Skocz do zawartości
MeoPL

Dfi Rs482 Infinity Soc 939

Rekomendowane odpowiedzi

bryken wiem że ryzykuje ale jak narazie mam fart :) dorwalem sempa 939 BOX za 209zl z przesylką ale okazalo sie że koles ma tylko OEM więc dorzucil mi ot tak arctic alpine :) no i jak sprzedam to co wystawilem na aukcjach to będe mial przynajmniej 100zł dodatkowo a to sporo więc może nawet na jakiegos modecoma 350W starczy :)

Takie cos to na PW a nie do topicu.

NO to chlopaki walczcie dalej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podam ci moje ustawienia Ras na ktorych zajechalem HTT 328 dla przypomnienia bo chyba juz pisalem to nawet:)

Pierwsze wylacz Cool 'n ' quiet bo ta opcja uniemozliwia dobre krecenie:) i jazda:)

timing 12-3-3-4

cpu FSB x6

cpu NB x3 600

HTT 328

dram clock 2\1

NB and HT 1,3V

NB-SB 2,0v

cpu voltage 1,45

chyba na tyle :) popoludniu probowalem moze z godzine cos wiecej pokombinowac ale jakos nie mialem natchnienia i niestety nic nowego nie uzyskalem:(

Chris moze jeszcze cos trafnego doradzisz :) Masz juz troszke DFI wiem ze inny chipset i ze to LAN ale moze na cos jeszcze waznego nie zwrocilismy uwagi:) bo ja ostateczie niechce zostac na tych 328 HTT :)

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na proca z mnożnikiem 10 bez problemu ci te 328MHz starcza bo chyba nie idzie ci ten procek na 3280MHz ;) Dzięki że przypomniałes mi o C'n'Q jak i o mnożniku HT. Moje pamięci to Patrioty LLK mają cl2 też ich jeszcze nie miałem na czym zbadać ale one na sam koniec pójdą pod ostrzał.

Co do grafiki to ma ona radiator a ja wcale nie zamierzam jej kręcić bo nawet nie wiem po co. Obecnie mam 9200se i jeszcze na tym x300 pociągne trochę. Chodziło mi o to żeby czasem właśnie przez podnoszenie HTT nie zacząć kręcić grafiki która napewno najszybciej by odmówiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zakończyłem rozmowę z "opiekunem" mojej wysyłki. Powiedział "ale poczta różnie dostarcza, nie zagwarantuje że będzie na jutro" :? a ja bym tak bardzo chciał już w biosie pomieszać troche :D

@gutman1

ale MeoPL jest bliski tego 1GHz na HT a nie wiem jak jego procesor to toleruje i jak sobie z tym XPress200 radzi.

Edytowane przez Ras1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozluznienie timing ramow i zmiana cpu NB x3 na x2 nic nie pomoglo dram voltage tez juz podwyzszalem NB and HT mozliwe kazda opcja to samo z NB-SB i nic nie rusza;]

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie HTT z mATX ktora posiada zintegrowaną grafike to i tak niezly wynik, a modow (przynajmniej ja) bym chyba nie robił... bal bym sie o sprzęt troche :( chyba że bylo by to coś w stylu zsrocka że wystarczy olówek czy tam srebrny lakier i namalowanie kilka kresek na coś takiego bym sie jeszcze zgodzil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mojego Mobo jeszcze nie ma ale mam linka do najnowszych biosów:

http://www.lejabeach.com/DFI/dfirs482i/dfirs482i.html

a tu rozmowa z xtreamsystems:

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...+infinity+rs482

Z tego co tam skumałem mają jakieś problemy z USB, ale ogólnie chcwalą płytę i piszą że jest to najlepsze mATX. Ja osobiście szukałem jakiegoś moda dla SB450 coby SATA2 zrobić ;)

Edytowane przez Ras1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no słaba wydajność usb ale ja tam tego wogole nie uzywam moze czasem pen drive podlacze a ja teraz mam mobo w domciu kupiona za 239zł (te znajomosci) ale nie bede jej dzisiaj podla czal bo ide pic absolwenty za 10zł bo wczoraj prawko zdalem i trzeba to ugloryfikować na dworze jutro zdam relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zamowilem we wtorek albo srode i mam na dzisiaj to jest piatek kurna panowie jak ktos myslal ze jadl ostrego kebaba zapraszam do mnie ja pierdziele pierwszy kebab w zyciu do ktorego potrzebowalem zapitke a do tego mobo dzisiaj nie skladam, w zbyt zylym stanie jestem rano powalcze sempika fajnego mam na prawie default leci 9x300 wiec o HTT powalcze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bryken

I jak tam walka z HTT. Gdzieś czytałem że ktoś wycisnął 400MHz ale to chyba jakiś cud musiał być. Przeważnie te płyty dochodzą do 320-340 HMz na HTT.

@MeoPL

No nic nie pozostało tylko czekać. Chciałem poskładać to w kupe i popodciągać wszystko w weekend bo w tygodniu to tak mało czasu mam. Jest może w tym biosie możliwość zapisania paru profili ustawień ? Chyba lanparty tak ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dzisiaj bylem na meczu remont w domu itp itd malo czasu ale kompa poskladalem i mam super ramki pc 2100 noname poza tym systema postawilem sciagam oprogramowanie daje czas mojej AS5 zeby sie wgryzla itempy troche zeszly chlodzenie tez super nie jest bo scythe kamikari rev 2b a odnosnie napiecia na mobo bo szyki rzut okiem zrobilem jak macie regulacje V to tam sie zaczyna od 1,55 potem nizej chyba do 1,4 a potem skok do 1,85 lol moze to bedzie 0,85

a tak odnosnie teraz sprawdzam czy wszystko dziala bo kupilem sobie uzywane czesci tanio i je przede wszystkim na default testuje bo kupilem:

samsunga 80gb sata za 109zl, ss401ht za 107zł, gf 6600ge za 250zł i nowke mobo dfi za 239zł

ps. ma ktos jakies fajne biosy info na temat pamieci ktorych mobo nie lubi

ps2,. bede moja gf 6600ge modzil na ultre GT i wiatraka przestawie na 30% bo tylko to mi halasuje dobnrze ze nie ma wyjca na chipsecie tylko ten radiatorek

ps3. zmienial ktos paste na NB SB

ps4. czym najlepiej czytac temperature z procka everest speedfan albo cos innego?

ps5. Ktos robil juz te 1,85 z biosa ja chyba zapodam i zobcze co cpuz pokaze bo zasilka nie wymieknie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walne temu wentylowi 5k obrotow od spodu puszcze spire na maksa tez cos kolo 4k wloze zatyczki do uszu i bedzie git ewentualnie sprawdze 1,7 albo 1,6 bo jak to dfi zawsze zaniza przynajmniej zazwyczaj zawyzalo.

no to tak na minialnych obrotach 1,5k na default mam tempy maks stress 48C, a na napieciu 1,675 tempy 58-59 everest i speedfan podobnie czyli tak za dwa dni albo jutro juz moja AS5 sie wygrzeje i spadna o jakies 3C a mobo moze dac duzo papu prockowi dla mnie bomba z HTT powalczymy jeszcze chyba okno otworze ps moglby ktos mi pomoc http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2302003 i http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=210987&hl=

hmm na tym napieciu 1,65 juz cpuz zaczela z deksza szalec i bylo albo 1,648 albo 1,664 pytanie gdzie by zmierzyc to miernikiem pewnie mobo nie wyrabia i moze sie wachac

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia pewnie na którymś z mosfetów trzeba by zmierzyć lub lepiej na kondensatorze. W temacie o LanParty na pierwszej stronie znajduje się fotka gdzie jakie napięcia można zmierzyć. Może jest jakieś podobieństwo ? Myślę że namierzenie tego V nie sprawi mi wiekszego kłopotu więc trzymamy mocno kciuki za jutro i za htt mojej rs482 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm powiem wam ze kiszka u mnie:) bo mnie ramki zablokowały pc2100 133mhz i wiecie moj sempronek biedny pracuje tylko na 9x265 bo nie chce zepsuc ramkow od ojca z biura a do mnie przybedzie AF64pro od binka i cruciale to bedzie jazda.

ps wie ktos moze ktora temperatura to chipset zmienial ktos paste moze? Czy tez seie grzeje tak jak nforce?

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi