Skocz do zawartości
sliqe

D-link Dl-524ap

Rekomendowane odpowiedzi

Hou hou ;] Jest to Router z acces pointem zakupiony w celu dla kich zostal stworzony ;] rozdzielenia internetu na 2 komputeri i wiecej :P

Ale górka zaczyna sie w tym momencie że :

Mam sobie kabluweczke w firmie ktora sie zwie multimedia ( www.mm.pl ;] ) , ktora jest na tyle wspanialomyslna i kochana ze zwykly rozdzielacz nie wystarczy trzeba bylo czegos specjalnego ( oczywiscie to kupilem :P ) co rozdzieli sygnal na te 2 owe komputery . Problemu by nie bylo ale ten owy dostawca zrobil cos takiego ze dal mi adres fizyczny dla karty i tylko na tym adresie internet dziala a ze jednoczesnie 2 takie same adresy fizyczne nie moga dzialac po sieci domowej to mam wielka kiche. Nie mam bladego pojecia jak ten router skonfigurowac . Mialem zwyklego acces pointa i konfigurowalem go bezproblemowo :/ .

Takze prosze o POMOC ;P dokladnie : konfiguracja routera + wifi bo komputery w domu chodza ( maja :P chodzic ;] ) wifi .

Ps. dostep do routera jest poprzez www 192.168...... wiem jak sie wchodzi ale nie wiem co ustawic ;] Milo by bylo otrzymac porade tego typu jak skonfigurowac tego routerka mianowicie : kliknij tu i tu wpisz to i to :> A pozniej oczywiscie wszechmogacy pan moderator moze PRZYKLEIC takowy poradnik ;] bo przeciez nie ja jeden moge miec taki problem ;P

Dziekuje za uwage , prosze o pomoc i przepraszam za mase ( ;p ) emotek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co napisałeś wynika, że jest blokada po MAC adresie karty seiciowej. Musisz sklonować na router MAC adres karty na której działa net. Zrobisz to w zakładce HOME --> WAN http://support.dlink.com/emulators/di714p+...T=1156805481062

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz sprawa taka : router ma swoj MAC adres na pudelku opisany , czyli jezeli zmienie go na ten na ktorym dziala net czyli juz bedzie lajcik ? A przynajmniej powinno. I jezeli juz zmienie ten adres MAC routera to karty sieciowe pozostalych komputerow moga miec obojetnie jakie adresy MAC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz sprawa taka : router ma swoj MAC adres na pudelku opisany , czyli jezeli zmienie go na ten na ktorym dziala net czyli juz bedzie lajcik ? A przynajmniej powinno. I jezeli juz zmienie ten adres MAC routera to karty sieciowe pozostalych komputerow moga miec obojetnie jakie adresy MAC ?

tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety nie powiodlo sie ... ciagle jest DHCP connecting i nic wiecej :/

( patrz zalacznik )

I nie wiem czy by dalo cos jak bym podal all dane z mojej sieci tutaj ? Czy w ogole mozna i nie sa to TAJNE dane ;] jezeli nie to wkleje .

post-4855-1156862365_thumb.jpg

Edytowane przez sliqe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety nie powiodlo sie ... ciagle jest DHCP connecting i nic wiecej :/

( patrz zalacznik )

I nie wiem czy by dalo cos jak bym podal all dane z mojej sieci tutaj ? Czy w ogole mozna i nie sa to TAJNE dane ;] jezeli nie to wkleje .

Sklonowałeś dobry MAC adres ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie do tematu zeby nie zakladac nowego. Chcialbym zrobic sobie w domu siec desktop + laptop z tymze laptop normalnie kablem podpiety do neta a laptop przez wi-fi. a mam okazje zakupic ten model routera za 90zl. Czy to bedzie jakos w miare dzialac ?? Czy moze lepiej laptopa tez do kabelka podpiac ?? a jesli tak to co do tego trzeba kupic, tylko zeby w miare tanio bylo ?? Pozdrawiam Nab.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi