Skocz do zawartości
tribal

Czy To Wina Zasilacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sprzet:

Celeron D 346

GA 8I945P-G

X800GTO

Modecom MC350W

Oto mój problem:

Dzis rano nagle pojawil sie u mnie blad OC FAIL - podczas 3dmark'a ( mimo iz wszystko bylo na default) nie przejalem sie zbytnio zrestartowalem i tyle....ale komputer zaczal sie zawieszac resetowac ( zdarzylo sie to pare razy) na testach takich jak SUPER PI zdazylo mu sie zwisnąc a jeśli przeszedl to wynik byl gorszy, np dla 2M 9 sec gorzej:/

Teraz sedno sprawy:

CPU-z(easy tune tez) pokazuje napięcie procesora na poziomie 1.310 z chwilowymi spadkami nawet na 1.280

NIgdy wcześniej nie zwracalem uwagi na tę pozycje....

BIOS podaje Vcore OK......a jako normal 1.3875! co zonacza ze odchylenie jest ogromne:/

Co mogło paść??-wybralem ten dzial gdyż stawiam na zasilacz....prosze o pomoc....i wskazowki co moge zmierzyc, sprawdzic, poprawic?

Będę wdzięczny za każdą pomoc

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia tego, jak podowało wcześniej. Jeśli nie zwracałeś uwagi, to może od początku tak było. Takie programy nie zawsze dają sobie radę z nowym sprzętem - np. na mojej większość programów diagnostycznych pokazuje 0.76 na 12V, co jest oczywiście bzdurą. Na początek więc przedmuchałbym wszystko sprężonym powietrzem i sprawdził pamięci Memtestem lub Goldmemory - najlepiej w innym kompie.

Jeśli okażą się ok, to można doszukiwać się przyczyny w zasilaczu, ale widząc oznaczenie "GA", to zainteresowałbym się także płytą.

Sprawdzić możesz wszelkie wtyczki, kable i gniazdka - zaczynając od tego w ścianie, a na tym na płycie kończąc.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wczesniej komputer byl stabilny...

czyscic nie mam co bo sprzet ma 3 tyg.

kwestia płyty tez mi przyszła na myśl ale moge to jakoś zmierzyc?? miernikiem, lub inaczej?

o pamięciach nie pomyslałem mam 2x512Mb Twinmos...spróbuje jutro(to znaczy juz dzis) zrobic im test.

Dziekuje za zainteresowanie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o diagnostyke wspomnianej plyty głównej czy tu cos można sprawdzić mienikiem.

Dziekuje za link bo zasilaczem tez bede musial sie zajac...

wlasnie przed chwila komputer zrobil restart po 3 minutach uzywani, po czym kolejny jeszcze przed zaladowaniem windowsa...

wczoraj wieczorem jednak super PI znow przechodzil....wiec tak jakby te napiecie w pewnm mumencie bylo za niskie i ŁUP:/

Ma ktoś jeszcze jakies pomysły?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta i zasilacz na gwarancji w jednym miejscu wiec oddam i niech oni sie martwia....zaoserwowalem, że po włączeniu wszystkie wiatraki sie kręcą ( oczywiscie nic sie nie dzieje) ale ten na procku jakos wariuje:/ zwalnia przyspiesza, nawet staje na ulamek sekundy i takimi zrywami sobie chodzi....wczesniej bylo ok...(czy za to tez walsnie jest odpowiedzialna płyta)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z innej beczki trochę ;] Może jakieś spięcie ? Podłącz mobo na "pająka" i zobacz jak się zachowuje. Piszę o spięciu bo miałem coś podobnego. Tył płytki jakimś cudem dotykał budy i objawiało się to tym, że po wystartowaniu PC wentylator na PC startował > zatrzymywal się > startował... i tak w kółko... A co do tych napięć to raczej wina płyty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem na diagnoze.....zobaczymy co stwierdzą....oby tylko nie karta graf. bo tego stwierdzilem ze nie musze im dawac ( i została w domu)....a potem pomyslalem ze moze moglem:/ no ale objawy na nia nie wskazywaly...

najprawdopodobniej firma gigabyte zafundowala mi koniec wakacji bez grania:) coż....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi