Skocz do zawartości
AdaS.

Sony Vaio Fe21m & Geforce Go 7600 - Pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od paru dni jestem szczesliwym posiadaczem tego oto pieknego lapka i wszystko byloby swietnie, gdyby nie jedna (dwie?) 'drobnostka'.

Zaczne od poczatku...pierwsze uruchomienie, szybka konfiguracja windowsa i lapek jest juz gotowy do pracy. Pierwsze co zainstalowalem, to 3DMark 2003 & 2005. Probuje uruchomic 2003......System Error....hmm ok, wlacze wiec 2005...niestety po tescie pierwszym wywala do widowsa....hmm to na pewno wina sterownikow. Ok usuwam stare stery, instaluje najnowsze Omegi... 3DMark 2003 - 7200p - mysle "niezle", w takim razie w 05 powinno byc spokojnie ok 3500. Wlaczam 2005....wynik 2820p :blink: Dlaczego tak slabo...? Sprawdzam wiec taktowania...ale nigdzie!! nie sa podane (zakladka Go 7600 we wlasciwosciach ekranu, Everest, Sandra) ale o tym za chwile. Sciagnalem AtiToola i nareszcie ujzalem taktowania gpu/mem 350/350 zaraz zaraz, czy to nie jest przypadkiem za nisko? Laptop jest wyposazony w karte graficzna GeForce Go 7600 128DDR , a wersje 256DDR maja taktowania 450/350 (jesli sie nie myle) Dlaczego wiec moj GF jest zanizony? Postanowilem podkrecic rdzen do 450. Benchmark ukonczony pomyslnie bez zadnego zajakniecia, a z 2820p zrobilo sie 3252p <--- to oznacza, ze gpu moze pracowac z takim taktowaniem, bo gdyby teoretycznie gpu byl inny (slabszy) to na 100% nie dalo by sie podniesc ot tak bezproblemowo zegara o 100mhz i na dodatek ukonczyc benchmarka. Znalazlem gdzies wynik Acera o podobnej konfiguracji, ale z GF Go 7600 256MB i jego wynik to ~ 3440 czyli roznice niecalych 200punktow mozna zrzucic na 50% wiecej ramu. No to wszystko sie zgadza.....ano niecalkiem. Czemu moja karta ma zanizony rdzen o 100Mhz? Mozliwe ze system chlodzenia jest zbyt malo wydajny, zeby dac rade orginalnym (450/350 zamiast 350/350) ustawieniom karty? (troche malo prawdopodobne, bo chlodzenie Sonki jest genialne) Postanowilem sprawdzic temperature GPU...niestety. Nigdzie nie moge jej znalezc...i tutaj pojawia sie..

Problem numer 2

Moja karta graficzna steruje (niestety) Nvidia Control Panel. I tak na przyklad wchodzac w zakladke Go7600 we wlasciwosciach ekranu widnieje piekny napis: post-22210-1156815814_thumb.jpg

NV Control Panel to najgorsza aplikacja z jaka mialem stycznosc do obslugi kart graficznych post-22210-1156816074_thumb.jpg

- Jesli ustawie AA, Anizo, jakosc tekstur itd. na max i wylacze-wlacze ponownie NV CPanel, to te moje ustawienia sie resetuja na 'najnizsza jakosc' :-|

- moim zdaniem to wlasnie dzieki NV Control Panel nie moge nigdzie znalezc taktowan, ani temperatury karty.

Malo tego... Dawno nie gralem w GTA, ale czegos takiego sobie nie przypominam: post-22210-1156818637_thumb.jpg post-22210-1156818668_thumb.jpg post-22210-1156818703_thumb.jpg Moje obecne sterowniki to 84.73 ze strony Sony (dodam ze na sterach Sony starszych i tych najnowszych obecnych nie chce sie wlaczyc 3DMark2003, 2005 na najnowszych juz dziala. Na Omegach poszlo wszystko, ale obecnie pracuje na sonowych:)

Probowalem usunac ten ^&*#@ Nvidia Control panel na wszystkie sposoby (driver cleaner w stanie awaryjnym takze) i nie dalem rady. Ciagle siedzi w panelu sterowania post-22210-1156820380_thumb.jpg

Podsumowujac:

moje pytania to:

- jak mam wywalic ten NV Control Panel i czym go zastapic? (chcialbym miec normalna obsluge karty w zakladce we wlasciwosciach ekranu ( tak jak mialem kiedys w GF 3 Ti)

- jak mam odczytac temperature GPU ? Nie znajac temp, nie wiem czy podniesienie taktowania gpu do 'teoretycznie' nominalnych wartosci jest bezpieczne (nie chce niczego spalic :? )

- dlaczego wersja 128mb ma zanizone taktowania?

Z gory dziekuje za poswiecony czas i jakakolwiek pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o odczyty temperatur i innych bajerow to sprobuj zainstalowac: Notebook Hardware Control 2.0 Pre-release-02 lub 03

Link: http://www.pbus-167.com/nhc/nhc.htm#anchor_download

Moze zainstaluj stewrowniki nVidii do graf mibilnych ale nie pamietam dokladnie linka do najnowszych.

Z reszta Twoich problemow nie wiem jak sobie bym poradzil :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja cie moze jeszcze zmartwie : wiekszosc GF7600 ma taktowania 450/450 :D A co do tego ze masz zanizone zegary to raczej nic nowego, kazdy producent ustala swoje wartosci (oczywiscie w pewnych ramach), sam wybiera czy da pamieci DDR2 czy DDR3 itd. MacBook Pro ma X1600 ktory ma 350/350 (a ja na baterii mam 400/250), a sa podobno X1600 z zegarami nawet 475/475. Nie ma jednego, oficjalnego taktowania, zalezy od wersji i producenta. Poza tym z tego co widze to ten wynik w 3dm05 tez bez rewelacji. Podniosles rdzen o 100 MHz!!! a przyrost zaledwie troche ponad 400 markow. Ja podnosze rdzen o 60 i pokazuje mi ponad 500 wiecej. Jakby mi rdzen ruszyl na 550 to z palcem bym zobaczyl grubo ponad 5000 w 05. Co do sterowania karta to czemu w ogole ustawiasz wszystkie parametry w NVCP?? Nie lepiej robic to z poziomu gry?? Do odczytu temp w sumie najlepiej powinien sie nada wspomniany juz NHC.

EDIT.

Aha i jeszcze a propo driverow. Olej te od Sonego (to sie tyczy zreszta wszystkich producentow, sterowniki od nich sa "letko" nie na czasie) i zainstaluj XtremeG (najlepsze modowane stery dla GF). Zobacz jak wtedy sie bedzie wszystko zachowywac.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja cie moze jeszcze zmartwie : wiekszosc GF7600 ma taktowania 450/450 :D A co do tego ze masz zanizone zegary to raczej nic nowego, kazdy producent ustala swoje wartosci (oczywiscie w pewnych ramach), sam wybiera czy da pamieci DDR2 czy DDR3 itd. MacBook Pro ma X1600 ktory ma 350/350 (a ja na baterii mam 400/250), a sa podobno X1600 z zegarami nawet 475/475. Nie ma jednego, oficjalnego taktowania, zalezy od wersji i producenta.

Całkowicie popieram, ale i tak mistrzem w obniżaniu taktowania jest HP. Ja u siebie mam 330/300MHz. Do tego karta jest bardzo mało podatna na podkręcanie.

W MacBook Pro seryjny takt jest niski ale i bardzo ładnie chodzą podkręcone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff problem NV Control Panela mam z glowy. Zainstalowalem najnowsze XTreme-G i mam nareszcie stary dobry control panel w zakladce;) Jak sie okazalo ten wczesniejszy cholerny Control panel to jest niby "nowa wersja" LoL :blink:

Nadal nie mam nigdzie podanej temperatury GPU :cry: natomiast podskoczyly mi wyniki w benchmarkach:

350/350 post-22210-1156860793_thumb.jpg post-22210-1156860939_thumb.jpg

Znalazlem w panelu opcje "wykryj optymalne czestotliwosci" i system troche podkrecil karte na 364/389mem. Wiedzac ze gpu bezproblemowo pojdzie o 100mhz wiecej, ustawilem 450 a mem zostawilem na 389.

Oto wyniki 450/389: post-22210-1156861378_thumb.jpg post-22210-1156861488_thumb.jpg

Co dziwnego temperatura CPU po 3DMarku 2003 wynosi 59'C a po tescie z podkrecona karta...dokladnie tyle samo :blink: (przeciez radiator cpu jest chyba jakos polaczony z gpu nie? Wiec powinna teoretycznie byc jakas roznica temp) Czy to normalne ze po tescie temperatura procesora spada o 8 stopni przez 15sek? :D

Podkrecilbym karte wyzej, ale po prostu sie boje....

Jakies wskazowki jak podkrecac i nie spieprzyc...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie pytanie i juz nie bede trul ;)

Po instalacji nowych sterownikow Xtreme-G wszystko jest swietnie, oprocz tego, ze nie dziala mi teraz regulacja jasnosci matrycy. Naciskam kalwisz Fn + F5/F6 i nic...pokazuje sie tylko obrazek regulacji, ale nic sie nie dzieje. A uwierzcie, ze wieczorkiem (o nocy nie wspomne) przy jasnosci na max trudno wytrzymac...niezle daje po oczach.

Szukalem w control panelu, czy moze przypadkiem jaks funkcja sie nie wylaczyla, ale nic takiego nie znalazlem.

help...

Edit:

Hehe udalo sie!! "Namieszalem" w plikach instalatora XTreme-G i teraz mam zainstalowane 'niby' oryginalne sterowniki Sony, ale o osiagach XTreme 91.47 (a nawet ciut lepszych bo wynik w 3DMarkach jeszcze troszke podskoczyl ) :twisted: No i przede wszystkim wszystko dziala jak nalezy! (oprocz czujnika temp <_< )

Edytowane przez AdaS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi