antonio350 Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 witam.mam pytanie.jak ustawić na asusie p5b-dlx T1.pamiatki ocz titanium 800 2x1gb.w cpu-z pokazuje T2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Nie ma takiej moźliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 witam, korzystacie z integry audio na p5b? Nie spowalnia wam przypadkiem ładowania systemu, albo jak czasem chodzicie po folderach - nie pokazuje sie zawartosc, tylko najpierw klepsydra a po chwili zawartosc :) ? Odinstalowałem oprogramowanie, wylaczylem integre w biosie, podlaczylem starego sb pci128 i problemy zniknely, no ale ten sb jest juz leciwy a ten adi1988a w miare ladnie gra :). Macie jakies rozwiazania na to :P ? A i owszem integra spowalnia ładowanie systemu, do tego szumi jak zagłuszane radio wolna europa za kumuny ;) Rozwiązanie zastosowałem podobne tj. SB Live! rocznik 99' :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysko Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 od dłuższego czasu przyglądam się temu tematowi i postanowiłem napisać kilka moich uwag na temat p5b deluxe. Otóż tak: podwójne bootowanie występowało a najlepsze jest to ze samo sie straciło;) nie za sprawa zmiany biosa tak poprostu :D wyglądało to tak: kompa mam podpiętego do listwy zasilającej i zazwyczaj wyłączam go na tejże listwie taz wytargałem wtyczke z proądu bez wyłączania listwy a potem przy wpinaniu kabla do sieci tylko sie zaiskrzyło B-) i od tego czasu problem podwójnego bootowania zniknoł. Kolejna sprawa to PCIe no tu wsyatarczy ręcznie ustawaić w biosie i po problemie próbowałem 101 102 103 104 zdaenerwowałem sie bo dalej nie działało dałem na 110 też nic no to 120 i gitara:D Problem którego nie rozgryzłem to pamięci otóż zakupiłem patriotki llk 800mhz 4-4-4-12 super sprawa w testach szły 1200mhz ja standardowo ide na 1066 ALE nie moge ręcznie ustawić czasów:( i tak przy 800 ustawiają mi sie 5 5 5 15 w 1066 tak samo z tym ze w 1066 to sie niedziwie ze mogą być większe opóźnienie. cokolwiek bym ustawił to mi sie zgrat nie uruchamia:( bios 1101 widziałem ze pojawiła się jakaś beta 1212 i 1215 może problem moich pamięci się rozwiąże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zakładał może ktoś na P5B, coolerka CNPS7500-Cu od Zalmana? Zastanawiam się nad kupnem, tylko nie wiem czy nie będzie o coś zawadzać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusek Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zakładał może ktoś na P5B, coolerka CNPS7500-Cu od Zalmana? Zastanawiam się nad kupnem, tylko nie wiem czy nie będzie o coś zawadzać? Ja mam i wchodzi bez problemu. Swoją drogą to to chlodzenie bardzo fajnie pasuje do tej plyty bo jednym wentylem mamy z glowy pamiatki mostki i "czipset" :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 (edytowane) Pytanko: czy u wszystkich chipset na p5b tak masakrycznie sie grzeje? (czy o/c, czy bez o/c, zawsze prawie parzy). Zapodalem na nb najmniejsze mozliwe napięcie, ale problem wciąż występuje :| Dodam tylko, ze zmiana radiatora nie wchodzi w rachubę, bo fryzjer skutecznie go przykrywa i nic większego nie wejdzie. Po prostu chcę wiedzieć czy 965 lubi wysokie temperatury, czy moze plytka za pare miesiecy padnie i powinienem sie tym problemem bardziej zainteresowac (na dotyk daję tak 55-60*) Nawiew w budzie mam dobry, 92 mm z przodu i z tylu + 120 mm z chiefteca. Edytowane 25 Lipca 2007 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn3jk Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 (edytowane) niestety NB się tak grzeje :( W każdym razie mi pracuje już od lutego i narazie problemu nie ma :) mam 1.25V albo 1.45V i też dość dobry przewiew 3x120mm w budzie Lian Li Edytowane 25 Lipca 2007 przez sn3jk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Czyli najwyrazniej tak ma byc ;) Dzieki za szybka odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 witam mam problem mianowicie nie pokazuje mi mhz pamieci w cpu-z i w memsecie spotkaliscie sie z tym juz jak to zrobic zeby pokazywalo z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek001 Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Jaka jest dzwiękówka w tej płycie?? Nie dam rady przejrzec tych 69stron a chciałbym już zamówić płyte. Jakiej jest jakości czy jest dobry dzwięk czy sa szumy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 dzwięk na tej płycie jest beznadziejny polecam jakiegoś sound blastera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobMeister Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 powiedzcie mi czym rozni sie P5B Deluxe od zwyklej P5B?? bo wiem ze cena jest bardziej kozystna dla p5B ale nie wiem czy wydajnosc i OC bedzie na niej taki sam....moze to kwestia tylko dodatkow i dlatego wersja deluxe jest drozsza... bo cena jest 585zl dla deluxe vs 350zl dla zwyklej wersji prosze pomozcie mi wybrac bo jak mam wiele stracic na tym to wole juz doplacic to 220zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 P5B Deluxe - lepsze zasilanie, lepsze chlodzenie najbardziej grzejacych sie elementow plyty (mostki, mosfety). Jezeli nie bedziesz mocno podkrecac to zwykla p5b w zupelnosci Ci wystarczy (konfig z podpisu dziala u mnie bez zadnych problemow, plyta ma jeszcze spory zapas). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobMeister Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 bo chce wlasnie kupic ta plytke do tego 8800gts 320mb procek e2140 i ram patriot llk ddr2 800 2x1024mb pc6400 CL4 (4-4-4-12) i do tego zasilacz jakis 450w i chce tak podkrecic procka z 1.6GB do jakies 2.6 albo 2.8 dam rade na tej plycie ?? chodzi mi o zwykla P5B a nie deluxe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Imo mozesz spokojnie celować w ok 350 fsb (prędzej skończy sie procek niz płyta). 2.x GHz spokojnie zrobisz na zwykłej p5b (polecam tylko zainwestować w wentylacje budy, chipset p965 ma to do siebie, że lubi się nagrzać, o czym jest na stronie wcześniej). Jezeli kupujesz zwykla p5b to koniecznie revision 1.04G (max V na ramach 2.45 zamiast 2.1 w rev 1.03g). Ale teraz wszystkie są z nowej rewizji, więc o to nie musisz się martwić (ja swoją prawie 2 miesiące temu kupowałem i juz byla 1.04g) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobMeister Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 dzieki Ci pomogles mi bo kurde sam sie ostatnio az tak w tym wszystkim nie lapie....kiedys za czasow ati 9800xt i sprzetu z tamtych czasow wiedzialem o wszystkim i kazdej technologii.... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Spokojnie wyciagniesz 3,0ghz bez zmian napiecia. Patrz moj podpis. Czekam na coolera i jade dalej z tym koksem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek001 Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 (edytowane) A ten Asus P5B obsługuję NCQ???? Edytowane 29 Lipca 2007 przez misiek001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nethaker Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam wszystkich. Mam takie szybkie pytanie odnośnie Asusa P5B: czy na tą płytę bez problemu wejdzie mi Scythe Ninja? Wydaje mi się, że w miarę dokładnie przejrzałem temat , ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez Nethaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam wszystkich. Mam takie szybkie pytanie odnośnie Asusa P5B: czy na tą płytę bez problemu wejdzie mi Scythe Ninja? Wydaje mi się, że w miarę dokładnie przejrzałem temat , ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Pogdybam sobie ;) i zgadywałbym, ze wejdzie, bo chłodzenie zwykłego p5b jest ubogie... E: http://www.scythe-eu.com/forum/mainbaord-c...ist.html#post10 wyglada na to, ze mialem racje. Pytanko: ile wynosi vdroop na zwyklym p5b? Jezeli wierzyc odczytom z biosu, to ok 0.017v (niestety nie mam miernika). Edytowane 4 Sierpnia 2007 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) Spokojnie wyciagniesz 3,0ghz bez zmian napiecia. Patrz moj podpis. Czekam na coolera i jade dalej z tym koksem :) Jak masz na Auto w biosie, to plyta sama ci podniosla napiecie na CPU ;) Witam wszystkich. Mam takie szybkie pytanie odnośnie Asusa P5B: czy na tą płytę bez problemu wejdzie mi Scythe Ninja? Wydaje mi się, że w miarę dokładnie przejrzałem temat , ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Ja na P5B Dlx mam Ninje bez problemu (ta wersje wczesniejsza, montaz nie na kolki, ale wkrecane uchwyty) ps. Podobno P5B bedzie obslugiwac procki 45nm (a wiec Penryna), na stronie Asusa i w innych serwisach zostalo podane. Zapowiada sie ciekawie ;) Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) Mam pytanie. Co mam wyłączyć aby mój procek nie schodził z taktowaniami (E6300) z 1800MHz na 1600 (dzielnik spada z 7 na 6). Ustawiłem na sztywno dzielnik na 9 ale nadal [gluteus maximus] :huh: , opcje asus cośtam speed wyłączyłem... EDIT: Sory, za bardzo pośpieszyłem sie z prośbą o pomoc. Wina jest opcja C1E... Czy wie ktoś czy takie "przeloty" pomiedzy dzielnikami są szkodliwe dla procesora? <_< Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez wargavoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) wyłączyć eist i speedstep w biosie... eist na pewno, speedstep chyba też, ale pewien nie jestem racja to było c1e ;P tak to jest jak się nazwy mylą ;( sorry. a to, że taka technologia istnieje i jest w biosie to na pewno jest nieszkodliwa. Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez paweł.s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) wyłączyć eist i speedstep w biosie... eist na pewno, speedstep chyba też, ale pewien nie jestem racja to było c1e ;P tak to jest jak się nazwy mylą ;( sorry. a to, że taka technologia istnieje i jest w biosie to na pewno jest nieszkodliwa. Dzięki serdeczne. W takim razie włącze C1E bo temperatury są średnio o 7C mniejsze B-) Duże PIWKO dla Ciebie:) EDIT: Nie jest tak sielankowo jak mi sie wydawało. Kiedy mam włączone C1E i gram sobie np. w Americas Army (nic mocowożernego) to fps wachaja mi sie z 40-60 :huh: kiedy wyłączyłem C1E wszystko cacy (stale 60fps z małymi odchyłami 2-3fps) Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez wargavoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Dzięki serdeczne. W takim razie włącze C1E bo temperatury są średnio o 7C mniejsze B-) Duże PIWKO dla Ciebie:) EDIT: Nie jest tak sielankowo jak mi sie wydawało. Kiedy mam włączone C1E i gram sobie np. w Americas Army (nic mocowożernego) to fps wachaja mi sie z 40-60 :huh: kiedy wyłączyłem C1E wszystko cacy (stale 60fps z małymi odchyłami 2-3fps) Pewnie sie przelacza w trakcie grania, a ze jest opoznienie jakies tam, wiec spadaja klatki. Ja mam u siebie zainstalowanego RMClock Utility i recznie przelaczam, w jakim trybie ma pracowac CPU. Przy normalnie pracy mam mnoznik 6x, jesli potrzebuje mocy, to jeden klik i mam mnoznik 9x. Mozna taz ustawic automatyczne przelaczania oraz je stuningowac (ustawic poziom obciazenia CPU oraz czasy po jakim ma sie przelaczyc mnoznik). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKszyh Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Właśnie siedze sobie w pracy i widze że pojawił się nowy bios do P5B Deluxe http://support.asus.com/download/download....el=P5B%20Deluxe P5B Deluxe BIOS version 1216 Finetune CPU temperature detection algorithm Czyżby poprawili wreszcie to co mnie najbardziej wkurzało w tej płycie? Wieczorkiem sprawdze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 A ja mam takie pytanie 2160@2,8ghz 1,3V +freezr P5B i w pcprobeII (jaki i inne programiki) pokazuje mi temp proca w idle 42-44 (skacze) mobo 35 stopni. Szybki reset kompa wchodze do biosu i widze mobo 35-36stopni (pokrywa sie) za to proc 49 stopni w biose... Czy bios cos przeklamuje? dodam ze mam Qfan wlaczone na perf, i wentylki sie w idle kreca 1100 obrotow wiec jest cicho. :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) A ja mam takie pytanie 2160@2,8ghz 1,3V +freezr P5B i w pcprobeII (jaki i inne programiki) pokazuje mi temp proca w idle 42-44 (skacze) mobo 35 stopni. Szybki reset kompa wchodze do biosu i widze mobo 35-36stopni (pokrywa sie) za to proc 49 stopni w biose... Czy bios cos przeklamuje? dodam ze mam Qfan wlaczone na perf, i wentylki sie w idle kreca 1100 obrotow wiec jest cicho. :blink: Nie przeklamuje, w biosie zawsze sa wyzsze temperatury niz w idle w windowsie, bo w biosie nie właczają się funkcje oszczędzania energii czy jakos tak ;) W kazdym bądź razie nie masz sie czym martwić. Złącze PCI-E na p5b vanilla to 1.0 czy 1.1? Nie wiem, czy czeka mnie wymiana mobo pod gf9... Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Nowy bios nie zmienił nic temperatury są takie same jak były... *darkx Nowy gf9... ma być podobno na PCI-E 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...