Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko mam

Proc: Core 2 duo e6700 2.66 Ghz

Płyta: Asus P5B deluxe

Ram: 2 x 1Gb Patriot extreme edition 800 Mhz DDR2

czy na boxowym chlodzeniu da sie podkrecic proca do 3.2 bez wiekszych problemow ?

Jasne ze sie da tyle ze temperature bedziesz mial wysoka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie do użytkowników P5B,czemu producent nie ruszył głową i nie dał dziurek na krawędzi gdzie jest złącze atx ?:|

Przecież ona sie wykrzywia jak podeszwa z buta przy wkładaniu nawet wtyczek sata :| a co dopiero wkladanie pamięci,co z tym zrobić ??? wkręcić tulejki (te gdzie sie wkręca śrubki od płyty z prawej strony) w obudowe tak żeby sie plyta na nich opierała ?? nie bedzie nic zwierać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrkcji pisze, zamocowac na 6 srubek.

Nie martw sie to nie jest plyta z biedronki.

Mi sie wygiela tak ze dostala prawie do obudowy i dziala, to nie jest z papieru. Jesli bedziesz uwazal to nic nie zrobisz.

ALe bez przesady jajko to nie jest.

Ps. Wlasnie inzynierowie to przemysleli i daje ci slowo nic sie nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy Asusa P5B - czy gdybyście mieli okazję to zmienilibyście płytę na Abit IP35-E? Wybieram płytę pod C2D i te dwie zostały na placu boju w sumie.

Zmienić to bym nie zmienił, nie chce mi się systemów (Winda i Ubuntu) od nowa instalować :P zresztą to co mam mi wystarcza, na więcej niż zazwyczaj osiągane okolice FSB 490-500MHz ambicji nie mam. Jeśli miał bym kupić od nowa i nie przeszkadzało by mi bardzo skąpe wyposażenie tego Abita to z dwojga złego jego bym wybrał, w końcu chipset P35 jest nowszy, ma więcej mnożników pamięci (niestety też tylko "w górę"), do tego ponoć będzie obsługiwał penryna ;)

Poczytaj jeszcze jakieś recenzje tej płyty na necie np poczytaj opinie na forum i się zdecyduj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać iż interesuje mnie solidna, stabilna płyta - w o/c póki co bawić się nie będę, chyba, że kiedyś tam np. Fallout 3 zacznie mi czkać. ;) Zależy mi też na jak najniższej cenie komponentów gdyż wymieniam sprzęt z podpisu za dopłatą na platformę s.775. Oprócz tego Asusa została w sumie jeszcze płyta EVGA 650i Ultra T1, ale strzelam, że lepiej już brać P5B (cena EVGA i Asusa ta sama).

Przeczytałem tamten test - wygląda, że płyta Abita jest ok, ale coś tam koleś narzekał, że FSB mogłoby iść jeszcze trochę (doszedł do 355) - ja nawet nie wiem czy będę na razie robić o/c to akurat mnie nie interesuje, poza tym widzę, iż płyta ta nie obsługuje RAID - trochę dziwne. Też nie wiem czy kiedyś dokupię dysk, ale trzeba brać taką ewentualność pod uwagę... No nic, już nie śmiecę w temacie o Asusie.

Edytowane przez John M. Kane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać iż interesuje mnie solidna, stabilna płyta - w o/c póki co bawić się nie będę...

Asus P5B to stabilna i solidna płyta, jedyne co bym ci w razie jej kupna zalecił, to natychmiastowy update BIOSu, oraz nie tykanie nawet sterowników z płytki, oraz danie sobie uszu do podeptania przez słonia, lub kupno byle jakiej dźwiękówki (ja jadę na SB Live! rocznik 99') bo zintegrowana jest podła. Z RAID na P5B też jest drobny problem, jakiś geniusz złącze dla drugiego dysku umieścił... na tylnym panelu w postaci e-sata, więc trzeba się będzie zaopatrzyć w odpowiednią przejściówkę. Więcej grzechów tej płyty nie pamiętam i jej kupna nie żałuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie wiem o tym RAIDzie :) Też nie mam pewności czy będę się w to bawić, ale kto wie. Co do dźwięku to jadę od lat na Audigy. Te zintegrowane są zawsze off. ;)

Jeżeli cena jest ta sama tego Asusa co EVGA 650i T1 to nadal lepiej będzie brać Asusa? Tam chyba nie ma tego S-ATA z tyłu ;) Tylko nie wiem jak z solidnością będzie. A może tego abit z nowym chipsetem jednak... Zwariuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieeee *krzyk rozpaczy* ;)

Przed chwilą wybrałem definitywnie EVGA. Ten tańszy Abit nie ma RAIDa :( Na "bez E" nie stać mnie :/ Więc albo strzelę EVGA i nie będę kręcić (bo nie będę) albo czekam aż mi sprzęt się zdewaluuje i kupię sobie waciki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś próbował na płycie Asus P5B Deluxe uruchomić kartę satelitarną Skystar 2 ?

Karta wymaga na złączu PCI napięcia 5V, a w specyfikacji płyty nie mogę znaleźć, jakie podaje ona napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak,na tej płycie śmiga Skystar2,0 problemów :) nawet pod Vista działa.

Czy ktoś próbował na płycie Asus P5B Deluxe uruchomić kartę satelitarną Skystar 2 ?

Karta wymaga na złączu PCI napięcia 5V, a w specyfikacji płyty nie mogę znaleźć, jakie podaje ona napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie wlasnie skladalem kompa na p5p deluxe i pierwszy raz wkladalem procesor do lga 775 i tutaj mam pytanie bo lekko sie poddenerwowalem. Procesor ladnie pasowal do slotu ale za to dosc mocno musialem przyciskac wajche aby zamknac do koncla klapke slotu az cos tam lekko trzeszczalo i nie wiem czy tak powinno byc a boje sie ze moze procesor zostal uszkodzony. Czy ta klapka ma sie dosc ciezko zamykac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, te klapki dosyc ciezko sie zamykaja, przynajmniej za pierwszym razem ;) Procesora na pewno nie uszkodziles, już prędzej gniazdo :P

A do tego pana wyżej, co pytał, jak wsadzić ram bez połamania płyty - ja po prostu trzymałem 2 palce pod pcb, te goodramy straaasznie cięzko wchodziły ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w chwili obecnej HyperX 2x2gb 800mhz Cl5 i jest problem tego typu ze plytka wykrywa tylko 3 gb pamięci no i nie jest to dual :?

Mam pewien problem dotyczący penych stale powtarzających się błędów w systemie.Otoz po odpaleniu kompa wszystko jest cacy do pewnego momentu. po pewnym czasie (nie jest to stale okreslona ilość) zaczynaja sie pojaiac błedy typu Program wykonal nieprawidlową operacje i zostanie zamknięty do wyboru debug, wyslij raport, nie wysylaj. na początku myslalem ze to moze byc system wiec w ruch poszedl backup i nadal zonk ten sam problem wymienilem po drodze zasilke zeby sie upewnic potem ram pozniej grafika i nadal to samo. moje ostatnie podejzenie to plyta glowna ale wole sie upewnic. Czy ktos z was spotkal sie z takim problemem?Aha skan antywirusami nawet kilkoma zrobilem i jest czysto na twardzielach.

zapomnialem dodac ze po wybraniu opcji debug wywala sie kolejny blad (blad dwwin.exe itp itd Pamięć nie moze być read czy jakos tak)

Zrobilem skanowanie SeaTool i nic nie wykrylo dyski sa sprawne zadnych błędów.Postawilem raid na nowo i k...a [gluteus maximus] znow mam te zasrane błędy tylko ze teraz troche rzadziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to mógłby ktoś to wszytko podsumować (wystarczy, że przeczytałem 20 stron i oczopląsu dostałem :blink: )

1. Czy nie ma już żadnych problemów z oc (np. C2D na 3 GHz)

2. Czy usunięto już podwójny rozruch?

3. Czy występuje jeszcze samodzielne przestawianie się PCI-E z 16x na 1x?

4. B-) Czy jest stabilna?

5. Jak sprawuje się karta dźwiękowa i mikrofon macierzowy?

6. czy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tą płytę, czy może p5w dh (z pilotem, audio in i 150 zł droższa)?

Oczywiście chodzi o p5b deluxe

Edytowane przez sonic195

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze takie pytanko, w biosie pokazuje mi temp procesora okolo 57 stopni natomiast Asus Pc Probe okolo 48 dlaczego sa takie wachanie i ktore jest prawdziwe ?

czy napiecie 1.14 vcore w asus probe jest ok ? Mam core 2 duo e6700 nie podkrecany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze takie pytanko, w biosie pokazuje mi temp procesora okolo 57 stopni natomiast Asus Pc Probe okolo 48 dlaczego sa takie wachanie i ktore jest prawdziwe ?

czy napiecie 1.14 vcore w asus probe jest ok ? Mam core 2 duo e6700 nie podkrecany.

Odpal sobie core tempa to będziesz miał jeszcze inne odczyty :razz: większość uważa że to one są najbardziej prawidłowe, co zresztą nie dziwi bo dane zbierane są bezpośrednio z procesora, a nie z podstawki. Co odczytów w biosie to na wszystkich posiadanych przeze mnie płytach są one nieco wyższe niż w idlu pod windą, pewnie procek coś tam robi, nie działa funkcja oszczędzania energii itp. Natomiast napięcia mierzy się miernikiem, to co jest podawane w BIOS, PC PROBE, CPU-Z itp. to tylko dane orientacyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal sobie core tempa to będziesz miał jeszcze inne odczyty :razz: większość uważa że to one są najbardziej prawidłowe, co zresztą nie dziwi bo dane zbierane są bezpośrednio z procesora, a nie z podstawki. Co odczytów w biosie to na wszystkich posiadanych przeze mnie płytach są one nieco wyższe niż w idlu pod windą, pewnie procek coś tam robi, nie działa funkcja oszczędzania energii itp. Natomiast napięcia mierzy się miernikiem, to co jest podawane w BIOS, PC PROBE, CPU-Z itp. to tylko dane orientacyjne.

M4TEUSZ

witaj widze ze wiedze masz duza napisałem do Ciebie 2 wiadomosci na PW przeczytaj prosze PW i odpisz Dziekuje z góry. wysłałem je wczoraj o 18.

Edytowane przez Decado

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam teraz jeszcze jedno pytanko, w cpu-z ciagle mi sie zmienia mnoznik z 10 na 6 co kilka sekund i wtedy mi sie zmienia czestotliwosc czy to blad programu czy moze faktycznie tak sie dziac ? czy mam wtedy ustawic na szytwono napiecie rdzenia bo mi skacze ciagle z 1.28 na 1.18 w asus probe mam tak samo czym to moze byc spowodowane ?

w biosie niby napiecie jest ok 1.28 a w windowsie skacze w programach no i to by mnie nie martwilo gdyby nie to ze skacze mi mnoznik i czestotliwosc procka

Ustawilem mnoznik na stale w biose i w cpu-z dalej skacze

Edytowane przez yahooo8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, korzystacie z integry audio na p5b?

Nie spowalnia wam przypadkiem ładowania systemu, albo jak czasem chodzicie po folderach - nie pokazuje sie zawartosc, tylko najpierw klepsydra a po chwili zawartosc :) ?

Odinstalowałem oprogramowanie, wylaczylem integre w biosie, podlaczylem starego sb pci128 i problemy zniknely, no ale ten sb jest juz leciwy a ten adi1988a w miare ladnie gra :). Macie jakies rozwiazania na to :P ?

Edytowane przez retard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, korzystacie z integry audio na p5b?

Nie spowalnia wam przypadkiem ładowania systemu, albo jak czasem chodzicie po folderach - nie pokazuje sie zawartosc, tylko najpierw klepsydra a po chwili zawartosc :) ?

Odinstalowałem oprogramowanie, wylaczylem integre w biosie, podlaczylem starego sb pci128 i problemy zniknely, no ale ten sb jest juz leciwy a ten adi1988a w miare ladnie gra :). Macie jakies rozwiazania na to :P ?

Ja nie zauważyłem zamulania kompa przez integrę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi