L3X-T3R Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Witam Wszystkich. Otóż mam pytanie tak jak w temacie: komputery stoją w odległości około 1.5m od siebie ale są przedzielone płytą (kartonowo gipsową tak dla wiadomości) i chciałbym rozdzielić internet (mam neo) na nie. I słyszałem że livebox podobno straszny na odległości większe niż 5m. Dlatego pytam czy połączenie nie traci na prędkości przez liveboxa? A czy na liveboxie można przydzielić prędkość transferu dla drugiego kompa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Itheon Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Ja już bym wolał kupić własny router dsl i nim podzielić neta niż bulić dla tp 10/20zł miesięcznie (nie pamiętam dokładnie ile chyba 10zł ) za wynajem liveboxa chyba ze chcesz oglądać przez niego cyfrę + ( oczywiście płacąc więcej niż za zwykłą cyfrę + ). Na prędkości nie straci no może trochę w przypadku neo 6mb (ale tylko w przypadku złych warunków dla wifi ) Livebox nie ma opcji dzielenia pasma ( ale nie jestem tego pewien na 100% ) Kup router kablowy lub kablowy z wifi ( lepsze modele mają możliwość dzielenia pasma ale sa tez odpowiednio droższe )jak byś rezygnował z neo zawsze będziesz mógł go odsprzedać a liveboxa trzeba będzie oddać do tp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3X-T3R Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Tyle że nadal nie wiem na czym polega to oglądanie tv przez liveboxa, ale szczegół. A jaki polecielibyście mi router kablowy ale z dzieleniem pasma koniecznie, ja dużo pobieram z sieci a drugi komp to do pracy tylko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Router z podziałem pasma to WRT54GL+openfirmware, dodatkowo potrzebujesz jeszcze modem ADSL z wyjściem RJ-45. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3X-T3R Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) uuu to nie mało za to wyjdzie... A ma może ktoś schemat albo rozpiske jak powinno wyglądać takie połączenie ? Bo się nie orientuję, myślałem że wystarczy sam router. a routera nie potrzebuję Wireless bo w sciance są otwory na kable, w tej chwili mamy zwykły LAN. Potrzebuję jakiegośzwykłego na kabel. Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez L3X-T3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 WRT54GL to router z AP. Trudno Ci będzie znaleźć jakiś sprzet do 400 zł na którym można dzielić pasmo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) asus wl550g delux ma podzial pasma cena kolo 300 zeta tyle ze tez bez modemu Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez Hipoll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 CISCO 4000 http://allegro.pl/item122666077_routery_ci...gwarancja_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 a z czym ty tu do ludzi moze do neostrady to ma byc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) CISCO 4000 http://allegro.pl/item122666077_routery_ci...gwarancja_.html takie same parametry sprzetowe ma WRT54GL, jest nowy, mniejszy i mniej prądożerny, a Asus ma chyba nawet 32 mb ram... EDIT Jest router z modemem DSL-524T, umożliwia przycinanie pasma na jednym z 4 portów (64, 128, 256, 768 kbps, bez limitu) i posiada jakieś QOS. Ciężko powiedzieć jak to będzie działać w praktyce, osobiście słabo to widzę. Wogóle mało praktyczne jest przycinanie pasma po porcie (są tylko 4). O wiele lepsze jest robienie tego po IP czy MAC. Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) Najlepsze wyjscie to WRT54GL + Tomato firmware z doskonalym QOS, oraz do tego modem adsl na rj45 Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3X-T3R Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 uu dla mnie to i tak jest za drogo :\ rozdzielenie łącza nie jest mi aż tak potrzebne ale wole liveboxa za 10zł miesecznie a na drugim kompie ustawie ograniczniki prędkości jakimś programem. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 zawsze mozna wybrac tansza opcje(lteoretycznie) bedzie dzialac lub nie (czyt. livebox) lub zrobic cos raz a porzadnie i miec z tym spokoj juz na zawsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Livebox ma te wade, ze placi sie za uzytkowanie, a jak przychodzi koniec umowy to trezba go oddac. Efekt jest taki, ze zostaje sie bez kasy i bez routera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 takie same parametry sprzetowe ma WRT54GL, jest nowy, mniejszy i mniej prądożerny, a Asus ma chyba nawet 32 mb ram... EDIT ... Nie rozsmieszaj mnie !! :} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Może rozwiń swoją wypowiedź :mur: Routery Cisco 4000 z tamtej aukcji Posiadają po 2 moduły: - 2 X serial - 1 X ethernet 16 MB RAM 4 MB FLASH WRT54GL ma 4 MB FLASHi też 16 mb RAM. Cisco ma 2 moduły, ale to nic nie znaczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...