Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktos z posiadaczy plyty P5B probowal nowego biosa (1102) ?

Jadę na nim od dłuższego czasu i żadnych poważniejszych problemów nie zanotowałem, choć 0806 był nieco lepszy, ale nie na tyle bym za nim zatęsknił. Kolejność biosów była u mnie następująca: Fabryczny, 0509, 0806, 1002 (nie instalować pod żadnym pozorem!) i obecny. Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no walsnie ? jaki bios wgrac? jest jakis wybitny ?? narazie mam 0711

aha darade cos zrobic z ekranem od jamicona tzn z tym ze wyswietla press any key i trzeba czekac albo naisnac guzik ??

jak narazie mam 500fsb przy 1:1 i 1,45v na NB nie ustawilem zaduzego napiecia na mostek ?? poprosze o jakies info jakie sa gorne w miare bezpieczne napiecia dla tej plyty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadę na nim od dłuższego czasu i żadnych poważniejszych problemów nie zanotowałem, choć 0806 był nieco lepszy, ale nie na tyle bym za nim zatęsknił. Kolejność biosów była u mnie następująca: Fabryczny, 0509, 0806, 1002 (nie instalować pod żadnym pozorem!) i obecny.

jak u Ciebie wyglada wspolpraca tej plyty z Core 2 Duo? chodzi mi konkretnie o gry, czy wszystko dziala jak nalezy? mialem sytuacje z Colinem 2005 ze mimo jakichkolwiek ustawien graficznych podczas jazdy ekran cial mi sie zauwazalnie, sprawdzalem to na 2 kartach graf. i problem ten sam wiec zwrocilem uwage na procka i plyte, moze ta gra ma problemy z obsluga 2 rdzeni? a moze po prostu mam cos nie tak... tylko nie wiem co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak u Ciebie wyglada wspolpraca tej plyty z Core 2 Duo? chodzi mi konkretnie o gry, czy wszystko dziala jak nalezy? mialem sytuacje z Colinem 2005 ze mimo jakichkolwiek ustawien graficznych podczas jazdy ekran cial mi sie zauwazalnie, sprawdzalem to na 2 kartach graf. i problem ten sam wiec zwrocilem uwage na procka i plyte, moze ta gra ma problemy z obsluga 2 rdzeni? a moze po prostu mam cos nie tak... tylko nie wiem co...

Nie mam żadnych problemów, wszystko śmiga, na configu z siga wyśmienicie (trochę ramu mało), collina nie testowałem bo nie lubie takich gier. Popytaj się w topiku o nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos ma problemy z poprawnym funkcjonowaniem glosnikow 5.1 na p5b del ?? Moje Creativy normalnie durnieja... mp3 sa odtwarzane tak ze wokal leci ze srodkowego glosnika, bas wiadomo z suba natomiast reszta z pozostalych. Wczesniej mialem Asusa P5wd2, P5wdh deluxe, Asrocka i na kazdej dalo sie tak ustawic glosniki ze sopran dobiegal z kazdej kolumny a bas z suba a nie takie jaja jak teraz.

Edytowane przez wampir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z Was mial nastepujacy problem:

Mam Asusa P5B Deluxa z C2D6300. Po zalozeniu "pajaka" na szybko plyta nie startowala w ogle. Lampka Asus swiecila sie, czyli plyta miala zasilanie. Meczylem sie z nia z godzine. Reset biosu, odpalania bez grafiki, bez ramu, z 1 koscia itd nic nie dawalo. Wkoncu po wyjeciu klawiatury plyta sama ruszyla, ale nie moglem oczywiscie nic zrobic. Przy podlanej klawiaturze, wyciagnalem zasilanie boxowego wentyla i plyta tez sama odpalila. Wszedlem w bios, load default i wszystko juz smigalo od tamtej pory. Wkoncy sprzet chcialem wkrecic do obudowy, zamontowalem na plycie Big Typhoona i po wmontowaniu dalej te same cyrki. Nic nie pomagalo. Wkoncu wrocilem do boxa i po kombinacjach tak jak poprzednio plyta ruszyla i chodzi teraz w kompie bez problemu z boxowym wentylem. Kreci sie dobrze e6300@3150Mhz. Co moze byc przyczyna takich fochow plyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos ma problemy z poprawnym funkcjonowaniem glosnikow 5.1 na p5b del ?? Moje Creativy normalnie durnieja... mp3 sa odtwarzane tak ze wokal leci ze srodkowego glosnika, bas wiadomo z suba natomiast reszta z pozostalych. Wczesniej mialem Asusa P5wd2, P5wdh deluxe, Asrocka i na kazdej dalo sie tak ustawic glosniki ze sopran dobiegal z kazdej kolumny a bas z suba a nie takie jaja jak teraz.

Ja miałem :angry: i jedyne co mi się udało zrobić to w zakładce z DTS'em przełączyłem z Cinema na Music i ustawiłem suwak na maxa. Zaowocowało to tym, że sopran leci mi z przednich głośników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz zczailem, ja sobie dalm ten suwak na srodek i mam sopran z 2 przednich i srodkowego a tylen pierdza sobie jak chca.

Teraz z innej beczki.. znikanl mi naped DVD... ki organ placiowy ?!!!

Skusilo mnie na instalowanie na nowo sysabo poprzedni pamietal 3 plyty glowne i teraz takie historie sa. Moze w biosie cos trzeba teraz zmienic albo jakas zworke na mobo zeby znowu byl widoczny ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z Was mial nastepujacy problem:

Mam Asusa P5B Deluxa z C2D6300. Po zalozeniu "pajaka" na szybko plyta nie startowala w ogle. Lampka Asus swiecila sie, czyli plyta miala zasilanie. Meczylem sie z nia z godzine. Reset biosu, odpalania bez grafiki, bez ramu, z 1 koscia itd nic nie dawalo. Wkoncu po wyjeciu klawiatury plyta sama ruszyla, ale nie moglem oczywiscie nic zrobic. Przy podlanej klawiaturze, wyciagnalem zasilanie boxowego wentyla i plyta tez sama odpalila. Wszedlem w bios, load default i wszystko juz smigalo od tamtej pory. Wkoncy sprzet chcialem wkrecic do obudowy, zamontowalem na plycie Big Typhoona i po wmontowaniu dalej te same cyrki. Nic nie pomagalo. Wkoncu wrocilem do boxa i po kombinacjach tak jak poprzednio plyta ruszyla i chodzi teraz w kompie bez problemu z boxowym wentylem. Kreci sie dobrze e6300@3150Mhz. Co moze byc przyczyna takich fochow plyty?

ja mialem podobne fochy ostatnio z P5B tez lampka sie swiecila ze zasilanie jest ale plyta nie wstawala i tak z dnia na dzien mi takiego zonka zrobila. tyle ze moja p5b juz nie wystartowala wogole:/ wiec oddalem ja na gware i teraz pozostaje mi 14 dni roboczych czekac na odp.. :/ pozdro

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

zostalem szczesliwym (narazie:) posiadaczem sprzetu jak w sygnaturce

no ale zacznijmy od spostrzezen odnosnie plyty bo to w koncu temam o niej

instalacja wszystkiego bezproblemowa bios super wgralem oczywiscie najnowszy, w tej rev. plyty dostepne regulacje wszystkimi napieciami, timingami etc wiec jest sie czym bawic, podkrecanie calkiem przyjemne i pelna stabilnosc.

Jedyny feler plyty to dzwiek nie wiem ale kombinowalem na wszystkie sposoby i jest jakis plaski nie wspomne o tym ze nie moge uruchomic tylnych glosnikow jak ktos ma pomysl na to to prosze o wsparcie

Nastepnym problemem to odczyt temperatur core temp pokazuje o 20 stopni mniej niz bios i pc probe aczkolwiek temperatury w biosie sa jakies z kosmosu bez obciazenia i nie podkrecony 50-60 stopni wiec biore pod uwage te z core temp.

Mostek po podkreceniu to istna patelnia ale jest stabilnie, nawiew jakis trzeba dac bo nie wiadomo jak dlugo tak pociagnie.

Edytowane przez bekala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

zostalem szczesliwym (narazie:) posiadaczem sprzetu jak w sygnaturce

no ale zacznijmy od spostrzezen odnosnie plyty bo to w koncu temam o niej

instalacja wszystkiego bezproblemowa bios super wgralem oczywiscie najnowszy, w tej rev. plyty dostepne regulacje wszystkimi napieciami, timingami etc wiec jest sie czym bawic, podkrecanie calkiem przyjemne i pelna stabilnosc.

Jedyny feler plyty to dzwiek nie wiem ale kombinowalem na wszystkie sposoby i jest jakis plaski nie wspomne o tym ze nie moge uruchomic tylnych glosnikow jak ktos ma pomysl na to to prosze o wsparcie

Nastepnym problemem to odczyt temperatur core temp pokazuje o 20 stopni mniej niz bios i pc probe aczkolwiek temperatury w biosie sa jakies z kosmosu bez obciazenia i nie podkrecony 50-60 stopni wiec biore pod uwage te z core temp.

Mostek po podkreceniu to istna patelnia ale jest stabilnie, nawiew jakis trzeba dac bo nie wiadomo jak dlugo tak pociagnie.

Po podkręceniu masz takie problemy, żeby ci PCIE przełączało się z x16 na x1??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Sprobowalem raz jeszcze zrobic update biosa na plycie P5B do wersji 1102 i okazalo sie ze mam problem jeszcze wiekszy niz przedtem, otoz: po wlaczeniu kompa wszystko wyglada normalnie tzn. przechodzi przez okienko z logo asusa i wyglada jakby mial uruchamiac sie windows (czarny ekran,twardy chrupie) ale to nie nastepuje, moge tak siedziec i czekac godzine a twardy caly czs pracuje... i nic... naprawde nie wiem co mam w tej sytuacji zrobic bo w tej wersji biosa niby nie da sie powrocic do wczesniejszych wersji (rzeczywiscie w ASUSTeK EZ Flash wywala info ze wersja biosa ktorego chce zrobic flash'a jest starsza od obecnej) prosilbym o pomoc w tej sprawie bo sam nie dam rady temu podolac, nie wiem czy wystarczy pozmieniac cos w biosie czy co? w sumie wersja 1102 widnieje w biosie ale jakby reszta nie chciala teraz z tym ruszyc.

komp:

Asus P5B

E6600

1024RAM

GF7950GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Sprobowalem raz jeszcze zrobic update biosa na plycie P5B do wersji 1102 i okazalo sie ze mam problem jeszcze wiekszy niz przedtem

Po updacie i wystąpieniu takich problemów zawsze wyłączałem kompa z prądu na parę sekund, i po włączeniu i wgraniu ustawień domyślnych w biosie wszystko śmigało. Potem znowu resecik, oc i można pracować :) i jeszcze jedna rada: Nie updatuj biosa przy podkręconym kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po updacie i wystąpieniu takich problemów zawsze wyłączałem kompa z prądu na parę sekund, i po włączeniu i wgraniu ustawień domyślnych w biosie wszystko śmigało. Potem znowu resecik, oc i można pracować :)

..niestety to nie pomogolo

i jeszcze jedna rada: Nie updatuj biosa przy podkręconym kompie.

sprzet mialem ustawiony jak fabryka dala, jedynie grafika byla ustawiona na "optymalnie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami zapisujac zmiany w biosie (przez f10) tuz po nacisnieciu entera, komp zamiera, - rozumiem ze to przez to ze ustawilem np zaduze fsb itp.. czy jest to normalne czy moze nie ? any idea z moim problemem z dzwiekiem o ktorym pisalem wyzej ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosze się z zamiarem wymiany mojej P5W DH Deluxe na własnie P5B Deluxe WiFi/AP, mam pytania:

1. Jaką rewizję płyty najlepiej wybrac?

2. Jak jest z O/C na tej płycie, czy jest to raczej pewne ze wspomniane O/C będzie dobre czy jest to loteria?

3. Moja P5W DH Deluxe ma troche problemy z kompatybilnoscią z moimi pamięciami, dlatego wlasnie chce wymienic na P5B Deluxe WiFi/AP. Rozumiem ze ona bezproblemowo będzie działac z moimi memkami, i żadnych "jazd" czynić nie będzie?

4. Czy w/w zamiana z P5W DH Deluxe na P5B Deluxe WiFi/AP ma jakis wiekszy lub mniejszy sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponawiam pytanie, czy zwiechy przy zapisywaniu ustawien biosu sa spowodowane moimi zbyt wysokimi ustawieniami czy mam sie martwic ? komus zawieszal sie tak bios ?? podczas zapisu ??

mam najnowszy bios z strony asus'a.

EDIT

zauwazylem ze dzieje sie to gry pamieci pracuja w 2:1 lub 4:5

same ramki wytrzymuja takie taktowani , proc puszczony na nical 3ghz spokojnie wytrzymuje

nb,ich,fsb na standardowym napieciu , auto lub lekko podbitym nic nie pomaga

w czym moze byc jeszcze problem ??

Edytowane przez Halfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi