pisarz Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Mam dylemacik. Poniewaz w kompie mam 4 napędy optyczne (2x CD-RW, 1xDVD-RW, 1xDVD). Jak wiadomo P5b Deluxe WiFi/AP oferuje tylko jeden port IDE, wiec musiałem dokupic kontroler WinFast na PCI. Ma on dwa wejscia, takze moglbym wszystkie napedy podlaczyc do kontrolera i jednocześnie uwolnić MoBo od obsługi napędów. Czy taki manerw jakos pozytywnie wpłynie na system czy to nie bedzie miało wiekszego znaczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Wyłaczysz JMicrona a właczysz dodatkową kartę. Poza tym, że możesz więcej napędów podpiąć - na jedno wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logain Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Powiedzcie mi jak wygląda sprawa z temperaturą NB na waszych płytach? Ja mam ustawione na 1.55 i jak dotknę do radiatora to 2 s parzy. Czy u was jest tak samo, czy raczej nie macie z tym problemu? A po co masz 1.55V? Ja przy szynie 400Mhz mam ustawione minimum (1.25) i działa. A jeśli chodzi o temperaturę to i owszem gorące bydle jest (oczywiście przy wysokim napięciu czyli przy 1.55 czy 1.45) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 A po co masz 1.55V? Ja przy szynie 400Mhz mam ustawione minimum (1.25) i działa. A jeśli chodzi o temperaturę to i owszem gorące bydle jest (oczywiście przy wysokim napięciu czyli przy 1.55 czy 1.45) No właśnie problem jest w tym ,że proc zachowuje się dziwnie - raz działa na na napięciu NB 1.25, raz musiałem dać 1.45 a ostatnio nie chciła isć inaczej jak na 1.55V - porąbane. Nie wiem czy nie ma to związku z dzielnikiem pamieci 4:5 - kupiłem nowe pamięci 1000 MHz i pojade teraz na 2:3 - może coś to zmieni. Napisz jakie masz dokładnie ustawienia w biosie - chodzi mi szczególnie o napięcie FSB, dałeś auto, czy ustawiłeś jaką wartośc. I czy w zakładce CPU configuration masz wszystko na disable, czy coś masz włączone. Ja mam na enable: CPU TM function i Execiute disable Bit - reszta na disable. thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 uporalem sie ze zmina rozdzielczosci ekranu. Napiecie ICH mam na auto i wszystko smiga :D Po tych zabiegach podkrecilem go nawet do 3800 ale stabilny to on nie byl :P Moge dac max napiecie na procka ale temperatura go zabije prawie 80 stopni bylo :( nie wiem co teraz, moze zainwestowac w WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adadzio Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Bardziej miarodajny i najlepiej nadający się do pomiarów jest asusowy PCprobe, choć i jemu zdarza się pokazać głupotę. Pod power podpięty jest 12cm wiatrak, aż się boję okno otwierać, jak pomyślę jaki jaki ma ciąg przy tych 42.000rpm, jeszcze komp mi z domu ucieknie (w rzeczywistości jak ma 800rpm to jest wszystko) :lol: Do procka polecam core temp, choć akurat u mnie różnica pomiędzy PCprobe nie jest jakaś zastraszająca, 1-2stopnie cze! U mnie roznica w temp. procka pomiedzy CoreTemp a PCprobe jest 6-9 oC (PC probe zawyza!) :blink: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logain Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Nie wiem czy nie ma to związku z dzielnikiem pamieci 4:5 - kupiłem nowe pamięci 1000 MHz i pojade teraz na 2:3 - może coś to zmieni. Napisz jakie masz dokładnie ustawienia w biosie - chodzi mi szczególnie o napięcie FSB, dałeś auto, czy ustawiłeś jaką wartośc. I czy w zakładce CPU configuration masz wszystko na disable, czy coś masz włączone. Ja mam na enable: CPU TM function i Execiute disable Bit - reszta na disable. thx Wszystko mam na min V (manualnie) FSB na 1.325V, a enable tak jak Ty. Tylko że ja mam 6400 i to jeszcze na starym stepingu więc.... Jak kręciłem to przy takich ustawieniach uruchamiał się na 320Mhz, 375Mhz i 400Mhz (więcej mi się nie chciało, może kiedyś bo przecież 3200Mhz to i tak :rolleyes: ). Za każdym razem pamięc ustwaiałem na 800 (lub tuz ponizej przy 375) i nie było problemów. Jeśli faktycznie nie rusza Ci zestaw przy innym napięciu niż 1.45 lub 1.55 to wymień chłodzenie na NB (ja bym się bał). Aha a jak jest u Ciebie na 320Mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) Wszystko mam na min V (manualnie) FSB na 1.325V, a enable tak jak Ty. Tylko że ja mam 6400 i to jeszcze na starym stepingu więc.... Jak kręciłem to przy takich ustawieniach uruchamiał się na 320Mhz, 375Mhz i 400Mhz (więcej mi się nie chciało, może kiedyś bo przecież 3200Mhz to i tak :rolleyes: ). Za każdym razem pamięc ustwaiałem na 800 (lub tuz ponizej przy 375) i nie było problemów. Jeśli faktycznie nie rusza Ci zestaw przy innym napięciu niż 1.45 lub 1.55 to wymień chłodzenie na NB (ja bym się bał). Aha a jak jest u Ciebie na 320Mhz? Na 320 nie próbowałem ustawiać. A co do chłodzenia to kupiłem wentyl 40 mm i zamocuje go do radiatora za pomocą taśmy termo- przewodzącej, także go schłodzę. Jak dotrą pamięci to przetestuje na dzielniku 2:3 i zobacze. Zdaje sobie sprawę , że obecne proce nie kręcą się tak jak te pierwsze , ale IHMO 1.55 na NB to przesada, tym bardziej , że na początku działał na 1.25V i 1.4V na procku. Zmieniłem dzielnik 1:1 - napięcie CPU 1.35v, NB 1.25V i FSB 1.3 V - 9x333Mhz - i jak na rzie Orthos śmiga koło 50 min. Sądzę ,że problem był po stronie pamięci i dzielnika. Edytowane 17 Marca 2007 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastion Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Witan, posiadam płytę główną ASUS P5B Deluxe. Dysk podłączony jako SATA nie jest wykrywany w instalce XP co jest rzeczą oczywistą (wiem o sterownikach z floppa). Jednak, w ogole nie posiadam stacji dyskietek, wiec rozwiazalem problem tak. Na mojej plycie w biosie, mozna ustawic tryb pracy SATA na tryb Enhanced a tam zamiast AHCI wybrac IDE. Wtedy dysk widziany jest normalnie jako IDE i XP go łapie. Pytanie moje brzmi - czy "wymuszony" ( nie wiem czy to jakaś emulacja czy co ) wpływa negatywnie na wydajność lub możliwości jakie oferuje prawdziwe SATA ? Wie ktos moze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 moze ktoś polecic jakiś dobry program do kontroli obrotów wentylatorow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samael88 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Witan, posiadam płytę główną ASUS P5B Deluxe. Dysk podłączony jako SATA nie jest wykrywany w instalce XP co jest rzeczą oczywistą (wiem o sterownikach z floppa). Jednak, w ogole nie posiadam stacji dyskietek, wiec rozwiazalem problem tak. Na mojej plycie w biosie, mozna ustawic tryb pracy SATA na tryb Enhanced a tam zamiast AHCI wybrac IDE. Wtedy dysk widziany jest normalnie jako IDE i XP go łapie. Pytanie moje brzmi - czy "wymuszony" ( nie wiem czy to jakaś emulacja czy co ) wpływa negatywnie na wydajność lub możliwości jakie oferuje prawdziwe SATA ? Wie ktos moze? Zintegruj sobie sterownik z instalką windowsa programem nlite lub podobnymi i problem bedzie rozwiązany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 moze ktoś polecic jakiś dobry program do kontroli obrotów wentylatorow?Moim zdaniem najlepszy wciaz jest MBM... Zobacz ten post i kolejny moj kilka ponizej... Do Twojej plyty sa juz gotowe ustawienia do zaaplikowania. Sam na razie nie testowalem, bo bez proca siedze (qwa :mur: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Mam pytanie. Czy jest problem z założeniem infinity na P5B dlx? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samael88 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Mam pytanie. Czy jest problem z założeniem infinity na P5B dlx?nie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Mam pytanie. Czy jest problem z założeniem infinity na P5B dlx?Chyba na wiekszosc płyt pod C2D nie ma problemow z założeniem tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 cze! U mnie roznica w temp. procka pomiedzy CoreTemp a PCprobe jest 6-9 oC (PC probe zawyza!) :blink: Pozdro A umnie PC Probe zaniża :-) Wg niego mój E6600 ma 36 stopni, wg CoreTemp ma 44 stopnie. Komu wierzyć? Przy okazji się spytam: czy temperatura MB na poziomie 45 stopni powinna mnie niepokoić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) @rwerp: moim zdaniem tempy maz w normie. bardziej wiarygodnym programem jest core temp moge sie mylic ale to jest moje zdanie pozdrawiam rafiki20 :D Edytowane 19 Marca 2007 przez rafiki20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) Everest wyświetla mi obie wartości: Procesor 36 C Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 45 C Procesor nr 2 / rdzeń nr 2 46 C Z czego wnioskuję, że pierwsza temperatura pochodzi z innego czujnika niż dwie pozostałe, które są z czujników w rdzeniach procesora. Jakie bogactwo czujników! ;-) Edytowane 19 Marca 2007 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Przy okazji się spytam: czy temperatura MB na poziomie 45 stopni powinna mnie niepokoić?PCprobe podaje mi, że mam na płycie 33-35 stopni, choć nie mam zielonego pojęcia czego to temperatura, radiator na NB ma jak nic 60 stopni, więc musieli by tam wsadzić chyba peltiera by chip był aż tak chłodny, o SB też można się poparzyć. Wie może ktoś gdzie ten czujnik na płycie się znajduje i czego temperaturę pokazuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Everest wyświetla mi obie wartości: Procesor 36 C Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 45 C Procesor nr 2 / rdzeń nr 2 46 C Z czego wnioskuję, że pierwsza temperatura pochodzi z innego czujnika niż dwie pozostałe, które są z czujników w rdzeniach procesora. Jakie bogactwo czujników! ;-) No to u mnie jest odwratonie z tymi temperaturami Procesor 43 C Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 32 C Procesor nr 2 / rdzeń nr 2 34 C kto ma dobrze nie wiem :P temperatura plyty glownej 33 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 To jest jakieś dziwne, bo na logikę rdzeń powinien być najgorętszy. A u mnie MB zeszła na 37 stopni jak obniżyłem wentylator na Ninjy, tak żeby wiał na te miedziane cudo z żeberkami ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 No u mnie moja ninja teoretycznie wieje na mostek ale i tak wsadzilem tam jeszcze wiatraczek ktory na niego dmucha po graniu w jakas gierke wskakuje na 35 C, ale bo moj komp nie ma obudowy i bebechy leza na szawce :P wiec z chlodzeniem jest problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Ktos mnie, kiedyś prosił, o max fsb na P5b -dlx 1.86V,memy 2.75V btw.tempo NB ,to nie jest temperatura samego NB-eka(rdzenia) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Ktos mnie, kiedyś prosił, o max fsb na P5b -dlx 1.86V,memy 2.75VJak dostałeś tak wysoką częstotliwość CPU bez podnoszenia napięcia? btw.tempo NB ,to nie jest temperatura samego NB-eka(rdzenia) :wink:Wiem, łatwo palcem sprawdzić ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 @Gemmy Masz stara rewizję płyty? I czy NB był jakoś specjalnie chłodzony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Ktos mnie, kiedyś prosił, o max fsb na P5b -dlx 1.86V,memy 2.75V Jak dostałeś tak wysoką częstotliwość CPU bez podnoszenia napięcia? Przueciez podal, ze 1.86V ;) Cpu-z zle podaje. ps. 1,86V, az tyle??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 1,86V jak masz FC to w sam raz do benchów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 szczegonie jak sie daje 2,75V na pamieci na modowanej plycie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 *gemmy niezłe FSB wykreciles teraz sie nam wszystkim pochwal jak tego dokonales bo zainetresowanie ludu jest :wink: moze poprostu dobry procek Ci sie trafil? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Po ostatnich weekendowych zabawach,zostało troszke ln2 :wink: ,to postanowiłem sprawdzić max fsb Mch -1.86V do tego momentu sie skalował,tempo NB +\- (-170C) z wysokiego strapa,ale wiem że na WC+ice ok 545fsb robiła Cpu 1.65V Rev.nie pamiętam,jedna z pierwszych.Mobo made in China Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...