Gość 05_03_1992 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 lol p5b-e plus :) konczy sie proc, bo mobo robi 490 fsb na def v, ale przy 500 nawet na 1,65 nie robi :/ memki lataja duzooo wyzej... to musi byc proc :/ przy 1,65v proc wstaje, ale przy bootowaniu mi scina :( mozna do p5b-e plus wgrywac bios od deluxe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 6300 tak maja , sciana i tyle . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Mam pytanie i problem.... Kupiłem dziś Asusa P5b dlx no i mam problem z sieciówką... Mianowicie jak podłącze do sieciówki to zawsze mi świeci na pomarańczowo, a nigdy na zielono (kiedy miałem biostara to miałem połączenie 1gb)... Kiedy podłącze ten sam kabel do 2 sieciówki to mi w ogóle nie chodzi... CO jest i co mam zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Wymień diodę na zieloną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrrhedes Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witam, Jak dobrze pójdzie, to za jakieś dwa tygodnie będę posiadaczem Asusa P5B Deluxe WiFi i zanim zabiorę się do instalacji wszystko czego mu potrzeba, chciałbym zasięgnąć informacji, aby jak najlepiej wybrać parametry pracy tego sprzętu. Po pierwsze nie do końca rozumiem jaki jest wpływ wydajności pamięci na overclocking, w zależności od wybranego procesora. Czy decydując się na C2D E4300 albo E6300 wymagania stawiane moim pamięciom będą zupełnie inne? Jak wygląda ta kwestia w przypadku E6600? Dodam, że planowałem kupić GEILe 2x512MB - te normalne lub w wersji Ultra. Zastanawia mnie też jak to jest z ich napięciami. W sklepie piszą, że normalne powinny być zasilane z 1,4V do 1,8V, a te drugie od 1,8V w górę. A P5B podobno daje napięcie na pamięciach od 1,8V w górę. Druga sprawa to software, jaki jest dołączany do tego Asusa. Czy ktoś z Was korzystał z AI N.O.S. albo AI Booster albo AI Gear? Czy narzędzia te mogą działać na raz? Czy jest sens ich używać? Czy jest jakiś sposób na łatwe i sprawne podkręcanie z poziomu Windy? Chciałbym móc kilkoma kliknięciami przestawiać system do pracy na maksa lub na luzie - najlepiej wybierając jakieś z zapamiętanych ustawień. Czy speedstep działa, gdy procesor jest podkręcony? Sprawa trzecia dotyczny dysków twardych. Nie za bardzo rozumiem w jaki sposób kontroler JMicron, który steruje jednym wewnętrznym złączem SATA może obsługiwać na nim RAID 0? Jak najkorzystniej podłączyć dwa identyczne dyski twarde SATA? Czy RAID 0 + system postawiony na takiej matrycy sprawia problemy? Czy jeżeli na jednym z tych dysków pojawią się bad sectory, to cała macierz mi się rozpadnie i nie będę mógł odczytać danych? Czy jak mi padnie płyta, a dyski przeżyją, to dane z nich będę mógł odczytać na jakiejś innej płycie z RAIDem SATA? Czwarta kwestia to tryb AI NAP. Czym się on różni od zwykłego uśpienia komputera? Jakie elementy komputera działają w trybie AI NAP? Jak widać, moje pytania skierowane są raczej już do posiadaczy tejże płyty, lub którejś podobnej. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Kurcze a ja nadal nie moge dojsc jak ta plyta steruje obrotem wentylatorów. jak ustawiam Q-Fan na Performance to obroty z 1700rpm spadaja do 800rpm :o dziwne ale prawdziwe. Tak samo jak podkrecam procka powiedzmy na 9x333 vcore ustawione na auto to plyta automatycznie podaje mu wyzsze napiecie. Jak normalnie everest i cpuz pokazuje 1.18 - 1.2V to po o/cwartosc ta rosnie do okolo 1.3 - 1.32V. Czy to normalne zachowanie... Musze vcore ustawiac na sztywno ? Skoro core 2 duo ma domyslny vcore 1.35 to czemu programy pokazuja inaczej... Dodam ze zawsze vcore mam na auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 z tego co zauważyłem to przy auto płytka dawała przy oc duuże napięcie, ustawiłem na sztywno i jest ok ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 P5B Dlx nie lubi ustawień auto. Wszystko ręcznie ustawiaj. Yrrhedes - nie kupuj Geili bo to kiepskie pamięci. W podobnej cenie jest spory wybór lepszych kostek. E4300 - mnożnik x 9 a E6300 x 7. Prosta kalkulacja E4300 9x400MHz=3600MHz aby 6300 tyle osiągnął musiałby chodzić 7 x 515MHz. Do pierwszego stykną 800-tki a do drugiego 1000-ki. Nie używam programów Asusa. Lepiej działają i dają większą kontrolę inne programy jak Clockgen, Setfsb, Memset, Coretemp, CPU-Z itd. Co do dysków się nie wypowiadam bo nie mam Raid. Ai NAP też nie używam, komp chodzi 24h na 100% ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Narobiles chlopakowi nadzieji tymi 9x400 a ciekawe co bedize jak mu orthos nawet na 3.2ghz nie przejdzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) A to przeprasam ;) Wypowiedź na temat 9 x 400MHz to tylko hipoteza dla celów porównawczo-dydaktycznych. Uzyskanie przy modelu E4300 taktowania 3600MHz jest czysto hipotetyczne ;) A swoją drogą jakoś nie przekonuje ten E4300. Dalej uważam że zakup E6300 jest lepszym wyjściem. Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Yrrhedes - nie kupuj Geili bo to kiepskie pamięci. W podobnej cenie jest spory wybór lepszych kostek. To jakie memki polecasz 2x512 w okolicy 500PLN ? (i gdzie je można dostać) Przeglądałem tą i tą stronę i jest nadzieja, że Geil'e Ultra bedą na D9G ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 niebardzo najpewniejsze są patrioty llk pc6400, 100 zawsze zrobisz > jest gwarancja moje na 2,25v na samych piatkach lataja stabilnie na 1200 na ds4, na asusku jeszcze nie testowalem (bedzie lepiej ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hegelek Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Witam wszystkich. Mam małe pytanko - czy dla C2D i i965 ważniejsze jest FSB kosztem timingów czy timingi kosztem FSB ?;]. Co do pamięci - mam patrioty PC 5300 LLK -bez gwarancji 800mhz na wyższym CL. Robią 920 na 4-6-6-16 na 2.15V /dziwne te timingi ale jest stabilnie/ http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3fbfb3e132e0a3e.html Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Hegelek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geekos Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 czy płyty obecne dostępne w sprzedaży do wersja 1.04g ? ( czy też trzeba szukć po sklepach) czy działa regulacja wentylatorów speedfanem na tej płycie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 OK. Jeszcze szybkie pytanko odnośnie dysków :) Które porty SATA są obsługiwane przez który kontroler? I do którego portu najlepiej podpiąć dysk systemowy w trybie AHCI? Do jednego z 2 czarnych, czy do czerwonego? Jest jakakolwiek różnica? Chodzi mi o to, który kontroler jest wydajniejszy i mniej obciąża procka/system... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrrhedes Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 (edytowane) Które porty SATA są obsługiwane przez który kontroler? I do którego portu najlepiej podpiąć dysk systemowy w trybie AHCI? Do jednego z 2 czarnych, czy do czerwonego? Jest jakakolwiek różnica? Hej, Instrukcja mówi, że te 6 portów co są obok siebie, to działają pod kontrolą Intela. Różnica pomiędzy czarnymi a czerwonymi jest taka, że te czarne są jakoś podległe tym czerwonym i nie należy dysku rozruchowego podłączać do tych czarnych. JMicron, czy jak mu tam obsługuje eSATA i jeden sata, który znajduje się podobno z tyłu płyty. @Madness: To jakie te pamięci kupować? Wiem, że są lepsze, ale jeszcze jest kwestia ceny. Jak pytałem na innym forum (bo obecnie nie jestem zorientowany w pamięciach), to polecili GEILe albo Patrioty - ale tak, że jeżeli chciałbym w tej samej cenie to Patrioty nie w Dualu. Pamięci 1066 to kosztują niecałe 30% więcej niż 800-setki. Czy naprawdę warto? Piszesz, że Ciebie 4300 nie przekonuje, co by oznaczało, że Twoim zdaniem 30% więcej na pamięci i procesor kosztujący niewiele więcej niż 4300 jest lepszą kombinacją niż 4300 + 800-setki? Dobrze rozumiem? Muszę dodać, że moim celem nie jest otrzymanie hiperkomputera podkręconego na maxa. Chciałbym, żeby sprzęt ten chodził na jakichś 3GHz (no, ew 3.2GHz, jak dobrze pójdzie). Najważniejsze, by uzyskać minimalny stosunek ceny do jakości. Co do AI NAP to doczytałem się, że w trybie tym komputer działa w pełni - ściąga, gra, tańczy... tylko tyle, że przy minimalnym wszystkim i nie pozwala na sterowanie nim przez użytkownika. Nie znałem dotąd programów Clockgen, Setfsb itd. Poczytam sobie o nich. Pewnie na wiele pozwalają, jak widzę jakie mają nazwy :P. @Geekos: Wydaje mi się, że 1.04g nie jest dostępne dla Deluxe ani Deluxe WiFi, a dla innych takie modele się pojawiają. Nie wiem jak często. UPDATE: Clockgen wygląda fajnie. Ciekawe czy da się mu ładować ustawienia z różnych plików? Czyżby tylko poprzez podmienianie pliku z ustawieniami? Setfsb chyba tylko ustawia fsb. Czyli może być zastąpiony przez clockgen - racja? Memset - nie chce mi się szukać, bo mi znajduje polecenie memset. Coretemp nie podaje chyba nie podaje prędkości wiatraków, a oprogramowanie ASUSA podaje wszystko co trzeba. Może jest jakieś, które pozwala ręcznie sterować wentylatorem procesora? W końcu to już na PWMie jest realizowane. CPU-Z podaje chyba tylko informacje, których nie mam potrzeby często sprawdzać. Edytowane 21 Stycznia 2007 przez Yrrhedes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 W których slotach lepiej wam latają pamięci, w żółtych, czy w czarnych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Szybkie pytanko (robię rozeznanie) czy na P5B (Vanilla) działa Wam odpalanie kompa ze spacji? Powiem, że dla mnie to ważne. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Macie moze jakies informacje na temat wsparcia przez p5b deluxe fsb 1333 Narazie Bios nie ma dzielnika i pamieci wzchodza na 416FSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Co do pamiątek do 500zł lepszych od Geila do P5B: http://www.allegro.pl/item156928400_ocz_pl...800mhz_cl4.html http://www.allegro.pl/item158475992_ocz_te...tinium_cl4.html http://www.allegro.pl/item158535667_ocz_2x..._odss_wawa.html Na Allegro nie ma wielkiego wyboru a po sklepach nie chce mi się szukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrrhedes Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Co do pamiątek do 500zł lepszych od Geila do P5B:Faktycznie, różnica w cenie niewielka. Pewnie znaleźliby się miłośnicy GEILów, którzy twirdziliby, że te OCZy, to są takie sobie... ale czy się znajdą to się okaże. Dzięki za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Przypadkowo wpadlem na ten temat: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=1778344 Okazalo sie ze na P5B Deluxe dysk ustawiano na IDE zamiast AHCI dziala szybciej. Przynajmniej burst speed jest lepszy. Przestawilem dysk na IDE i faktycznie jest poprawa. Co prawda w HDTune wykrywa mi tryb UDMA 5 ale w niczym to nie przeszkadza bo dysk dziala praktycznie tak samo a wedlug HDTacha burst speed faktycznie sie zwiekszyl z 230MB/s do 244MB/s. Transfer został na tym samym poziomie w obu przypadkach czyli 67,2MB/s. Do tego wyeliminowane zostalo to wykrywanie dysku w trybie AHCI podczas restartowania komputera. Dysk wylaczal sie po czym rozpedzal sie ponownie a to trawlo od 5-10 sek czasem. TEraz te go nie ma wiec zostaje na IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Do tego wyeliminowane zostalo to wykrywanie dysku w trybie AHCI podczas restartowania komputera. Dysk wylaczal sie po czym rozpedzal sie ponownie a to trawlo od 5-10 sek czasem. TEraz te go nie ma wiec zostaje na IDE. To jest chyba wina sterownika ahci dla XP. Pod Vistą (zainstalowaną na AHCI) dysk podczas restartu się nie wyłącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Niektorzy mowia ze Intel Matrix Storage w najnowszej wersji rozwiazuje tez ten problem ale u mnie nawet po zainstalowaniu tego problem wystepowal:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrrhedes Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Niektorzy mowia ze Intel Matrix Storage w najnowszej wersji rozwiazuje tez ten problem ale u mnie nawet po zainstalowaniu tego problem wystepowal:PA jak się ma ta cała sprawa z IDE i AHCI itp do pracy w RAIDzie z wykorzystaniem Intel Matrix Storage? I drugie pytanie - czym chłodzicie swoje procesory na P5B Deluxe? Charakterystyczna konstrukcja radiatorów z heat-pipami sprawia, że zapewne niektóre z wentylatorów są bardziej stosowne do tej płyty niż inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 1. W biosie masz do wyboru tylko 3 opcje [iDE, AHCI, RAID]. To powinno rozwiać wszelkie wątpliwości. 2. Ja chłodzę czymś takim - klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrrhedes Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 1. W biosie masz do wyboru tylko 3 opcje [iDE, AHCI, RAID]. To powinno rozwiać wszelkie wątpliwości. 2. Ja chłodzę czymś takim - klik Ja nawet wiem, że w BIOSie mam takie 3 opcje, mimo że nie mam tej płyty. Pytam, czy jak wybiorę RAID to też mi będzie restartował dyski i je 10 sekund wykrywał. A wodnego chłodzenia to ja nie chcę. Pewnie by mi się rozwaliło, jakbym nosił ten komputer z miejsca na miejsce. Poza tym to chyba nie rozwiązuje problemu chłodzenia tych miedzianych radiatorów w okolicach procesora, jakie to można znaleźć na P5B Deluxe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 (edytowane) Mam takie pytanko... Czy ktoś mierzył jaką ma temp przy C2D E6300 + Box? Bo ja mam od 42C-56C przy max obr :blink: Co dziwne jak wyłącze stres to w mgnieniu oka temp jest juz 50... Na fryzjerku miałem jeszcze gorzej... Tempy w idle 30-31 a w stresie 45C wyłączłęm stres a on od razu 35c:| EDIT: Kto miał zakłamanie czujnika? :huh: Edytowane 23 Stycznia 2007 przez wargavoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yrrhedes Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Mam takie pytanko... Czy ktoś mierzył jaką ma temp przy C2D E6300 + Box? Bo ja mam od 42C-56C przy max obr :blink: Co dziwne jak wyłącze stres to w mgnieniu oka temp jest juz 50... Na fryzjerku miałem jeszcze gorzej... Tempy w idle 30-31 a w stresie 45C wyłączłęm stres a on od razu 35c:| A to źle? Mi się wydaje, że to oznacza, że Twój radiator w konfiguracji z wentylatorem ma bardzo niską pojemność cieplną. Poza tym nie rozumiem dlaczego niższa temperatura to gorzej. Ja np mam starszego już athlona, na którym temperatura utrzymuje się w okolicach 55-60C. 50-55, jak nic nie robi i 55-60 jak działa i procesor na maksa i jakaś grafika. I nie ma różnicy czy go podkręcam czy nie. Zawsze tyle samo. Ale już się przyzwyczaiłem, że tak jest. Zresztą te procesory miały wytrzymywać 90 stopni, a niektórzy mówili, że i wodę się dało na nich gotować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 (edytowane) Ja na podkręconym e6300 na 2,8 mam 46-47C w Idle i 62-63C w stresie przy boxowym chłodzeniu. procek chodzi na 1.25v Edytowane 23 Stycznia 2007 przez S4racen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...