BartoszSe Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Witam! Ja posiadam takie zapytanie ponieważ posiadam wersje którą ma 4 pin 12V. Ale w zasilaczu drugie złącze ma 20pin a w płycie jest 24. Czy tez mogę podłączyć i uruchomić płytę bez żadnych obaw??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marasmmm Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Witam Mam taki problem: Kupiłem sobie vertexa zainstalowałem na nim system i po ponownym uruchomieniu komputera słysze 1długi i 3 krótkie beep po czym następuje 1 krótkie beep i komputer się włącza. Wyczytałem że moze to być wina karty graficznej więc wyjąłem ją ze slotu przeczyściłem z kurzu i teraz jak włączam kompa to słysze to samo co przedtem tylko 2 razy i dopiero sie włącza. Co może być przyczyną ? Proszę pomóżcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Sprawdź wszystkie kable od zasilania i nie tylko - może podczas podłączania dysku wysunął się lekko jakiś kabel. Wyciągnij pamięci i też przeczyść, podobnie jak resztę kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Attyla Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Witam Mam zamiar kupić pamięci 4x2gb 1000 lub 1100 mhz do mojej płytki p5b dlx. Bios najnowszy ze strony asusa. Teraz mam patrioty 4x1 800mhz ktore działają na 833mhz (procesor e8400) Nie będzie problemów z 4x2? Wczesniej mialem problemy z 2x2 i 4x1 ale po wgraniu najnowszego biosu problem zniknął . Zresztą tak jest napisane na stronie producenta, że ten bios zlikwidowal zawieszkę przy POST screenie, przy 4gb pamięci. Teraz chcialem wsadzic 4x2 1100 mhz (moze kingstony hyperx?) ale obawiam się ze mogą być jakieś problemy. W instrukcji napisane jest ze przy 8gb plyta obsluguje tylko 533 i 667mhz ale wiadomo ze od tego czasu wyszło kupę nowych biosów. Ma ktoś teraz zamontowane 4x2 1100 mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Witam Mam zamiar kupić pamięci 4x2gb 1000 lub 1100 mhz do mojej płytki p5b dlx. Bios najnowszy ze strony asusa. Teraz mam patrioty 4x1 800mhz ktore działają na 833mhz (procesor e8400) Nie będzie problemów z 4x2? Wczesniej mialem problemy z 2x2 i 4x1 ale po wgraniu najnowszego biosu problem zniknął . Zresztą tak jest napisane na stronie producenta, że ten bios zlikwidowal zawieszkę przy POST screenie, przy 4gb pamięci. Teraz chcialem wsadzic 4x2 1100 mhz (moze kingstony hyperx?) ale obawiam się ze mogą być jakieś problemy. W instrukcji napisane jest ze przy 8gb plyta obsluguje tylko 533 i 667mhz ale wiadomo ze od tego czasu wyszło kupę nowych biosów. Ma ktoś teraz zamontowane 4x2 1100 mhz? Mi obsługuje 6 GB wprawdzie ddr2 800 dwóch różnych producentów (2GB twinmos twister 4GB geile black dragony). Tzn. obsugiwała bo 1 kość geila szlag trafił i muszę wysyłać pamięci na gwarancję, zraziłem się trochę do geila i spróbuję wymienić je na kingstony hyperx 1066 CL5. Z kingstonami płyty asusa nie mają problemów, nawet na opakowaniu p5b deluxe jest napisane o bezproblemowej obsłudze kingstonów 1066, więc śmiał bierz kingstony hyperx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Jaki najlepiej teraz procek do p5b dlx kupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Jaki najlepiej teraz procek do p5b dlx kupic?Jeśli masz na myśli stosunek jakość/cena to obecnie best buy to E5200. Na mojej p5b premium działa i podkręca się pięknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4zen Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Aktualizacjie !!!: Już od kilkunastu dni jest dostępna aktualizacja Biosu dla P5B Premium w wersji 1201 !!! Nie ma już problemów z poprawnym wykrywaniem VID wszystkich procesorów intela pod s. 775 oraz nie trzeba już wczytywać zapisanych ustawień o.c by móc zmieniać napięcia CPU!!! Również dostępne są najnowsze sterowniki do Karty Dźwiękowej oraz do Chipsetu Linki podałem w moim FAQ dla P5B Premium/Vista (kliknij Tutaj!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 r4zen,mam pytanie, wiadomo czy nowy bios poprawia coś w kwestii OC? Wiem, że ogólnie płyta dobrze kręci, ale np. przy moim procu(Q9550 E0) kończy się na ~450 fsb, co daje wynik ~3,8 Ghz i póki co nie spotkałem osoby z tą płytą, tym procem i lepszym wynikiem. Wówczas, gdy decydowałem się na tą płytę wynikiem który mnie w 100% zadowalał było właśnie 3,6 Ghz, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia :razz: .Dodam, że ~450 to max stabilne,przy 470 nie ma już szans na wstanie,pomimo kosmicznych napięć oraz zmniejszenia mnożnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 r4zen,mam pytanie, wiadomo czy nowy bios poprawia coś w kwestii OC? Wiem, że ogólnie płyta dobrze kręci, ale np. przy moim procu(Q9550 E0) kończy się na ~450 fsb, co daje wynik ~3,8 Ghz i póki co nie spotkałem osoby z tą płytą, tym procem i lepszym wynikiem. Wówczas, gdy decydowałem się na tą płytę wynikiem który mnie w 100% zadowalał było właśnie 3,6 Ghz, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia :razz: .Dodam, że ~450 to max stabilne,przy 470 nie ma już szans na wstanie,pomimo kosmicznych napięć oraz zmniejszenia mnożnika.wiecej nie zrobisz i bios tu nic nie da gdz ta płyta nie ma regulacji napiec vtt oraz gtl które są kluczowe przy OC na ok 4.0Ghz.Ciesz sie z tych 3.8 bo to i tak dobry rezultat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Nie no, żeby nie było, ja się cieszę, świadomie wybrałem budżetową płytę(dzięki temu mam q9550 a nie q9400:P), gdy kupowałem zestaw, jak już wspomniałem liczyłem że uda mi się podkręcić do 3,6Ghz, a 3,8 to i tak już jest taki bonus;) Tylko chyba rozumiecie, że jak zaczynamy się bawić w OC to chce się już max z proca wyciągnąć, dlatego spytałem :razz: Przez myśl mi nawet przeszło żeby wymienić płytę na jakieś P5Q, żeby w końcu dobić do 4 Ghz(tak,wiem że to bezsensowny manewr,tylko po to, aby mieć 200Mhz więcej na rdzeniu, więc już nad nim nie myślę, ale ta nieodparta chęć wykrzesania maksimum z proca :lol: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Nie no, żeby nie było, ja się cieszę, świadomie wybrałem budżetową płytę(dzięki temu mam q9550 a nie q9400:P), gdy kupowałem zestaw, jak już wspomniałem liczyłem że uda mi się podkręcić do 3,6Ghz, a 3,8 to i tak już jest taki bonus;) Tylko chyba rozumiecie, że jak zaczynamy się bawić w OC to chce się już max z proca wyciągnąć, dlatego spytałem :razz: Przez myśl mi nawet przeszło żeby wymienić płytę na jakieś P5Q, żeby w końcu dobić do 4 Ghz(tak,wiem że to bezsensowny manewr,tylko po to, aby mieć 200Mhz więcej na rdzeniu, więc już nad nim nie myślę, ale ta nieodparta chęć wykrzesania maksimum z proca :lol: )roznica miedzy 3.8 a 4.0 jest minimalna,sam mam P5Q turbo i spokojnie na niej bym wyciagnal 4.0Ghz ale mnie ogranicza zasilacz 450W i sam siedze na 3.8Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Wiem, że różnica minimalna, ale chęć "zdobycia" 4Ghz bardzo wielka :lol: W temacie o quadach, jeden z użytkowników zamieścił wzmiankę, że na jego płycie(Foxconn P35A-S) jest możliwość zmiany napięcia GTL za pomocą ołówka. Czy istnieje podobna możliwość na ASUSie P5B Premium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) Witam potrzebna pomoc z biosem. Robiłem aktualizacje z poziomu windowsa i nie udało mu sie sprawdzić poprawności wgranego biosu (3 etap), po resecie włączyło sie przywracanie biosu, zapodałem mu płytkę dołączoną do płyty i teraz ciemno. prąd jest bo napis na płycie świeci wentylatory kręcą ale na monitorze brak obrazu. Próbowałem z inną grafą 6600gt ale nic to nie dało dalej brak obrazu Edytowane 21 Października 2009 przez Adikss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t77635.html http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=347 cuś takiego znalazłem tak na szybkości,ale niech wypowiedzą się osoby obyte w temacie,bo ja nigdy czegoś takiego nie robiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 dobra już naprawiłem. Bios z CD z płyty to wersja 0303 była i nie obsługiwała proca, pomógł stary proc caleron, po aktualizacji komp śmiga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 No i gitara :razz: Czyli udało Ci się wgrać ten najnowszy bios 1201? A tak poza tym to masz bardzo podobny config do mojego, więc pytanie, ile max udało Ci się wycisnąć z proca na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4zen Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) Witam potrzebna pomoc z biosem. Robiłem aktualizacje z poziomu windowsa i nie udało mu sie sprawdzić poprawności wgranego biosu (3 etap), po resecie włączyło sie przywracanie biosu, zapodałem mu płytkę dołączoną do płyty i teraz ciemno. prąd jest bo napis na płycie świeci wentylatory kręcą ale na monitorze brak obrazu. Próbowałem z inną grafą 6600gt ale nic to nie dało dalej brak obrazu Tak to jest gdy się wpierw nie przeczyta manuala (książeczki) do płyty głównej zanim się przystąpi do aktualizacji biosu, mało tego wystarczyło przeczytać mój FAQ w którym KROK po KROKU wytłumaczone jest w jaki sposób można zaktualizować bios używając zintegrowanej pamięci Flash 512MB (ASAP) w P5B Premium, odpowiedź na rozwiązanie problemu z błędną aktualizacją też byś znalazł. Co do większych możliwości o/c na tym biosie jeszcze nie miałem czasu sprawdzić, ale niedługo to zrobie i przetestuje o/c mojego e5200 i pamięci, być może uda się nieco więcej wycisnąć niż na 1102. Edytowane 21 Października 2009 przez r4zen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 (edytowane) przeczytałem książeczkę i postąpiłem wg niej czyli asus update i tyle, bądź co bądź człowiek uczy się na błędach i tyle...dobrze że tak się to skończyło co do oc to tak z marszu na próbę to było 3,5 GHz tylko musze dobrze poustawiać pamięci (doczytać itd....:]) bo coś dziwnie komp chodził (tzn test stabilności ok ale wolniej ładował dane....przy gta4 to było widać). Rozwiązania problemu nie było odnośnie błędnego przywracania...piszesz tylko o baterii która nic nie dała...no chyba że przeoczyłem....tak czy owak mój błąd a nawiązując do przywracania biosu to nie wykrył DVD na sata, a pendrajwa 4giga niby wykrył ale nie mógł odczytać pliku ROM Edytowane 21 Października 2009 przez Adikss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4zen Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 a nawiązując do przywracania biosu to nie wykrył DVD na sata, a pendrajwa 4giga niby wykrył ale nie mógł odczytać pliku ROMa sformatowałeś go na FAT32 i nazwałeś plik ROM: P5BPRO.ROM? Tak samo należało postąpić w przypadku nagrania romu na CD/DVD (chodzi mi o zmianę nazwy pliku). Poza tym w książeczce wyraźnie pisze, że aktualizowanie z pod systemu wiąże się z ryzykiem i że wskazane jest aktualizować za pomocą EZ flasha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 tak zmieniłem nazwę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 Ok, to czekam aż dasz znać czy jakieś postępy w o/c czy może wręcz przeciwnie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 (edytowane) W temacie o quadach, jeden z użytkowników zamieścił wzmiankę, że na jego płycie(Foxconn P35A-S) jest możliwość zmiany napięcia GTL za pomocą ołówka. Czy istnieje podobna możliwość na ASUSie P5B Premium?w takie cos nie warto sie bawic,lepiej juz zmienic plyte,ołowek zreszta zbyt latwo sie sciera,po zatym brak PLL itd. Edytowane 22 Października 2009 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 O ten ołówek to w sumie bardziej pytałem z ciekawości niż chęci dokonywania w taki sposób zmian na niej :wink: . Adikss, skoro masz już nagrany najnowszy bios, mógłbyś sprawdzić ile max jesteś w stanie wycisnąć z proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 (edytowane) no dziś próbowałem ustawić tak jak było parę stron wcześniej FSB 450 i napięcie 1,35 niestety nie uruchomił się win po obniżeniu fsb do 440 (co dało 3,75 GHz) wstał bezproblemowo policzył superpi 16M, narazie nie mam czasu się tym bawić.....praca inż czeka i sama się nie napisze :( Edytowane 23 Października 2009 przez Adikss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzinski Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Dzięki za odpowiedź, czyli raczej kwestia oc się nie zmieniła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha91 Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Witam mam takie pytanie czy ta karta graficzna : http://sklep.kg.net.pl/produkt/29534/radeo...r3-6251986-pcie będzie działać na płycie asus P5B Premium ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 dlaczego miał by nie działać, nie powinno być problemu jesli masz odpowiedni zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysko Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Przesiadłem się na próbę na Windows 7 64bit no i mam taki "myk" mianowicie posiadam 4 x 1Gb patriot llk 800Mhz, winda i inne programy typy cpu-z i everest widzą 4GB ale z dopiskiem dostępne 3GB no i nie wiem w czym problem... wersja biosu 1238, procesor C2D E6420 seria B2 rozwiązałem ten problem wystarczy zmienić w biosie Advanced>NB configuration>Memory Remap Feature na Enabled Edytowane 10 Listopada 2009 przez krzysko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lothar345 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Witam, P5b premium, 4x1GB Goodram, Q6600 i problem z przekroczeniem 400Mhz. Jak to obejść? Na co dzień q6600 działa na 338x9=3000Mhz Vcore 1.26. Nawet jak obniżę dzielnik na 6 płyta nie wstaje powyżej 400 niezależnie od ustawień ramu lub napięć na chipsetach. Oczywiście zakres 350-400 jest niestabilny (jak na 965). Czy ktoś z Was kręcił q6600 na tej płytce i osiągnał wyższą magistralę niż 400Mhz? Czyżby procek miał fsb walla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...