Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

witam:)

u mnie pod jmicron nic sie nie dzialo.. ale za to mam inny problem hehe

nie wazne jak podepne dysk. jak ustawie w biosie AHCI to przy instlacji windowsa zawsze mi wywali komunikat ze nie ma dysku!! sterowniki juz wszystkie mozliwe dawalem i dalej to samo. i moze mi ktos powie czego to jest wina????

aha dysk w biosie widac na AHCI! ale co z tego jak windows XP i tak wywali komunikat ze nie ma dysku! :((

a moze ktos juz mial taki problem jak ja i zna przyczyne??

na p5wd2 nie mialem takiego zonka wszystko chulalo.

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem

zainstalowalem najnowszego biosa na p5b e i... jedyne co widze na monitorze to post ktory po chwili znika i robi sie czarny ekran -> przy czy czym do biosu wejsc nie moge.

po godzinnej walce doszedlem do tego, ze wszystko dziala - proc, mobo, ram, grafa, ale.... nie w 1 kompie.

po wywaleniu grafy (x1800gto) i wsadzeniu s3 w pci wszystko dziala jak trzeba.

w czym problem ? - w tym, ze na x1800gto komp nie wstaje.

grafe sprawdzilem na innym kompie -wszytsko z nia ok

stwierdzilem ze to pewnie wina biosu, jednak gdy chcialem wgrac starszy (jakakolwiek metoda) pojawial sie komunikat, ze obesnie wgrana wersja jest nowsza od tej ktora chce przeflashowac.

kombinowalem zarowno z biosu, jak i najnowszego AsusUpdate , EZFlash'a nie rozumiem jak dziala , AFUDOS nie czyta pliku z biosem, albo czyta, ale nie chce zapisac...

macie jakies propozycje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EZFlash'a nie rozumiem jak dziala

Wielkiej filozofii w działaniu tego programu nie widzę. Wybierasz plik z biosem, który chcesz wgrać, ENTER, program sprawdzi, czy plik jest poprawny, jeśli jest, to zapyta, czy aby na pewno chcesz wgrać nowy bios, dajesz OK i jazda. Osobiście używam tylko EZFlash.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam:)

u mnie pod jmicron nic sie nie dzialo.. ale za to mam inny problem hehe

nie wazne jak podepne dysk. jak ustawie w biosie AHCI to przy instlacji windowsa zawsze mi wywali komunikat ze nie ma dysku!! sterowniki juz wszystkie mozliwe dawalem i dalej to samo. i moze mi ktos powie czego to jest wina????

aha dysk w biosie widac na AHCI! ale co z tego jak windows XP i tak wywali komunikat ze nie ma dysku! :((

a moze ktos juz mial taki problem jak ja i zna przyczyne??

na p5wd2 nie mialem takiego zonka wszystko chulalo.

cze!

jezeli nie wgrałeś podczas instalacji (trzeb awcisnac F6 i wgrac z FDD) sterow do Jmicrona to taki problem wystepuje!

popatrz na wczesniejsze posty - koles tez mial taki problem i go rozwiazał - wprowadzil nlitem stery do instalki XP i wszystko jest OK! :-)

pozdro B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucalem stery z dyskietki. wrzucalem do instalki windowsa i caly czas nie widzi dysku:/ takie oczywiste rzeczy ze trzeba zapodac sterowniki z dysku to wiem:) chodzi oto ze zawsze jak dawalem sterowniki (rozne) z dyskietki czy inaczej nic to nie dawalo. xp i tak nie widzial dysku:/

ja tez - do wczoraj.

po wgraniu nowszego bosu nie przyjmuje zadnego starszego !!!! :/

przyjmuje ale nie z poziomu windy;)

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez - do wczoraj.

po wgraniu nowszego bosu nie przyjmuje zadnego starszego !!!! :/

Rzeczywiście. No ale jest to wyraźnie (na czerwono!!!) zaznaczone w changelog'u.

P5B Deluxe Release BIOS 1004

**Please update AsusUpdate to V7.09.02 or later prior making this update.**

**This BIOS does not support roll back to older BIOS**

1 Enhance memory compatibility

2 Support CONROE E0 CPU(FSB 1333)

PS. Mam takie pytanie, które mnie męczy już długi czas.

Gdzie na P5B dlx znajduje się kość biosu? Bo chyba jestem ślepy.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w p5be jest napisane tylko

**Please update AsusUpdate to V7.09.02 or later prior making this update.**

**Do not use AsusUpdate to downgrade BIOS. For such need, please use EZFlash or AFUDOS instead**

przy czym ez flash i afudos pisza tylko ze zainstalowana jest juz nowsza wersja i odmawiaja flasha

co za bzdura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w p5be jest napisane tylko

przy czym ez flash i afudos pisza tylko ze zainstalowana jest juz nowsza wersja i odmawiaja flasha

co za bzdura

Ale LOL, dobrze, ze go nie wladowalem... Ten 0804 jest OK.

Rzeczywiście. No ale jest to wyraźnie (na czerwono!!!) zaznaczone w changelog'u.

PS. Mam takie pytanie, które mnie męczy już długi czas.

Gdzie na P5B dlx znajduje się kość biosu? Bo chyba jestem ślepy.

W/g instrukcji plyty patrzac na plyte w ten sposob, ze u gory masz proca, to przy mostku poludniowym na lewo od niego :) Klania sie czytanie instrukcji ;) A mowiac inaczej za gniazdem PCIEXPRESS16_2

PS : wlasnie zajrzalem w kompa i tez nie za bardzo widze kostke biosu na tej lokalizacji zaledwie jakis 1 malutki scalak hmmmm

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dalej nie mam plyty. praktycznie od 16 grudnia rano (wtedy padla). Wrocila 12.01 i umarla przy pierwszym uruchomieniu. Oddalem 15.01, na rewersie pan a w "Apollo" napisal "Ponowna reklamacja!!!! Wróciła nienaprawiona Proszę o SZYBKĄ wymianę na NOWY egzemplarz" .

Bylem dzis, i co ?! i nic , pan zadzwonil do serwisu i tyle, moze bedzie na koniec tygodnia, lipa straszna.

Bravo dla Asusa i "Apollo" , a jeszcze po drodze "Incom". :angry:

Wracam do Abita, ten mi nigdy nie padł. :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem napęd na sata :lol: (najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze)

Najprostsze, ale nie najtańsze. Załadowałem bios 0910 - problem z kontrolerem JMicron nadal występuje.Ani Asusa ani Liteona nie widzi podczas instalki (choć na początku płytka z linuxem startuje, czyli napęd działa do pewnego momentu)jak dochodzi do wyboru języka to wyskakuje komunikat o błędzie cd rom.

Nie wiem czy sprawdzać na najnowszym biosie, choć wątpię i wiem że nie można wgrać starszego.

Ktoś pisał wcześniej że działa mu dysk + napęd ATA na tym kontrolerze bez problemu, ja wiem że LiteOn DVD lub Asus DVD nie działają z dyskiem ATA seagate.

Co do najnowszego biosu pod naszą płytę to czy ktoś miał podobny przypadek może ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostsze, ale nie najtańsze. Załadowałem bios 0910 - problem z kontrolerem JMicron nadal występuje.Ani Asusa ani Liteona nie widzi podczas instalki (choć na początku płytka z linuxem startuje, czyli napęd działa do pewnego momentu)jak dochodzi do wyboru języka to wyskakuje komunikat o błędzie cd rom.

Nie wiem czy sprawdzać na najnowszym biosie, choć wątpię i wiem że nie można wgrać starszego.

Ktoś pisał wcześniej że działa mu dysk + napęd ATA na tym kontrolerze bez problemu, ja wiem że LiteOn DVD lub Asus DVD nie działają z dyskiem ATA seagate.

Co do najnowszego biosu pod naszą płytę to czy ktoś miał podobny przypadek może ??

W Gentoo 2006.1 rozwiazali problem ze sterownikami mikrona. Wystarczy sciagnac nowsze jajko i powinno chodzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po wgraniu biosu 1007 na p5b to samo, nie idzie wegrać wcześniejszego

da sie wszsytko:)

robisz kopie biosu 1007 ladujesz go ponownie w trakcie update-u wylanczasz kompa potem odpalasz kompa z plytka lub na dyskiedce albo na pendrivie i bios sie automatycznie laduje od nowa taka wersja jaka mu zapodasz:)

pozdro;)

jak zapomniesz zapisac biosa to na oryginalnej CD jest bios:)

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2491228[/snapback]

da sie wszsytko:)

robisz kopie biosu 1007 ladujesz go ponownie w trakcie update-u wylanczasz kompa potem odpalasz kompa z plytka lub na dyskiedce albo na pendrivie i bios sie automatycznie laduje od nowa taka wersja jaka mu zapodasz:)

pozdro;)

jak zapomniesz zapisac biosa to na oryginalnej CD jest bios:)

hmm

no nie wiem czy takie aktualizowanie jest bezpieczne.

ps. asus wycofal dzisiaj rano ze swojej strony najnowsze biosy dla p5b i p5be

tomall0 - byle nie najnowszy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam użytkowników forum PurePC.

Kilka dni temu kupiem Asusa P5B deluxe 1.03g + 6400. Rozpocząłem przymiarki do kręcenia.

FSB 320 spoko (na 1.2V), FSB 400 na standardowym Vcore też śmiga.

No i na FSB 400 dotknąłem northbriga, koszmarnie gorący (zamontowanie obok wentylatora 92mm wolnoobrotowego nie pomogło:(). Więc kręcenie przerwałem (jeszcze mi płyta umrze).

W związku z tym pytanie:

Na co można wymienić chłodzenie northbriga (czyt. kto wymienił:) ) i co z mosfetami? bo wygląda na to, że heatpipa się nie wyrwie z chłodzenia mosfetów, z zdjąć trzeba całość.

np. Thermalright HR-05 jest opisywany na stronie producenta jako niekompatybilny z tą płytą.

Wiem, że ktoś w tym wątku pisał, że zdjął i na nowo przesmarował, ale skoro jest gorący (prawie parzy) znaczy, że ciepło odbiera tylko nie jest w stanie go oddać. :mad: Wniosek to nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z tym pytanie:

Na co można wymienić chłodzenie northbriga (czyt. kto wymienił :) ) i co z mosfetami? bo wygląda na to, że heatpipa się nie wyrwie z chłodzenia mosfetów, z zdjąć trzeba całość.

np. Thermalright HR-05 jest opisywany na stronie producenta jako niekompatybilny z tą płytą.

Wiem, że ktoś w tym wątku pisał, że zdjął i na nowo przesmarował, ale skoro jest gorący (prawie parzy) znaczy, że ciepło odbiera tylko nie jest w stanie go oddać. :mad: Wniosek to nie pomoże.

witaj

ja mam go zamontowanego i smiga elegancko ;)

standardowe chlodzonko oczywiscie jest zdjete, na mosfetach poprzyklejalem radiatorki spire'a odpowiednio pociete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj

ja mam go zamontowanego i smiga elegancko ;)

standardowe chlodzonko oczywiscie jest zdjete, na mosfetach poprzyklejalem radiatorki spire'a odpowiednio pociete

Dzięki. Czyli rozumiem, że z montażem Thermalright HR-05 nie miałeś problemów, wszedł elegancko?

"wspac" a byłbyś w stanie zamieścić zdjęcie tegoż konstruktu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi