Skocz do zawartości
Scorcho

Co Się Bardziej Opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie - jak będzie lepiej? - kupić na allegro Abita NF7 i podkręcać obecny procesor czy zainwestować 400 zł w socket 754? Konkretnie myślałem o zestawie Sempron 64 bit 2600+ LINK i tą płytkę Abita LINK. Czy po takiej zmianie zauważę wyraźny wzrost wydajności w stosunku do podkręconego Athlona XP?

Dodam że więcej kasy raczej nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie lepiej chyba trochę poczekać i kupić coś na S939 lub nawet AM2. Wiem po sobie - zamiast poczekać potrzebowałem kompa na szybko więc wybrałem S754 i teraz żałuję... Na razie komp wystarcza ale za te pieniądze mogłem mieć coś znaczenie lepszego. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Na 754/939 nie bierz abita. Popsuł sie, to nie czasy NF7. Asrock dual sataII i do tego athlon lub sempron i masz przesiadke w granicy 350zł.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Co do tematu : s.754

Co do dyskusji : s.939

Nie zgodzę sie z tym, jestem za tym co napisałem wyżej.

EDIT: Sorry, nie zrozumiałem.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wasze odpowiedzi. Dochodzę do wniosku że faktycznie chyba lepiej pozbierać na AM2, tylko jak znam życie to kiedy się to stanie to AMD wypuści nową podstawkę...

Tylko czy faktycznie socket 754 nic mi nie da? Bo to mobo z kt266a które teraz mam jest tragiczne (procek to Tbred).

pozdrawiam

EDIT:

(w mojego trakcie pisania doszły 2 odpowiedzi)

s.939 wymusiłby chyba jeszcze zmianę karty grafiki na PCI-E...więc łącznie razem z pamięcią musiałbym zmienić cały komputer...A chodzi mi raczej o coś przejściowego

Edytowane przez Scorcho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to kup asrocka na ULI ktory ma i pci-e i agp i jest na 939 i wogole jest niezły :)

Popatrz na jego konfig 256 ram GF 4 mx.Raczej nieoplaca mu sie pakowac w 939 zeby zostawic pamiec i grafe.

Przy twoim konfigu to sprzedaj to wszystko i kup AM2+ddr2+pci-e to jest przyszlosciowe.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję to jakoś podsumować:

S.754 to najmniejszy wydatek, który jednak może coś dać. W domu mam jedną kość pamięci PC3200 więc nie będę przekładał tej co teraz mam bo jest za wolna. Za jakiś czas kiedy wszystko jeszcze stanieje mogę dokupić jeszcze np. 6600GT i będzie dość w porządku. No i zawsze można coś podkręcić :P

S.939 bynajmniej przekracza moje aktualne możliwości finansowe - nawet z tą (dość ciekawą zresztą) płytką AsRock 939Dual. W każdym wypadku wychodzi powyżej 500 zł

Tylko niech ktoś mi jeszcze powie jaka będzie różnica wydajności między socket A na nForce2 a socket 754....Bo jeśli minimalna to dam sobie siana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

S.939 bynajmniej przekracza moje aktualne możliwości finansowe - nawet z tą (dość ciekawą zresztą) płytką AsRock 939Dual. W każdym wypadku wychodzi powyżej 500 zł

Jak powyżej, zmieniasz tylko płyte i proca, reszta zostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zamiaru. Nie napisałem dokładnie ale jak już będę kupował 939 to razem z nową kartą. Na PCI-E można już dostać dobre i tanie :)

Swoją drogą ten pomysł z AM2 nie jest zły...

Edytowane przez Scorcho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi