DiJo Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 cześć :) Chcialem zrobić wzmacniacz do głośników. Miałaby mi w tym pomóc osoba, która sie zna dość dobrze na elektronice, duzo lepiej niz ja :P I mam pytanie: czy można wykorzystać stary zasilacz z komputera do zasilania takiego wzmacniacza? Oprócz tego chciałem użyć zestaw do samodzielnego składania. Ile wat można wyciągnąć z takiego zasilacza na lini 12v?? A może da sie jakoś więcej? pozdr. i nie krzyczcie prosze jak pytam o głupie rzeczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 =] Ile wyciagniesz z lini 12V powinno byc napisane na zasilaczu... ale kilka A Zostaw robienie wzmacniacza w spokoju, lepiej kup cos sprawdzonego.... moze cos ze starego polskiego sprzetu ? Ile W ma miec ten wzmacniacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 max. 100w, ale mniejsza moc też może być :) nawet dużo mniejsza. Pytam, bo w piwnicy mam całą mase części elektronicznych ;] może coś by sie z tego może uskładało tanim kosztem. A w przyszłości moze kupie coś gotowego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 najmocniejszy układzik TDA z 12V potrafi wydobyć 80W mocy, ale na to chyba raczej nie pozwoli linia 12V z zasilacza komputerowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Oprócz tego wzmacniacza, nic innego bym tam nie podłączał. A gdyby tak sie podpiąć przed stabilizatorem? Słyszałem że przed tym jest ok. 17-19V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Od kogo tak słyszałeś :lol: ? W zasilaczu za stabilizację odpowida kontroler PWM. Ni wepniesz się przed stabilizator bo go tam nie ma. Można zato przestawić a nawet regulować napięcie! Poszukaj tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum90.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Ogólnie to chyba (!!) obciążenie linii 12V jest zależne od obciążenia linii 5V, tzn im bardziej jest obciążona linia 5V tym bardziej można obciążyć linię 12V... ale nie dam sobie głowy za to obciąć. Bynajmniej co za tym idzie to to, że nie można tak łatwo wycisnąć z linii 12V dużego amperażu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Tak jest ze względu na to że stabilizowane jest tylko napięcie 5V (kontroler PWM pozwala tylko na kontrole 1 napięcia). Inne utrzymują swoją wartość dzięki stałej przekładni. Dlatego jak się pociągnie jakiś prąd z linni 12V to napięcie trochę przysiądzie. Wtedy trzeba obciążyć linie 5V aby ten spadek zniwelować, gdzieś widziałem na to wykres. Coś gdzieś słyszałem że w nowszych zasilaczach stabilizowane jest napięcie 12V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 zamist kombinować .. kup pan trafo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Pytanie tylko jak dlugo wytrzyma taki zasilacz po modach napewno trzeba bedzie zmienic czesc kondow na takie wiekszyma dopuszczalnym napieciu a czesc lini po prostu odciac zmienic potencjal odniesienia dla pwm'a i po sprawie tylko pytanie jak tego dokonac ;) Pozostaje tylko znalez sterownik pwm na plytce zazwyczaj jest to jeden scalak (tanie zasilacze ) i sprawdzic gdzie pobiera napiecie odniesienia i je troche podbic zazwyczaj w okolicy tez znajdzie sie jakis 7805 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 (edytowane) Spora część zasilaczy oparta jest na układzie TL494 (inna nazwa to KA7500). Notę katalogową można znaleźć np. tu: http://elenota.pl/. Napięcie odniesienia 5V (nie da się go podnieść bo scalak ma wbudowany stabilizator) jest na nóżce 14 Wzmacniacze błędu to 1-2 i 15-16. Żeby zmienić napięcie wystarczy znaleźć dzielnik odpowiadający za pomiar napięcia wyjściowego (podłączony do któregoś ze wzmacniaczy błędu) i zamiast jednego z rezystorów dać np. potencjometr. Sporo informacji o przeróbkach ATX można znaleźć na forum elektroda.pl. Ale i tak radzę wykonać zwykły zasilacz niestabilizowany na trafie ;). Edytowane 31 Sierpnia 2006 przez krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Tylko ze przy takmi przerobianiu jest wiecej emocji ;) kiedys mi tranystor wylecial z hukiem i sie prawie wbil w szafke obok dobrze ze zdazylem sie odsunac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Pewnie szkoda w ogóle zachodu z takim czymś. Lepiej kupić trafo i z tego zmajstrować zasilator - nie dość że podziala długo to nie bedzie ryzyka że walnie z hukiem i spali jeszcze wzmacniacz przy okazji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 no chyba jednak nie poradze sobie z przerobieniem atx :] szkoda :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 (edytowane) Za to uklad na tranformatorze jest banalny trafo mostek i kondy ;) Edytowane 1 Września 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 I pewny że nic nie wybuchnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamservice Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 a co to za wzmacniacz 100W do samodzielnego skladania?? :lol: osobiscie wolalbym jakas diore 2x15 B-) ladnie wygladaja zwlaszcza srebrne (nie to co czarny plastik w ktorym trzeba schowac wzmak), ladnie gra (jak sie znajdzie dobry model) i to bedzie wlasie ten tani koszt, zanim zlozysz ten zestaw to po 3 razy spalisz kazdy element, uklady TDA na moj gust sa dosc czule (garsciami je palilem ;) ) i najbardziej wydajne i wytrzymale transformatorki jakie mialem to toroidalne z podwojnym wyjsciem (małe pole upływu i straty, niewielki wzrost temperatury, niski poziom szumów) ;) ale powodzenia od czegos trzeba zaczac przygode z elektronika. p.s. mam nadzieje ze masz dobra instalacje elektryczna w domu :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astro Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Z napieca 12 V nie wyciagniesz wiecej niz 35-40watt mocy, nawet po dobrym odfiltrowaniu. A do wzmacniaczy wiekszej mocy , rzedu ~100W potrzebne jest zasilanie symetryczne no i do tego przydal by sie jakis filtr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Nie do konca szefie ostatnio tda wprowadzilo do sprzedazy scalaka ktory potrafi wydusic 100w tylko teraz nie pamietam czy przy 12 czy 15v bez minusow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astro Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Nie do konca szefie ostatnio tda wprowadzilo do sprzedazy scalaka ktory potrafi wydusic 100w tylko teraz nie pamietam czy przy 12 czy 15v bez minusow Hmm to jeszcze nie slyszalem o takim , a wiesz jaka tam jest cyferka obok tego tda? bo troche ciekaw jestem i musze sprawdzic. Moze oni ta moc podawali przy obciazeniu 2 omow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Moja wina pomylilem sie ;] ww scalak ktory mialem na mysli to 7294 i niestety jest na wyzsze napiecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 a co to za wzmacniacz 100W do samodzielnego skladania?? :lol:a co to .. mało takich? :wink: Z napieca 12 V nie wyciagniesz wiecej niz 35-40watt mocy, nawet po dobrym odfiltrowaniu. A do wzmacniaczy wiekszej mocy , rzedu ~100W potrzebne jest zasilanie symetryczne no i do tego przydal by sie jakis filtr. Moja wina pomylilem sie ;] ww scalak ktory mialem na mysli to 7294 i niestety jest na wyzsze napiecie 7294 ma bodajże z 80V zasilania :], natomiast jest układ TDA numerka nie pamiętam, który z 12V wydusi 80W gdyż ma na pokładzie przetwornicę DC/DC... schemat był w którymś numerze EdW... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astro Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 7294 ma bodajże z 80V zasilania :], natomiast jest układ TDA numerka nie pamiętam, który z 12V wydusi 80W gdyż ma na pokładzie przetwornicę DC/DC... schemat był w którymś numerze EdW... TDA 7294 - 24v symetryczne , po dobrym odfiltrowaniu mamy 30v co starczy zeby uzyskac ~90W a maxymalne napiecie dla niego to chyba 40V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) no to sie zdziwisz... tak jest.. ale +/-40V czyli razem 80V... zebym nie był gołosłowny to TDA wytrzyma nawet 100V zasilania... http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf...S/TDA7294S.html przy +/-40V zasilania i obciążeniu 80 omów TDA wyciska 100W przy THD=10%... Edytowane 4 Września 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 tda7294 i 90w chyba w mostku:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 W mostku jakieś 140W. Przy single max 90W/4r/10%thd... ogólnie tda to kicz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 e tam kicz.... ważne że wymaga mało elementów zewnętrznych do działania... zabezpieczenia i imho gra niczego sobie. Nie każdy jest audiofilem i rozróżnia dźwięk wydawany przez różne końcówki czy wzmacniacze... wystarczy że gra :) morron poczytaj trochę manuala do tda zanim coś powiesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Pelzak taa zabezpiecznia chyba przed poprawnym dzialaniem scalaka :P (mi wybuchły juz 3 sztuki a nie meczyłem tego...) Czesto trafiaja sie podróbki 7294(chyba na nie trafilem ) i sa ogolnie dostepne lepsze wzmaki niz 7294.. ale to inna bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Wiesz Pelzak, różnicę między np TDA7294 a LM3886 usłyszy nawet głuchy na komputerowych pierdziawkach ;). Baa, LM nawet wymaga mniej elementów :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 pewnie.. gdybym pokazał komukolwiek kolor czerwony 0xf10000 i za chwilę 0xf20000 to wątpię czy ktokolwiek zorientowałby się ze to były 2 róxne odcienie... natomaist gdyby pokazać dwa obok siebie to zapewne większość niedaltonistów stwierdzią by że jednak odcienie trochę sie róznią... podobnie będzie z TDA i LM.., z resztą LM klasuje się jako końcówka HIFI, a TDA to nie wiem... Kwazor -> http://lbs.elektroda.net/nie_spalic_tda7294.htm z resztą czy ja powiedziałem że TDA7294 roxi? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...