Jump to content
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Recommended Posts

Mam kłopot z dolnym slotem PCI. Nie działa mi w nim poprawnie żadna karta.

Przykład.

Wkładam Audugy 2 instaluję stery, odpalam muzykę i wsio gra. Wystarczy, że wyciągnę i włożę jacka od głośników przestaje działać i w menadżerze urządzeń nie wykrywa karty. Dzwiękówka sprawna na 100%.

 

Przykład 2

Wkładam kartę sieciową. Odpalam kompa. Raz ją wykrywa system, innym razem nie.

 

W pozostałych dwóch portach PCI jest OK, ale nie mogę z nich skorzystać, gdyż są zasłonięte przez chłodzenie grafy.

 

Czy to może być konflikt przerwań? Jak to sprawdzić? A może wystarczy zamienić przerwanie pierwszego slotu z ostatnim? Gdzie to zmienić w biosie?

Czy raczej jest to uszkodzony port PCI?

Edited by dem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prosze o dorade Chce kupic płyte główną pod mojego e6600 i pamieci Goodram 667Mhz 2x512Mb Na micronach D9 i wacham sie miedzy 2 płytami głównymi :)

 

1 Płyta to Asus P5B Delux tylko bez wi fi.

 

2. Płyta to Asus P5B-E Plus Poniżej Jej Zdjecie

 

Dołączona grafika

 

Jest Ona oparta na Nowej Revizji Chipseta 965 C2 i Kondensatory na całej płycie o podwyszonej żywotności i ma identyczne funkcje do podkręcania w biosie jak Asus P5B Delux ale ma jedna wade dość nie stabilnie utrzymuje napięcie procesora jak Przy OC Ustawimy W biosie na procek 1.55v to Po uruchomieniu Systemu mamy juz 1.45v a po max obciazeniu procesora mamy 1.4v w porównaniu do P5B Delux jest to bardzo nie stabilnie :sad: bo delux nie ma aż takich problemów no i na delux da się odpalic 2 grafy a tu nie da rady z powodu skruconego portu pcie x4 do którego grafy nie pasuja. :sad:

 

Doradzcie Którą Kupić :?

Edited by pierdlik

Share this post


Link to post
Share on other sites

EDIT:

Mam ustawione na tej płycie napięcie dla procka na sztywno - 1,31xV, producent na opakowaniu procka napisał że max. napięcie dla E6300 to 1,35V.

W takim razie 1,31V to dużo, czy w normie ?

1.35v to nie jest maxymalne napiecie tylko standardowe dla tego procka które podaje intel

Share this post


Link to post
Share on other sites

pierdlik prog chodzi znosnie tzn (nie tylko na tej plycie tak bylo) ale czasami po dluzszym uzywaniu zatnie sie lekko. ja uzywam altdvb i nic nie przycina, nic sie z nim nie dzieje a po 2gie ustawilem pilota i jest ok. napiecia nie sprawdzalem ale powinno byc napewno 1,65v. Sprawdze i potem Ci powiem.

 

 

Mam pytanko do wszystkich co to moze byc. Gdy wlaczam poraz 1wszy kompa jak jeszcze jest zimny to wydobywa sie dziwny dzwiek jakby starego kineskopu ktory mialby sie lada chwila zepsuc lub spalic, porownywalny do filmow kiedy komus od tego dzwieku wybucha glowa ale na szczescie nie taki glosny. Wtedy komp ma jakby lekkiego zwiecha przy uruchamianiu czyli przechodzi bios i przy wgrywaniu windows albo sie wgrywa z 1min albo czarny ekran, wtedy restart i juz za drugim razem sie wgrywa i dzwiek powoli zanika. Tak to wyglada jakby jakas czesc nie byla rozgrzana :lol2: :mur: . Kiedy chcialem sprawdzic co to to wyjalem kompa na podloge i dzwiek ucichl i nie moglem sprawdzic skad dochodzi. Napewno jeszcze mi sie to zdarzy i mysle ze to albo plyta albo zasilacz ewentualnie dysk twardy. Czy ktos moze wiedziec co to moze byc?

 

 

ps ooo glos podobny do tego jak wlaczam zasilanie to wtedy kiedy zapala sie dioda na plycie albo przy wylaczeniu kiedy gasnie dioda to wlasnie taki dzwiek sie wydobywa :blink: :angry: :mur: :cry: :wisielec:

Edited by Seb84

Share this post


Link to post
Share on other sites

panowie wyszedl nowy bios w wersji 0804, testowal juz go ktos moze? poprawili:

P5B Deluxe Release BIOS version 0804

1. Support conroe L processor

2. Update JMicron option rom 1.06.22

3. Modify CPU fan low limit speed from 800 RPM to 600 RPM

4. Implement ASUS CGI performance with ATI 1950 graphic cards

 

 

 

Mam kłopot z dolnym slotem PCI. Nie działa mi w nim poprawnie żadna karta.

Przykład.

Wkładam Audugy 2 instaluję stery, odpalam muzykę i wsio gra. Wystarczy, że wyciągnę i włożę jacka od głośników przestaje działać i w menadżerze urządzeń nie wykrywa karty. Dzwiękówka sprawna na 100%.

 

Przykład 2

Wkładam kartę sieciową. Odpalam kompa. Raz ją wykrywa system, innym razem nie.

 

W pozostałych dwóch portach PCI jest OK, ale nie mogę z nich skorzystać, gdyż są zasłonięte przez chłodzenie grafy.

 

Czy to może być konflikt przerwań? Jak to sprawdzić? A może wystarczy zamienić przerwanie pierwszego slotu z ostatnim? Gdzie to zmienić w biosie?

Czy raczej jest to uszkodzony port PCI?

mozliwe ze ze slotem cos jest nie tak, bo ja do ostatniego slotu pci mam zapodanego sb live 5.1 i smiga jak zloto, zero problemow, zobacz jeszcze jak sie bedzie dzwiekowka zachowywala po zmianie przerwan hmm :?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.35v to nie jest maxymalne napiecie tylko standardowe dla tego procka które podaje intel

Jest napisane tak: 1.35V max.

Więc chyba producent podaje jakie powinno być maksymalne napięcie, a jakie można osiągnąć bez uszczerbku dla proca to inna sprawa. Jak ustawię w biosie napięcie poniżej 1.32V to wartość podświetla się na żółto, jak ustawię powyżej tej wartości to podświetlone jest na biało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest napisane tak: 1.35V max.

Więc chyba producent podaje jakie powinno być maksymalne napięcie, a jakie można osiągnąć bez uszczerbku dla proca to inna sprawa. Jak ustawię w biosie napięcie poniżej 1.32V to wartość podświetla się na żółto, jak ustawię powyżej tej wartości to podświetlone jest na biało.

to napiecie oznacza jekiego napiecia procek potrzebuje do pracy na stock. Nie jest to maksymalne napiecie zalecane przez intela.

 

na bialo to oznacza ze jest normalne, na zolto ze jest niskie, na rozowo ze wysokie a na czerwono ze za wysokie. Jam tam nieczesto widuje inne niz czerwone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie kieruje do urzytkowników P5B Delux zarówno płyt z wi fi jak i beaz. Jakie Maksymalne FSB udało sie wam stabilnie uzyskac bez modowania Płyty. Porosze podawać jaki procek i jaki mnożnik przy wyniku FSB :D . Jeszcze jedno czy płyta z niskim mnożnikiem załużmy 6 pujdzie na FSB 500 Stabilnie :? Dzięki za Odpowiedzi

 

Aha jeszcze jedno czy na zasilaczu ModeComa Feel 400W pujdzie ona z prockiem e6600 pamięc goodram 667 2x512Mb i Garfa 7600Gst w tym 1 dysk 80Gb na sata i dwa napędy CD czy ten zasilacz to uciagnie. :sad:

 

PS Co myślicie O Asus P5w Dh Deluxe i kóra jest lepsza: Asus P5w Dh Deluxe czy P5B Delux na której można lepiej podkręcic procesor i która jest stabilniejsza :)

Edited by pierdlik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha jeszcze jedno czy na zasilaczu ModeComa Feel 400W pujdzie ona z prockiem e6600 pamięc goodram 667 2x512Mb i Garfa 7600Gst w tym 1 dysk 80Gb na sata i dwa napędy CD czy ten zasilacz to uciagnie. :sad:

puknij Ty sie w leb dobrze, chcesz uzywac takiego sprzetu na takim szajsie? wez kup cokolwiek normalnego, cos co zasilaczem mozna nazwac, jak szkoda kaski to np modecom'a mc choc...

Share this post


Link to post
Share on other sites

puknij Ty sie w leb dobrze, chcesz uzywac takiego sprzetu na takim szajsie? wez kup cokolwiek normalnego, cos co zasilaczem mozna nazwac, jak szkoda kaski to np modecom'a mc choc...

dokładnie - stać cie na E6600 - to na pewno stać cie też na zasilacz porządny :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

na bialo to oznacza ze jest normalne, na zolto ze jest niskie, na rozowo ze wysokie a na czerwono ze za wysokie. Jam tam nieczesto widuje inne niz czerwone.

a ja żółte ;)

 

EDIT: Problem opisany wcześniej wyeliminowałem updatując BIOS, ale mam jeszcze jeden :)

 

Przy włączaniu kompa przy jakimkolwiek oc pamięci mam mały restarcik, tj. komp się włącza na sekundę, wyłącza i po 2s wszystko idzie normalnie. Napięcia są prawie idealne, temp nie najgorsze, komp przechodzi 24h. ortosa, zapętlone smarki itp. bez najmniejszych problemów. Domyślam się że ma to związek z jakimś testem dzięki któremu ani razu nie musiałem resetować CMOS, niemniej jest to trochę denerwujące i psuje mi HDD i łożyska w wiatrakach. Da się tego jakoś pozbyć?

Edited by M4TEUSZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Narzie mnie nie stać. Ale mysle że Bez Oc Powinno to dziłać stabilnie. Zasilacz dopiero Kupie za miesiąc. Narzie skupim sie nad kupnem płyty głównej. Ma pytanie jeszcze jedna dorada Dalej wacham sie pomiędzy 3 płytami P5W-DH DELUXE a tą właśnie co tu jest opisywana i P5B-E Plus z tym że tą P5W-DH DELUXE miał bym za 750zł i to wersja 1.85 VMCH. Wiec co w końcu ma wybrać :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha jeszcze jedno czy na zasilaczu ModeComa Feel 400W pujdzie ona z prockiem e6600 pamięc goodram 667 2x512Mb i Garfa 7600Gst w tym 1 dysk 80Gb na sata i dwa napędy CD czy ten zasilacz to uciagnie. :sad:

nie powinno być problemów

PS Co myślicie O Asus P5w Dh Deluxe i kóra jest lepsza: Asus P5w Dh Deluxe czy P5B Delux na której można lepiej podkręcic procesor i która jest stabilniejsza :)

lepsza do OC będzie płyta P5B DLX. Co do stabilności, to każda sprawna płyta jest stabilna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam Asusa P5B-E i pamieci 533 Geell procesor to E 6300 calosc idzie na 333

moje pytanko jest takie czy jest gdzies opcja dzielnika pamieci poniewaz powyzej 333 zaczynaja sie problemy z pamieciami

Potzrebuje szybkiej porady i nie mialem zbytnio czasu szukac na formum za to z góry przepraszam

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie znalesc to oznaczenie 1.01G czy 1.02G?

Oznaczenie znajdziesz przy gniazdach pamięci tam napisana jest też nazwa płyty i wersja Jaka masz albo 1.01G albo 1.02G z tym że ta 1.02G jest trudno dostępna i oparta na nowszej rewizji północnego mostka 965 C2 i ma wiecej możliwośći w podkręcaniu i też miększe napięcie można ustawić w biosie na pamięcie do 2.45v :D jak sie nie myle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

niestety rev 1.01G i w biosie marnosc jezeli chodzi o napiecie (tylko 2.0V)

Moze sa jakies Vmody na pamieci

Uruchomilem na nominalnym ustawieniu procka i pamieci dalem na 800 i dziala

wiec podejrzewam ze trzeba dowoltowac procka albo chipset bo przy 366 niestartuje system

Edited by wierch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do wszystkich urzytkowników P5B Delux z wi fi jak i bez co myślicie o zastosowaniu takich radiatorów na mosfety w tej płycie głównej 2375192[/snapback]

niestety rev 1.01G i w biosie marnosc jezeli chodzi o napiecie (tylko 2.0V)

Moze sa jakies Vmody na pamieci

Uruchomilem na nominalnym ustawieniu procka i pamieci dalem na 800 i dziala

wiec podejrzewam ze trzeba dowoltowac procka albo chipset bo przy 366 niestartuje system

 

Napewno Vmod By pomógł chociaż jak byś obnirzył dzielnik pamięci do 1:1 czyli miał byś przy Fsb 366 na pamięciach 732Mhz a procek przy mnożniku x7 miał by 2562mhz można go lekko dowoltowąć na 1.35v lub 1.375v ale według mnie powinien on iść bez tego. Czasami może sie zdarzyc tak że na np. 366mhz system nie wstanie a na 370mhz już pujdzie zdarza się tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Mam pytanie do wszystkich urzytkowników P5B Delux z wi fi jak i bez co myślicie o zastosowaniu takich radiatorów na mosfety w tej płycie głównej http://www.allegro.pl/item138318464_speeze...ieci_nowe_.html"

 

ja mam identyczne ale marki spire i sprawuja sie swietnie, coprawda mam tez dobry przewiew w budzie, ale nie huragan ;]

ogolnie polecam, ale to wiadomo, zalezy jaki proc bedzie na tej mobo dzialal i na jakim oc ;] u mnie to co w podpisie, teraz 920@3.8ghz i seti non topa ;]

Edited by wspac

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Mam pytanie do wszystkich urzytkowników P5B Delux z wi fi jak i bez co myślicie o zastosowaniu takich radiatorów na mosfety w tej płycie głównej http://www.allegro.pl/item138318464_speeze...ieci_nowe_.html"

 

ja mam identyczne ale marki spire i sprawuja sie swietnie, coprawda mam tez dobry przewiew w budzie, ale nie huragan ;]

ogolnie polecam, ale to wiadomo, zalezy jaki proc bedzie na tej mobo dzialal i na jakim oc ;] u mnie to co w podpisie, teraz 920@3.8ghz i seti non topa ;]

 

Jeszcze Pare Pytan do ciebie ma po założeniu takich radiatorów co jest z gwarancja płyty [ciach!]ej ? czy nie zostanie czasem ona utracona ? I jak one sie czymaja na tej taśmie termoprzewodzącej co jest nałozona rezem z nimi ? jeszcze jedno z tego co widze to płyta p5B Delux ma z jednej strony już załozony radiator na mosfety a z drugiej nie czy tylko zakładasz z tyj strony co nie ma czy wymieniasz ugury i z boku. Odpisz :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze Pare Pytan do ciebie ma po założeniu takich radiatorów co jest z gwarancja płyty [ciach!]ej ? czy nie zostanie czasem ona utracona ? I jak one sie czymaja na tej taśmie termoprzewodzącej co jest nałozona rezem z nimi ? jeszcze jedno z tego co widze to płyta p5B Delux ma z jednej strony już załozony radiator na mosfety a z drugiej nie czy tylko zakładasz z tyj strony co nie ma czy wymieniasz ugury i z boku. Odpisz :D

jesli chodzi o ten klej termo to trzyma sie bardzo mocno, osobiscie uzywam kleju zalmana, ale tylko dlatego ze tamten mi sie zabrudzil po wielokrotnym uzywaniu radiatorow i juz nie byl na tyle mocno, niewiem jak to w radiatorkach speeze, ale cena ta sama wiec polecam spire,

ja te radiatorki zalozylem na wszystkich mosfetach, oryginalne chlodzenie zdjallem i na mostek tez zamontowalem cos innego,

gwarancji nie tracisz gdy oddasz np uszkodzona mobo z zalozonym spowrotem tym radiatorem na heatpipe,

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli chodzi o ten klej termo to trzyma sie bardzo mocno, osobiscie uzywam kleju zalmana, ale tylko dlatego ze tamten mi sie zabrudzil po wielokrotnym uzywaniu radiatorow i juz nie byl na tyle mocno, niewiem jak to w radiatorkach speeze, ale cena ta sama wiec polecam spire,

ja te radiatorki zalozylem na wszystkich mosfetach, oryginalne chlodzenie zdjallem i na mostek tez zamontowalem cos innego,

gwarancji nie tracisz gdy oddasz np uszkodzona mobo z zalozonym spowrotem tym radiatorem na heatpipe,

Jeszcze pare pytanek. Ten radiatorz żeberkowy co jest zamontowany z jednej strony gniazda procesora i połonczony rurka z radiatorem na mostku północnym. Czy on wogule jak go zdejmowałes to chłodził te mosfety u góry gniazda co był na nie nałozony czy był tylko tak żeby chłodzic mostek północny przez rurke tertmoprzewodzącom. Pytam się dlatego że narazie chciłą bym tylko założyć 1 radjator spire po tej stronie gniazda co nie ma go wogule. Acha jeszcze jaka paste i radiator doradzasz użyc na mostek północny jak bym zdjoł to orginalne chłodzenie i chciał zomontować inne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.