Vosh Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Ja bym zostawił Ramki 1:1 na 400(800) CL 4-4-4-12 [...] Spróbuje puścić te 4 hynixy tak żeby były na 500 , zobacze czy u mnie dają rade. I dokładnie tak u mnie pracują ale chciałbym więcej :rolleyes: Będę wdzięczny jeśli to sprawdzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Moje ramki to Hynixy 533 , czyli najwolniejsze. Dałem FSB 400 , pamięć na DDR2-1000. Napięcie powędrowało na 2.35V , i komp się bootuje, windows sie ładuje i jak już ma sie pojawić ekran zapraszamy komp sie resetuje. Napięcie 2.4, 2.45 nic nie daje. Problem tez miałem taki , albo to nie problem że pamięci mam ustawione na Auto i zawsze ustawia mi timmingi 4-4-4-12 , więc nie wiem jakie ustawiał przy 1000 i nie chciało mi sie tego sprawdzać i ręcznie ustawiać, bo działy się istne cyrki z kompem. Po którymś resecie bodczas ładowania padł windows. Potem jak już przywróciłem go z kopii i znowu kręciłem, płyta nie chciał wykrywać myszy i klawiatury. Reset ręczny biosa pomógł. Dodam jeszcze że na fsb 300 , każdy inny dzielnik dział ale stabilności nie sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vosh Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Dzięki za poświęcony czas :) Czyli wygląda na to, że jest problem tylko z dzielnikiem 4:5. Powtórzę więc: czy na P35 lub X38 też są takie problemy z dzielnikami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 (edytowane) Mój znajomy też ma P5B Deluxe i kupił niedawno GoodRamy Pro 4 x 1GB które puszczał na 1200. Niestety nie wiem dokładnie co i jak. Wcześniej używał Geili Ultra PC6400 4x1GB. Edytowane 28 Lutego 2008 przez mg147 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xand Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Witam niedawno padła mi dziwiękówka na tej płycie czyli asus P5B-Deluxe i oddaje ja na gwarancje a przy okazji chciałem sie zapytac czy to normalne że przy włączaniu w biosie Hardware Monitora dosyć długo sie otwiera koło minuty, bios jest zauktualizowny do najnowszej wersji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heniu Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Eee moze nie minute, ale masz przeciez info ze "it takes time to detect fan speed". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xand Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Eee moze nie minute, ale masz przeciez info ze "it takes time to detect fan speed".no może troche przesadziłem koło 20 sekund i nie ma żadniej informacji to czyli to jest normalne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 chyba normalne. u mnie przynajmniej tak jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mg147 Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Normalne. Przy 5 wentylkach podłączonych do 10s i wchodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvin Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Witam wszystkich chciałem się dowiedzieć czy płyta główna Asus P5B w rewizji 1.03g obsłuży procek Pentium Dual Core 2160 ?? Przy czym od tej ze zdjęć, ta rózni się kolorystyka portów sata. Wszystkie cztery są czerwona a na zdjęciach dwa są czerwone i dwa czarne, ale to chyba nie ma znaczenia :) Jest to dokładnie ta płytka http://ocforum.pl/showthread.php?t=11893. Edytowane 16 Marca 2008 przez Marvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NFS Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 obsłuży bez problemu. :) Choć wgranie nowej wersji BIOS na pewno nie zaszkodzi :) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 nawet na starym biosie sie odpali tylko bedzie pisalo ze unkowc cpu czy cos takiego. update biosu i juz bedzie git nawet na starym biosie sie odpali tylko bedzie pisalo ze unkowc cpu czy cos takiego. update biosu i juz bedzie git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvin Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Wielkie dzięki za odpowiedź, procek dojdzie to zrobie update biosu no chyba, ze nie będzie wymagany :) Biosik - myslę, że 1705 styknie bo z 1803 są jakieś "jajca" podobno ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 1803 jajca? pierwsze slysze, od czasu wyjscia "smigam" na 1803 i poki co zero problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marvin Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Dzisiaj dostałem procka, czekam jeszcze na pamięci. Postanowiłem jednak zainstalować CPU i resztę gratów na "sucho" w kompie, a później tylko pamiątki dołożyć do mojej P5B. Jednak przy instalacji boxowego coolera, po docisnięciu kołków mocujących zauważyłem, że płyta jest "lekko" wygięta. Czy to jest normalne ?? Zauważyliście takie "anomalie" u siebie :) Dotychczas miałem AMD tam jest koszyczek i zero problemów, a tu z płyty robi się "banan" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NFS Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 miałem już kilka procków a wiec i kilka collerow boxowych-każdy z nich przylegał inaczej i z każdym był problem przy zakładaniu, -fakt płytka była lekko wygięta. Teraz na scythe Ninja@fander120mm problem ten nie występuje-nie mówiąc o innych zaletach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Mój znajomy też ma P5B Deluxe i kupił niedawno GoodRamy Pro 4 x 1GB które puszczał na 1200. Niestety nie wiem dokładnie co i jak. Wcześniej używał Geili Ultra PC6400 4x1GB.dobry kit nigdy nie jest zły :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Wie ktoś może jak rev 1.03G radzi sobie z FSB na Wolfach ? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 1803 jajca? pierwsze slysze, od czasu wyjscia "smigam" na 1803 i poki co zero problemow U mnie pojawil sie tylko jeden problem. Przy pwm control na "silent" wczesniej freezer wyl na 2200 rpm dopiero przy 70*, teraz juz przy 60* :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkey Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Na początek witam wszystkich. Mam następujący problem. Ostatnio dołożyłem 4GB ramu do kompa i spotkała mnie naiespodzianka, bo każde podwyższenie szyny wyżej niż 266 powoduje restarty kompa. Poprzednio bez problemu procek chodził na 3GHz teraz tylko 2,4GHz. Mysle że to płyta może nie wyrabiać, ale wole zapoznać się z waszą opinią. powyżej szyny 266 ram wykrywa jako PC5300 a nie PC6400 mimo że takty są na 800. c2d4300 Asus P5b Geil 2x1 + 2x2 GB CL5 Palit GF6800GS chieftec 400W Moze ktoś ma jakiś pomysł, może jakieś ustawienie w biosie trzeba zmienić. Dzięki Edytowane 27 Marca 2008 przez tkey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Przede wszystkim daj wiecej papu na nb. Przy 4 obsadzonych bankach chipset na standardowym napieciu sie krztusi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkey Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) podnoszenie napięcia nic nie daje, ma ktoś jakiś pomysł? dobra troche pokombinowałem i znalazlem, powyzej 266 sys odpala tylko przy dzielnikach 1:1 i 3:4, więc niestety jestem skazany przy FSB320(2,88GHz) na RAM 640MHz(4-4-4-12), lub FSB 280(2,52GHz) i RAM840Mhz :mur: więc trzeba pomyśleć nad zmianą procka na jakiegoś c2d8200 <_< pozdro Edytowane 28 Marca 2008 przez tkey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Witam, Kolega kupił P5B Dlx podobno sprawnego ze starym biosem i odrazu wysłał mi, ponieważ ma proc 45nm, a ja mam 65nm więc kazał mi wgrać bios pod 45nm. A tu zonk, płyta nie działa, światełko przy logu asus się świeci, 24-pin i 8-pin podłączone, jak włączam kompa to płyta się włącza tylko na ułamek sekundy (widać to po zmianie koloru diody na płycie i po ruchu wentyli) i później się nie włącza. Próbowałem resetować bios i wszystko już próbowałem. Kombinowałem ze zworką chassis! Czy ktoś miał podobny problem? Edytowane 31 Marca 2008 przez ThermalControl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciemak666 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Panowie czy macie tez takie dziwne zachowanie czujnika temp.?? na 2,9 ghz miałem temp 56 w stresie a teraz mam 59 na 3,3ghz (po zmianie napiecia ) ktos mi powie oco chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Panowie czy macie tez takie dziwne zachowanie czujnika temp.?? na 2,9 ghz miałem temp 56 w stresie a teraz mam 59 na 3,3ghz (po zmianie napiecia ) ktos mi powie oco chodzi? Z czego to jest odczyt? Jesli z biosa to olej. Sprawdz odczyty z coretemp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciemak666 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 sprawdzam zawsze core temp i everestem czyba cos czujniki swiruja i tyle .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKEY24 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Mam pytanie do posiadaczy ASUSA P5B + Core Duo 2 E8200. Czy włączał wam się komputer , jak był starszy bios niż 1803? Czy dopiero aktualizacja biosu pomogła ? Ponieważ chyba mam stary bios w płycie(nie mam jak tego sprawdzić) , komputer sie włącza ale obrazu nie ma. Wszystkie pozostałe elementy sprawne. Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 nie chce Ci martwic ale juz kilka razy spotkalem sie z sytuacja, ze E8xxx nie dzialaja na p5b :( i bios tutaj nie pomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKEY24 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 pytanie do posiadaczy płyt P5B. Co należy zrobić aby zlikwidować pojawiające się czasami trzaski w odtwarzanym dźwięku? tzn natrafiłem na instrukcję jak to zrobić w ustawieniach sterownika( SoundMax) http://www.oc-forum.org/Dwiek-51-na-plytac...P5B-t16423.html ale nie wiem jak włączyć zakładkę DTS Enviorment. Proszę o pomoc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Musisz mieć stery z DTS, ale u mnie i tak nic to nie daje :mur: Pewnie trza by system od nowa postawić, a na to średnio mam czas... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...