warn Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) witam, ma mpytanko do czego jest ta wielka śruba na środku pompy? niestety lepszzej foty nie mam czym zrobic :/ Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez warn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 odpowietrza sie ją tendy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 odpowietrza sie ją tendy słownik nie gryzie.... // ta sruba sluzy do odpowietrzania, ale nie trzeba jej uzywac - spokojnie da sie te pompy odpowietrzyc "normalnie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 regulacja, jak chcesz, to mozesz zrobnic sobie zwykłym sciemniaczem do światła. Gadałem z jednym takim elektronikiem i powiedział ze nie bedzie problemu. Mozna spokojnie je osłabiac poprzez zmiejszanie napiecia. Mi to jednak nie było potrzebne, bo znalazłem model co na pierwszym biegu ma 30W. Jak wczesniej powiedziano, top jest korek do odpowietrzania. Wdg instrukcji obsługi, odpowietrzy sie dopiero jak zacznie leciec z tego woda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 regulacja, jak chcesz, to mozesz zrobnic sobie zwykłym sciemniaczem do światła. Gadałem z jednym takim elektronikiem i powiedział ze nie bedzie problemu. Mozna spokojnie je osłabiac poprzez zmiejszanie napiecia. Mi to jednak nie było potrzebne, bo znalazłem model co na pierwszym biegu ma 30W. Jak wczesniej powiedziano, top jest korek do odpowietrzania. Wdg instrukcji obsługi, odpowietrzy sie dopiero jak zacznie leciec z tego woda. No właśnie z tym ściemniaczem to nie jest taka prosta sprawa. Oglądałem ostatno kilka i wszędzie minimalna moc pobierana przez odbiornik (w naszym wypadku pompę) musi wynosić min. 35-50W. Wydaje mi się, że przy mniejszym poborze prądu ściemniacz po prostu nie zadziała. Co prawda elektronik ze mnie jak z koziej... więc może wypowiedziałby sie ktoś, kto ma o temacie większe pojęcie niż ja. Moja pompa na I biegu konsumuje 27W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Nie wiem jaki tam silnik w tej pompie jest ale wydaje mi sie ze regulacja predkosci to powinna byc czestotliwosciowa albo staly wspolczynnik napiecie/czestotliwosc... ale glowy nie dam bo nie wiem co siedzi w srodku a nie mam czasu za bardzo sprawdzac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warn Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) co do tego ściemnieacza to hmm on chyba dział nawet przy 5w moja ma 44w :/ ale z 5o cm jej nie słychac :] Ale byłem ciekaw do czego to ma być ta BIG śruba. Co do samego odpowietrzania to sama się odpowietrza mniej wiecj zajmuje jej 2min zanim wywali całe powietrze, Ktoś moze mi powiedziec ile moze być warty ten pompek? i to ma być grundfos? tak na tym pisze :blink: Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez warn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 jakies 60 do 80zł. Za 100zł mozna kupic grundfosa 25-40, który idealnie nadaje sie do WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warn Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 GDZIE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Nie wiem jaki tam silnik w tej pompie jest ale wydaje mi sie ze regulacja predkosci to powinna byc czestotliwosciowa albo staly wspolczynnik napiecie/czestotliwosc... ale glowy nie dam bo nie wiem co siedzi w srodku a nie mam czasu za bardzo sprawdzac :/3x przeczytalem za nim zajarzylem o co chodzi ;) mistrzu ani jedno ani drugie regulacje silnikow komutatorowych odbywa sie dzieki mozliwosci wypelnienia sinusa taki pwm tylko dla pradu zmiennego ;] http://www.elektroda.net/dla_domu/regulator_avt_silnika.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) A skad mam wiedziec jaki silnik tam jest? :P wiem sie jak sie reguluje spoko :> p.s mozna to tyrystorowo zapodac tez?! Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Saimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 No wlasnie na tyrystorze sie reguluje wypelnienie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 No właśnie z tym ściemniaczem to nie jest taka prosta sprawa. Oglądałem ostatno kilka i wszędzie minimalna moc pobierana przez odbiornik (w naszym wypadku pompę) musi wynosić min. 35-50W. Wydaje mi się, że przy mniejszym poborze prądu ściemniacz po prostu nie zadziała. Co prawda elektronik ze mnie jak z koziej... więc może wypowiedziałby sie ktoś, kto ma o temacie większe pojęcie niż ja. Moja pompa na I biegu konsumuje 27W. 3x przeczytalem za nim zajarzylem o co chodzi ;) mistrzu ani jedno ani drugie regulacje silnikow komutatorowych odbywa sie dzieki mozliwosci wypelnienia sinusa taki pwm tylko dla pradu zmiennego ;] http://www.elektroda.net/dla_domu/regulator_avt_silnika.html http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=122438044 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warn Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=122438044 z tego to jeszcze bym sobie żarówki zasilił ;) a co do tematu to chyba nie ma sensu kupowac tego do pompy.... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Regulator z aukcji chyba nie będzie działał z pompą. Tam jest inny silnik niż w wiertarkach. Swego czasu na ocforum ktoś pytał o to(chciał użyć regulator z taniej wiertarki) i nic z tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Jak ktos wpadnie na genialny pomysl i poszuka jakie silniki sa w grundfosach to znajdziemy regulator :) nie szuka sie regulatora do pompy, wiertarki czy pralki.. szuka sie pod silnik konkretny jaki sie znajduje w danym urzadzeniu :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 (edytowane) ' date='31 sie 2006, 08:26' post='2297291'] Regulator z aukcji chyba nie będzie działał z pompą. Tam jest inny silnik niż w wiertarkach. Swego czasu na ocforum ktoś pytał o to(chciał użyć regulator z taniej wiertarki) i nic z tego. a jaki tutaj jest silnik a jaki w wiertarkach ? Eh z taniej wiertarki moze nie dzialac szczegolnie jesli to byla wiertarka na prad staly w/w element musi dzialac z silnikami na prad zmienny ;]Ten regulator jest uniwersalny nadaje sie do sciemniania regulacji obrotow wiertarek wiatraczkow wszystko co ma silnik komutatorowy ( najbardziej rozpowszechniony bo wlasnie dlatego miedzyinnymi uzywa sie pradu zmiennego a nie stalego ) Edytowane 31 Sierpnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 co wy cudujecie. Ludzie na forum elektroda.pl tez są pewni ze C.O mozna regulowac sciemniaczem. Dlaczego nie? Co za problem? Jak załatwie sciemniacz to zam moze sprawdze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Tak, można ściemniaczem regulować. Jednak w takim przypadku będzie regulacja od 70-100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 co wy cudujecie. Ludzie na forum elektroda.pl tez są pewni ze C.O mozna regulowac sciemniaczem. Dlaczego nie? Co za problem? Jak załatwie sciemniacz to zam moze sprawdze.Dlaczego cuda taki uklady napewno sa taniesz niz sciemniacz a do tego jeszcze mozna regulowac w pelnym zakresie obrotow nie zaleznie od mocy pobieranej wystarczy odpowiednio mocnego triaka wstawic ;] taki fanbus tylko dla pompy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 co wy cudujecie. Ludzie na forum elektroda.pl tez są pewni ze C.O mozna regulowac sciemniaczem. Dlaczego nie? Co za problem? Jak załatwie sciemniacz to zam moze sprawdze. cos ściemniejsz o tym ściemniaczu :lol: a tak w zasadzie to po kij regulowac obroty tej pompy? Za głosno wam? szkoda rachunkuy za prad? a moze za bardzo podgrzewa wode? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warn Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 cos ściemniejsz o tym ściemniaczu :lol: a tak w zasadzie to po kij regulowac obroty tej pompy? Za głosno wam? szkoda rachunkuy za prad? a moze za bardzo podgrzewa wode? ;) Wam też tak grzeje wode? :blink: moze da się ja jakos nasmarować czy to jednoczesciowa pompa? lub też nie potrzebuje smarowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 no pompa jest chłodzona cieczą która przez nią przepływa, wiec zadne smarowanie itp. nic nie da. Nie sciemiam o sciemiaczu :D Bede mniec przepływomierz, załatwie sciemiacz to ozbaczymi ile da sie zejsc z mocą :D Jak ktos ma pompke o mocy 100W to raczej paoswałoby ja jakos "osłabic" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Witam Mialem grundfosa 15 14 czy jakos tak, goraca byla jak nie wlaczalem wentyla na ladzie. A dla czego sie bedzie nagrzewala ... to proste zasada dzialania tego jest taka ze pole magnetyczne rozkreca wirnik, w wirniku tworza sie prady wirowe i powoduja nagrzewanie sie pompki. tak samo jest z silnikami z adapterow ... jak ktos kiedys bawil sie w elektronike w latach 80 to pewnie robil z niej wiertarke do obwodow drukowanych z wtyku bananowego :P. A dokladniej to chodzi o to ze jak silnik jest obciazony to mocniej sie grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warn Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 @mariush190 jaki przepływomierz planujesz mieć(?) moze znasz jakiś sposób na zrobienie/kupienie czegoś co w razie zatrzymania obiegu zrobi dużo krzyku? co do samej pompy to faktycznie moja ma 44 waty grzeje się i przez to wode a obieg wody jest chyba na poziomie 2300-2500 l/h więc zejście o 1000l by nic złego nie spowodowało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...