Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie szybkie pytanko czy na tej plycie z procem C2D 6300@ 3,6 i GF XFX zwykly 8800GTS 320 Mb 650 / 1940 wynik w 3dmarku 2006 na poziomie 11343 punkty to jest pozadne osiagniecie czy takie sobie w 2005 mam 19380.

Sprawdz na ORBie - podaj podobny konfig porownawczy i zobacz ile ludzie maja punktow w ktorymstam 3Dmarku :idea: Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze zamontowałem juz ta płytę i powiem wam że bardzo mi się podoba (szkoda że nie ma lpt nawet na śledziu), bardzo przyjemny bios.

Czy da się odczytać temperaturę chipsetu ( w evereście jest czujnik podpisany "płyta główna" lae temeratury wynoszą tam 30 stopni celsjusza a to troche mało jak na chipset więc nie jest to raczej temperatura chipsetu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu, gdy ustawię w BIOS'ie napięcie 1,45V to w Probe pisze mi, że mam 1,41, a gdy włączę np. orthosa to spada do 1,38V?

BTW. 9x333 przy 1,4V niestabilny (E4300), Asus P5B i Patriot 800 MHz LLK CL4, Cheiftec 420W-HPC. Aż tak słaba seria? :/

Edytowane przez scroll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da się gdzies kupić w mairę tanio radiator na mosfety u góry plyty w modelu pb5 deluxe ? narazie mam tam załozony radiator spire taki podłużny al chiałbym zalożyc coś bardziej orginalnego.

A i da się kupić gdzieś orginalne chłodzenie z tym heatpipem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno zauważyłem że przy górnych mosfetach nie ma dziurek na zamontowanie jakiegoś radiatorka ^^

więc trza kleić...

Chyba najlepiej samemu coś przyciąć na miarę, u mnie wystarcza nawiew

Ja tu widze otwory montazowe wokol gornych mosfetow

Na Commando zrobilem cos takiego:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dimek

nie przekonałeś mnie ;)

[fotosy]

Jak otworów nie było, tak nie ma. Jeden jest widoczny ( wgłębienie) ale drugi nie

No to lipa... Pozostaja dwie opcje - klejenie albo wiercenie ;)

Masz najnowsza rev plyty - mysle, ze jesli cos zmieniali w stosunku do 1.03 to na lepsze, wiec moze te mosfety sa inne i nie wymagaja dodatkowego chlodzenia skoro standardowo go nie maja i nawet nie ma otworow na montaz takowego we wlasnym zakresie :?: :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe wiem co jest, strasznie grzeja mi sie mosfety kolo procka tzn radiator az parzy tak samo mostek polnocny a temperatura w everescie to 25 stopni.

czujnik sie skopsal czy cosik normalnie szok musze schladzac go tymwynalazkiem od asusa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vdroop - różnica między napięciem w spoczynku i obciążeniu

Programy monitorujące napięcia nie są wiarygodne, wyświetla 1,41V ale nie wiesz ile jest w rzeczywistości

Bedzie podobnie. Generalnie P5B zaniza vcore w porownaniu do tego ustawionego w biosie (vdrop). Do tego dochodzi oczywiscie vdroop (nizej w stresie niz w idle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

szybkie pytanko: czy na P5B DLX można zamontować Thermalright HR-05 Chipset cooler ew. Noctua NC-U6 jesli mam zamontowany cooler Scythe Infinity?

ja mam zamontowany hr-05 (spokojnie radzi sobie pasywnie z chipsetem) i do tego na procku Thermalright si-128 i ledwo co sie mieści ten sprzęt (między hr-05 a si-128 mam może 2-3 mm przerwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam zamontowany hr-05 (spokojnie radzi sobie pasywnie z chipsetem) i do tego na procku Thermalright si-128 i ledwo co sie mieści ten sprzęt (między hr-05 a si-128 mam może 2-3 mm przerwy

Porownywalem wymiary twojego coolera (dł)125 x (szer)145 x (wys)91.5 mm i mojego 125 x 116 x 160 mm (dł. x szer. x wys.) wiec sadze ze powinien sie spokojnie zmiescic.

A czego używasz do chlodzenia mosfetow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tych mosfetach po lewej od procka zostawiłem radiator (musiałem obciąć heatpipe), a na tych mosfetach u góry to jest przyklejony taki tradiator spire niebieski

w zasadzie to płytę kupiłem tydzien temu w takim stanie jak opisałem na tej aukcji http://allegro.pl/item186837082_asus_p5b_d...ght_hr_05_.html (masz tez zdjecia tutaj)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co oznacza przy starcie kompa " dual chanell interleaved " wczesnej tego nie bylo ?? pozatym jakies dziwne resety mam pod winem.

Po takim jednym resecie komp sie nie chcial odpalic, reset biosu nie pomoglm dopiero wyjecie jednej kostki ramu pomoglo, i komp zaskoczyl.

mem test przechdzi. a w windzie resety, prime tez chodzi i sie nie wysypuje. oczywisice o ile nie przytrafi sie reset, komp w tej chwili wogole nie podkrecny. czyzby wina sysa?

działo sie to na starszym biosie, teraz mam najnowszy i dalej to samo.

Edytowane przez Halfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi