Skocz do zawartości
warn

Regulacja Pompy Co

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

regulacja, jak chcesz, to mozesz zrobnic sobie zwykłym sciemniaczem do światła. Gadałem z jednym takim elektronikiem i powiedział ze nie bedzie problemu. Mozna spokojnie je osłabiac poprzez zmiejszanie napiecia. Mi to jednak nie było potrzebne, bo znalazłem model co na pierwszym biegu ma 30W.

Jak wczesniej powiedziano, top jest korek do odpowietrzania. Wdg instrukcji obsługi, odpowietrzy sie dopiero jak zacznie leciec z tego woda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

regulacja, jak chcesz, to mozesz zrobnic sobie zwykłym sciemniaczem do światła. Gadałem z jednym takim elektronikiem i powiedział ze nie bedzie problemu. Mozna spokojnie je osłabiac poprzez zmiejszanie napiecia. Mi to jednak nie było potrzebne, bo znalazłem model co na pierwszym biegu ma 30W.

Jak wczesniej powiedziano, top jest korek do odpowietrzania. Wdg instrukcji obsługi, odpowietrzy sie dopiero jak zacznie leciec z tego woda.

No właśnie z tym ściemniaczem to nie jest taka prosta sprawa. Oglądałem ostatno kilka i wszędzie minimalna moc pobierana przez odbiornik (w naszym wypadku pompę) musi wynosić min. 35-50W. Wydaje mi się, że przy mniejszym poborze prądu ściemniacz po prostu nie zadziała. Co prawda elektronik ze mnie jak z koziej... więc może wypowiedziałby sie ktoś, kto ma o temacie większe pojęcie niż ja. Moja pompa na I biegu konsumuje 27W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki tam silnik w tej pompie jest ale wydaje mi sie ze regulacja predkosci to powinna byc czestotliwosciowa albo staly wspolczynnik napiecie/czestotliwosc... ale glowy nie dam bo nie wiem co siedzi w srodku a nie mam czasu za bardzo sprawdzac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tego ściemnieacza to hmm on chyba dział nawet przy 5w moja ma 44w :/ ale z 5o cm jej nie słychac :]

Ale byłem ciekaw do czego to ma być ta BIG śruba.

Co do samego odpowietrzania to sama się odpowietrza mniej wiecj zajmuje jej 2min zanim wywali całe powietrze,

Ktoś moze mi powiedziec ile moze być warty ten pompek?

i to ma być grundfos? tak na tym pisze :blink:

Edytowane przez warn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki tam silnik w tej pompie jest ale wydaje mi sie ze regulacja predkosci to powinna byc czestotliwosciowa albo staly wspolczynnik napiecie/czestotliwosc... ale glowy nie dam bo nie wiem co siedzi w srodku a nie mam czasu za bardzo sprawdzac :/

3x przeczytalem za nim zajarzylem o co chodzi ;) mistrzu ani jedno ani drugie regulacje silnikow komutatorowych odbywa sie dzieki mozliwosci wypelnienia sinusa taki pwm tylko dla pradu zmiennego ;]

http://www.elektroda.net/dla_domu/regulator_avt_silnika.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie z tym ściemniaczem to nie jest taka prosta sprawa. Oglądałem ostatno kilka i wszędzie minimalna moc pobierana przez odbiornik (w naszym wypadku pompę) musi wynosić min. 35-50W. Wydaje mi się, że przy mniejszym poborze prądu ściemniacz po prostu nie zadziała. Co prawda elektronik ze mnie jak z koziej... więc może wypowiedziałby sie ktoś, kto ma o temacie większe pojęcie niż ja. Moja pompa na I biegu konsumuje 27W.

3x przeczytalem za nim zajarzylem o co chodzi ;) mistrzu ani jedno ani drugie regulacje silnikow komutatorowych odbywa sie dzieki mozliwosci wypelnienia sinusa taki pwm tylko dla pradu zmiennego ;]

http://www.elektroda.net/dla_domu/regulator_avt_silnika.html

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=122438044

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='31 sie 2006, 08:26' post='2297291']

Regulator z aukcji chyba nie będzie działał z pompą. Tam jest inny silnik niż w wiertarkach. Swego czasu na ocforum ktoś pytał o to(chciał użyć regulator z taniej wiertarki) i nic z tego.

a jaki tutaj jest silnik a jaki w wiertarkach ?

Eh z taniej wiertarki moze nie dzialac szczegolnie jesli to byla wiertarka na prad staly w/w element musi dzialac z silnikami na prad zmienny ;]Ten regulator jest uniwersalny nadaje sie do sciemniania regulacji obrotow wiertarek wiatraczkow wszystko co ma silnik komutatorowy ( najbardziej rozpowszechniony bo wlasnie dlatego miedzyinnymi uzywa sie pradu zmiennego a nie stalego )

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

co wy cudujecie. Ludzie na forum elektroda.pl tez są pewni ze C.O mozna regulowac sciemniaczem. Dlaczego nie? Co za problem? Jak załatwie sciemniacz to zam moze sprawdze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy cudujecie. Ludzie na forum elektroda.pl tez są pewni ze C.O mozna regulowac sciemniaczem. Dlaczego nie? Co za problem? Jak załatwie sciemniacz to zam moze sprawdze.

Dlaczego cuda taki uklady napewno sa taniesz niz sciemniacz a do tego jeszcze mozna regulowac w pelnym zakresie obrotow nie zaleznie od mocy pobieranej wystarczy odpowiednio mocnego triaka wstawic ;] taki fanbus tylko dla pompy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos ściemniejsz o tym ściemniaczu :lol:

a tak w zasadzie to po kij regulowac obroty tej pompy? Za głosno wam? szkoda rachunkuy za prad? a moze za bardzo podgrzewa wode? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos ściemniejsz o tym ściemniaczu :lol:

a tak w zasadzie to po kij regulowac obroty tej pompy? Za głosno wam? szkoda rachunkuy za prad? a moze za bardzo podgrzewa wode? ;)

Wam też tak grzeje wode? :blink:

moze da się ja jakos nasmarować czy to jednoczesciowa pompa? lub też nie potrzebuje smarowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

no pompa jest chłodzona cieczą która przez nią przepływa, wiec zadne smarowanie itp. nic nie da.

Nie sciemiam o sciemiaczu :D Bede mniec przepływomierz, załatwie sciemiacz to ozbaczymi ile da sie zejsc z mocą :D

Jak ktos ma pompke o mocy 100W to raczej paoswałoby ja jakos "osłabic"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mialem grundfosa 15 14 czy jakos tak, goraca byla jak nie wlaczalem wentyla na ladzie.

A dla czego sie bedzie nagrzewala ... to proste zasada dzialania tego jest taka ze pole magnetyczne rozkreca wirnik, w wirniku tworza sie prady wirowe i powoduja nagrzewanie sie pompki.

tak samo jest z silnikami z adapterow ... jak ktos kiedys bawil sie w elektronike w latach 80 to pewnie robil z niej wiertarke do obwodow drukowanych z wtyku bananowego :P.

A dokladniej to chodzi o to ze jak silnik jest obciazony to mocniej sie grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mariush190 jaki przepływomierz planujesz mieć(?) moze znasz jakiś sposób na zrobienie/kupienie czegoś co w razie zatrzymania obiegu zrobi dużo krzyku?

co do samej pompy to faktycznie moja ma 44 waty grzeje się i przez to wode a obieg wody jest chyba na poziomie 2300-2500 l/h więc zejście o 1000l by nic złego nie spowodowało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi