Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

płytka zamówiona, gośc twierdzi ze ma same 1.04G. Powinna być za 2-3 dni. Jak dojdzie to powiem co mi sie udało dostać, potem ewentualnie podam źródło jeśli ktoś będzie zainteresowany. Mam nadzieje ze w koncu moj problem z kompatybilnością Płyta > RAM będzie rozwiązany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dostać jutro swoją mobo z serwisu, na zdjęciu zaznaczyłem widoczny uszczerbek, ale może poszło coś więcej...

ciekawe czy naprawili mi płytkę, czy dostanę inną <_<

no ładnie, a co majstrowałeś ze tak się stało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos sie dziwnego podziało z moja płytą.

Od kilku dni zauwazyłem ze czujniki od temperatury dziwne wartości pokazują

np Pc Probe i Motherboard pokazuje w stresie 58 stopni C natomiast program Intela TAT 68 stopni C

co to sie mogło porobić?

jakie macie wskazania u siebie?

czy wszystkie czujniki pokazuja wam podobnie?

Edytowane przez wierch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np Pc Probe i Motherboard pokazuje w stresie 58 stopni C natomiast program Intela TAT 68 stopni C

co to sie mogło porobić?

Umnie kazdy program wskazuje inne wartosci wiec nie wiem jakie mam temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ładnie, a co majstrowałeś ze tak się stało?

porównywałem napięcia w stresie i idle, najlepsze jest to że to się stało jakąś chwilę po tym jak ją zostawilem w spokoju, coś zaśmierdziało, a komp się wyłączył

wyłączyłem psu na chwile i spróbowałem odpalić, winda prawie się załadowała i reset, znowu odłączyłem od prądu, ale już nie wstała :?

nie wiem jakim cudem ale chyba musiałem zrobić zwarcie miernikiem :mur: tylko że wszystko się stało z sporym opóźnieniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam od wczoraj mam p5b dlx i pewien problem.

nie mogę uruchomić żadnego programu z pakietu hirensBoot

zawsze wywala się w tym samym momencie tzn. przy wgrywaniu sterowników cd do ram dysku

czy to też problem z kontrolerem JMicron ?

Jest na to jakiś sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam od wczoraj mam p5b dlx i pewien problem.

nie mogę uruchomić żadnego programu z pakietu hirensBoot

zawsze wywala się w tym samym momencie tzn. przy wgrywaniu sterowników cd do ram dysku

czy to też problem z kontrolerem JMicron ?

Jest na to jakiś sposób?

Sciagnij najnowszy Hiren's Boot Cd - testowac trzeba zawsze na najnowszym...

Nie laduj wszystkich sterownikow - sprobuj po kolei wgrywac tylko jeden, reszty nie... Mnie tak np z Ghostem udalo sie dojsc troszke dalej w ladowaniu programu ale niei udalo mi sie go uruchomic (a teraz komp w czesciach i nie moge dalej sprawdzic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Zauwazylem sledac ten temat ze coraz wiecej uzytkownikow kupuje rev 1.04 ktora zaczyna byc juz dostepna w Polsce. Powiedcie mi dordzy uzytkownicy tej plyty ( tej rev) czy znaczaco zostaly w niej poprawione bledy z poprzednich wersji ? czy juz wszystko jest dograne (podkrecanie , kompatybilnosc, dzwiek , lan itp)

Zamierzam zakupic plyte glowna pod procek C2D 2.13 Ghz i podkrecac go. Caly czas wacham sie nad ta plyte w rev 1.04 lub Gigabyte DS4 rev 3.3 - co byscie doradzili brac ?

Edytowane przez Mr.Martin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to sie mogło porobić?

A u mnie odwrotenie - Asus PCProbe pokazuje o dobre kilka stopni wiecej niz TAT i CoreTemp - wierze tym ostatnim. Do tego w PCProbe temp. NB to ok 30*C, gdzie przy 'recznym' tescie okazuje sie calkiem mocno cieply ;) Po prostu zle skalibrowane czujniki..moze to wina starszego biosu (614)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedcie mi dordzy uzytkownicy tej plyty ( tej rev) czy znaczaco zostaly w niej poprawione bledy z poprzednich wersji ? czy juz wszystko jest dograne (podkrecanie , kompatybilnosc, dziwek , lan itp)

Jakie to błędy były w podkręcaniu, kompatybilności, dziwkach i lanie? No dobra, w starszych rewizjach nie dało się spalić pamięci, a i dziwki w P5B nie były i nadal nie są najwyższej jakości, niemniej jakiś większych problemów z nimi nie zanotowałem :P Jak chcesz dziwkę naprawdę dobrej jakości, to trzeba się niestety postarać o nią we własnym zakresie, proponuję coś z agencji towarzyskiej creative :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie to błędy były w podkręcaniu, kompatybilności, dziwkach i lanie? No dobra, w starszych rewizjach nie dało się spalić pamięci, a i dziwki w P5B nie były i nadal nie są najwyższej jakości, niemniej jakiś większych problemów z nimi nie zanotowałem :P Jak chcesz dziwkę naprawdę dobrej jakości, to trzeba się niestety postarać o nią we własnym zakresie, proponuję coś z agencji towarzyskiej creative :lol:

no przeskoczyla mi literka "i"w inne miejsce i fajny wyraz wyszedl :) (oczywiscie chodzilo o dzwiek i dziwek :) )

A jak myslisz ile max FSB dam rady wyciagnac na tej plycie przy tym procku (2.13GHz) ? czy dzwiek przy podkreconym mocno procku (duze FSB) nie jest znieksztalcony ?

Edytowane przez Mr.Martin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dzis dostałem maila od tej firmy w ktorej kupiłem to mobo, ze potwierdzają ze jest to rewizja 1.04G (sprawdzone) i ze paczka wlasnie została wysłana. Jeśli ktoś chce namiary to zapraszam na PW :)

Edytowane przez pisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie mam pytanko jak ma sie sprawa wgrywania biosu z pod windy za pomoca winflasha na mojej msi powerup edition bez problemu idzie wgrac z pod windy winflashem a jak ma to sie do tego asusa??

Asus LiveUpdate.

2 kliknięcia i mamy nowy BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagnij najnowszy Hiren's Boot Cd - testowac trzeba zawsze na najnowszym...

Nie laduj wszystkich sterownikow - sprobuj po kolei wgrywac tylko jeden, reszty nie... Mnie tak np z Ghostem udalo sie dojsc troszke dalej w ladowaniu programu ale niei udalo mi sie go uruchomic (a teraz komp w czesciach i nie moge dalej sprawdzic)

Dzięki za opowiedź

Mam wersję 8.7 to chyba najnowsza

a Ghost ci poszedł na jakim sterowniku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz miec Hirena 8.8 dziala z jmicronem (sa sterowniki tez do napedow optycznych sata)

natomiast obraz dysku dla plyt opartych na 965 tylko najnowszy acronis nie ten na boot Cd

Edytowane przez robsonl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytka juz siedzi w kompie, pierwsze wrażenie całkiem całkiem. Revizja 1.04G oczywiście. Proszę mi tylko powiedzieć, ktory BIOS będzie najlepszy do OC (oraz zeby był stabilny)? Obecnie mam fabrycznego, czyli 0804.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się orientuje, jaka rewizja P5B Dlx jest dostępna w Komputroniku ?

pytalem kilka dni temu. Słyszalem o 1.03G i 1.04G, ale ktora sie trafi to nie wiadomo.

mysle ze 0507 bedzie dobry przetestuj lub najnowszy zdaj relacje

Obecnie mam 0804, czy wgranie starszego rzeczywiscie przyniesie jakies lepsze efekty? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, czyli rozumiem ze bedzie wieksza stabilnosc tak? A jak z O/C? Lepsze, gorsze, takie same?

według mnie oc taki sam . mialem 507, 806 teraz 1004 i oc napewno sie nie pogorszył. jak robiła mi fsb kolo 530 tak robi na nowym biosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego nie mogę przekroczyć 350MHz FSB? Napięcia podbite, procek (E6300) raczej nie trzyma bo na zmniejszonym mnożniku jest to samo. RAM (800MHz)nie trzyma, bo chodzi na wyższym dzielniku stabilnie i przy 350MHz nawet nie osiąga nominalnego taktowania.

BIOS pierwotnie 711 teraz 1004 w zasadzie bez zmian. Płyta powyżej 350FSB nie wstaje. Próbowałem powyżej 400MHz i też nic.

Czyżbym pominął coś kluczowego>? Czytałem poradniki z pierwszej strony wątku.

Ktoś chyba pytał jak płyta zachowuje się z 4 kośćmi RAM (4x1GB w moim przypadku) ktoś ma jakieś doświadczenia, kupować jakieś konkretne moduły, czy działa bez problemu ze wszystkim>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam maly problem a nawet dwa:

1. muza pierdzi niemilosiernie nie da sie sluchac czy tam grac :P probowalem wszystkiego i nic

2.moja plytka ma rev 1.04g czyli moge dac wieksze napiecie na ramy ale tutaj zaczynaja sie schody. moge dac najwyzej 2.1 przy ustawieniu 2.15 i wyzej komp nie wstaje. Ram jest kiepski czy moze cos z plyta

bios najnowszy

E6400 + ninja

Asus P5B Deluxe WiFi

Geil Ultra 2x1 GB 4.4.4.12

Edytowane przez DUSZEK2323

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi