Skocz do zawartości
Woytman

8RDA+ i problem z biosem... RIP :/

Rekomendowane odpowiedzi

Zmien napiecie na pamieci to zobaczysz jak Ci sie zmieni 3.3V. Moge sie mylic bo sam to wydedukowalem :-) ale jak mialme SDR`y to bylo 3.3V a jak teraz mam DDR`y to jak tam 2.5V to 3.3V= 2.5,  2.66V to 3.3V=2.66 etc.  :-). Wiec to raczej nie zdaen fake! :-)

Tez juz do to doszlem drogi Sherlocku ... oczywiscie droga eksperymentow i szeroko pojetej dedukcjii :wink:

BTW miezyliscie sobie juz temperature mostka polnocnego :?: :wink:

Wczoraj naszla mnie pewna mysl zeby sprawdzic jaka ma temperature mostek polnocny i okazalo sie ze nawet z tym byczym ;) radiatorem dochodzi do 45`C 8O Radiator "goracy" jak cholera ... widze ze bez WB na mostek sie nie obedzie ... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie mostek 34C, letni w dotyku :? fsb 190 aktualnie, tylko jedno mnie martwi, ten wymysl epoxa, przyjrzalem sie i przez ten mostek widac samego chipa!,takie chlodzenie z samego centrum (tam gdzie walec dotyka) nie jest raczej najlepsze :? ,trza bedzie zmienic tam chlodzenie a tego przepiac na poludniowy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]U mnie mostek 34C, letni w dotyku  :? fsb 190 aktualnie, tylko jedno mnie martwi, ten wymysl epoxa, przyjrzalem sie i przez ten mostek widac samego chipa!,takie chlodzenie z samego centrum (tam gdzie walec dotyka) nie jest raczej najlepsze :? ,trza bedzie zmienic tam chlodzenie a tego przepiac na poludniowy..

A zmieniales paste pod tym radiatorem ?? bo ten kawalek gumy co dal Epox to jakas kpina :?

Miezyles temperature chipsetu czy radiatora ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woyrman ale wczesniej o tym nie pisales tylko sie dziwiłes :P :-) to postanowilem Cie oswiecic, tak na wszelki wypadek Watsonie.

Co do temperatur`y to u mnie 26-27 stopni NB, ale raz ze magistrale mam nie za wysoka a dwa ze iwaterek z procka mi wieje troche na niego. A poludniowy to nie wiem ale goracy, zaloze na niego jakis radiator moze bedzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]U mnie mostek 34C, letni w dotyku  :? fsb 190 aktualnie, tylko jedno mnie martwi, ten wymysl epoxa, przyjrzalem sie i przez ten mostek widac samego chipa!,takie chlodzenie z samego centrum (tam gdzie walec dotyka) nie jest raczej najlepsze :? ,trza bedzie zmienic tam chlodzenie a tego przepiac na poludniowy..

u mnie temp nigdy nie przekroczyla 30*C a przewaznie oscyluje 25-27 tyle ze z boku budy mam wentyla 80x80x12V :twisted: coprawda wieje on na kartke graficzna ale na chipset pewnie tez conieco leci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mostek NB letni w dotyku??? no chyba ze ktos ma skore trolla:)

dotknij jak sie komp rozbuja i bedzie cos wykonywal :)

jak potrzymam z 2 minuty to parzy!!!

co do temp to mi USDM podaje temp SySTEM 32 C :)

a w ogole to polecam wersje USDM 1.07 a nie 1.06 - ta starsza zle odczytywala mi temp systemu - bylo 10C LOL :))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak ,Usdm 1.07, przejscie 3 razy marka na "troche" rozbujanym kompie 2.09ghz radek 310/310 , dual ddr 100% z szyna ktora wynosi 190Mhz i 34C (zamknieta buda) letni w dotyku (co niedziwi jak temp czlowieka 36.6C :P) :? ,cholera wie calkiem mozliwe ze dlatego ze nie zmienialem narazie "podkladu' pod NB a moze dlatego ze mam 8RDA bez plusa i wylaczone badziewia w biosie (audio,seriale,jedno usb).W najblizszych dniach zmienie na srebrna paste titana moze sie bardziej rozgrzeje ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To cos faktycznie dziwne te temperatury ... 8O

Ja mierzylem temperature elektronicznym miernikiem, termistor byl przylozony przy samym NB i wskazywal 45`C a pod USDM 1,07 i w Biosie jak byk 29`C 8O ... Miernik, a w zasadzie regulator prawidlowo skalibrowany i na 100% podaje rzeczywista temperature mostka.

No chyba ze te 29`C to z powietrza 8O :wink: albo ze zle rozumiem pojecie Temperatura Systemu i to nie sa wskazania temp. NB ... :oops:

Rav[666] dobra rada ... sciagnij Radiator z NB zobacz jakiego tam masz smarka ;) naloz pozadnej pasty i wtedy hulaj na FSB 190MHz...

IMHO bez tego meczysz tylko mostek bo teraz radiator odprowadza tylko z 30% ciepla :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie OT: jesli zmienialbym procka na 0.13u a pewnie tak sie stanie w najblizszych dnia (jak patrze na te wasze wyniki w o/c to az zal nie krecic ;) ) to jaka serie najlepiej kupic wiem ze bylo to juz 1000x ale niech bedzie ten 1001 :)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chcialem kupic wlasnie JIUHB tylko dalem sobie spokuj bo nigdzie nie moge tego znalesc. Teraz mam JIUCB i narazie na defaltowym napieciu idzie 2088. Teraz bawie sie dalej.

to tak jak ja! ;D

jak na razie poszedl na 2100@1.65V (moze i na 1.6V by poszedl, ale nie mialem okazji sie jeszcze pobawic swoim sprzetem ;-)), w sumie, to plyte mam od czwartku, ale caly komp chodzi od 2 dni dopiero, wiec ten wynik sie jeszcze zmieni!

PS. probowalem na 2300@1.675V, ale nie wstal, chociaz to moze przez te prace asynchroniczna pamieci? bo cos zle mi dziala, zalozmy jak dam fsb 150 i 83% na pamiec, albo 80%, to komp nie bootuje, tylko wydaje z siebie piski, a po chwili jakis alarm, czy cos ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chcialem kupic wlasnie JIUHB tylko dalem sobie spokuj bo nigdzie nie moge tego znalesc. Teraz mam JIUCB i narazie na defaltowym napieciu idzie 2088. Teraz bawie sie dalej.

Pewnie jedziesz 12,5x166MHz ...

Rozumiem ze system w pelnis tabilny :!: :?: A sprawdzales stabilnosc 3dMarkiem :wink: :?:

U mnie przy V=1,6 ... 12,5x166MHz system rusza normalnie. Proc to JIUCB xxx TPEW

Ale niestety wysypuje sie przy 3dMarku :( Musze vcore dac na 1,7V i wtedy jest juz gicio :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po oznaczeniu DUT to pozna typ zasilania i takie tam ,wprawdzie jest to poszlaka ze to B0 ,ale najprostsza metoda jest zbadanie steppingu ,B0 konczy sie na "B" ot cala komplikacja ;].Przyklady: AUIHB ,JUIGB i etc. A0 sie konczy na "A" przyklad: RIRGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ze czasami az strach zalozyc nowy temat to male info dla ludzi mieszkajacych w kraku, W BITcie (sklep kolo rynku) maja na stanie 1700+ JUIHB 02 (czyli drugi tydzien tego roku :).Ja jutro wymienie swojego JUIGBa 51 na tego procka zobaczymy czy sa cos warte ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...