monster21 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Witam Myślę nad zakupem dysku [sATA2] Dysk Seagate Barracuda 7200.10 320GB 16MB ST3320620AS i mam zamiar podłączyć go do kompa w którym mam juz [sATA2] Dysk Samsung 200GB 7200 8MB SP2004C. Czy da się podłączyć drugi dysk ten 320gb do kompa nie w RAID tylko tak normalnie żeby były 2 dyski ? Miałem marne doświadczenia z satą (czyt. PS1) nie znam się - sorki za takie banalne pytanie :rolleyes: PS. kiedyś miałem plyte gł. gigabyte ga-k8nxp-sli z sata, podłączyłem dysk kumpla bodajże 160gb sata1 i w ogóle go nie wykryło, później kombinowałem cos w raidzie ale to juz w ogóle nic... qumpel stracił dane :D Płytę sprzedałem bo miała chyba cos walnięte na sacie… i kupiłem ASUSa A8N32-SLI Deluxe – na razie dziewiczo chodzi na jednym HDD. PS2. czy dobrze robie kupując ten dysk czy lepiej pozbyć się tego 200gb i kupić np. 2x 250gb i połączyć to w raid0?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 bezproblemu podlaczysz drugi dysk sata lepiej kupic 2 indentyczne i polaczyc w raid 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monster21 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 (edytowane) bezproblemu podlaczysz drugi dysk sata lepiej kupic 2 indentyczne i polaczyc w raid 0 No OK tez tak myślałem ale miałem wątpliwości przez tego grata od gigabyte czy to w ogóle da sie... cza sie upewnić:) Mam jeszcze pytanie a gdybym kupił 2 dyski specjalnie pod raid0 ten sam model seria itp. i podłączył ten stary 200gb do tego. Da sie tak w ogóle? będzie to miało jakiś wpływ na transfer? np. winde miałbym na tym szybkim z raid, a dane jakieś duże pliki rzadko używane na 200gb. Edytowane 28 Sierpnia 2006 przez monster21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raiden Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 No OK tez tak myślałem ale miałem wątpliwości przez tego grata od gigabyte czy to w ogóle da sie... cza sie upewnić:) Mam jeszcze pytanie a gdybym kupił 2 dyski specjalnie pod raid0 ten sam model seria itp. i podłączył ten stary 200gb do tego. Da sie tak w ogóle? będzie to miało jakiś wpływ na transfer? np. winde miałbym na tym szybkim z raid, a dane jakieś duże pliki rzadko używane na 200gb. Oczywiście, że można. Z tego co widze to ta płyta ma 5x Sata, możesz podłączać tyle dysków ile jest złącz. Oczywiście jeżeli ci starczy kabli z zasilacza :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...