Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie-czy jeśli zmienie configure sata as /z IDE na AHCI/ to czy muszę zmienić ustawienia jmicron? obecnie mam go włączonego, podopcja do niego ustawiona jest jako IDE.

W ogóle lepiej używać jest jmicron czy standardowego kontrolera?.

W ogóle dziwne-przełączyłem się na standardowy kontroler /wyłączyłem jmicron/... wydaje mi się że opisywanych wyżej lagów nie ma o_O... ale potestuje jeszcze.

Update-faktycznie, lagów jakby nie było ale też dysków IDE nie ma ;). Nieważne-pozostaje pytanie czy zmieniająć na AHCI konfiguracje sata muszę zmienić jeszcze konfiguracje /tryb? nie pamiętam jak to się w biosie nazywało/ jmicron.

Edytowane przez Hegelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znienacka nie (no chyba że ci dysk padnie na co się chyba kroi). Po przełączeniu w biosie na AHCI, podczas instalacji systemu, gdybyś nie podał sterów z dyskietki (albo nie miał zintegrowanych nlitem) system nie wykryje dysku.

U mnie znowu szopki z uruchamianiem. Zaczynam się mocno wkurzać na tą płytę :angry:

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znienacka nie (no chyba że ci dysk padnie na co się chyba kroi). Po przełączeniu w biosie na AHCI, podczas instalacji systemu, gdybyś nie podał sterów z dyskietki (albo nie miał zintegrowanych nlitem) system nie wykryje dysku.

U mnie znowu szopki z uruchamianiem. Zaczynam się mocno wkurzać na tą płytę :angry:

Czy się coś u mnie kroi, prawdę mówiąc, wątpię. SMART dysków nic nie pokazuje, poza tym tych lagów nie było przy win2k3 o ile dobrze pamiętam… bardziej skłaniam się że za dużo wyciąłem nlitem, poza tym nie przeszkadza mi to bardzo (filmy, gry-wszystko chodzi ok., wynik 3d marka też normalny jak na sprzęt tej klasy). Madness co się dzieje, jakie szopki ? Mógłbyś coś więcej?.

Ponawiam pytanie :) - w jaki tryb ustawić jmicron? ahci czy zostawić ide przy założeniu że sata będzie w ahci.

Chciałbym jeszcze wszystkim podziękować za szybkie odpowiedzi.

Edytowane przez Hegelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

siema

planuje zakup asusa p5b-e plus... deluxe mi niepotrzebne, bo mobo i tak prędzej czy później będzie zwodowana, i chipset i mosfety (głównie ze względów estetycznych ;) ) czytałem że mobo jest na nowszej pcb od deluxe i ma wszystkie kondzioły aluminiowo wzmacniane, oraz na c2 nb jest

czy będzie to dobry zakup ??

(przesiadam się z ds4 która mam.... 1 miesiąc <lol2>)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

no praktycznie nie :P ma tylko 4 fazowe zasilanie procka, ale różnica miedzy nim a 8 fazami jest mała, słabe zasilanie można odczuc dopiero przy 3 fazach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

jak nie jak tak ;p przy prądożernych procach można stracić na stabilności napięcia :]

Edytowane przez 05_03_1992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wie ktos moze o co chodzi.

dyski podlaczone do microna ( kontroler ide ) po jakis 2 min przestaja pracowac , po restarcie nie sa wykrywane... dopiero po ponownym wlaczeniu je widac przez te 1-2 min i wszystko sie powtarza . czasami wykryje czasami nie , o co moze chodzic ? jakies napiecie ? cos sie przegrzewa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel® Matrix Storage Manager Driver Diskette v6.0.0.1022 for Windows 2000/XP/2003 & 64bit XP/2003(WHQL)

Czy wlasnie te sterowniki sa konieczne do poprawnego wykrycie AHCI przez XP?

Sory za lamerskie pytania:)

I jeszcze jedno AHCI mam ustawic w opcji "Configure Serial ATA as [AHCI]?

Jmicrona nieruszac? Tzn zostawic w trybie IDE?

Edytowane przez Grassmaste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel® Matrix Storage Manager Driver Diskette v6.0.0.1022 for Windows 2000/XP/2003 & 64bit XP/2003(WHQL)

Czy wlasnie te sterowniki sa konieczne do poprawnego wykrycie AHCI przez XP?

Sory za lamerskie pytania:)

I jeszcze jedno AHCI mam ustawic w opcji "Configure Serial ATA as [AHCI]?

Jmicrona nieruszac? Tzn zostawic w trybie IDE?

:-P faktycznie lamerskie pytania :-)

ustaw Configure Serial ATA as [AHCI] i..... oczekuj (chyba) reinstalacji windy

ja mam Jmicrona w trybie AHCI i wszystko jest git :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Niedawno kupilem plytke Asus P5B Deluxe Wi-Fi i mam maly problem z ta mobo a mianowicie:

Posiadam grafike GF 7950GX2 i w CPU-Z oraz w Everescie pokazuje mi xe mam wlaczone PCIeX x8 a max superted x16 czy to blad programu czy naprawde mam tylko PCIeX x8 ?

Everst pokazuje podobnie :

Typ magistrali PCI Express x16 @ x8

Jak to naprawic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Serdecznie !

Mam problem z dwoma wiatrakami.

Pierwszy z nich to Coolink X12 Green Silent 1600 obr ( 120 x 120 x 25 )

Drugi to Akasa Amber AK-184-L2B 1400 obr. ( 92 x 92 x 25 )

Problem wygląda następująco. Po uruchomieniu Pc Suit lub PC Probe II jednego wiatraka wogóle nie pokazuję, a na drugim pokazuje raz ze się nie kręci a raz ze ma ponad 5000 obrotów :/ PC Probe wciąż alarmuje wiec muszę wyłączać obsługę tych dwóch wiatraków. Cały kompik jest nowiutki, Montaż odbywał się w Serwisie Znak.pl.

Czy ktoś miał podobne problemy ? Za pomoc z góry wielkie dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem wygląda następująco. Po uruchomieniu Pc Suit lub PC Probe II jednego wiatraka wogóle nie pokazuję, a na drugim pokazuje raz ze się nie kręci a raz ze ma ponad 5000 obrotów :/ PC Probe wciąż alarmuje wiec muszę wyłączać obsługę tych dwóch wiatraków. Cały kompik jest nowiutki, Montaż odbywał się w Serwisie Znak.pl.

Przeinstaluj PC-Probe, jak nie pomoże ustaw w biosie sczytywanie prędkości obrotowej problematycznego wiatraka na disabled, lub po prostu wyłącz dla niego alarm w programie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam wreszcie lepsze pamieci tyle ze niestety na 2.1 v nie wyciągne z nic za wiele

chcialem 500 a mam stabilne 440 przy 4-5-5-12 inne ustawienia sa jeszcze gorsze co ciekawe przy wyzszych opóżnieniach sypie blędami

ogolnie z błedami podobnie jest do 500 Mhz (po 2 lub 4 błedy) w 5 -tym tescie memtest86-3.2

ciekawe bo w Orthoxie na ustawieniach szyny na 490 przez test trwajacy ok 80 min nic nie wyskakiwało

Czyżby memtest jest bardziej czuły?

Mam prosbe do szacownego grona o pomoc w zrobieniu tego vmoda pamieci

Nie znalazłem opisów po polsku a nie chce sie domyślac co pisze po angielsku

z góry dzięki

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wreszcie lepsze pamieci tyle ze niestety na 2.1 v nie wyciągne z nic za wiele

chcialem 500 a mam stabilne 440 przy 4-5-5-12 inne ustawienia sa jeszcze gorsze co ciekawe przy wyzszych opóżnieniach sypie blędami

co to za dzikie timingi?, z tego co u siebie zaobserwowałem niektóre kombinacje nie są stabilne przy wysokich FSB. Żadnych problemów nie mam np. przy ustawieniach: 4-5-5-14 5-6-6-17, o dziwo np. 6-6-6-18 pozwoliło tylko na około 400MHz, dokładnie tak samo jak 4-4-4-12.

Co do V-moda, może ten topik coś pomoże, (choć nie jestem do końca pewny, że drugi koniec kabelka można równie dobrze umocować do obudowy, lub jak radzi devilek do mocowania płyty.)

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do użytkowników P5B Vanilla:

Planuję montaż Scythe infinity i Thermalright HR-05 na NB. Czy to wlezie razem, czy raczej niezbyt i lepiej szukać wersji SLI i obrócić żebra w stronę grafiki lub ramu?

I jeszcze... Większość radiatorów na chipset ma mocowanie na dwa otwory. Czy rozstaw tych otworów odpowiada rozstawowi dziurek przy SB w P5B Vanilla? Czy będę na SB też musiał szukać jakiegoś dziwnego patentu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czego to jest objaw, ale ostatnio testowalem ustawienia 3.2GHz i memy 1066 przy 2.3V (realnie, bios 2.35V), profilaktycznie dalem NB=1.45V, costam pochodzil, ale ze gdzies jechalem to go wylaczylem na 4-5 godzin. Po wlaczeniu ku mojemu zdziwieniu widze w POST-cie wszystko rozmazane (grafa nie podkrecana). Mysle sobie kurde co jest, wlazlem do biosu przywrocilem poprzednie ustawienia proca - 3.0GHz 1000 memy i NB=1.25V i VDimm=2.25V (real 2.3V bios). O co biega ktos moze mnie oswiecic???????? Potem juz sie to nie powtorzylo oczywiscie nie krecilem go dalej do 3.2GHz.

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi