Raptorek Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Dzień dobry czy jest ktoś taki kto posiada na płycie ASUS 5PB DELUX procesor c2d 8600 Ogólnie jestem przygotowany na zmianę płyty ponieważ ktoś mi powiedział ,że jeśli wsdze na tą płytę 8600 to spalę NB ponieważ przy FSB 333 jest on bardzo gorący Druga sprawa ,to jest to ,że Bios do obsługi 8600 to tylko Beta wersja Nie wiem już co mam robić nie chcę spalić procesora Obecnie mam na tej płycie E6600 Dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) spokojnie możesz wkładać proca ,nic sie nie stanie i niczego nie usmażysz,beta bios też krzywdy Ci nie zrobi. Heniu ustaw fsb399 będzie wydajniej Edytowane 8 Września 2008 przez Gemmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heniu Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 e8400 od marca na p5b deluxe, fsb 401, zadnych problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptorek Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Nie zmieniałeś chłodzenia na NB przy tak wysokim FSB nie jest gorący ? Czy wiesz może czy na stocku 8400 płyta podnosi na auto tylko FSB czy napięcia też ? Można puścić przy FSB 333 pamięci na 800 ? Dzięki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 wystarczy stock z lekkim nawiewem,na auto podnoszą się tylko napięcia, fsb zostaje na sztywno,tak można puścić na 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaibatsu Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) Wie ktoś gdzie znaleźć SetFSB do p5b? - jak włączam set-a to pisze mi żę chipset nie taki czy coś... EDIT@ uff już po problemie - pytanie nie aktualne. Edytowane 16 Października 2008 przez Zaibatsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borozu Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 A ja poproszę was o podpowiedź który z biosów polecacie do zwykłego P5B 1.03G ? Proc e2140 leci na 3GHz stockV. Pamięci XMS2 2x1GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Panowie czy to normalne ze po obsadzeniu wszystkich bankow pamieci spada troche wydajnosc. Robiac test odczytu w Everescie na 2x1GB mam okolo 6900MB/s a przy 4x1GB jakies 6300MB/s. Zapis o dziwo sie nie zmienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackhammer0411 Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Dzień dobry czy jest ktoś taki kto posiada na płycie ASUS 5PB DELUX procesor c2d 8600 Ogólnie jestem przygotowany na zmianę płyty ponieważ ktoś mi powiedział ,że jeśli wsdze na tą płytę 8600 to spalę NB ponieważ przy FSB 333 jest on bardzo gorący Druga sprawa ,to jest to ,że Bios do obsługi 8600 to tylko Beta wersja Nie wiem już co mam robić nie chcę spalić procesora Obecnie mam na tej płycie E6600 Dziękuję za pomoc Trzeba uważać - mam 8600 na P5B Deluxe u mnie z biosem z tej strony http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20061223034227274 BIOS 1236 (Beta) Dated 07/15/2008 released August 6, 2008 - nie działały4 GB pamieci - liczyło do 3gb i sie zawieszało- nie działało ani w ustawieniu 4x1 ani 2x2 ten bios to naprawił (chociaż dalej liczy tylkoko do 3 gb ale przechodzi i w Viście x64 widzi całe 4 ) BIOS 1237 (Unofficial version) jednak jak sie wchodzi do biosu automatycznie zmienia napięcie na 1.56V i nie ma innej mmozliwości zmiany jak AUTO. Musze zapisać zmiany i po restarcie wejść do BIOSu drugi raz - wtedy moge zminić vcore na takie jakie chce - taki BUG trzeba uwżać aby nie zostawić proca na dłużej z tak wysokim napięciem generalnie to proc lata na 446x10@1.32V i za cholere nie chce przekoczyc 4.5 - nie wiem czy to wall czy płyta nie wyrabia bo podobnie miałem z 6400 po przekroczeniu 450 też był niestabilny chciałbym zmienić płyte ale nie sądze że odpali mi sie windows na nowej plycie a nie chce mi sie przeinstalowywać systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻuRu Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Kupilem sobie dysk SATA 500gb, mam do tego DVD na ata oraz dysk tez ata. Pytanie teraz jak ustawic wartosc: Jmicron Stat controller mode: ide/ahci/raid i Sata Configuration: Compatible/Enhanced/disabled Configure SATA as: IDE / AHCI Tak by wszytko bylo widoczne i wydajne. Jaka jest roznica w ustawieniu sata w tryb AHCI a kontrolera w AHCI? Oraz czy jak ustawie AHCI dla Sata a IDE dla kontrolera to czy mi sie wszytko posypie,albo bedzie gryzlo? Instaluje od nowa system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4toku Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 chciałbym zmienić płyte ale nie sądze że odpali mi sie windows na nowej plycie a nie chce mi sie przeinstalowywać systemu Mi odpalił :smile2: Zamieniłem Gigabyte na Asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvin Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Zastanawiałem się ostatnio nad utworzeniem macierzy RAID. Niestety związane z tym perturbacje - min. konieczność podłączania dysku SATA przez złącze e-SATA paranoja... skutecznie mnie do tego zniechęciły. Obecnie posiadam WDka na ATA i tu zaświtała mi w głowie myśl. Czy da się postawić macierz RAID na dwóch dyskach ATA prz użyciu zintegrowanego kontrolera Jmicron ?? Płyta posiada jeden kanał IDE, ale napęd optyczny podłączyłbym przez adapter IDE>USB 2.0. Czy ktoś próbował utworzyć macierz z dwóch dysków ATA i czy dało to jakieś korzyści jeśli chodzi o wydajność. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i sugestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackhammer0411 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) raid przez e-sata ?? OCB? aż muszę ściągnąć instrukcje do P5B zwykłego na Jmicron oczywiście że sie da zrobić raid, ale uważam że korzyści będą mizerne no tak wyjaśniło się P5B ma chipset ICH8 bez raidu to bym proponował raid sobie odpuścić Edytowane 18 Listopada 2008 przez jackhammer0411 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Czy ktoś może miał taki przypadek że program Core Temp pokazuje mi temperaturę procka 75 stopni, a Real Temp pokazuje 60 C? Który program pokazuje poprawnie? Zauważyłem że core temp ustawia sobie TJ 100 stopni, a Core Temp 85 stopni. Proszę o waszą odpowiedź do tego postu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) Witam. Mam pytanie. W 1 poscie na zdjeciu zaznaczone sa punkty do pomiaru Vcore. W biosie mam ustawione 1.46 V przy 3402 Mhz. Mierzac wzgledem masy, miernik na tych punktach pokazuje 1.226 V. Czy ja zle mierze czy ta plyta ma az taki Vdrop ? Jezeli podobne pytanie sie pojawilo to przepraszam. 80 stron to troche duzo do przegladania. Edit: Ustawilem Vcore w biosie na auto, zmierzylem miernikiem i jest 1.291 V. CPU-Z pokazuje 1.488 V Edytowane 30 Listopada 2008 przez Maxikas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wra1th Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam, posiadam płytkę p5b (samo, gołe :->) - zastanawia mnie AHCI w jej przypadku. Dwoję się i troję, albo w ogóle nie łapie dysku, albo mam bluescreeny. Ta płytka nie obsługuje tego czy jak? W biosie normalnie jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Czy ktoś może miał taki przypadek że program Core Temp pokazuje mi temperaturę procka 75 stopni, a Real Temp pokazuje 60 C? Który program pokazuje poprawnie? Zauważyłem że core temp ustawia sobie TJ 100 stopni, a Core Temp 85 stopni. Proszę o waszą odpowiedź do tego postu.A spróbuj może programem HWmonitor. Maxikas - najpierw sprawdź czy masz dobre baterie w mierniku. Edytowane 15 Grudnia 2008 przez piotrlaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruszka Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Ma ktoś na tej płycie RAMy z linka? http://proline.pl/sklep.php?prodid=KINGSTON+4GB+D2800+K Jeśli tak, to ja się sprawują? Teraz jestem przewrażliwiony, bo kiedyś płyta za chu** nie chciała mi pracować z TwinMOSami Twisterami 2x1GB 800MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruszka Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 No to ma ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Ma ktoś na tej płycie RAMy z linka? http://proline.pl/sklep.php?prodid=KINGSTON+4GB+D2800+K Jeśli tak, to ja się sprawują? Teraz jestem przewrażliwiony, bo kiedyś płyta za chu** nie chciała mi pracować z TwinMOSami Twisterami 2x1GB 800MHz. Do tej płyty, jeżeli ktoś używał Kingstonów to raczej 667. Niedawno reklam pisał, że instaluje 4gb Kingstona ale nie wiem czy osiemsetki. Jedno jest pewne, że żeby płyta wykrywała 4gb to system musi być 64bitowy a w Biosie trzeba "remap memory" ustawić na enabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruszka Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) Jedno jest pewne, że żeby płyta wykrywała 4gb to system musi być 64bitowy a w Biosie trzeba "remap memory" ustawić na enabled.To i ja wiem. :wink: Edytowane 28 Grudnia 2008 przez Pietruszka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 To i ja wiem. :wink:Jeśli to wiesz - nie pytaj, bo na pewno potrafisz użyć szukajki. Gdybyś trochę się wysilił, odkryłbyś, że Kingstonów do tej płyty rzadko kto używał a tych, o które pytasz chyba nikt na tym forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruszka Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Dobra, dzięki. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crystal84 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 (edytowane) Witam Od jakiś 3 miesięcy jestem posiadaczem asusa p5b non deluxe(1.04 G).Płytka moim zdaniem świetna,tania,bezproblemowa i z dużym potencjałem OC.Ostatnio zakupiłem 2x kingmax 1GB 1066 .W tej chwili jestem na 430 FSB co daje lekko ponad 3GHz na E6320 i właśnie moim celem jest coś w granicach 450-460 FSB,więc mam parę pytań odnośnie tej operacji.Najpierw może napiszę jakie mam ustawienia w biosie. Vcore -1,4V(co daje 1,368v w idlle i 1,32v w stresie wg cpu-z) temp:28(spoczynek)-47(orthos) Vram -1,9V(FSB:Ram=1:1)- 5-5-5-15-42, 860mhz FSB Termination -1,3V NB -najniższa możliwa -1,25V SB -najniższa -1,5V ICH -najniższa -1,05V Żadna wartość nie jest default I teraz tak.próbowałem zmienić timingi na 4-4-4-12 podbijając napięcie na ramie do 1,95V,ale nie chciał wstać,więc narazie dałem sobie spokój,a sądzę że te kingmax-y powinny lekko taką wartość zrobić.Teraz do rzeczy: 1.Czy mogę spokojnie mieć na co dzień podniesione FSB termination do 1,4-1,5V oraz NB w granicach 1,4V?Pytam się bo uważam że przydałoby się zwiększyć aby dać możliwość Ram-om zejść do cl4... 2.U Was radiatorek na NB też się dosyć sporo grzeje?Nie sądzę że to powinno przysporzyć jakiś kłopotów(pytam profilaktycznie), bo rozumuje w ten sposób iż skoro się grzeje, to prawidłowo odprowadza ciepło... :wink: pozdr Edytowane 30 Grudnia 2008 przez crystal84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Jeśli jakiś forumowicz ma problemy z sterowikami pod P5B DLX to tutaj jest świetna stronka z driverami do tej płyty. Mimo, że ma już grubo ponad 2 lata to cały czas wychodzą do niej nowe sterowniki, biosy itd. Np. można na tej stronie znaleźć link do nieoficjalnego biosu beta 1237, który w ogóle nie jest dostępny na stronach asusa (ostatni dostępny to beta 1236). Bios ten jest dedykowany posiadaczom penrynów na steppingu E0. Można tam również znaleźć najnowsze sterowniki DTS i NON DTS dla zintegrowanej karty dżwiękowej ASI 1988B. Na stronach asusa można je ściągnać ale są one w sekcji przeznaczonej dla sterowników dla płyty Asus P6T ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby je zainstalować na P5B DLX bo obie te płyty mają identyczny zintegrowany kodek. Sami zobaczcie: http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=200...SLanguage=en-us Lista ze sterownikami i innymi programami aktualizowana jest z prawie zerowym opóźnieniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FuGiS Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 czy to mozliwe by w ciagu ca. 1,5 roku poszło na komputerze 5 kosci ramu? w tym 2 naraz dzis? bez podkrecania ich i podwyzszania napiecia? chyba powinienem zareklamowac plyte glowna, hm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 czy to mozliwe by w ciagu ca. 1,5 roku poszło na komputerze 5 kosci ramu? w tym 2 naraz dzis? bez podkrecania ich i podwyzszania napiecia? chyba powinienem zareklamowac plyte glowna, hm?Cos ty, spal jeszcze z piec kosci, wtedy ja zareklamujesz :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Panowie prosze o uswiadomienie mi 1 rzeczy. Posiadam P5B Deluxe z Biosem 1226. Wedlug Asusa plyta ta wspiera juz procki na FSB 333. Gdy probuje ustawic taka czestotliwosc to za nic w swiecie nie moge ustawic pamieci na 800MHz. Tak jakby brakowalo dzielnika 5:6. Jedyne mozliwe ustawienie to 667 albo 833 MHz. Czy da sie jakos ustawic 800MHz przy FSB 333 na tej plycie?> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonKamilo Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Jeśli jakiś forumowicz ma problemy z sterowikami pod P5B DLX to tutaj jest świetna stronka z driverami do tej płyty. Mimo, że ma już grubo ponad 2 lata to cały czas wychodzą do niej nowe sterowniki, biosy itd. Np. można na tej stronie znaleźć link do nieoficjalnego biosu beta 1237, który w ogóle nie jest dostępny na stronach asusa (ostatni dostępny to beta 1236). Bios ten jest dedykowany posiadaczom penrynów na steppingu E0. Można tam również znaleźć najnowsze sterowniki DTS i NON DTS dla zintegrowanej karty dżwiękowej ASI 1988B. Na stronach asusa można je ściągnać ale są one w sekcji przeznaczonej dla sterowników dla płyty Asus P6T ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby je zainstalować na P5B DLX bo obie te płyty mają identyczny zintegrowany kodek. Sami zobaczcie: http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=200...SLanguage=en-us Lista ze sterownikami i innymi programami aktualizowana jest z prawie zerowym opóźnieniem. Nie wiem czy w dobrym dziale pytam... Ale lepiej zainstalować sterowniki z DTS czy bez? Co one dają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) Ja mam Dlx WiFi z ukladem audio wspierajacym DTS. Daje to kilka ciekawych opcji w ustawieniach dzwieku, ja korzystam np. z DTS NEO (jakos tak chyba), ktory dziala jak CMSS w kartach Creativa i upmixuje zrodlo stereo na wszystkie glosniki (jest tryb Music i Movie). Sa tez inne dodatkowe opcje, ale z nich nie korzystam. Z tego co pamietam, chip z obsluga DTS nyl tylko w Dlx Wifi i chyba Dlx. Zwykla P5B nie miala go. DTS Connect™This feature is consists of two elements: DTS interactive and DTS NEO:PC. DTS interactive re-encodes your stereo or multi-channel sound into a DTS audio signal and send it out from your PC to any DTS enabled system. While DTS NEO:PC turns your stereo audio such as MP3, WMA, CD, and other sound format into a convincing multi-channel audio experience. Edytowane 16 Lutego 2009 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...