka jakąś płyte wybrać.

Od duższego czasu właśnie zastanawiałem się na P5B deluxe ale po dzisiejszym czytaniu wszystkich postów w tym temacie mam mieszane uczucia.

Po pierwsze mam dysk Seagate 160GB na sata II - jak wiadomo są problemy

Po drugie - inne problemy związane z tą płytą przy o/c czy normalnym uzytkowaniu.

Na płyte moge dać max 650zł i nie powiem, że nie zależy mi na o/c :wink:

Do zestawu dojdzie c2d 6300 i prawdopodobnie Geile Ultra 800 2x512

Tyle narazie odemnie

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem to userzy chwalą sobie te geile ultra.

A jeśli chodzi o podkręcania to styknie mi 3.2Ghz na procu i szyna 1:1 z pamięciami a tyle to chyba powinny wyrobić?

Ale zastanowie się nad patriotami - coprawda są droższe o 90zł i nie wydaje mi się, że warto doplacać w moim wypadku.

I tak się spłukam po wymianie czescie AMD - Intel

Pozdr. i dzieki za odp.

PS widze, że jednak Asus P5B deluxe to jedyna dobra alternatywa dla 6300 w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem to userzy chwalą sobie te geile ultra.

A jeśli chodzi o podkręcania to styknie mi 3.2Ghz na procu i szyna 1:1 z pamięciami a tyle to chyba powinny wyrobić?

Ale zastanowie się nad patriotami - coprawda są droższe o 90zł i nie wydaje mi się, że warto doplacać w moim wypadku.

I tak się spłukam po wymianie czescie AMD - Intel

Pozdr. i dzieki za odp.

PS widze, że jednak Asus P5B deluxe to jedyna dobra alternatywa dla 6300 w tej cenie.

spokojnie dobijesz na 3.2

ja sobie jade tak już pare miechow 24/7 i stabilność płyty na codzień jest b. dobra nie przypominam sobie kiedy ostatnio miałem z nią problemy, a jak nie chcesz dopłacać tych 90zł do prau mhz (bo pewnie ram sie predzej skończy niż proc) to bierz śmiało geile i sie nie zastanawiaj moje np. lecą sobie 1050 na 5-5-5-18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam core 2 duo 6300 na P5b delux na Kingstonach 667.Narazie podkrecilem go na 2.7GHz.Czy mozna cos z niego wiecej wycisnac(aby chodzil stabilnie),.Jakie najlepiej mam ustawic napiecia dla pamieci(teraz mam 2.3) oraz dla Vcore(mam 1.35) aby go jeszcze przetaktowac.Moze moglby mi ktos podac jakies screeny.Albo jak moze odezwie sie na gg 4928042

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam core 2 duo 6300 na P5b delux na Kingstonach 667.Narazie podkrecilem go na 2.7GHz.Czy mozna cos z niego wiecej wycisnac(aby chodzil stabilnie),.Jakie najlepiej mam ustawic napiecia dla pamieci(teraz mam 2.3) oraz dla Vcore(mam 1.35) aby go jeszcze przetaktowac.Moze moglby mi ktos podac jakies screeny.Albo jak moze odezwie sie na gg 4928042

Pozdrawiam

Eh..nie będę taki masz http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=115217

Ale następnym razem jak Ci kolega poradził ,to przewertuj te pare stronek :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem o ktorym juz wczesniej pisalem ale nadal niewiem jak z nim sie uporac.

Plyta wykrywa mi mojego PD920 normalnie, czyli dwa rdzenie, po wejsciu do windy jest juz tylko jeden rdzen, przeinstalowanie nie pomaga windowsa, proc sprawny bo sprawdzany gdzie indziej, niestety nie mam innego dualcore zeby sprawdzic plyte, ale wszystko wydaje sie ok, w biosie sa dwa rdzenie...

pomocy :sad:

Dołączona grafika

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie dobijesz na 3.2

ja sobie jade tak już pare miechow 24/7 i stabilność płyty na codzień jest b. dobra [...]

Hej,

wlasnie jestem "na kupnie" i probuje okreslic swoje potrzeby "pamieciowe" na podstawie maksymalnego FSB, ktore bede uzywal stabilnie 24/7 (mam na mysli P5B DLX + E6300).

3.2Ghz na e6300 oznacza FSB ~450.

Mozecie mi poradzic, z doswiadczenia, czy FSB 450 (przy zalozeniu: dobra wentylacja obudowy + Infinity na procesorze) nadaje sie do pracy 24/7?

Pozdrawiam

Macko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadaje się. Trochę osób pracuje na takich ustawieniach i nie narzekają.

OK, dzieki, pytam z prostej przyczyny: FSB 400 daje przy 1:1 pamieci na 800. Czyli absolutnie w specyfikacji pc6400 i jak rozumiem, teoretycznie kazde pamieci, ktore spelniaja wymogi tej specyfikacji, bez zadnych modyfikacji napiec beda pracowaly "na luzaczka".

FSB 450 daje pamieci na 900 i to juz jest pewne wyzwanie dla modulow, szczegolnie w przypadku, gdy chcialoby sie zachowac CL4, a nie przestawiac na CL5. Tutaj trzeba pamieci troche drozszych.

Jesli wiec niezbyt polecalibyscie prace 24/7 z FSB powyzej 400, to nie mialoby sensu kupowanie drozszych i wydajniejszych pamieci.

Probuje wyrobic sobie opinie ;)

Pozdrawiam,

Macko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem o ktorym juz wczesniej pisalem ale nadal niewiem jak z nim sie uporac.

Plyta wykrywa mi mojego PD920 normalnie, czyli dwa rdzenie, po wejsciu do windy jest juz tylko jeden rdzen, przeinstalowanie nie pomaga windowsa, proc sprawny bo sprawdzany gdzie indziej, niestety nie mam innego dualcore zeby sprawdzic plyte, ale wszystko wydaje sie ok, w biosie sa dwa rdzenie...

pomocy :sad:

Po którejś aktualizacji biosu iałem ten problem, że mi rdzenia nie wykrywał. Pomogło jedynie bodajże zwykłe zrestartowanie kompa i wszystko wróciło do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi